Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

“Experienta clientului pe site: cea mai ignorata zona din marketing-ul digital”

04 Apr 2018

Intre lumea marketingului si cea a IT-ului, cu tot ce include asta pentru campaniile de marketing, exista adesea o mare prapastie sau multe neintelegeri. Bogdan Pana este un profesionist ambitios care stie sa aduca fericit impreuna solutii de marketing online si web development si sa alature armonios componenta umana a relatiilor cu clientul cu rigorile tehnice, aparent rigide alte IT-ului.

Bogdan este dovada vie ca se poate face business si marketing digital de performanta si in tara, nu doar la Bucuresti. Generos, Bogdan isi gaseste timp sa scrie si sa imparta permanent informatii, ponturi si informatii despre instrumentele si solutiile profesionale pe care le foloseste si le descopera, despre evenimentele in care este implicat sau la care participa pe blog-ul personal- https://panabogdan.ro/. Cu pasiune, perseverenta si entuziasm, initiaza, coordoneaza si tine in priza o multime de proiecte: conferintele Open Hub, Bloggers Arena Galati sau interviurile “10 intrebari” in care ofera inspiratie prin intervuri cu profesionisti din toate domeniile.. Speram ca discutia cu Bogdan sa fie prima dintr-o serie de mai multe sis a creeze o punte intre marketing si tehnologie, intre oamenii de comunicare si cei de IT.

De ce e important sa alocam bugete mai mari pentru activitatile de marketing in online? Care sunt ariile cheie pe care sa le avem in vedere?

Nu mai e demult un trend sa fii online. De cativa ani a devenit obligatoriu pentru ca e cea mai simpla si accesibila metoda de informare. Asta nu inseamna ca un business nu ar putea functiona fara un site, dar cu siguranta, nu ar functiona la potentialul sau maxim.

Cele mai importante aspect sunt adaptabilitatea la telefoanele mobile si tablete, precum si viteza cu care pot fi accesate informatiile. Nu a aparut nimic nou si revolutionar recent in promovarea online, dar ies in evident net cei care folosesc continut text, foto, video de calitate superioara. Intotdeauna as investi intr-un copywriter si o sedinta foto cu un fotograf profesionist cu care sa creeze continut atat pentru site, cat si pentru campaniile de marketing.

Care sunt cele mai ignorate zone de marketing digital in care oamenii de marketing aloca inca prea putine resurse?

Imi e destul de greu sa generalizez. Sunt oameni de marketing care folosesc anumite metode si canale, altii care se concentreaza pe altele. Sunt doar cateva branduri mari in online-ul romanesc cu o echipa de marketing care foloseste sau care macar experimenteaza toate canalele posibile.

Din punctul meu de vedere, cea mai ignorata zona din marketingul digital din Romania este crearea unei bune experiente a utilizatorului pe site. Aici ma refer la modul in care captezi atentia utilizatorului si ii oferi o experienta cat mai placuta de utilizare dupa ce acesta a dat click pe reclama ta. Multi se opresc la crearea unei campanii, fara a avea site-ul pus la punct sau macar un landing page (o pagina pe care sa directioneze clientii, n.r.)

Care sunt cele mai mari greseli pe care le vezi ca practician de marketing online si web developer din partea noastra, ca oameni de marketing?

Se pune din ce in ce mai putin accent pe optimizarea motoarelor de cautare ( SEO), pentru ca toata lumea vrea rezultate si conversii imediate. Pe termen lung, optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare poate aduce rezultate excelente, cu investitii minime.

Ca practician de marketing online, trebuie sa stii cum functioneaza SEO, ce beneficii are, ce masuri trebuie luate. Nu trebuie neaparat sa implementezi tu modificarile pe site, ci poti lucra cu un web developer. Important e sa stii ce asteptari si cum sa verifici progresul.

Cum am putea sa lucram mai bine cu agentiile si dezvoltatorii web?

In colaborarea cu un web developer sau o agentie de web design, cel mai important aspect e sa stii de la bun inceput ce vrei, sau macar sa stabiliti impreuna publicul tinta. In cazul in care vrei sa pregatesti un landing page pentru o campanie de marketing e ideal sa gasesti o agentie care are in echipa si pe cineva specializat in marketing online, comunicarea va fi mult mai simpla si eficienta.

Trebuie sa fii constient ca orice nehotarare si incertitudine costa timp si bani.

Ce elemente de automatizare de marketing implementati pentru clientii vostri? Ce elemente de automatizare ai recomanda ca specialist si de ce?

Cel mai des primim cereri de automatizare a campaniilor de email marketing si diverse integrari cu solutii de enterprise resource planning (ERP) sau customer relationship marketing (CRM), pe langa clasicele instrumente de analiza a vizitatorilor online.

Lucrand cu foarte multe companii, din diferite domenii, cu workflow-uri si resurse diferite, nu am identificat un tipar. Trebuie facuta o analiza de la caz la caz. Stabilesc impreuna cu clientul ce automatizari are nevoie si le implementam.

Din punctual meu de vedere, cele mai benefice automatizari sunt cele care pun in prim plan utilizatorul/clientul si ii ofera continut util si foarte personalizat, in site, in email sau prin orice metoda. Automatizarile in general au scopul de a elimina actiunile umane repetitive si predispuse la greseli, deci cam orice automatizare e benefica, depinde de costul implementarii acesteia.

Da-ne doua exemple de companii pe care le admire pentru strategia lor de marketing digital? Ce apreciezi cel mai mult la abordarea lor?

Apreciez foarte mult eMag pentru ca investesc in diverse campanii de marketing si experimenteaza strategii pe toate canalele si prin toate mijloacele posibile. Sunt un reper pentru majoritatea magazinelor online din Romania. Avem multi clienti care folosesc ca referinta eMag-ul, dar nu sunt constienti de experienta acumulata si investitiile facute de acestia.

In general, apreciez foarte mult creativitatea si abordarile mai adaptate vremurilor. De exemplu, Meda are o pagina de Facebook de nota 10 din punctual meu de vedere.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.