Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Studiu: Facebook rămâne platforma preferată a românilor

25 Oct 2021
  • Facebook continuă să fie cea mai populară platformă social media, cu o acoperire de 93% în rândul utilizatorilor de internet din mediul urban, fiind folosită de toate grupurile de vârstă, dar mai ales de persoane de peste 55 de ani (98%);
  • TV-ul rămâne sursa de informare principală pentru 43% dintre români, aceștia declarând că preferă mai degrabă să se uite la știri decât să citească informații online;
  • Atât tinerii, cât și persoanele mature au întreprins activități de gaming în ultimele luni, în jocuri speciale descărcate pe smartphone-urile lor (54%).
  • 48% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au văzut recent campanii derulate de influențe sau branduri pe TikTok.

În ultimul an a crescut nevoia de conectare și informare, conform studiului New Media Adoption , realizarea de agenție de media Spark Foundry, membră a Publicis Groupe România. Comparativ cu anii anteriori, românii au folosit online-ul într-o măsură mai mare: au fost mai prezenți pe platformă (53%) și pe rețelele sociale (48%) și au făcut mai multe plăți (55%) și cumpărături online ( 52%). Totodată, restricțiile și limitările acestei perioade i-au determinat să citească mai frecvent știri online (48%) și să se uite mai des la filme și seriale (43%). Noul studiu face parte din Focus On: New Media Usage , o serie de rapoarte care urmăresc evoluția comportamentelor de consum media, bazate pe studii cantitative.

„Odată cu acest nou set de date putem trage primele concluzii despre tendințele în consumul de New Media. Ne-a surprins plăcut semnul de maturitate dat de segmentul 18-34 unde vedem o creștere a încrederii în informația primită la TV, în condițiile în care se caută știrile pe internet această activitate cu cea mai mare creștere raportată la valoarea anterioară de date. Un alt aspect interesant este că, TikTok, platforma de social media cu cea mai mare dinamică, prezinta sau scădere a notorietă a campaniilor de tip Influence Media în condițiile în care urmărirea celebrităților / influenței este motivul utilizării platformelor cu cea mai mare creștere vs. Avem o confirmare că atunci când subiectul este serios, chiar și generația tânără recurge la medii de informare clasică și reglementată.La fel, avem confirmarea că nu orice campanie de Influence Media este un succes garantat; la fel ca în orice activitate de comunicare trebuie să existe un fir roșu strategic în execuție pentru ca ea să aibă efectul dorit”, a explicat Valeriu Galani, Managing Director Spark Foundry .

 Motive pentru care românii folosesc social media

În contextul pandemiei, utilizatorii de internet din mediul urban au accesat social media în special pentru a-și ocupa timpul liber, pentru a se relaxa (65%), dar și pentru a păstra legătura cu cei dragi (64%), motive regăsite în special la persoanele mature, cu vârsta peste 45 de ani. Toți oamenii maturi folosesc social media într-o măsură mai mare pentru a fi la curent cu noutățile din membrii familiilor, a prietenilor și ai colegilor.

Generațiile mai tinere au un comportament mai activ în social media. Caută diversitatea în ceea ce privește conținutul, caută informații cu privire la diferitele produse sau branduri pe care doresc să le cumpere, să posteze fotografii sau clipuri video, să se înscriu în diferite comunități și următoarele celebrități sau influențe.

Cele mai accesate platforma social media

Facebook continuă să fie cea mai populară platformă social media, cu o acoperire de 93% în rândul utilizatorilor de Internet din mediul urban, fiind folosită de toate grupurile de vârstă, dar mai ales de persoane de peste 55 de ani (98%). Cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani sunt mai atrași de platformă precum Instagram și Pinterest, în timp ce tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani preferă TikTok, Snapchat, Reddit sau chiar LinkedIn. Persoanele de peste 45 de ani preferă să acceseze Twitter.

 Conținutul online preferat

Imaginile rămân cel mai popular tip de conținut din social media, pentru toate segmentele de vârstă, cu o acoperire de 78% în rândul publicului analizat. În timp ce tinerii (18-24 ani) preferă videoclipuri (72%) sau stories pe Instagram (45%), persoane cu vârste cuprinse între 35-44 ani sunt mai atrase de live streaming (19%), iar cele cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani sunt interesate de postările brandurilor preferate (44%) și de imaginile și video-urile 360 ​​grade (29%). În același timp, articolele (61%) și conținutul audio (33%) continuă să fie mai apreciate de persoane de peste 55 de ani.

 Activități pe Instagram

În ceea ce privește activitățile pe Instagram, nu se înregistrează diferențe considerabile față de studiul din luna mai. Se observă mici schimbări în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 ani, schimbări generate cel mai probabil de perioada de vacanță, când au postat mai mult conținut. În paralel, oamenii folosesc platforma pentru a da click pe etichetele din stories sau din postări (pentru a merge direct pe pagina/ magazinul de proiecte), pentru a reacționa la sondaje sau pentru a da swipe-up la stories.

 TikTok și campaniile cu influențe

Deși numărul celor care se administrează TikTok este din ce în ce mai mare, gradul de conștientizare a campaniilor cu influențari este mai mic, lucru care, cel mai probabil, se datorează unui conținut tot mai divers în platformă. În topul campaniilor cu influențe se regăsesc campaniile legate de muzică (60%) și de frumusețe și modă (57%), în timp ce campaniile cu cea mai mare măsură anterioară înregistrată față de valoare, pe lângă cele legate de muzică, au fost legat. de turism (55%), cultură (39%), bricolaj (33%), decorațiuni interioare (41%), campanii sociale (44%), dezvoltare personală/ profesională (51%).

 Conținutul audio, un mod autentic de conectare cu alte persoane

Platformele care au exclusiv conținut audio înregistrează o creștere semnificativă printre români, comparativ cu studiile din luna mai. Aceste platforme sunt considerate a fi un mod nou și autentic de conectare cu alte persoane (79%).

 Streaming live pentru divertisment

Numărul utilizatorilor de internet din mediul urban care urmăresc evenimentele de streaming live pe rețelele sociale a scăzut, cel mai probabil din cauza sezonului de vacanță. Atât date din luna mai, cât și cele din luna septembrie, arată că muzica a fost vedeta streaming-ului live (71%). Concertele (47%), cursurile de dezvoltare personală și profesională (43%) sau streaming-ul live de gaming (40%) au scăzut semnificativ față de valoarea anterior.

 E-commerce prin social media

8 din 10 utilizatori de internet din mediul urban sunt de părere că funcția de etichetă folosită de branduri pentru comerțul electronic este utilă pentru a reduce timpul de căutare a produsului (74%) și oferă toate detaliile despre preț, fără a fi nevoie să acceseze site-ul. -ul web (78%).

 Jocuri

Printre cei care au întreprins activități de gaming în ultimele luni se numără atât tinerii, cât și persoanele mature. Persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani au descărcat și au jucat jocuri pe smartphone într-o măsură mai mare față de valoarea anterior (61%), iar cele cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani au jucat în rețea cu persoane. necunoscute (39%).

Popularitatea jocului, grafica/ design-ul jocului, firul narativ, dar și recomandările influenței sunt principalele motive pentru îngrijirea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani de a încerca un joc video.

 Comunități online

Utilizatorii de internet din mediul urban continuă să se alăture comunităților online pentru a găsi persoane cu aceleași interese. Comparativ cu valoarea anterior, acest val a fost mai mult despre beneficii în cadrul comunităților de brand și mai puțin despre apropierea de brand.

Segmentul de vârstă 34-44 de ani a fost cel mai interesat de evenimentele organizate de către branduri, iar cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani au fost cel mai ușor de convins să mărgă la evenimente.

 Consumul media alături de familie

64% dintre respondenții studiului se uită la TV împreună cu familia, iar 41% dintre ei au mărturisit că în ultimul an au urmărit programe TV sau online pentru copii mai mult decât făceau înainte de pandemie.

De altfel, TV-ul rămâne sursa de informare principală pentru 43% dintre români, a declarat că preferă mai degrabă să se uite la știri decât să citească informații online. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani au petrecut mai mult timp în fața televizorului, activitatea ce este apropiată mai mult de familie.

Metodologia

Studiul a fost realizat de media Spark Foundry, prin interviuri online, pe o eșanție de 805 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatoare de internet, din mediul urban, în perioada 8-15 septembrie 2021.

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.