Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

De la marketing pentru consum la comunicare pentru regasirea de sine, sens si repere sigure

25 Apr 2017

De la marketing pentru consum la comunicare pentru regasirea de sine,  sens si repere sigure. In preajma sarbatorilor de Pasti, am stat de vorba cu Razvan Bucuroiu, un profesionist care face marketing pentru… credinta.  Are in spate o cariera bogata si un traseu special. De la jurnalist si manager in TVR - fost Director TVR2 - pana la calitatea de director fondator al editurii Lumea Credintei , Razvan Bucuroiu este in prezent creator de proiecte editoriale dedicate unei nise sensibile, dar autentice.

Domnule Razvan Bucuroiu, cum ati descrie evolutia dumneavoastra profesionala?

Paradoxala! M-am pregatit la Universitatea Bucuresti sa ajung un ”cuminte” profesor de geografie si franceza, insa am devenit – dupa turbionul evenimentelor din 1989 – ziarist profesionist in presa scrisa, director de editura, om de televiziune. Ce sa mai vorbim, un adevarat si spectaculos joc al sortii dar si al implicarii neconditionate, al necesitatii existentei intr-un loc anume. Cineva, cateodata, parca te aseaza cu mana intr-un context anume. Si spun asta fara sa fiu un fatalist, fara sa cred in functia oarba si implacabila a destinului. Cred in devenire, asta e altceva. Devenirea implica vointa, putere, finalitate. Insa imponderabila numita hazard/pronie/sansa este, de departe, cea mai spectaculoasa aparitie in viata noastra. Fulguranta si determinanta!

Cum au aparut revistele din portofoliul Lumea Credintei si cui se adreseaza fiecare dintre ele?

Revistele acestea au aparut in urma constatarii unei nevoi a pietei de atunci (2003). Presa scrisa (erau anii de glorie!) avea o sumedenie de titluri, multe din ele importate ca format editorial de la editurile mari din Occident sau de peste ocean. Asta in mediul publicatiilor laice, de toata mana. Mai mult, nu am gasit nimic original in ceea ce priveste comunicarea simpla si directa a temelor credintei. Desigur, existau cateva reviste/periodice cu iz bisericesc ortodox in tiraje sfioase si cu difuzare tip ”samizdat” si care erau aproape de necitit. De altfel, declar cu mandrie si amaraciune in acelaşi timp ca am inaugurat era full color, era magazinului ilustrat cu imagini din viata reala, a reportajului tip travel, a leacurilor & retetelor manastiresti scrise asa cum trebuie, a interviurilor neconventionale. Iar tirajele de atunci spuneau totul: 40-50.000 exemplare lunar. O tempora, o mores!

Care sunt proiectele cu care va simtiti cel mai identificat si pe care le-ati dori sa ajunga si la marele public, nu numai la audienta lor specifica?

Tot timpul am crezut ca sintagma ”marele public” ni s-ar cuveni noua, celor cu o viata religioasa asumata & senina, care participam cu entuziasm la marile sarbatori, creand comunitati harice extrem de prietenoase, de naturale. Acesta e marele public, daca imi permiteti – si spun asta fara sa apelez la cifrele din sondajele de opinie care arata procente uriase in partea credintei, dar care mie nu imi spun mai nimic. Trairea e totul, si asta nu se poate masura cu ”trairo-metrul” (rade).In rest, magazinul ilustrat Lumea Credintei (micut dar fasnet) se ”bate” de 14 ani pe tarabe cu marile nume, multe dintre ele sucomband intre timp. Suntem antreprenori romani – o specie incapatanata in a supravietui – fara investitii strategice, fara patent editorial, fara cross-promotion cu marile trusturi de presa. Noi avem altfel de cross... Asadar, acesta este proiectul editorial cel mai drag mie, dar si cititorilor nostri. Dovada ca traim doar din incasari, din ceea ce vindem concret ‘la taraba’, adica din valoarea pe care o avem in ochii celor peste 10.000 de oameni care ne cumpara constant, luna de luna. Iar de citit, ne citesc aproximativ 50-60.000. E drept, pana la cele 18 milioane din sondaje mai avem putin...

Suntem antreprenori romani – o specie incapatanata în a supravietui – fara investitii strategice, fara patent editorial, fara cross-promotion cu marile trusturi de presa.

Ne puteti vorbi despre colectia „Sfintii Ortodoxiei”? Care este rolul popularizarii acestor vieti intr-o lume profana, tot mai indepartata de spiritualitate?

Stiti care e culmea? Ca sfantul a reprezentat candva norma, modul de viata curat, frumos, inalt, referential. Sfintii au fost elita intelectuala, formatorii de opinie, dezvoltatorii de personalitate ai epocii lor, nu e niciun dubiu. Au fost carturari, naturi enciclopedice, mari artisti, ofiteri, preoti, profesori. Desigur, au fost printre ei si oameni simpli, insa o simplitate speciala care i-a urmarit toata viata. Iar contemporanii lor au simtit asta si i-au urmat. Pe de cealalta parte, vietile acestor oameni, cu timpul, s-au incarcat de legenda, fiind scrise intr-un limbaj arhaizant, care face grea patrunderea in viata lor reala, desprinsa de haloul mitic. Fara sa vrem sa ”dezvrajim” aceste biografii speciale, prin revista lunara Sfintii Ortodoxiei noi le punem in circulatie intr-un narativ modern, cu o stilistica adecvata, accesibila, si intr-un pachet vizual de exeptie! Numai faptul ca folosim ilustratie foto de la Gettty Guliver tradeaza intentiile noastre exceptionaliste si non-conformiste...

Revista „Leacuri si Retete Manastiresti” isi propune sa ofere alternativa sanatoasa si curata la modul de alimentatie actual. Este un concept modern, abordat insa dintr-o perspectiva situata dincolo de modernitate. Ne puteti oferi mai multe detalii despre cum este realizata – cercetare, colaboratori, (re)descoperirea leacurilor - si ce raspuns ati primit din piata? Se adreseaza ea numai vorbitorilor de limba romana?

Stiti, nu e suficient sa ai dreptate, trebuie sa o si demonstrezi... Asa si cu traditia pastrarii si folosirii remediilor naturiste in manastirile din Rasarit – adevaratele si singurele seifuri ale secretelor milenare privind plantele medicinale. Or, ca sa demonstram ca avem dreptate, am pus stiinta sa le certifice leac cu leac, remediu cu remediu, pe cantitati, formule de prepare, afectiuni etc. Medicii de la compania Fares au intrat in joc si fiecare leac din revista bimestriala Leacuri & retete manastiresti poarta semnul autenticitatii. Revista este singura publicatie premium din piata, atat sub raportul calitatii grafice, cat si al ofertei extrem de bogate si autentice din interior. ”Mai mult verde, mai putina chimie” – cred ca asta isi doreste fiecare in viata, nu?! Iar tirajele de aproape 20.000 exemplare vorbesc de la sine de valabilitatea acestui concept...

Altminteri, ziaristii nostri colinda manastire cu manastire, sihastrie cu sihastrie atat in Romania cat si in Grecia, Muntele Athos,Tara Sfanta pentru a gasi pentru cititorii romani cele mai serioase & eficiente retete. Credeti-ma, nu exista un astfel de produs in intreaga lume! Dealtfel, recent am intrat pe piata spaniola cu acealasi produs editorial, altfel paginat, cu alt format insa cu acelasi concept. Se numeste Remedios y recetas de convento si a starnit deja entuziasmul distribuitorilor. Sa vedem ce va zice si publicul spaniol, caci este pentru prima oara cand un tip de format face cale inversa: din Romania inspre Europa...

Este greu sa fii „impotriva valului” si sa lupti cu prejudecatile unei societati atat de eterogene? Cum reusiti dumneavoastra sa-i transmiteti mesajul crestin?

Sa stiti ca sentimentul meu este ca eu sunt pe val, ca noi suntem valul... Romania profunda, ”toropita” in traiul ei cotidian (linistit, convivial, cu umor si buna-dispozitie) poate fi alternativa reala la filozofia lui slow movement (slow food, slow sex etc) care tine acum capul de afis in Vest. In acest ”pachet” de viata tihnita, credinta are un rol esential. Ea te rebranseaza la circuitul cosmic, la Dumnezeu si la aproapele, la natura, la esente – in definitiv. Daca stii sa-ti tii in frau macar o parte a impulsului de a consuma si de a te grabi, viata iti apare intr-o alta lumina. Nu credeti?

Iar mesajul crestin acesta este: ”iubeste si fa ce vrei!”, ca sa-l citez pe Fericitul Augustin, un mare carturar al epocii sale. Pentru ca daca iubesti sincer, din inima, nu mai poti face porcarii, lucruri nedemne, reprobabile. Desi, vorba Sfantului Pavel: ”dragostea toate le uita, dragostea toate le iarta”. Vedeti ca sunt pe val...? Oare ma puteti contrazice?

Dar sa te declari crestin in spatiul public sau sa fii perceput ca atare mai ales in prezent cand exista un trend, nu neaparat impotriva crestinismului - insa impotriva BOR, cu siguranta - poate reprezenta un act de curaj?

”Trendurile” vin si pleaca, asta e sigur. Ceea ce reprezenta moda vestimentara si tunsori in anii 80 acum apar ca niste caraghioslacuri, ce parea de neschimbat in comunism s-a prabusit in nici 3 zile... Managementul acestor situatii schimbatoare, la nivelul vietii noastre chiar, trebuie sa ne apara ca fiind foarte clar, trebuie sa aiba cateva borne, cateva repere clare, indiferent de valurile care bat periodic la usa device-urile noastre. Modernitatea e nabadaioasa, imprevizibila, are nerv, are culoare, e glamuroasa. Are insa si un defect: nu stie incotro merge. Cu alte cuvinte, nu are tinta... Dar oamenii sunt atat de grabiti sa mearga, sa nu stea pe loc, incat directia nici nu mai conteaza (rade).

”Trendurile” vin si pleacsa asta e sigur. Managementul acestor situatii schimbatoare, la nivelul vietii noastre chiar, trebuie să ne apara ca fiind foarte clar, trebuie sa aiba cateva borne, cateva repere clare, indiferent de valurile care bat periodic la usa device-urile noastre.

Biserica Ortodoxa e un model de rezistenta in timp, de management iscusit. Stiu ca acum voi soca pe unii, insa nu pot sa nu observ, cu amuzament, ca batrana doamna a institutiilor care opereaza in interiorul statului roman, este singura care mai functioneaza cu adevarat! Restul sunt umbre de institutii, caci statul roman prin structurile sale de putere & stabilitate aproape ca nu mai exista, concret. Insa eficient si credibil, cu costuri minime si efect maxim (bunaoara, cel mai mic cost pe metrul patrat construit, din 89 incoace, il are Catedrala Mantuirii Neamului), de sute de ani aceasta institutie numita Biserica, si care a prins toate ”trendurile” posibile, a rezistat. Cu brio, chiar. Si cu patrimoniul aproape intact, pe care il cauta tot turistul poposit in Romania.Intr-un stat de drept cu libertate de expresie este, insa, firesc sa nu impartaşim cu toţii fix aceleaşi idei. Important e sa nu interpretam excepţiile ca fiind regula.

Cum percepeti comunicarea si marketingul (sau poate pseudo-marketingul) religios (inclusiv cel online, din social media)?

Tineti cont de faptul ca primii jurnalisti ai planetei au fost... cei patru evanghelisti. Evangheliile ce sunt? Nimic altceva decat excelente reportaje, scrise cu sufletul la gura, despre ceea ce autorii lor vazusera/traisera/auzisera in acele zile in Ierusalim, in Galileea sau in Iudeea. Reportaje de atmosfera, cu interviuri, cu descrieri de personaje, cu relatarea unor convorbiri, cu o cronologie clara a evenimentelor. Asadar, oamenii credintei au fost si sunt excelenti comunicatori. Si asa s-a umplut cerul de sfinti si pamantul de catedrale si opere de arta, care iti taie rasuflarea!

In zilele noastre, ca sa-l citez pe Mihai Neamtu, ”daca Hristos ar fi venit in Bucuresti ar fi circulat cu metroul, cu tramvaiul sau cu Uber...” Adica, s-ar fi folosit de intreaga tehnologie pentru a comunica un mesaj. Dar, finalmente, orice tehnologie si orice tehnica de comunicare isi arata limitele in fata sacrificiului personal – pentru un crez. Aici e diferenta!

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.