Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Oricine vrea sa “ramana in piata”, trebuie sa fie foarte bine pregatit, indiferent de varsta

18 Iun 2019

De ce poate fi deosebit de provocator si aducator de satisfactii sa faci marketing in sectorul industrial? Si cum se deosebeste marketingul B2B de cel B2C? Cum cresti de la om de agentie la om de marketing cu perspectiva 360 de grade auspra clientului? Si cum cresti si iti dezvolti o cariera in domeniul marketingului cand ai o pregatire academica legata de stiintele mediului? Am stat de vorba cu Ana Maria Marinescu, Marketing Manager la Wilo, absolventa a programului avansat de training acreditat international Professional Diploma in Marketing.

Ce inseamna sa faci marketing la Wilo? Care este rolul marketingului in aceasta industrie si care sunt principalele activitati pe care le coordonezi?

Vizunea noastra de marketing se traduce prin “marketing drives sales”. Chiar daca este o industrie pur tehnica, marketingul are un rol deosebit de important, iar nevoia de creativitate si inovatie este cel putin la fel de mare ca in celelalte industrii. Ma bucura sa spun ca marketing-ul ocupa un loc central in business-ul Wilo, ca in permanenta dezvoltam strategii, campanii si ca exista o comunicare permanenta intre centru si subsidiare, astfel incat tot ceea ce facem sa duca la atingerea obiectivelor de business.

La Wilo Romania, ma ocup de coordonarea tuturor activitatilor de marketing, incepand de la dezvoltarea strategiei locale, implementare, executie pana la masurarea rezultatelor. Vorbim atat de activitati off-line, cat si on-line, lucru care imi permite sa am o viziune completa asupra a tot ceea ce se intampla atat in companie, dar si in piata.

Cum va diferentiati si care este pozitionarea companiei?

Intr-o piata atat de dinamica, in care numarul competitorilor creste vazand cu ochii, diferentierea este unul din factorii care asigura succesul companiei noastre. Wilo este un brand premium, nu doar un simplu furnizor de pompe si sisteme de pompare, ci un furnizor de solutii complete, aceasta insemnand o serie de servicii si produse aditionale (consultanta, inlocuire proactiva a pompelor, service, mentenanta, automatizare, instrumente de sprijin in proiectare si multe altele), servicii care vin in intampinarea tuturor nevoilor clientilor nostri si pe care le putem personaliza in functie de nevoile acestora.

Cum se sustine promisiunea “Pioneering for You”?

“Pioneering for You” este promisiunea noastra fata de clientii si partenerii nostri de a fi preocupati in permanenta de oferirea de solutii practice si de a face fata provocarilor de zi cu zi. Prin solutiile si tehnologiile inovative pe care Wilo le ofera, reusim sa ducem viitorul in prezent si sa oferim clientilor nostri cele mai inalte standarde de calitate, eficienta energetica si durabilitate.

In permanenta suntem preocupati sa gasim noi oportunitati de dezvoltare a businessului (produse noi, servicii special, customizate etc.), sa venim in intampinarea clientilor cu cele mai potrivite solutii adresate nevoilor lor.

Cat este “reteta germana” si cat adaptare la pietele locale in companie?

In ziua de astazi nu prea mai putem vorbi de anumite “retete”. Este foarte importanta intelegerea pietei locale si adaptarea la aceasta, mai ales ca vorbim de piata est-europeana, unde lucrurile sunt mult diferite fata de alte regiuni. In permanenta suntem preocupati sa gasim noi oportunitati de dezvoltare a businessului (produse noi, servicii special, customizate etc.), sa venim in intampinarea clientilor cu cele mai potrivite solutii adresate nevoilor lor.

In ziua de astazi nu prea mai putem vorbi de anumite “retete de marketing”.

Care sunt realizarile si proiectele de marketing cu cele mai apreciate rezultate in care te-ai implicat?

Unul din proiectele de suflet, dar si de succes pe care le-am realizat la Wilo este parteneriatului dintre Fundatia Wilo si Festivalul & Concursul George Enescu. Ideea initiata de mine s-a transformat intr-un parteneriat de lunga durata, astfel ca Fundatia Wilo este partener cultural incepand cu anul 2014 si isi propune sa promoveze tineri talentați oferindu-le oportunitatea de a fi recunoscuți de un public internațional mai larg.

Ce noutati pregatiti in acest an? Cum va mentineti statutul de lider in inovatie?

Anul acesta avem multe produse noi pentru care pregatim o serie de activitati de marketing. As putea spune ca este, poate, unul din anii cu cele mai multe noutati. Este vorba atat de produse pentru aplicatii in constructii, cat si pentru managementul apei. Sunt produse dotate cu tehnologii “smart”, dar si cu alte caracteristici tehnice care fac ca acestea sa fie unice in piata sau sa concureze foarte puternic cu alte branduri.

Care este rolul digitalului in strategia voastra de marketing? Ce s-a schimbat in ultimii ani? Ce inseamna transformare digitala la Wilo?

Orientarea catre digital este una din directiile majore in business-ul Wilo. Pornind de la conceptul “smart cities”, transformarea digitala la Wilo inseamna in primul rand dezvoltarea de tehnologii inteligente, care sa poata fi integrate in infrastructuri complexe, care sa poata fi interconectate cu alte tehnologii care imbunatatesc calitatea vietii, eficienta si care, in acelasi timp, satisfac simultan nevoile economice, sociale și de mediu ale generațiilor actuale și viitoare.

Pe langa toate acestea, Wilo ofera si o serie de aplicatii si alte tool-uri digitale, destinate clientilor nostri, pentru a fi folosite in munca lor de zi cu zi (proiectanti, instalatori).

Evident ca focusul este din ce in ce mai crescut pe strategia de marketing digital si mai ales pe imbunatatirea continutului pe care il oferim.

Ce ti-a adus in plus trainingul de marketing metrics in felul in care masori si evaluezi rezultatele campaniilor de marketing?

Acest modul m-a ajutat sa fiu mult mai analitica si sa inteleg mult mai bine relatia dintre metricii de vanzari si cei de marketing. Chiar daca este un modul mai arid si mai putin atractiv decat celelate, este esential pentru un om de marketing sa stie ce poate sa masoare, cum, ce instrumente are la dispozitie si cum sa interpreteze datele obtinute.  

Acest modul m-a ajutat sa fiu mult mai analitica si sa inteleg mult mai bine relatia dintre metricii de vanzari si cei de marketing.

Ce inseamna pentru tine sa fii un “lifelong learner”? Cum gasesti timp si resurse pentru asta si care sunt satisfactiile?

Sunt de principiu ca oricine vrea sa “ramana in piata”, trebuie sa fie foarte bine pregatit, indiferent de varsta. Pana la urma, nu este vorba doar de a fi performant la job, ci de a invata constant si continuu pentru a ne perfectiona cunostintele, abilitatile si de ce nu, poate a ne reinventa la un moment dat.

Am invatat sa imi setez obiective, sa imi prioritizez activitatile, sa le elimin pe cele neimportante care imi consuma timpul aiurea si astfel reusesc sa imi gasesc timp si pentru multe altele. Satisfactiile pot fi mai mici sau mai mari, depinde de asteptarile fiecaruia si pot veni cand nu te astepti!

Cum a completat training-ul de marketing CIM pregatirea ta in comunicare si experienta practica in companii si agentii?

Decizia de a urma cursurile CIM a venit in primul rand din dorinta de a avea o baza teoretica solida, care sa vina in completarea cunostintelor si experientei pe care deja o aveam, dar mai mult decat atat, sa inteleg mai bine cum pot dezvolta o strategie de marketing, cum sa analizez si sa inteleg mai bine clientul, cum sa masor si sa interpretez rezultatele unei campanii.

Mi-au fost de mare folos weekendurile intensive organizate de Institutul de Marketing, nu doar pentru ca am primit informatii valoroase, dar si pentru ca am intrat intr-o comunitate extraordinara de oameni dornici sa impartaseasca idei, experiente si cunostinte.

Care sunt companiile din Romania pe care le admiri pentru felul in care fac marketing si de ce?

Pentru ca ma intereseaza foarte mult si zona de employer branding, as mentiona doua din campaniile care mi-au placut si mi-au atras atentia in mod deosebit: Lidl si Jysk. Ambele companii au adus in prim plan angajatii si valorile companiei, comunica transparent, oferind astfel informatii despre beneficiile si oportunitatile de dezvoltare pentru cei interesati de o cariera in domeniul retail.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.