Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Marketing cu peste 100 de ani de istorie si traditie in servicii financiare

29 Noi 2018

Ambitioasa si modesta, Oltea Belciuganu conduce departamentul de marketing al bancii cu cea mai indelungata istorie, de peste 100 de ani. Mai mult, in an de centenar, CEC aniverseaza si 10 ani de la o initiativa semnificativa de marketing coordonata de Oltea, alaturi de una dintre cele mai reputate companii de specialitate, Brandient: proiectul de rebranding. Este unul dintre primii specialisti care a obtinut titulatura de Chartered Marketer, alaturi de Aneta Bogdan. Cu toate acestea, nu s-a culcat pe lauri si si-a continuat pregatirea cu programe de training in marketing digital. In aceasta luna s-a inscris la cel mai nou si avansat program in digital, Mastering Digital Channels.

Esti unul dintre primii absolventi din Romania certificati international de catre Chartered Institute of Marketing (CIM). Ce te-a mobilizat sa te inscrii la acest program greu de urmat la vremea respectiva, cand nu exista nici o reprezentanta sau suport in Romania? Ce ne poti spune despre experienta studiului? Dar despre examene?

Intr-adevar, povestea este usor amuzanta si a inceput in 2008, dupa lansarea proiectului de rebranding la CEC Bank. Imi doream de mai mult timp sa urmez cursurile CIM, dar nu stiam de unde sa incep. Eram in contact cu o companie de training din Romania care promitea de vreo doi ani ca va aduce si CIM. In cazul meu, nevoia de a invata ceva nou si relevant functioneaza ca un input de energie dupa o perioada foarte challenging, ca o vitaminizare. Asa ca m-am inscris la o prezentare de curs pe zona financiara la acea companie doar ca sa ii pot intreba ce ma interesa pe mine. Probabil nu mai vazusera atata dorinta de a face un curs, asa ca mi-au gasit solutia de a invata la Varsovia, unde colegii lor livrau si cursurile CIM. Asa am inceput, cu vreo patru drumuri la Varsovia. J

Procesul de invatare a fost cumva o revelatie. Eu ma asteptam sa invat lucruri de care nu mai auzisem. In schimb, am descoperit ca (evident, de altfel) teoria era aceeasi pe care o stiam din scoala romaneasca. Modalitatea de a asimila teoria era insa diferita: fiecare model, concept era ilustrat concret si cumva intelegeai de ce il inveti si la ce foloseste. Astfel, sansele de a ramane in minte si a folosi in practica ce ai invatat cresteau foarte mult.

Procesul de invatare a fost cumva o revelatie. Modalitatea de a asimila teoria era insa diferita: fiecare model, concept era ilustrat concret si cumva intelegeai de ce il inveti si la ce foloseste.

Am descoperit ca daca ai in minte scheletul teoretic si ai inteles bine cum se foloseste, poti face marketing in aproape orice industrie. Eu am avut la un examen un studiu de caz din zona de taximetrie si altul din zona de gaming. Si, dincolo de surpriza initiala, am reusit sa vin cu idei care au fost  apreciate de catre evaluator si pentru care am obtinut un punctaj bun.

Despre examene, cel mai chinuitor lucru pe care mi-l amintesc este ca trebuia sa scrii de mana timp de trei ore multe pagini. Nu mai avem exercitiul scrisului de mana, asa ca am exersat mult inainte, dar simti ca iti amorteste mana si nu te mai asculta cand tu mai ai multe de adaugat. Cred totusi ca s-a schimbat acest sistem, asa ca ne putem gandi la acest examen ca la oricare altul, extrem de serios, dar nu imposibil de trecut.

 Acum, dupa ani, care ar fi suma beneficiilor unui astfel de program de training de marketing?

Mie personal, acest program mi-a structurat gandirea si m-a ajutat in luarea de decizii. De asemenea, mi-a format o curiozitate de a ma uita si catre alte industrii si a face un exercitiu de imaginatie in diverse momente, intrebandu-ma: eu cum as rezolva asta?

Te ocupi de multa vreme de managementul celei mai vechi banci din Romania. O misiune deloc usoara, care a inseamnat in egala masura atuuri greu de replicat, oportunitati, dar si multe provocari. Care au fost principalele provocari? Dar cele mai mari satisfactii?

Acest program mi-a structurat gandirea si m-a ajutat in luarea de decizii. De asemenea, mi-a format o curiozitate de a ma uita si catre alte industrii si a face un exercitiu de imaginatie in diverse momente.

Cea mai mare provocare este data de contextul bancii: este cea mai veche banca care inca functioneaza in Romania, mai veche decat Banca Nationala, o banca de care toata lumea a auzit si in destinul careia toti se simt partasi, la actiunile careia toti romanii simt datoria sa reactioneze. In limbajul nostru, stakeholderii bancii sunt toti romanii.

Acest statut are darul de a te purta de la agonie la extaz, prin toate starile posibile: daca faci ceva bine, esti banca noastra, a romanilor si asta obliga, mereu te gandesti ca trebuie sa faci si mai bine. Daca faci o eroare (omeneste, de altfel), totul ia proportii greu de imaginat in cazul altor entitati similare.

Satisfactia mea ca om de marketing este brandul CEC Bank, care in zece ani a ajuns de la o “entitate foarte cunoscuta, dar care nu stiam exact cu ce se ocupa” la un brand bancar de top zece, cu un teritoriu de brand clar, un brand coerent si puternic, autentic si cu o prezenta distincta in contextul in care operam. Atunci cand concurentii vin sa te felicite, chiar si neoficial, cred ca este un semn ca ai facut ceva bine. Cand campaniile bancii primesc aplauze la scena deschisa, eu spun ca ne-am facut treaba bine.

Te-ai implicat intr-unul dintre cele mai mari, complicate si memorabile proiecte de rebranding la CEC, iar brandul este evaluat la 56 milioane de Euro. Ce poti sa ne spui despre acest proiect? Cum masurati succesul?

Oamenilor de marketing le place sa masoare indicatorii de brand, care noua ne spun multe si ne ajuta in ceea ce ne propunem. Dar realitatea este ca marketingul este judecat prin prisma business-ului. In cazul CEC Bank, banca a traversat zeci de ani cu profit, intr-un context extrem de dificil si pe alocuri imprevizibil. Anul trecut a fost unul extrem de bun si, dupa toate semnele, și acest an va fi cel putin la fel.

De o importanta aparte mi se pare si transformarea publicului intern: oamenii au inteles ca situatia in care banca era in 2006 nu avea alta cale de iesire decat transformarea dramatica: de la oameni, la produse, de la sedii la comunicare. Nu este o transformare simpla cand vorbim de peste 6.000 de oameni.

Cum arata initiativele de marketing care doresc sa asigure viitorul bancii cu cea mai lunga istorie din Romania? Cum abordati digitalizarea? Cum au mers primele campanii de comunicare digitala si cum le-ati abordat?

Digitalizarea bancii este o viziune sub umbrela careia sunt in diverse stadii de maturitate numeroase proiecte. Implicarea in cele mai multe presupune colaborarea unor specialisti din diverse segmente. In cazul nostru exista o preocupare de a da clientilor nascuti digitali ceea ce asteapta de la o banca: interactiune de la distanta, tranzactii rezolvate in cateva click-uri si cat mai putina interactiune fizica cu oamenii si procesele bancii. Pe de alta parte, ne preocupa sa oferim sanse egale de a primi ceea ce astepta si clientilor care fie nu sunt prieteni cu tehnologia, fie nu au acces suficient la aceasta.

Campaniile de marketing digital au mers pe principiul trial and error. Cred ca trebuie sa gasesti reteta in cazul fiecarui business. Instrumentele sunt aceleasi pentru toti, insa trebuie sa decizi “doza” in care le folosesti pe fiecare. Noi am descoperit ceea ce a functionat si ne-am concentrat acolo. Dar zona digitala ofera zilnic ceva nou, asa ca trebuie cumva sa discerni ceea ce ar putea sa functioneze in cazul tau. Nu sunt adepta faptului ca trebuie sa faci ceea ce pare cool si sa “mergi cu trendul”, trebuie sa vezi daca ti se potriveste, daca esti coerent cu brandul tau si relevant pentru publicul tau.

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.