Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Va interesează sa va faceti publicitate pe site?. Scrieti-ne la contact[@]marketingfocus.ro

Proiecte speciale. Sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Outdoor masurabil in primul studiu de audienta dedicat

10 Apr 2020

Totul se transforma in vremuri fluide. Outdoorul rezista insa si in formele sale clasice. Se adapteaza in formate digitale, adopta tehnici de productie tot mai noi si mai putin poluante. Iar cu efortul reunit al intregii industrii de publicitate din ultimii ani, alaturi de BRAT, companiile de outdoor au creat o metodologie de masurare care sa le permita oamenilor de marketing sa cumpere audiente, nu doar panouri:  Studiul National de Audienta in Outdoor (SAO). Aflati mai multe de la Elvira Munteanu, CEO Universal Solutionunul dintre liderii industriei de profil care a sprijinit dezoltarea acestui proiect in cadrul BRAT.

Cum s-a transformat outdoorul in ultimii 10 ani si ce solutii propuneti pentru oamenii de marketing in 2020? 

Ca si celelalte medii, outdoor-ul s-a transformat pe masura ce obiceiurile de consum si comportamentul clientilor s-a schimbat. Suntem toti pe „fast forward”, multi dintre noi suntem foarte putin disponibili in a acorda atentia noastra mai mult de doua secunde unui layout sau unui spot video. Daca nu are ceva catchy sau intrigant, nu ne atrage atentia. Astfel ca si marketerii si-au ajustat strategiile de comunicare in concordanta cu trendul pietei.

In timp ce printul si chiar audientele pe TV scad, investitiile globale in publicitatea outdoor cresc. De ce? Cum vedeti evolutia industriei in urmatorii 10 ani?

Asa cum spuneam mai devreme, devenim tot mai selectivi in a investi timpul nostru. Oamenii nu mai au rabdare sa citeasca sau sa se uite la televizor, cel putin nu in aceeasi masura in care o faceau acum 10 ani. Outdoor-ul inca prinde deoarece oamenii sunt in miscare si nu trebui sa faca absolut nimic ca sa „primeasca” in viata lor layouturile OOH. Ele vin si pleaca, esti inconjurat de outdoor, nu trebuie sa investesti energie sau timp iar tu, cel de pe strada, ramai cu imaginea care te-a intrigat , care ti-a placut , care te-a prins cel mai tare. Iar cei care investesc in publicitatea outdoor stiu deja aceste lucru si va fi demonstrat cu siguranta de SAO prin cifre de audienta

Ce aduce nou studiul national de audienta in outdoor?

In primul rand cifre. Eu spun ca SAO ne aduce intr-o zona de normalitate, vom avea, in sfarsit,  date care sa demonstreze ca outdoorul vinde.  SAO este singurul studiu despre audienta outdoor, agreat de industria de media si publicitate din Romania si este unicul studiu care masoara performantele panotajului stradal, oferind in acelasi timp predictibilitate si eficienta investitiilor in publicitatea outdoor.

In primul rand, vom obtine date despre audienta, adica vom afla care este numarul de persoane care au oportunitatea de a vedea un panou/o selectie de panouri stradale, in medie pe saptamana. Apoi, vom avea informatii despre profilul audientei: gen, varsta, educatie, ocupatie, venituri, statut social, si chiar informatii la nivel de gospodarie: numar de persoane, copii, venituri si altele.

SAO ne aduce intr-o zona de normalitate, vom avea, in sfarsit, date care sa demonstreze ca outdoorul vinde. 

Ce ne mai aduce, in plus, acest studiu? O serie de date specifice outdoor-ului, cum ar fi obiceiurile de calatorie ale populatiei, timpul petrecut in afara cladirilor, numarul mediu de calatorii realizate zilnic si chiar numarul mediu de kilometru parcursi zilnic. In plus, vom obtine si informatii referitoare la consumul media general (televiziune, radio, internet, presa scrisa , cinema), la consumul de bunuri si servicii (la nivel personal sau la nivel de gospodarie), dar si informatii legate de opiniile si interesele, pe diverse teme, ale acelora care, pana la urma, reprezinta potentiali clienti sau omul de pe strada cum ii spun eu.

Prin urmare, cu ajutorul SAO, vom face trecerea de la campanii outdoor realizate intuitiv, la campanii outdoor realizate in baza unor date concrete, rezultate ale masuratorilor din teren, campanii care vor conduce, evident, la rezultate mult mai bune si mai clare, din punct de vedere al vanzarilor pe care le-au generat.

Sunteti apreciati de clienti pentru proiectele inovative si ati aniversat anul trecut un deceniu de activitate. Care sunt  cele mai dragi proiecte speciale realizate in ultimii zece ani?

Avem foarte multe proiecte inovative implementate, proiecte care ne-au crescut notorietatea pozitiva in randul clientilor nostri. Imi vin acum in minte ultimele implementate: gradina eco de la Lidl (acei morcovi giganti de la Universitate), Apple Tone de la Strongbow, Netflix. Insa am fost tare incantata si de butaforiile Leroy Merlin, animalutele gonflabile de la Orange, statuile Thor impresionant de bine realizate, scaunul ING, macheta avionului Turkish Airlines.

Care sunt cele mai importante recomandari pentru o campanie outdoor reusita?

Sa aiba un layout curat cu un mesaj cat mai simplu in culori vii, atragatoare. Campania sa fie bine targetata astfel incat alegerea zonelor de promovare sa atinga audienta potrivita.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.