Care a fost procesul prin care agenția White Image a obținut certificarea în email deliverability și ce înseamnă acest lucru?
White Image a reușit să primească certificarea în email deliverability după un proces complex, desfășurat în Spania. Acesta a presupus participarea la sesiuni de training restrânse cu specialiști în domeniu și reprezentanți ai SRBL, unul din cele mai importante blacklists care există pe piață folosit de toate ISP-urile – yahoo, gmail etc. Sesiunile au fost susținute de specialiști de la ISP-uri, dar și în deliverabilitate, care au fost urmate de etapa de testare.
Această certificare ajuată White Image să garanteze clienților că recomandările noastre se bazează pe cele mai bune practici din industrie chiar dacă, de multe ori acestea nu par a fi neapărat pe placul lor, ținând cont că includ trimiterea de mai puține e-mailuri sau șergerea bazelor de date. Întotdeauna însă pe termen mediu și lung aceste sfaturi generează un impact financiar pozitiv. De cele mai multe ori recomandările de deliverability au demonstrat că generează rezultate financiare foarte bune dacă sunt implementate la timp. Acestea nu sunt printre cele mai populare, pentru că majoritatea marketerilor au o abordare pe termen scurt, dar educația trebuie să joace un rol esențial când vine vorba de email marketing și deliverability.
Care sunt principalele standarde și bune practici în domeniul email deliverability pe care le respectă agenția White Image?
Ca agenție ne asigurăm că respectăm toate standardele tehnice ce asigură că emailurile sunt livrate așa cum au fost și trimise, eliminând riscul ca ele să fie alterate/modificate pe traseu. Aceste standarde presupun că emailurile sunt trimise de către cei care au drept de a trimite emailuri în numele unui anumit domeniu și care permit celor care primesc emailurile să verifice expeditorul, că este cel care pretinde a fi.
Totodată, White Image respectă bunele practici ce țin de gestionarea, colectarea datelor și igienizarea bazelor date asigurându-se că nu există în liste adrese care pot afecta reputația. Urmărim cu atenție vechimea datelor, igienizarea bazelor de date, interacțiunea cu emailul dincolo de open rate sau clickthrougrate și suntem atenți la cum pot fi mai bine clasificate diversele tipuri de comunicări, astfel încât sistemele care primesc emailuri să știe să le clasifice corect. Aceste bune practici includ și strategii de segmentare a audiențelor și crearea de content care să fie adaptat intereselor audienței.
Care sunt cele mai importante metrici de performanță pe care le monitorizează agenția în gestionarea campaniilor de e-mail marketing?
Principalele metrici de performanță monitorizate includ frecvența de comunicare corelată cu open rate-ul și clickthrough rate-ul, vechimea bazelor de date și interpretarea acestor indicatori, având în vedere percepția utilizatorilor și interacțiunea acestora cu emailurile primite.
Totuși, interpretarea indicatorilor este destul de complexă și implică mai multe direcții de analiză. În primul rând, avem o analiză din punct de vedere a unui ISP, adica a furnizorilor de casuțe e-mailuri (ei urmăresc ca utilizatorii lor să fie fericiți și să aibă în inbox emailurile cu care interacționează) și nu în ultimul rând, avem în vedere analiza realizată în calitate de expeditori de e-mail. La această ultimă categorie ne încadrăm și noi. Agențiile de email marketing și clienții noștri analizează datele despre open și click și luăm decizii pe baza acestor informații. Mai exact, putem afla dacă un email a fost acceptat pentru livrare de către furnizorul de email, dacă a fost preluat un conținut extern - de obicei o imagine - dacă aceasta a fost încărcată – în/din e-mail și dacă diverse pagini web au fost accesate prin link-urile care erau inserate în email.
De obicei, când vorbim, ca expeditori, despre un email „deschis”, ne referim la faptul că am adăugat o imagine minusculă, invizibilă de 1×1 pixeli în partea de jos a e-mailului, care are o adresă URL unică, ce codifică destinatarul, expeditorul, corespondența și orice alte metadate despre e-mailul sau campania pe care dorim să le înregistrăm.
În analizarea indicatorilor noștri luăm în calcul dacă imaginea a fost accesată/încărcată, dacă nu a văzut imaginea încărcată, de ce nu a văzut-o, analizând o multitudine de posibilități. De asemenea, analizăm și click-urile, fiind vorba despre un indicator similar cu urmărirea deschiderilor, deoarece încorporează informații despre destinatar sau campanie, într-o adresă URL. Când utilizatorul face click pe un link din e-mail, serverul de urmărire înregistrează această acțiune, apoi redirecționează utilizatorul către pagina web dorită. În analiza noastră luăm în calcul și engagements, deoarece expeditorii de e-mail folosesc termenul pentru a descrie datele derivate din clickuri și deschideri. Acestea sunt utile, însă și aici există multe nuanțe a ceea ce măsoară acestea.
Trebuie să înțelegem exact ce măsurăm cu adevărat, astfel încât să putem modela ce pot însemna cu adevărat schimbările în acele măsurători și să luăm decizii strategice informate, bazate pe mai mult decât deschideri.
Trebuie înțeleși factorii și contextele care influențează acești indicatori, de exemplu, legat de open rate putem întâlni situații precum:
În același timp, apar click-uri care sunt de fapt provenite din preluările automate de link-uri de către filtrele antivirus. Acestea prin procesul de verificare al link-urilor pot încărca click-urile umane reale ca număr, astfel încât rata de click poate fi umflată artificial într-un grad ridicol.
Ce tehnici și strategii folosește agenția White Image pentru a asigura un nivel ridicat de inbox placement și rată de deschidere a emailurilor?
La White Image avem propria infrastructură, serverele de trimitere sunt exclusiv în controlul nostru și avem propriile IP-uri dedicate, pe care le gestionăm de peste 20 de ani și atunci când este cazul acest aspect devine și clauză contractuală.
Totodată, întotdeauna evaluăm un client înainte de a începe să lucrăm pentru el. Astfel, ne asigurăm că infrastructura noastră nu va fi afectată și pot fi cazuri în care alegem să nu lucrăm pentru un anumit client, dacă acesta nu are o reputație bună, sau evaluăm că baza de date la care vrea să trimită nu corespunde standardelor noastre. Acesta este primul pas în a ne asigura că email-urile trimise pentru clienții noștri ajung în inbox.
Pentru livrabilitate avem un tablou de bord intern, capabil să țină sub control problemel de livrare înainte ca ele să devină majore. Multe probleme de livrare sunt latente, cresc ascuns și, când apar la suprafață, uneori se întâmplă brusc și chinuitor. Problemele de livrare, chiar dacă nu sunt vizibile, pot avea un impact semnificativ asupra afacerilor, ducând la pierderi financiare pentru companii fără să-și dea seama că există o problemă. La White Image, fiecare client are un account dedicat care urmărește indicatorii de performanță ai fiecărei campanii pentru a identifica din timp eventualele probleme.
Însă este de menționat că expeditorul are o responsabilitate majora pentru construirea și îmbunătățirea reputației sale. De asemenea, este în interesul lor financiar să înțeleagă elementele fundamentale ale livrabilității și să știe când este timpul să cheme la masă un consultant de deliverabilitate. Din punct de vedere al livrării, platforma de e-mail joacă un rol în a se asigura că expeditorul primește cele mai bune instrumente de e-mail, dar responsablitatea majora o are așa cum spuneam expeditorul.
Totuși, atât noi ca platformă software de marketing, cât și expeditorii suntem responsabili pentru livrare. Este un efort comun, iar noi la White Image atunci când discutăm cu un client nu vorbim doar despre preț și/sau funcționalități, ci și caracteristicile de livrare, oferind clienților instrumente care îi pot face pe utilizatorii mai puțin experimentați să reușească. Este plăcut să vezi când vin clienți de la platforme mari, precum Hubspot sau Mailchimp și descoperă că la noi obțin rate de deschidere cu +10% mai mari constant. Am avut și clienți noi, care au fost surprinși să observe că emailurile lor sunt deschise de multe adrese de email de la care nu mai văzuse interacțiune de luni de zile.
Cum gestionează White Image problemele legate de spam, blacklisting sau alte probleme de reputație a serverelor de email?
Mai întâi, identificăm cauza principală a plasărilor în folderul de spam. Apoi, citim pagina de postmaster a ISP-ul-ui la care a fost identificată problema de livrare pentru ne asigura că practicile noastre și ale cilenților noștri se aliniază cu liniile directoare ale acestora. Aceste pagini oferă de obicei instrucțiuni detaliate despre trimiterea de e-mailuri, politici de autentificare, interpretarea mesajelor respinse, tipurile de liste de blocare sau servicii de reputație utilizate și cum să deschideți un caz de asistență cu echipa postmaster. Înțelegerea acestor linii directoare este esențială, deoarece ele oferă baza pentru bune practici de e-mail.
Apoi trebuie evaluat ce a făcut fiecare client și în principiu aceste probleme sunt întotdeauna generate de politicile inadecvate folosite atunci când aceștia nu respectă sfaturile primite și de cele mai multe ori apar la reacțiile clienților.
Ce sfaturi ar oferi agenția White Image companiilor pentru a îmbunătăți livrabilitatea și performanța campaniilor lor de email marketing?
Există patru mari direcții care trebuie urmărite și monitorizate permanent pentru a avea o rată bună de livrare în inbox: înțelegerea importanței autentificării e-mailului; igiena listei - menținerea unei liste de e-mail curate; monitorizarea și gestionarea reputației expeditorului - reputația expeditorului este ca un scor pentru domeniul tău de e-mail, care apare la from. ISP-urile și furnizorii de e-mail folosesc această reputație pentru a determina dacă e-mailurile sunt de încredere și ar trebui să fie livrate în căsuța de e-mail.
Care sunt principalele provocări și tendințe actuale în industria email marketingului pe care le observați?
Una dintre principalele provocări este automatizarea comunicărilor, pentru că eficiența acestora depinde foarte mult de calitatea datelor introduse în sistem. Astfel, accesul și capacitatea de a utiliza date relevante, corecte pentru a creea automatizări care generează interacțiune este astăzi o provocare pentru mulți jucători din industrie.
O altă provocare ține de capacitatea marketerilor de a creea și folosi emailuri cu tehnologia AMP care ar permite livrarea în email a unui conținut în timp real și care poate fi actualizat în corpul e-mail-ului la momentul când userul deschide e-mail-ul. Acest lucru este o provocare care necesită preaprobări de la ISP-uri înainte, dar și costuri mai mari pentru implementarea unor astfel de mesaje, însă pot crea premizele de a duce interacțiune la un nivel mai ridicat.