Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Cum te dezvolti ca profesionist de marketing in Customer Experience?

08 Sep 2017

Raluca Tanase este Senior Web Analytics Expert la Netcentric si unul dintre primii absolventi ai programului de training si certificare internationala in marketing al Chartered Institute of Marketing (CIM) in Customer Experience. Dupa  experienta ca si content publisher si specialist in optimizarea ratelor de conversie (conversion rate optimization, CRO) si un masterat in marketing la ASE, Raluca a decis sa-si duca studiile la nivelul urmator si sa le completeze cu un program de certificare profesionala intr-una dintre cele mai noi si mai putin exploate inca arii ale marketingului, cu un mare potential de dezvoltare in viitorul apropiat: managementul experientei clientilor. Am provocat-o pe Raluca sa ne povesteasca cate ceva din experienta ei in acest program de studiu.

Esti printre primii profesionisti romani care a urmat un training certificat in Customer Experience. Ce te-a facut sa alegi acest program?

O certificare obtinuta de la CIM se afla pe lista mea de obiective de cand eram in facultate si a inceput sa ma pasioneze marketingul foarte mult. Intr-un context favorabil am ajuns sa ma inscriu in program. Pentru ce fac zi de zi, optimizarea ratei de conversie, mi s-a parut ca are cel mai mult sens sa ma duc mai departe si  sa ma dezvolt in aceasta directie. Chiar daca m-am specializat foarte mult ca om de marketing, nu citesc, invat, ma dezvolt doar in aria mea. Imi place - si personal, si profesional - ca setul de abilitati sa fie cat mai extins si sa incerc sa vad lucrurile ca un intreg, nu limitate de la A la B. 

Cat de importanta este experienta oferita utilizatorilor in ceea ce faci acum?

Pentru orice om de marketing sau de produs experienta oferita utilizatorilor, clientilor, prospectilor etc. ar trebui sa se afle pe lista de prioritati. Intr-adevar, a inceput sa se vorbeasca mult pe subiect, indiferent de natura business-ului si a  componentelor sale. Insa mi se pare ca popularitatea subiectului a crescut pe baza unor probleme, a unor medii sau fluxuri care nu au fost puse cap la cap si au devenit puncte de frictiune.

Popularitatea subiectului a crescut pe baza unor probleme, a unor medii sau fluxuri care nu au fost puse cap la cap si au devenit puncte de frictiune.

Cursul si lucrarea pentru certificare m-au determinat sa fiu si mai atenta la astfel de probleme - sa le previn sau sa le identific mai repede si sa le inteleg (si mai bine) din perspectiva audientei vizate.

Ce ti-a placut mai mult la acest program de studiu?

Cel mai mult m-a impresionat rigurozitatea programului, dar a fost o situatie de love-hate. Mi-a placut pentru ca mi-am dat seama ca nu este o certificare ce se poate obtine facil si nota de trecere, chiar inseamna ceva. Am auzit ca fiecare punct se obtine greu si am simtit asta pe pielea mea.

Mi-a mai placut si volumul mare de resurse pus la dispozitie si mai ales experienta lectorilor si a tutorilor care efectiv mi s-au parut niste dinozauri ai marketingului, fara absolut nicio conotatie negativa. Oamenii asta au facut in  toata cariera lor si se rasfrange foarte frumos in experienta de predare-invatare.

Mi-a mai placut si volumul mare de resurse pus la dispozitie si mai ales experienta lectorilor si a tutorilor.

Cat timp ti-a luat pregatirea lucrarii de absolvire si ce ti s-a parut cel mai greu?

Procesul s-a intins pe aproximativ doua luni insa, bineinteles, nu m-am ocupat zilnic de lucrare. Grosso-modo estimez ca am alocat lucrarii intre 30 si 40 de ore per ansamblu, pe langa programul de studiu,  insa mi-as fi dorit sa ii aloc cel putin dublu.

Cel mai greu mi s-a parut sa trimit lucrarea. Nu efectiv sa ma duc si sa o plasez la serviciul de curierat, ci sa ma decid daca vreau sa o trimit in forma respectiva sau nu. Ar fi fost o multime de lucruri de imbunatatit, insa mi-am asumat forma in care am trimis-o si nu am amanat termenul din aprilie pentru iulie.

Au mai fost pe alocuri elemtente dificile, probabil cel mai greu a fost sa ma obisnuiesc cu modul de lucru cu tutorele. Pe alocuri feedback-ul era descurajator, cerintele sunt multe si riguroase si nivelul de detaliu pana la care a trebuit sa dezvolt lucrarea era foarte avansat. Cu siguranta ca daca as continua acum cu un alt modul mi-ar fi mult mai usor, dar pentru prima lucrare acestea ar fi cateva din lucrurile  pe care le-am considerat mai dificile.

Cum aplici ce ai invatat in ceea ce faci acum? Ce ți se pare cel mai util pentru experienta ta viitoare?

Aplicam deja o mare parte din cunostinte, insa experienta mea se rezuma doar la mediul digital. Mi-a placut sa  imi aloc timp si sa vad aceasta arie in alt context fata de cum sunt obisnuita. Acum observ mult mai repede si mai exigent experientele pe care le am eu in postura de client si am multe momente legate de cum as face eu lucrurile daca as fi in compania respectiva.

Acum observ mult mai repede si mai exigent experientele pe care le am eu in postura de client si am multe momente legate de cum as face eu lucrurile daca as fi in compania respectiva.

Cel mai mult m-a ajutat pe partea de mindset, util si pentru prezent, si pentru viitor. Cred ca imi  planific si imi iau mai mult timp acum pentru gandire si nu doar pentru actiune si sunt un pic mai exigenta. De exemplu, incerc sa nu mai cad in capcana actiunii imediate si sa aloc mai mult timp pentru gandirea strategica. Sau sa ies din pattern-urile mele mentale si sa vad daca exista alte variante, solutii, idei.

De pilda, ca nu toate lucrurile legate de  customer experience (CX ) se masoara doar prin net promoter score (NPS). Iar asta cred ca rezuma cel mai bine utilitatea si schimbarea generata de programul de training si  certificare pe care l-am urmat.  

Alaturati-va primilor profesionisti inscrisi la programul de Customer Experience din aceasta toamna si weekendul intensiv din 27 si 28 octombrie cu Debbie Pearson de la Oxford College of Marketing. Cereti detalii si nu ratati inscrierile!

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.