Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Cum valorificam prin marketing resursele unice din Romania? Povestea unui brand romanesc

30 Noi 2016

Oana Stan este cofondator si Brand Manager al  S.C. Techirghiol.ro, companie care a pus pe piata produse cosmetice care au la baza apa salina si namolul terapeutic din lacul Techirghiol. Pentru  1 decembrie, am realizat un interviu despre cum s-a nascut si a crescut un brand romanesc. Un proiect de suflet ce a luat nastere din dorinta de a valorifica resursele naturale neexploatate din Romania. Este doar unul dintre exemplele de succes care  ne dau speranta ca brandurile romanesti vor aduce in tara foloasele si prosperitatea pe care produsele din spatele lor le merita.

Ce v-a inspirat sa creati un brand legat de namolul de la Techirghiol?  Care este povestea dezvoltarii lui?

Inspiratia a aparut odata cu oportunitatea de business pe care am simtit ca am descoperit-o. In anul 2010-2011, orasul meu natal Techirghiol, tocmai devenise membru al Asociatiei Oraselor Termale Istorice din Europa, alaturi de alte 27 de statiuni balneoclimaterice, precum Vichy, Bath, Evian, Spa, Aqui Therme etc. Curioasa fiind, am vrut sa aflu mai multe despre aceste orase si modul in care ele se promoveaza pentru a atrage turisti internationali.

Asa am aflat ca multe dintre aceste statiuni, aveau si game cosmetice ce valorificau resursele naturale locale in compozitia produselor, si astfel ajutau la promovarea locala. Intrebarea inspirationala a fost impartasita impreuna cu tatal meu: “De ce nu ar avea si Techirghiol, propria gama de produse cosmetice si terapeutice, care sa valorifice apa salina si namolul sapropelic din lac?”. Raspunsul a fost evident, Techir.

Astfel, din 2011 am inceput sa muncim pas cu pas la acest proiect antreprenorial de familie, care s-a transformat din in studiu de caz pentru lucrarile mele de licenta si dizertatie in 2012 si 2013, intr-o fabrica de productie, cu un flux semi-automatizat, unde se produc momentan 15 tipuri de produse. In urma accesarii a doua finantari nerambursabile, una de stat si un europeana, am reusit ca in 2014 sa lansam pe piata din Romania brandul Techir, cu misiunea de a-mi ajuta orasul natal sa isi recastige imaginea de oras SPA, la nivel national si international, de care se bucura in perioada interbelica.

Brandul Techir s-a bucurat de un ecou puternic inca de la lansare, romanii fiind entuziasmati de aparitia acestor produse ce sunt imbogatite cu resursele naturale din lacul Techirghiol. Brandul Techir trezeste nostalgia in inima romanilor, dar ii si ajuta sa se bucure de un rasfat SPA, chiar la ei acasa. De aceea, cresterea brandului in cei trei  ani de existenta  a fost una organic si sigura, ce m-a ajutat sa ma bucur de satisfactia faptului ca valoarea brandului este una autentica si cu mare potential de crestere, atat pe piata nationala, cat si internationala.

Brandingul este insa doar primul pas, de obicei dificultatile apar abia dupa, mai ales pentru companiile mici, antreprenoriale. Care au fost principalele probleme si cum le-ati depasit?

Am descoperit pe parcurs complexitatea si provocarile unei afaceri in productie, dar si frumusetea si unicitatea ei. Potentialul si complexitatea afacerii din spatele brandului autohton Techir, consta in faptul ca, experimentam si avem controlul tuturor aspectelor de business. De la retetele produselor, la productia acestora, la promovare, distributie, vanzare directa, negocieri cu distribuitori si reselleri, pana la reprezentarea la targurile de profil din Romania si din strainatate. Industria cosmetica este extrem de competitiva, dar si plina de oportunitati ce asteapta sa fie descoperite si exploatate.

Industria cosmetica este extrem de competitiva, dar si plina de oportunitati ce asteapta sa fie descoperite si exploatate.

Problemele din afaceri s-au transformat in provocari, iar atitudinea pe care o am fata de ele, este una relaxata cu entuziasmul necesar pentru depasirea lor. O afacerea atat de complexa se bucura de provocari zilnic, ridicate atat de mediul de afaceri, de clienti, de furnizori, cat si de stat. Experienta castigata dupa fiecare zi de munca, este plina de satisfactie, iar frumusetea consta in faptul ca am reusit sa ma inconjor de prieteni antreprenori care trec prin provocari similar si reusim sa invatam din greselile si povestile impartasite.

Nu vreau sa arat cu degetul numai catre stat si sa spun ca birocratia si sistemul greoi sunt principalele surse de probleme si provocari, dar dupa o experienta de accesare a doua finantari nerambursabile, pot spune ca o perioada dificila din viata mea de antreprenor a fost aceea a accesarii si implementarii acestor proiecte. Nu ma pot plange prea tare insa, deoarece in urma acestor provocari depasite, am achizitionat primele utilaje de productie, si la finalul lui 2015 am contruit propria fabrica de productie Techir.

Care sunt principalele poduse pe care le-ati dezvoltat si care sunt segmentele tinta?

In 2014 am intrat timid pe piata cu numai trei produse dezvoltate: o crema terapeutica pentru masaj, o crema hidratanta de fata si o crema hidratanta de maini. Segmentele tinta erau impartite in doua ca adresabilitate, persoanele peste 20+ si persoanele peste 40+. Am continuat sa dezvoltam portofoliul de produse plecand de la aceasta strategie de segmentare si astazi, avem o gama completa terapeutica, formata din unguente si uleiuri de masaj, o gama cosmetica formata din produse pentru ingrijirea tenului si a pielii, si o gama de sapunuri naturale, care desi sunt considerate produse de nisa, se bucura de o mare popularitate. Produsele sunt comercializate direct prin site-ul nostru, www.techir.ro, si prin participarea noastra la targuri, unde avem ocazia sa interactionam cu potentialii clientii si sa primim feedback valoros, in timp ce distributia nationala o facem in colaborare cu firme de distributie, cu farmacii independente, magazine naturiste si alte magazine de profil ce vand produse cosmetice.

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.