Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Studiu si perseverenta cu recunoastere internationala. Cum te ajuta o certificare in marketing digital?

24 Ian 2017

Diana Dragomir are o experienta bogata de peste 11 ani in marketing digital castigata in proiecte hands on dar si performante academice pe masura, fiind absolventa Erasmus a unui program de studii europene la Universitatea din Viena.  Acest lucru nu a impiedicat-o sa faca eforturi sa se perfectioneze si ca profesionist de marketing  si sa se intoarca inapoi la scoala.  A absolvit  cu succes la  Institutul de Marketing modulul de strategie digitala, obtinand un award de la Chartered Institute of Marketing (CIM).

Cum ti-a schimbat perspectiva studiul cu CIM?

 In primul rand, am avut de castigat la nivel personal, la nivelul increderii in mine. Am castigat un pariu foarte important pe care l-am facut cu mine insami. Mi-am spus ca daca pot sa fac asta, pot sa fac aproape orice sau si alte lucruri, in orice caz, pentru dezvoltarea mea personala si profesionala. Nu e niciodata tarziu pentru a te intoarce la scoala si pentru a te provoca sa inveti lucruri noi si sa devii mai bun.

Nu e niciodata tarziu pentru a te intoarce la scoala si pentru a te provoca sa inveti lucruri noi si sa devii mai bun.

Apoi, la nivel profesional, am dobandit o mai mare maturitate in intelegerea mecanismelor de marketing si, pana la urma, a strategiei de business. Simt ca studiul cu CIM mi-a facilitat  o mai mare luciditate in acest sens si m-a lasat mult mai bine utilata atat la nivelul stapanirii unor cunostinte teoretice, dar si la nivelul abordarilor practice de marketing si de strategie digitala. Asta cu atat mai mult cu cat nu am o pregatire formala si nici nu sunt un practician in ale marketingului si nici nu stiu daca voi imbratisa o cariera 100% in marketing.

Lucrez insa de 11 ani in domeniul digital, mai intai ca project manager, iar in ultima vreme ca product manager, zone in care marketingul reprezinta o componenta esentiala. Am fost mereu interesata de ceea ce inseamna strategie, planificare, management de campanii, rapoarte si analiza. Dupa aceasta experienta practica de 11 ani, inca am avut lucruri noi de invatat, iar altele au avut ocazia acum sa se sedimenteze. Nici ca se putea un moment mai bun pentru a urma cursurile CIM.

Ce ne poti spune despre experienta ta de studiu de pana acum?

Am facut pana acum doar cursul de Digital Strategy din cadrul Diploma in Professional Marketing (Level 6). Am mers pe varianta la distanta / self-learning.

Partea mai anevoioasa si mai time-consuming a fost la inceput cand a trebuit sa ma familiarizez cu platforma online (care acum un an arata altfel decat arata acum), cu stufarisul usor coplesitor de informatii privind regulile si cerintele. Dar odata ce am depasit aceasta etapa, lucrurile au intrat pe un fagas normal. Materialele la care am avut acces au fost extrem de valoroase si utile (inclusiv samples cu lucrari din alte sesiuni).

  Studiul cu CIM mi-a facilitat  o mai mare luciditate in acest sens si m-a lasat mult mai bine utilata atat la nivelul stapanirii unor cunostinte teoretice, dar si la nivelul abordarilor practice de marketing si de strategie digitala.

Din partea Oxford College of Marketing,  am beneficiat de tot suportul, nu a existat intrebare la care sa nu primesc raspuns. Red Barrington in mod particular a fost un ajutor de nepretuit, a raspuns cu diligenta la absolut orice intrebare postata pe forum de cursanti. M-am inspirat foarte mult din intrebarile si raspunsurile celorlalti, caci dilemele lor erau si ale mele.  

Am beneficat si de doua cursuri intensive, tinute de Oana Sav, Digital Gateway si Marketing Gateway. Si ii multumesc pe aceasta cale si Oanei pentru toate informatiile pe care le-a share-uit cu noi la aceste cursuri si pentru tot sprijinul acordat in tot procesul de studiu.

Altfel, am tratat lucrurile foarte scolareste, as zice. Am incercat sa urmez “dumnezeieste” cerintele, formatele si framework-urile impuse si recomandate de CIM. Tentatia era mare sa fiu artista, sa fiu descriptiva, dar am facut eforturi sa fiu cat mai la obiect. Concizia a fost deci una dintre provocari. In termeni de structurare a informatiei, nu a fost prea dificil, deoarece cerintele din brief erau cat se poate de clare si ne-negociabile. Nu trebuia decat sa respecti indicatiile si sa nu lasi niciun subiect neacoperit. Am avut unele dificultati in a gasi cele mai bune cai de aplicare a temei pe compania unde lucrez, intrucat e un business mai atipic. Am facut insa apel la imaginatie si am reusit sa ma gandesc la o companie ideala sau la o situatie mai putin atipica si sa raspund cerintelor. Tema lucrarii a fost Conversion Rate Optimisation, aduca optimizarea ratei de conversie. (“In the role of an experienced marketer, you have been asked to develop a new digital strategy with a specific focus on CRO (Conversion Rate Optimisation) within the context of a digital marketing plan.”) . Am avut o abordare integratoare, integrand digitalul in strategia generala de marketing,cu scopul de a sustine obiectivele si rezultatele de marketing si de business. 

 

Tot scolareste am respectat si feedback-ul venit din partea tutorelui. Am beneficiat de doua runde formale de feedback. Observatiile lui foarte punctuale mi-au permit sa evaluez de fiecare data probabilitatea de a atinge si chiar depasi minimul de 50 de puncte.

 Cat timp ti-a luat pregatirea primei lucrari?

Am impartit timpul in doua – in prima parte, adica in primele trei luni (15 decembrie 2015 – 15 martie 2016) am facut doar “knowledge acquisition”, respectiv am citit bibliografia, am cautat si citit resurse suplimentare, am participat la webinarii; iar a doua parte, in urmatoarele trei luni (15 martie – 15 iunie 2016) am dedicat-o scrierii lucrarii.

A fost mai greu la inceput sa evaluez intreg efortul. Initial, chiar ma inscrisesem pentru sesiunea din aprilie 2016, care s-a dovedit a fi un termen total nerealist, asa incat am schimbat pentru sesiunea din iulie. Doar asa am reusit sa ma incadrez cu totul.

Am achizitionat din timp “study pack”-ul si am inceput sa citesc cartea “de capatai” pentru cursul de Digital Strategy - Digital Marketing. Strategy, Implementation and Practice, Dave Chaffey and Fiona Ellis-Chadwick, din decembrie 2015.

Lucrarea am inceput sa o scriu efectiv la jumatatea lunii martie, iar predarea a fost in data de 16 iunie. Cu mici momente de respiro - atunci cand asteptam feedback de la tutore, am lucrat aproape la foc continuu, pana in ultima clipa.


Cum ai imbinat studiul cu munca si, mai ales, cu viata de familie?
Greu. :-) Am pus multe lucruri intre paranteze in acele sase  luni. Oricand aveam o clipa libera, o foloseam pentru a ma pregati pentru lucrare. Eu care sunt o cititoare avida, am renuntat la orice placere beletristica. In cele sase  luni de pregatire, nu am mai citit nicio alta carte ce nu avea legatura directa cu lucrarea. Acum ca ma uit in urma, cred ca am luat-o un pic prea in serios. :-) Per total, studiul a fost destul de intensiv si a necesitat multa disciplina. Dar a meritat cu prisosinta investitia.

 Ce ti-a placut cel mai mult pana acum?

Standardele inalte de calitate, exigenta academica, accesul la materiale si surse de informare extrem de valoroase. Si confirmarea finala pe care am primit-o, desigur. 

Ma simt foarte castigata cu ceea ce am dobandit, a fost o experienta care a iesit din zona mea de confort. Voi profita din plin de informatiile dobandite si de ceea ce am invatat, indiferent de domeniu sau de pozitie. Pe viitor, sper sa completez cursul de Digital Strategy cu urmatoarele doua (Strategic Marketing si Mastering Metrics), care m-ar duce, hopefully, spre Diploma in Professional Marketing. 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.