Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Ce faci cand datele devin istorie? Provocari si viitorul datelor contextuale

15 Sep 2016

Perfectionista, perseverenta si tenace, Sarbrina Mitu a strans ani de experienta in pozitii de mare responsabilitate intr-una dintre cele mai dinamice si mai competitive industrii de la aceasta ora: tehnologia datelor. In prezent, Digital Marketing Strategist la SAP Romania, Sarbrina alearga intre Bucuresti, Praga si birourile companiei din Germania pentru proiectele in care este implicata, dar si pentru a tine traininguri partenerilor companiei. A obtinut recent o certificare in Social Selling, un Award de la Chartered Institute of Marketing in Mastering Metrics si este in curs de finalizare a programului Diploma in Professional Marketing cu Institutul de Marketing si Oxford College of Marketing. De la problemele si provocarile legate de datele de marketing, Sarbrina a ajuns la cele mai fierbinti si actuale concepte de marketing: social listening sau marketing contextual. 

Care sunt problemele cu care va confruntati legate de datele de marketing? Sunt prea multe sau prea putine?

Datele de marketing pot fi putine sau multe, in functie de tipul actiunilor realizate, perioada de timp, target-ul. Este clar ca lumea si economia digitala genereaza o cantitate imensa de date, dar nu toate sunt utile in marketing. Din punctul meu de vedere, contextul este cel care defineste cantitatea de date cu care marketing-ul ar trebui sa lucreze astfel incat sa obtina rezultatele dorite, sa atinga indicatorii de performanta stabiliti.

Contextul este cel care defineste cantitatea de date cu care marketing-ul ar trebui sa lucreze.

Exista date cantitative pe care companiile le pot detine si le pot extrage din propriile sisteme sau se pot achizitiona de la firmele de cercetare de piata.

Datele calitative pot fi, de asemenea, detinute sau cumparate insa, de cele mai multe ori, azi, aceste date se afla in mediul social. Aici vorbim de Social Listening – un proces important de monitorizare a consumatorilor in mediul online. Nu vorbim neaparat de monitorizarea brandurilor si cum interactioneaza consumatorul cu acestea in mediul online & social, ci vorbim si despre monitorizarea intereselor consumatorilor.

Astfel, datele cele mai importante sunt cele obtinute in timp real despre consumator, pe care compania le poate utiliza pentru actiunile de marketing. In marketing-ul contextual vorbim de un volum important de date, insa combinarea celor obtinute in timp real cu cele deja existente este una dintre provocarile marketing-ului si ale companiilor care vor ca actiunile lor sa aiba un impact cat mai puternic.

Cu ce date, informatii si surse de date luam decizii de marketing?

Asa cum am spus si anterior, pe baza datelor contextuale despre consumator / client, furnizate in timp real, combinate cu datele deja existente in companie.

Un exemplu foarte simplu este pentru e-mail marketing, o tactica care este inca foarte utilizata in Romania, atat in B2B, cat si in B2C.

Companiile pot cumpara baze de date sau pot detine deja aceste date - adrese de e-mail, informatii  statistice (varsta, zona geografica, indicatori financiari). Insa, daca la aceste date adaugam si date calitative, legate de preferinta consumatorilor sau comportamentul lor, atunci e-mail-ul poate fi mult mai eficient din perspectiva ratei de raspuns.

Ce surse de date legate de comportamentul clientilor folositi?

Sursele de date folosite sunt Internetul, media online si offline si social media - social listening

Ce probleme ati avut pana cum cu datele si cum le-ati rezovat?

Nu as spune probleme, ci le-as numi provocari, referindu-ma la comunicarea one-to-one si Human - to - Human.

Asistam tot mai mult la procesul de „umanizare” a brandurilor, de simplificare, de implicare cat mai mare a acestora in viata sociala a oamenilor. Mergand mai departe, brandul comunica cu oamenii, indiferent ce vinde sau ce ofera. Din acest punct de vedere, provocarea apare pentru mine atunci cand datele nu ma ajuta sa pot comunica one – to –one, cand nu pot personaliza mesajul, cand nu pot raspunde exact cerintei clientului.

Asistam tot mai mult la procesul de „umanizare” a brandurilor, de simplificare, de implicare cat mai mare a acestora in viata sociala a oamenilor.

Si daca este sa ma gandesc la o problema, as spune ca aceasta apare atunci cand „datele devin istorie” Iar aici nu ma refer la date a caror vechime se masoara in zeci de luni sau ani, aici ma refer la datele apropiate, chiar din ziua precedenta. De mult ori, consumatorii isi schimba micile preferinte foarte rapid sau eticheteaza foarte usor o anumita experienta mai putin placuta oferita de un brand. Daca nu poti schimba rapid perceptia, datele nu mai sunt folositoare.

Ca o concluzie, provocarea nu este daca datele sunt multe sau putine, daca le ofera agentia sau le detine compania, ci daca acestea reflecta realitatea. Companiile trebuie sa utilizeze date contextuale si in timp real despre clienti, deoarece mediul digital va schimba si in Romania cat mai mult experienta consumatorilor.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.