Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Gandirea de tip cutie neagra - valabila si in marketing?

09 Iun 2016

Gandirea de tip cutie neagra Sau Cum ia nastere inovatia din esecuri - subtitlul cartii scrise de Matthew Syed este o pledoarie argumentata despre invatatul din greseli, despre avantajele si oportunitatile oferite de erori, atunci cand suntem deschisi sa le acceptam. 

 

A invata din greseli este un cliseu larg raspandit, insa paradoxul succesului ramane valabil: este construit pe esec. Si asa ajungem la disonanta cognitiva, unul dintre conceptele cu care Matthew Syed explica esecul in fata erorii. Disonanta cognitiva loveste direct in imaginea de sine si este un mecanism responsabil de autojustificare, pentru a proteja imaginea de sine, oricare ar fi aceasta.

 Exemplele detaliate din lumea medicala si din domeniul justitiei par neverosimile atunci cand le citesti, dar scandalurile recente din spitalele romanesti te (mai) conving inca o data de aceasta realitate.

 "O bucla inchisa este situatia in care esecul nu conduce la progres, deoarece informatiile cu privire la erorile si punctele slabe au fost interpretate gresit sau ignorate", spune Syed.

Desi termenul este de obicei folosit in inginerie, Syed il foloseste pentru a ilustra foarte bine astfel de bucle inchise in toata lumea moderna: structuri guvernamentale, afaceri, spitale, instante de judecata, dar si in vietile noastre.

 Reversul medaliei este ca exista, din fericire, si situatii de bucla deschisa: companii si structuri care au dezvoltat un climat in care "suntem in siguranta sa gresim". Exemplele sunt in primul rand din domeniul aviatiei (de unde legatura cu cutia neagra), a sporturilor de mare performanta (Formula 1, ciclism), dar si afaceri, in special business-uri cunoscute ca inovatoare de-a lungul timpului.

 Nimeni nu vrea sa greseasca, iar tendinta de a stigmatiza erorile este veche de cand lumea.

Cauzele erorilor, modalitatile subtile prin care se dezvolta si felul in care oamenii (inteligenti, de altfel) sustin perpetuarea lor in diverse medii ofera o privire lucida, dar si revigoranta si plina de speranta in acelasi timp.

"Scopul cartii este de a oferi o perspectiva total diferita, caci numai prin redefinirea esecului vom declansa progresul, creativitatea si adaptarea" este chiar explicatia autorului, jurnalist si fost sportiv de performanta.

Scrisul lui aminteste de Malcolm Gladwell prin rigoarea documentarii si eficacitatea exemplelor, insa verva narativa si perspectiva abordarii isi trag cu siguranta seva din ADN-ul lui sportiv si jurnalistic.

 

"Gandirea de tip cutie neagra - cum ia nastere inovatia din esecuri" este o lectura obligatorie pentru timpurile in care traim, si in special pentru domeniile cu "sindrom de bucla inchisa"…..Sa fie marketingul o exceptie?! Cartea a aparut la editura Publica, detalii aici.

 O recenzie scrisa de Madalina Constantin, cursant la programul Chartered PostGraduate la Institutul de Marketing si Oxford College of Marketing. 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.