Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Management de produs și provocări strategice la Electrolux

25 Sep 2020

Care sunt componentele unei strategii de marketing care aduce profit și cum faci management de produs eficient? Cum susține permanent marketingul obiectivele de business si creștere a profitabilității, rămânând în același timp vocea clientului în companie?

Despre strategii, management de resurse si echipe, productivitate si leadership de marketing cu Teodora Juravle, un profesionist care gaseste timp sa se perfectioneaze permanent prin training, prin lectura, prin contributii active in breasla oamenilor de comunicare si marketing.  Cu peste opt ani de experiență în publicitate și branduri precum Nescafe, Nestle Infant, Maggi, Nestle Cereals, L’Oreal, Maybelline, Wella, Whirlpool sau LG și peste șapte de marketing în retail și FMCG, Teodora Juravle este de un an de zile Marketing Manager la Electrolux

Ai lucrat permanent cu multe produse și multe decizii de management de produs: lansări de produse noi, management de produse mature sau de portofolii bogate. Care au fost provocările și cum le-ați făcut față în companii, alături de parteneri și furnizori?

As incepe cu provocarile la nivel strategic, unde a fost foarte important sa existe viziunea de ansamblu despre unde vrem sa ajungem, cum vrei sa fim perceputi, care sunt terenurile de “lupta”. In acest sens, a fost esentiala implicarea top managementului pentru ca sa se creeze o aliniere la nivelul intregii companii. Avand perspectiva pe termen lung, am putut lua apoi decizii, inclusiv de management de produs,  care sa sustina si sa dezvolte gandirea strategica. De exemplu, daca un obiectiv general al companiei a fost cresterea profitabilitatii, acesta s-a aplicat si la nivelul portofoliului de produse – printr-un proces de optimizare, eliminand produsele neprofitabile, lucrand la cele mai putin profitabile spre a le aduce la nivelul dorit si promovand produsele profitabile. In alte situatii, cand obiectivul companiei a fost de crestere agresiva a cotei de piata, am mers pe strategia de diversificare a portofoliului cu produse alternativa la cele competitoare si am facut extinderi de gama pentru a adresa segmente noi de consumatori.

In aceste demersuri a fost de folos implicarea echipelor mixte; pe langa echipa proprie de marketing, au fost alaturi colegii de la vanzari, customer service, logistica etc. pentru a lua in calcul toate aspectele implicate.

O alta provocare a tinut de echipa proprie, cu care am derulat toate activitatile. Cand ai de gestionat un portfoliu complex de produse, e nevoie de planificare, prioritizare, coerenta in luarea deciziilor, rapiditate in implementare. Perspectiva mea, pe care am incercat sa o aplic in toate companiile in care am lucrat, este ca o echipa buna e cea in care rolurile sunt bine definite, in care toti membrii cunosc obiectivele si planurile (in paranteza fie spus, este in principal datoria managerului sa impartaseasca aceste aspecte) si in care exista un climat de incredere ca fiecare isi va face bine treaba. De multe ori, planificarea activitatilor si urmarirea atenta in implementare au fost factori de succes mai importanti decat anumite idei creative punctuale.

Si doza de intuitie are rolul ei.

Referitor la partenerii si furnizorii in aceste proiecte de management de produs, am avut consultanti in zona strategica (in cazul lansarilor de produse noi sau a optimizarii portofoliilor existente), in zona de brand si identitate vizuala (cand am dezvoltat produse noi), agentii de research (cand am testat piata si consumatorii vis-à-vis de intentiile de lansare) si bineinteles parteneri in partea de creatie (in cazul extinderilor de gama, lansarilor de produse noi etc.) In toate situatiile, cred ca a fost foarte important limbajul comun, sa poti sa-ti exprimi deschis nevoile reale, sa-ti fie intelese de catre parteneri, pentru a fi apoi livrate propuneri adecvate. Si doza de intuitie are rolul ei ? Nu in ultimul rand, ca in orice relatie, e esentiala increderea pe care o construiesti in timp cu partenerii de lucru.

Care sunt primele trei companii din România pe care le admiri pentru strategia lor de marketing, excluzând cele în care ai lucrat și de ce?

Evaluez o strategie buna de marketing prin cateva criterii: coerenta cu brandul pe care il reprezinta (de ex. daca sunt un brand de retail pozitionat in zona de preturi mici, aceasta se va reflecta in modul in care arata magazinele, in mesajele pe care le comunica, in gamele de produse pe care le promoveaza etc), consistenta pe care o manifesta (imaginea, ideile, mesajele pe care le transmite consumatorilor trebuie sa aiba o perspectiva temporala) si relevanta fata de consumatori (modul in care utilizeaza tool-urile, mediile de comunicare, executiile astfel incat sa mentina sau sa creasca atasamentul emotional al consumatorilor fata de brand).

Judecand dupa aceste criterii, admir ING Romania pentru pozitionarea pe care a construit-o cu curaj si perseverenta de-a lungul vremii si cum isi mentine in continuare promisiunea de valoare relevanta pentru consumatori. Apreciez Samsung Romania pentru consistenta si coerenta cu care genereaza proiecte locale inovative, care implica publicul tinta, cresc gradul de loializare si de atasament emotional, cladind un brand puternic. De asemenea, Lidl Romania este un alt exemplu de companie care investeste mult in marketing si comunicare, facand eforturi sustinute de a dezvolta continut local relevant pentru consumatori, povesti, storytelling, reusind sa creeze un teritoriu cultural viu pentru brand.

Este vital sa iti poti dezvolta, antrena si pastra aceasta abilitate de concentrare, intr-un mediu atat de aglomerat, bombardat zilnic de mii de stimuli.

Instrumente, ponturi, recomandări de productivitate? Cum reușești să le faci pe toate?

Referitor la productivitate, m-a marcat o carte scrisa de Daniel numita “Focus”, in care subliniaza importanta majora pe care o are capacitatea de concentrare, atentia in tot ceea ce facem in mod regulat. Cred ca este vital sa iti poti dezvolta, antrena si pastra aceasta abilitate de concentrare, intr-un mediu atat de aglomerat, bombardat zilnic de mii de stimuli. Iar cresterea accelerata a consumului digital nu ajuta deloc.

In acelasi timp, nu sunt adepta multi-tasking-ului, studiile au aratat ca creierul nostru nu are capacitatea de a face mai multe lucruri deodata, ci pur si simplu comuta de la un subiect la altul. In schimb, prioritizarea sarcinilor, planificarea lor ajuta foarte mult.

Si sa nu uitam de un stil de lucru colaborativ, intr-un mediu bazat pe incredere, in care implici echipa in a genera idei, in a dezbate, a te inspira; in acelasi timp ai confortul sa delegi. Delegarea in proportii echilibrate este o arta pe care putini o stapanesc, de obicei fie nu deleaga nimic (micro-management), fie deleaga aproape tot, uneori cu consecinte nefavorabile.

Cred ca o echipa organizata, care intelege ce obiective are, de ce si pentru ce lucreaza, care are rolurile bine definite in functie de competentele existente, va avea rezultate bune, va fi productiva. Americanii, pasionati de subiect, spun “TEAM – Together Everyone Achieves More”. Impreuna, toti realizam mai mult.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.