Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Raluca Grigoriu: "Marketingul se hraneste cu idei, mereu cu noi si noi idei"

12 Ian 2018

Cu o experienta de peste 15 ani in marketing, strategii si planificare de marketing si constructie de brand, Raluca Grigoriu este Regional Marketing Manager - Romania, Bulgaria, Moldova la Studio Moderna. Mai cunoscuta prin brandurile sale, compania este unul dintre cei mai mari clienti de publicitate din tara, cu campanii omnichanel permanente  si investitii de marketing care si-au dovedit intotdeauna rezultatele si ROI-ul, generand constant cresteri ale business-ului, chiar si de doua cifre.

De ce  s-ar intoarce un profesionist cu experienta din nou la scoala? Cum completeaza digitalul  marketingul traditional si cum obtii rezultate intr-o profesie in care schimbarea a devenit o provocare constanta?

Absolventă a Academiei de Studii Economice (Management), Raluca a decis sa se intoarca... la cursuri si urmeaza in prezent un program de certificare internationala in marketing digital la Institutul de Marketing. Am provocat-o pe Raluca la un dialog despre activitatea ei in domeniu si decizia de a se perfectiona intr-un program ambitios acreditat de Chartered Institute of Marketing (CIM) care adauga noi lucruri de facut pe agenda ei deja incarcata. 

 

Cum te-ai decis sa faci acest pas? 

Decizia de a face un curs de marketing digital a venit firesc, din necesitate. Vanzarile on-line cresc an de an, si in plus o mare parte a clientilor nostri isi cauta informatiile pe site-urile noastre – deci aici este un bun loc de intalnire cu ei. Evident, in anul 2018 un marketer trebuie sa stie sa foloseasca uneltele potrivite pentru a comunica in acest mediu. In compania in care lucrez avem un departament separat de vanzari on-line. El urmeaza liniile principale ale strategiei generale de marketing Studio Moderna, dar instrumentele cu care lucreaza sunt diferite fata de cele ale celorlalte cinci canale de vanzari pe care le avem. Am simtit nevoia sa invat aceste lucruri intr-un mod structurat, sa inteleg in ce mod si in ce masura contribuie internetul la dezvoltarea brandurilor si sa pot descifra mai bine comportamentul de cumparare al clientilor.

Cum se impaca timpul dedicat studiului cu cel dedicat jobului tau intr-o pozitie atat de solicitanta si, in acelasi timp, trebuie sa recunoastem, incitanta?

Recunosc ca nu intotdeauna se impaca foarte bine. De cele mai multe ori trebuie sa sacrific timpul din weekend. Se intampla apoi sa ma simt vinovata ca nu petrec suficient timp cu familia. Pe de alta parte insa, orele acelea de studiu imi ofera o satisfactie foarte mare. Ma bucur ca am mai invatat sau am mai inteles ceva nou, simt ca am facut ceva pentru mine insami.

Am simtit nevoia sa invat aceste lucruri intr-un mod structurat, sa inteleg in ce mod si in ce masura contribuie internetul la dezvoltarea brandurilor si sa pot descifra mai bine comportamentul de cumparare al clientilor.

Lucrezi pentru unul dintre cei mai mari clienti de publicitate din Romania. Cum arata provocarile si satisfactiile de marketing la acest nivel? 

Uneori mi se pare ca a lucra in Studio Moderna e ca si cum ai conduce continuu in viteza a cincea. Este o companie mult mai complexa decat se stie si se vede din afara ei, in care lucrurile se intampla si se schimba extrem de rapid. S-au implinit opt ani de cand m-am alaturat echipei si nu imi dau seama deloc cand au trecut. Este genul de companie care te acapareaza, dar care iti si ofera satisfactii pe masura. Aici am avut libertatea sa visez si sa creez, sa incerc o multime de lucruri, mi s-a permis sa gresesc si apoi sa merg mai departe. Este compania in care aproape tot ce mi-am imaginat a devenit realitate – fie ca au fost idei de campanii, spoturi, colaborari, produse noi sau alte proiecte. Nu e putin lucru sa vad pe ecranul televizoarelor povestile pe care eu le-am gandit si le-am scris, sau proiectele care la un moment dat pareau imposibile. Acestea sunt satisfactiile mele profesionale cele mai mari, dar si ale oamenilor extraordinari de talentati cu care am lucrat si lucrez.

Pe masura bucuriilor sunt si provocarile, iar ele vin, ca in orice companie, din presiunea de crestere continua a vanzarilor. Trebuie sa fim mereu mai creativi si mai buni, an dupa an. Dar vanzarile Studio Moderna au crescut continuu, iar faptul ca brandurile noastre se bucura de un nivel ridicat de notorietate inseamna ca si noi, cei din marketing, ne facem treaba bine.

Coordonezi o echipa numeroasa. Cum iti alegi oamenii? Ce calitati trebuie sa aiba un om bun de marketing? 

Puterea unei echipe este data de suma competentelor individuale ale membrilor ei. Am luat mereu foarte in serios procesul de recrutare si de multe ori prefer ca el sa dureze mai mult, decat sa iau o decizie pe care apoi sa o regret.

Nu intotdeauna experienta profesionala este pe primul loc pe lista mea de cerinte. Imi place sa am in echipa oameni foarte inteligenti si de exemplu, ma intereseaza rezultatele lor scolare. Am observat ca de multe ori cei care au avut performante constante in anii de scoala sunt mai disciplinati si mai organizati, mai responsabili si mai ambitiosi decat altii, dar asta bineinteles ca nu e suficient. Caut oameni ambitiosi, in care simt dorinta de a reusi. Apoi, imi plac cei care pun pasiune in ceea ce fac. E usor sa iti dai seama, dupa felul in care se anima si li se lumineaza chipul atunci cand povestesc despre experientele lor trecute, despre un hobby, despre ultima carte citita sau cel mai recent lucru pe care l-au invatat.

Daca vorbim despre competente, pentru mine candidatul ideal este cel care imbina doua laturi: creativitatea si abilitatea de a analiza si interpreta cifre.

Daca vorbim despre competente, pentru mine candidatul ideal este cel care imbina doua laturi: creativitatea si abilitatea de a analiza si interpreta cifre. Multi oameni au impresia ca pentru a lucra in marketing este suficient sa fii creativ, sa ai simt estetic si/sau sa fii un bun comunicator. Dar asta este doar o fateta a profilului. Un profesionist in marketing trebuie sa fie neaparat un bun strateg, iar acest lucru presupune sa ai rabdare sa analizezi si sa intelegi matematica din spatele cifrelor de vanzari sau a datelor din piata, sa sesizezi trendurile, sa intelegi notiuni financiare de baza etc. – pentru ca obiectivul final al oricarei companii, dincolo de imagine sau nivel de notorietate al brandurilor, este profitul. Asa ca intotdeauna candidatii care aplica la Studio Moderna pentru un post de Brand Manager primesc si teste de aritmetica si de logica. Cred ca doar combinand creativitatea si capacitatea de analiza poti sa faci performanta cu adevarat in acest domeniu.

Cum gestionezi atat de multe canale si care sunt cele mai spectaculoase schimbari din ultimii ani in managementul acestora? 

E impropriu spus ca le gestionez, pentru ca exista un Sales Director care face acest lucru. Eu coordonez echipa de marketing, care printre altele, trebuie sa se asigure ca pe fiecare din cele sase canale de vanzari comunicarea de brand este aceeasi, ca strategia comerciala a brandurilor este logica si coerenta, ca implementarea campaniilor este facuta simultan si cu acelasi mesaj. Daca in alte companii marketing-ul trebuie sa faca acest lucru pe doua, maximum trei canale de vanzare (de exemplu retail traditional, key accounts si on-line), in Studio Moderna noi facem asta pe 6 canale, fiecare cu specificul sau: TV (teleshopping), on-line, retail-ul propriu, key accounts, print si telemarketing. Partea interesanta este ca aceste canale au lucruri in comun, dar si un grad destul de ridicat de independenta unul fata de celalalt – ceea ce din punct de vedere al marketingului inseamna o complexitate mai mare si este o provocare in plus.

  

Care sunt cele mai notabile reusite de-a lungul carierei tale? 

Exista doua proiecte de marketing care mi-au fost foarte dragi, au avut succes, si ambele s-au numit... GOLD. In urma cu aproximativ 10 ani eram Brand Manager in Henkel Romania si am lansat gama Persil Gold. Nu a fost o simpla lansare, ci am creat un program de marketing intern foarte complex cu durata de un an; rezultatul a fost dublarea cotei de piata in decursul acelui an, de la 6% la aproximativ 12%, toate aceste puncte fiind „furate” de la competitorul direct.

Iar in Studio Moderna, in urma cu 4 ani am aniversat 10 ani Dormeo in Romania si am lansat cu aceasta ocazie o editie limitata de saltele, Dormeo Gold. Alaturi de noi in aceasta aventura ne-a fost nimeni alta decat Nadia Comaneci. Si de aceasta data rezultatele au fost spectaculoase... deci se pare ca aurul mi-a purtat noroc!

Un alt proiect foarte special pentru mine este parteneriatul pe care Dormeo il are cu Casa Regala a Romaniei. In 2017 am lansat o editie limitata Dormeo, gama Royal. Proiectul acesta 100% romanesc a fost gandit cap-coada local, pana in cele mai mici detalii, si ne-a adus tuturor celor din echipa mari satisfactii.

 Marketingul nu este o stiinta exacta, doar exersand poti sa-ti rafinezi in timp rezultatele si sa devii din ce in ce mai bun.

Ce sfaturi le-ai da tinerilor care azi de-abia incep sa lucreze in marketing? 

Sa nu isi inchipuie niciodata ca stiu totul, din prima zi in care intra pe usa. Sa nu vina cu ideea de a schimba lucrurile din temelii, fara sa se uite catre ceea ce s-a construit in urma. Sa fie curiosi, sa invete continuu si sa fie atenti la tot ce se intampla in jurul lor. Marketingul se hraneste cu idei, mereu cu noi si noi idei. Iar inspiratia poate veni de oriunde, de la un panou publicitar  pe care il vezi in vacanta, dintr-o carte pe care o citesti, dintr-o scena de film sau o stire de ziar, dintr-o discutie intamplatoare cu cineva. In plus, frumusetea ideilor este aceea ca le poti mereu transforma, creste, imbunatati. Si i-as mai sfatui sa nu se teama sa incerce si sa greseasca. Marketingul nu este o stiinta exacta, doar exersand poti sa-ti rafinezi in timp rezultatele si sa devii din ce in ce mai bun.

 

Cum arata o zi din viata ta? 

Arata ca zilele oricarui om obisnuit, cu bune si cu rele. Dimineata si seara gatesc, fac pachetele pentru gradinita si scoala, verific teme, fac cumparaturi, negociez...ca orice mama. La birou negociez din nou, discut, ascult mult, analizez, decid, ma lupt, organizez, ma bucur si ma intristez... Ma straduiesc sa fiu o prietena buna pentru cei apropiati mie, si sper sa si reusesc uneori. Iar din cand in cand, gasesc un pic de timp si pentru mine.

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.