Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Marketingul este psihologie aplicata

06 Iun 2018

Marketingul este psihologie aplicata, spune dupa 14 ani de experienta de in companii multinationale, ca brand manager sau director de marketing Mihai Bonca. In 2015, a fondat Brand Architects, un boutique de strategie, consultanta si training si vine in ajutorul marcilor si companiilor pentru a le sprijinii sa castige lupta competitiva prin pozitionare si diferentiere. De-a lungul timpului a primit 25 de premii ale industriei de marketing si comunicare insa spune ca functiile, pozitiile si puterea nu l-au facut fericit. de accea a ales sa se intoarca din nou la scoala. In  prezent  se perfectioneaza in cadrul unui Executive MBA oferit de Oxford University, Säid Business School.” Din acest an Mihai s-a alatura echipei de traineri asociati de la Institutul de Marketing. Am stat de vorba cu Mihai despre marketing si branduri. iar despre strategie de brand vom vorbi aplicat la cursul Marketing Gateway. 

Ai fost implicat in multe campanii si proiecte FMCG, mai ales in piata competitiva a berii. Poti sa ne povestesti despre  cele mai dragi doua proiecte de care esti multumit?

 Cele mai frumoase proiecte au fost legate de doua marci competitoare: Timisoreana si Bergenbier, fiecare cu provocarile lor. Timisoreana desi avea trei secole de traditie, in 2004 era o marca debutanta la nivel national. Bergenbier in 2012 venea dupa multe schimbari de directie si asta se vedea in acel moment in sanatatea marcii.  In ambele cazuri, o strategie bine pusa la punct a dus marcile pe drumul cel bun, iar executiile au dat energia necesara.

Dar proiectul cu cele mai surprinzatoare rezultate in raport cu asteptarile?

 Nimeni nu se astepta in 2004 ca in 2008 Timisoreana sa ajunga lider de piata. Si nimeni nu se astepta in 2012 ca Bergenbier sa aiba pentru doi  ani, cea mai mare crestere a unei marci de bere in grupul Molson Coors in Europa.

In prag de centenar, Timisoreana, unul dintre brandurile pentru care ai lucrat intr-o companie care a fost si ramane o veritabila "scoala de marketing" pentru angajatii ei, duce ...povestea mai departe. Ce miscari si ce schimbari ai influentat prin pozitia si munca ta de peste cinci ani pe acest brand? Si pentru ce rezultate ati luat atat de multe premii? 

 Am avut o strategie de brand care sustine valori romanesti profunde

 In primul rand, pentru marca Timisoreana foarte multi oameni au muncit cu multa pasiune si si-au pus amprenta asupra ei. Unul dintre ei am fost si eu, si am avut norocul sa fiu la inceputuri, cand orice greseala ar fi contat.  Nimeni nu ne dadea prea multe sanse in 2004, doar ca am crezut in sansa noastra. Am avut o strategie de brand care sustine valori romanesti profunde, spre deosebire de gandirea “mainstream” a concurentei care genera awareness prin campanii de “glumite”. Timpul si rabdarea ne-au dat dreptate.

Cum ar arata niste obiective de brand bine definite?

Trebuie sa intelegi bine piata, cetatenii republicii marcii tale (altii ii denumesc “consumatori”) si etapa de viata a marcii. Obiectivele de marketing ar trebui corelate cu diferentiatorii de brand (indicatori de equity) si cu cei de funnel ( n.r. palnie de conversie). Aici e mult de discutat, daca este “top of funnel”, adica notorietate sau “bottom of funnel”, adica loialitate.

Dupa 12 ani de marketing a trebuit sa schimb ceva

De ce din nou training? Atat pentru tine, intr-una dintre cele mai bine cotate scoli de business la nivel international, dar si pentru altii? In primul rand, de ce ai simtit nevoie sa te duci din nou la scoala? In al doilea rand, ce ai invatat cel mai important de cand esti implicat si tu in proiecte de training de marketing?

Dupa 12 ani de marketing a trebuit sa schimb ceva. Pozitiile si puterea nu m-au facut fericit. Ce m-a facut cu adevarat fericit, a fost dezvoltarea echipelor mele si istetimea strategiilor care ne-au dat sanse superioare competitiei. Asa a aparut “Brand Architects” in 2012, un boutique de strategie, consultanta si training. Cativa “cetateni”  ai republicii de strategie Brand Architects sunt  Bitdefender, FRF, GfK, Hochland, Noriel sau  Trend Consult.

ln practica de marketing anglo-saxona retentia si dezvoltarea relatiilor incep sa domine obsesia cu miza mica a achizitiei si a aragerii de clienti cu orice pret a caror prizonieri inca suntem pe piata romaneasca, De ce insisti la cursuri pe  construirea de relatii si " relationship ladder" ? Cu ce exemple convingi si incerci sa schimbi norma si dogma?

Cred ca marketingul este psihologie aplicata. De aici si instrumentul pe care l-am rafinat dupa multi ani de munca: “Brand Relationship Ladder”. Am studiat cum se indragostesc oamenii, trecand print-un funnel de conversie de la atractie si seductie, pana la rezonanta bazata pe ideologii comune, necesara pentru o viata petrecuta impreuna. M-am gandit ca o marca ar trebui sa faca la fel.

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.