Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

De la pasiunea pentru ciocolata la crearea unui brand romanesc bazat pe experienta unica a clientilor

12 Feb 2021

In 2006, Stefan Negoita a parasit mediul, de cele mai multe ori confortabil, al unei multinationale pentru a-si deschide propria afacere. Nu este nici primul, nici ultimul, doar ca pentru el, a fost alaturi de afacere, pasiunea pe care si-a dorit sa o impartaseasca cu cat mai multi iubitori de ciocolata, oferindu-le experiente unice, diverse si personale, care astazi caracterizeaza brand-ul ChocoFashion.   

 

 De ce o fabrica de produse artizanale din ciocolata?

Povestea ChocoFashion a prins contur din momentul in care am avut ocazia sa fiu parte din echipa tehnica de profesionisti la construirea unei fabrici de ciocolata peste hotare. Si, foarte repede, am simtit ca trebuie sa devina realitate si in Romania, cumva am simtit ca este datoria mea sa cultiv si sa cresc nevoia consumatorilor pentru ciocolata de calitate, pentru gusturi alese si produse naturale realizate artizanal. La acel moment nu exista pe piata acest tip de produse realizate local. Tot ce puteai gasi era din import. Astfel ca, unul din scopurile mele a fost sa obisnuiesc consumatorii sa aprecieze un produs local de calitate superioara.

Cum a fost experienta unui nou inceput?

Nu a fost usor. In primii ani am crescut cu pasi mici, dar plini de satisfactii. Ne-am concentrat pe realizarea unei «experiente unice» care sa incante si cel mai pretentios client. Si, astfel, clientii multumiti au fost cei care au pus primii piloni la crearea brandului ChocoFashion, pentru ca noii clienti pe care i-am castigat si fidelizat au tinut cont de recomandarile prietenilor si familiei.

De aceea, de la inceput am stiut ca lucrul cel mai important in crearea si cresterea vizibilitatii brandului nostru este sa incercam sa facem fiecare client sa se indragosteasca de produsele noastre. Acea «experienta unica» pe care ne-am propus sa le-o oferim clientilor, se refera la inglobarea tuturor elementelor pe care le presupune interactiunea cu un produs din ciocolata, nu doar produsul in sine. De la sesiuni de degustare la seminarii despre ciocolata, de la ingredientele de calitate superioara la gama vasta de ambalaje elegante sau de sezon, de la flexibilitatea cu care abordam fiecare cerere la personalizarea ofertei si produselor si chiar la idei creative oferite clientilor corporate.

Cum definesti clientii ChocoFashion?

Clientii nostri sunt iubitori de ciocolata, iubitori de gust unic. Ei sunt consumatori finali sau clienti corporate, dar ceea ce-i aduce la ChocoFashion este aceasta bucurie de a consuma sau de a darui un produs unic, realizat cu simt de raspundere, in cele mai mici detalii. Sunt acele persoane care nu se multumesc cu un produs standard, pentru care conteaza ingredientele, dar si cum le prezentam.

Piata locala este reprezentatat deja de multi producatori si distribuitori. Cum va diferentiati si cum ajung clientii la voi ?

Dupa cum spuneam, nu vad ChocoFashion doar ca pe o afacere ci ca pe o pasiune pentru ciocolata si am reusit sa ne inspiram clientii sa aleaga produse autohtone premium. La ChocoFashion gaseasc mereu delicii realizate cu cele mai bune ingrediente si ciocolata de calitate superioara. Folosim ciocolata Single Origin, ciocolata Gold si tot ce se afla in topul producatorilor de ciocolata, personalizam, asa cum spuneam mai sus, de la oferta, la produs, la ambalaj. Am fost primii producatori locali care au oferit personalizare pe ciocolata.

Pralinele si produsele noastre din ciocolata pot fi numite produse de lux prin gust si prezentare, insa sunt accesibile clientilor nostri, pentru ca ne dorim sa fim in continuare accesibili si sa convingem cat mai multi consumatori sa-si ofere aceasta placere a gustului bun.

De asemenea, o cota importanta a business-ului nostru o reprezinta clientii corporate, iar aici am adoptat o strategie de diferentiere, creand valoare pentru clienti prin intelegerea nevoilor acestora si oferirea unor solutii unice pentru aceste nevoi. Cum facem asta ? Prin flexibilitate, creativitate si inovatie, expertiza in domeniu si tratand personalizat fiecare client. Pentru clientii noi corporate lasam produsele sa vorbeasca de la sine si, anume, le oferim o sesiune de degustare si o prezentare a ceea ce suntem si ce facem. Pentru clientii existenti cautam constant sa venim cu noi idei prin care ei sa-si transmita mesajul folosind acest mesager atat de iubit: ciocolata.

Mediul online ne aduce constant clienti noi din promovarile pe care le desfasuram, iar rata de loializare este foarte mare, clientii existenti comandand periodic de ani de zile

Ce rol joaca strategia de marketing si cat este de important mediul online in aceasta activitate ?

Evident strategia de marketing, atat online cat si offline, e foarte importanta pentru a creste business-ul, pentru a atinge si atrage targetul de clienti potentiali si pentru a sustine strategia de business. Am tinut cont de specificul produselor noastre si ne-am canalizat eforturile de promovare in digital si in colaborari cu parteneri ce au acelasi obiective si target pe care le urmarim si noi.

Mediul online ne aduce constant clienti noi din promovarile pe care le desfasuram, iar rata de loializare este foarte mare, clientii existenti comandand periodic de ani de zile. De asemenea, ei constribuie semnificativ la continutul nostru in social media, prin aprecieri si recomandari. Pentru noi, acest lucru inseamna ca ne facem treaba bine, dar ne si obliga sa fim mereu mai buni si sa le depasim asteptarile.

Vorbeai mai sus despre inovatie. Ce rol are aceasta in domeniul ciocolatei?

Inovatie e un cuvant de baza in echipa noastra de productie. Trebuie sa pastram ritmul si scopul cu care am pornit la drum. Sa educam gusturile, sa facem clientii cat mai pretentios la produsele pe care le cumpara si sa aducem pe piata noastra tot ce apare nou. Am fost primii care am oferit clientilor romani ciocolata Ruby, al 4-lea tip de ciocolata aparut in lume, in 2017, produs din boabele fructului de cacao cu acelasi nume Gama noastra de produse este continuu completata cu retete noi, unele poate chiar putin nebunesti cum ar fi pralina cu coliva pe care am realizat-o pentru unul din clientii nostri. De asemenea, avem torturile deja consacrate care sunt in topul vanzarilor, iar echipa noastra lucreaza permanent la obtinerea unor produse noi, bazate pe retete proprii.

Asta inseamna ChocoFashion –tot ce e mai bun, pus la un loc, pentru o experienta memorabila.

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.