Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Generozitatea afacerilor profitabile

10 Oct 2022

MIA BARC, autoarea seriei de cărţi “Secretele unui puşti afacerist”

Cu siguranţă donaţii au existat încă de la apariţia primilor bani (poate chiar înainte, cu bunuri diverse), dar cea mai importantă acţiune de acest gen, care a avut amploare ce depăşea graniţe, este cea desfăşurată pentru Cavalerii Templieri. După cucerirea Ierusalimului în anul 1099 lumea creştină a fost impresionată de priceperea şi spiritul de sacrificiu al acestora. Cum cruciadele în care au fost angrenați erau extrem de costisitoare, biserica catolică nu doar cerea credincioşilor să contribuie la aceste cheltuieli, chiar le promitea un mic stimulent - iertarea unei şeptimi din penitența pentru iertarea păcatelor. Iată deci, generozitatea poate aduce recompensă chiar şi în viaţa de apoi. :-)

Revenind însă la zilele noastre, filantropia este o forma de win-win deal. Bogaţii lumii îmbrăţişează o cauză pe care o simt aproape de ei şi se implică în mod constant. Este manifestarea unei trăiri, spun psihologii: sentimentul de împlinire.

Sunt multe exemple: în 2020, Jeff Bezos a promis 10 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a donat deja 791 de milioane de dolari în primele sale granturi din acel angajament. Co-fondatorul Nike, Phil Knight, a donat 900 de milioane de dolari propriei fundaţii Knight şi 300 de milioane de dolari Universităţii din Oregon, totalizând astfel 1,2 miliarde de dolari. Magnatul construcţiilor Fred Kummer a donat 300 de milioane de dolari unei instituţii de învăţământ, Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Missouri. Cu toată pandemia şi recesiunea economică de la nivel mondial, aceştia demonstrează că oricând este un moment bun pentru a dărui. Tony Robbin este unul dintre oamenii care au un real impact pozitiv în lume susţinând cauze care contează pentru el, personal. De ani de zile Tony a fost în slujba altora conducând organizaţia 1 Billion Meals Challenge with Feeding America, care a ajutat până acum cu peste 850 de milioane de mese celor aflaţi în nevoie. De asemenea colaborează cu Operation Underground Railroad pentru a preveni traficul de copii. El este cel care a spus că „cheia împlinirii constă în a dărui”.

De la cifre mari, ajungem repede la cele mici şi multe. Adică la crowdfunding. O invenţie nu foarte recentă dar care a luat amploare datorită efectelor pe care le-a dovedit. Sunt aplicaţii dedicate, unde companii şi ONG-uri descriu proiecte argumentăndu-le importanţa, le promovează, iar cei care doresc pot dona sume variabile, după propria convingere. Şi Social Media a implementat astfel de facilităţi. În această metodă de marketing există, sau pot exista, nu doar două ci trei părţi implicate: cel care are nevoie de finanţare, cel care oferă finanţare şi un al treilea, un fel de catalizator. Sunt oamenii care, impresionaţi de o anumită cauză, o îmbrăţişează şi o povestesc apropiaţilor solicitându-le alăturarea.

Este interesant faptul că astfel, din pic cu pic, proiecte care nu ar fi avut nicio şansă altfel, reuşesc să se realizeze.

Lansarea cărţii a 3-a din seria Secretele unui puşti afacerist, „Sare şi piper”, este un exemplu viu de crowdfounding. Dorim să strângem fondurile necesare tipăririi ei în limbaj Braille, în cât mai multe exemplare. In funcţie de nivelul donaţiilor, în primul rând vor fi dotate bibliotecile celor 7 şcoli dedicate copiilor cu deficienţe grave de vedere apoi în librării – cu dublu efect aici: pentru a fi răsfoite de copiii nevăzători şi un element de educaţie pentru toţi ceilalţi. Apoi, ar fi bine să avem şi volume ce pot fi comandate gratuit. Dar depindem de cei care pot şi vor să ajute.

Cartea va fi lansată în 16 octombrie 2022, moment în care dăm startul campaniei „Toţi-toţi copiii citesc”. Se vor putea face donaţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România pentru această campanie sau se cumpără de pe siteul www.secreteleunuipustiafacerist.ro oricare dintre cele trei cărţi din serie, iar 30% din încasări sunt transferate pentru această campanie.

Noi, ca părinţi ne străduim să aducem toate argumentele şi să găsim cele mai potrivite cărţi pentru a ne convinge copiii să citească. Dar ceilalţi, cei care folosesc degetuţele, ei cum?

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.