Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Marketing la HelpNet pe timp de pandemie

12 Iun 2020

„HelpNet este un brand cu notorietate, construit cu pasiune si corerenta” - explica Isabelle Iacob, fondator si fost CEO al companiei al carei „brainchild” este, nascut ca tema a unei lucrari de absolvire. Compania are o retea de 300 de farmacii, 1500 de angajati si ofera servicii pentru 2.5 milioane de pacienti. Este al patrulea jucator din piata dupa cifra de afaceri, cu target de business de 1 miliard de lei pentru 2020, dupa o crestere cu 18% in 2019 fata de anul precedent. Am stat de vorba cu Madalina Cazamir, director de marketing la HelpNet despre initiativele de comunicare din perioada de izolare si despre provocarile de azi ale marketerilor.

Cum isi sustine HelpNet clientii in aceasta perioada?

Perioada aceasta a adus provocari pentru noi toti, atat la nivel individual, personal, cat si profesional, indiferent de industria in care activam. HelpNet a luat masuri de protectie atat a personalului din farmacii, cat si a pacientilor, din primele zilei ale acestei pandemii. Astfel, pe langa materialele de comunicare si sustinere a masurilor si reglementarilor referitoare la respectarea regulilor de igiena, a distantei, intervalele orare prioritare, au fost puse la dispozitie materialele de protectie (masti, manusi, viziere, plexi glas pe counter).

Pentru a asigura accesul pacientilor la medicamente, farmaciile au functionat dupa un program normal, asemenea si distributia. Deci, am ramas DESCHISI, sa facem bine. In plus, am incercat sa venim cu solutii care sa ajute pacientii sa obtina medicamentele/ retetele sau produsele de care au nevoie, fara a sta prea mult pe drumuri, intre farmacii sau la cozi. O astfel de solutie a fost lansarea platformei de reteta electronica, prin care pacientul trimite reteta primita de la medic, electronic, selecteaza farmacia din care doreste sa ridice medicamentele, iar farmacistul nostru il anunta cand totul este pregatit si acesta poate sa vina sa ridice produsele.

Solutii, care insa trebuie promovate, pentru ca lumea sa afle de ele si sa astfel sa devina cu adevarat utile. Si care pot fi si mai mult puse in valoare prin partenerierea la nivel local cu voluntari care sa si ridice retetele pacientilor din farmaciile HelpNet.

Cum ati adaptat initiativele de marketing in perioada de izolare?

Desi aveam alte planuri si eram cu o campanie gata de scos in lume, am schimbat, contra cronometru, absolut totul, iesind cu o campanie TV - pe cat de portocalie, pe atat de optimista - care are un dublu rol.

Intai si intai subliniaza faptul ca viata merge inainte, chiar si in izolare - si odata cu ea continua si restul motivelor pentru care ai nevoie de HelpNet. Alergii, reumatisme, vanatai – ele nu pleaca nicaieri. E bine deci sa stii ca poti conta in continuare pe HelpNet-ul tau, de la parter. Cea de-a doua menire a campaniei este sa aduca un omagiu tuturor celor care fac ca viata sa poata continua, chiar si in noile conditii. Colegilor nostri din farmacii, din distributie, am vrut sa le spunem un mare MULTUMESC, pe toate mediile avute la dispozitie, inclusiv pe TV.

Cum am realizat un spot in izolare? Evident, pentru ca e greu sa filmezi un spot TV in care regizorul sa fie „distantat social” de operator, actorul sa nu intre in contact cu omul de „hair & make-up” si nici clientul sa nu se apropie de copywriter, solutia a fost o animatie.

O alta initiativa a fost aceea de a ne alatura demersului #reusimimpreun a si de a directiona catre asociatia Daruieste Viata suma de 100.000 euro, in scopul dotarii spitalelor din Romania si crearii conditiilor vitale de tratament, in perioada pandemiei de COVID-19. Initiativa de a investi in societate face parte din politica de CSR si sustenabilitate a companiei, care presupune, dincolo de obligatiile legale si finaciare care ii revin ca entitate comercial a, asumarea unei responsabilit ati fat a de mediul inconjur ator, angajati si societatea civila.

Ramane o provocare constanta intelegerea nevoilor clientului.

Care vor fi principalele provocari ale oamenilor de marketing in viitorul apropiat?

Ramane o provocare constanta intelegerea nevoilor clientului si posibilitatea de a le adresa, primul - de preferat - in cel mai eficient mod (resurse). Este nevoie de strategii bine gandite, pe termen mediu si lung, adaptate, deoarece alegerile consumatorilor vor fi facute in functie de modul in care brandul raspunde si se adapteaza contextului si nevoilor sale. Cred ca si implicarea, dialogul cu comunitatea, vor conta. Consumatorul are de ales. Iar provocarea este sa fii tu cel ales, sa intri pe lista lui: mindset, considerationtop of mind.

Cred in inovatie si deschidere, dar mai ales in transparenta si sinceritate. Un brand deschis si sincer va avea de castigat atat in likability cat si consideration. Retentia este la fel de importanta ca si achizitia, asa ca grija permanenta pentru a-ti cunoaste si intelege clientul ramane o constanta, la fel ca si preocuparea de a gasi cele mai potrivite solutii pe care sa i le comunici cand, unde si cum prefera.

Cred in inovatie si deschidere, dar mai ales in transparenta si sinceritate. 

Comunicarea personalizata nu mai este un „nice to have”, ci devine un „must”, la fel ca si o abordare multichannel. Atat in comunicare, cat si in interactiune, sa nu uitam de abordarea si includerea tuturor punctelor de contact (multi canal). Comunicarea poate face diferenta, daca este bine facuta. Este clar ca va ramane un aspect important - atat cea interna cat si cea externa (B2C, B2market) in strategia oricarui brand.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.