Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Cum faci marketing pentru afaceri cu suflet?

05 Dec 2015

Ionut Ciurea este antreprenor si manager pentru o proaspat lansata "afacere cu suflet", intr-un proiect de economie sociala, atelierul "Mesterul Tamplar", deschis la initiativa Organizatiei Sedeze pentru Ajutor Umanitar Indiividual, intr-un  proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale” Domeniul major de intervenţie 6.1 “Dezvoltarea economiei sociale”.

Calea catre reusita nu e pavata cu lauri, succesul depinde crucial de o strategie de marketig bine gandita si de atragerea de clienti care sa asigure sustenabilitate pe termen lung. Am discutat despre ce inseamna aceasta initiativa, cui se adreseaza si cum si-a propus sa ajunga la publicul tinta. 

 

Ce inseamna mai exact antreprenoriat si economie sociala?

Antreprenoriatul social are multe forme, insa in esenta ideea este foarte simpla: daca in business-urile clasice performantele cele mai importante se masoara, intr-un fel sau altul, prin profit, in afacerile sociale se urmareste rezolvarea unei probleme a societatii (de unde si denumirea de antreprenoriat "social").

Mie imi place sa le spun "afaceri cu suflet" pentru ca multe companii "clasice" uita de multe ori sa respecte proprii angajati, mediul si chiar pietele din care fac parte, urmarind profitul cu (aproape) orice pret.

Profitul este important si pentru afacerile sociale, insa antreprenorii care le conduc nu vor sa faca profit cu orice pret. Profitul este un rezultat firesc al unui management bun, al respectului fata de sine si fata de oamenii implicati in business (de la clienti si furnizori si pana la proprii angajati) si al unui leadership bun.

Personal, cred foarte mult in puterea antreprenoriatului social, indiferent ca vorbim aici de companii de economie sociala sau ONG-uri care pot, si ele, sa fie vazute ca niste organizatii ale economiei sociale. Iar daca mi se permite, as vrea sa provoc antreprenorii din segmentul for-profit sa initieze startup-uri for-people si abia apoi pentru profit. Cu siguranta ar invata lucruri noi si ar contribui semnificativ la dezvoltarea societatii.

 

Ce va face atelierul Mesterul Tamplar de care te ocupi? Ce beneficii aduce comunitatii?

Atelierul va produce, in special, jucarii educationale din lemn pentru copii mici (prescolari si din ciclul primar), obiecte decorative din lemn si produse din lemn la comanda pentru diverse evenimente si companii. Vrem sa ne pozitionam pe o nisa in care avem foarte multe produse importate (in special din China) si vrem sa demonstram ca si in Romania putem concepe, executa si livra produse educative si de design de calitate foarte buna facute de oameni pasionati. Beneficiile pentru comunitate sunt, in primul rand, legate de oameni. Avem in atelier angajate persoane aflate in situatie de risc (persoane cu handicap, de exemplu). Proiectul creeaza locuri de munca in mediul rural (langa Bucuresti, in Afumati). Impactul, din acest punct de vedere, este direct si imediat.

Iar pe termen lung avem planuri mari sa livram produsele noastre in lanturi de retail medii si mari la nivel national, urmand, desigur, sa cream si mai multe locuri de munca si sa producem in tara ceea ce acum doar importam din Asia.

 

Ce segmente de public tintiti?

Atelierul creaza cu drag cele mai frumoase povesti din lemn spuse prin jucarii educative, produse decorative, obiecte de design, mobilier de mici dimensiuni, produse terapeutice și educative pentru copii și adulti cu nevoi speciale, toate realizate în serii mici și medii, dar și în editii limitate sau unicat. Ne mandrim cu faptul ca la noi puteti beneficia de servicii personalizate și design adaptat nevoilor voastre specifice.

Specialistii din domeniul psihologiei, psihopedagogiei, stimularii senzoriale sau asistentei sociale pot gasi în atelierul nostru materiale terapeutice sau didactice croite direct pe nevoile lor. În egala masura, companiile interesate de cadouri speciale pentru angajatii și clientii lor pot apela cu incredere la produsele și serviciile noastre. Produsele create cu iscusinta în atelierul nostru pot fi prima optiune pentru gradinite și scoli (publice și private), parinti creativi și responsabili, clinici private, ONG-uri din zona incluziunii și asistentei sociale, magazine de retail din industrii diverse, dar si pentru orice fel de companie care doreste solutii personalizate în dotarea cu obiecte de lemn.

 

Cum v-ati propus sa ajungeti la ei?

Ne vom focaliza eforturile de marketing si vanzari in mediul online. Siteul nostru, mesterultamplar.ro, este deja finalizat si il vom lansa in cel mai scurt timp. Pe site veti gasi produsele noastre standard si veti putea sa le personalizati daca doriti. Siteul ofera posibilitatea de plata online prin card (folosind sistemele MobilPay). De asemenea, vom face vanzari directe catre clientii nostri organizationali (gradinite, librarii, retaileri si companii), clienti carora le vom oferi posibilitatea de a lucra aplicat pe nevoile lor.


Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.