Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Eliza Ioana, Marketing Manager in Marea Britanie: "Majoritatea anunturilor de recrutare din UK mentioneaza o diploma CIM"

11 Dec 2014

Eliza Ioana ne povesteste, din experienta personala, ce inseamna sa lucrezi ca Marketing Manager peste hotare si cum a ajutat-o parcurgerea programului de studiu pentru Diploma in Marketing Digital.

 

Lucrezi de un an in Marea Britanie. Cat de greu a fost sa gasesti un job acolo?

Inainte sa ma mut in UK, imi cautasem job acolo, din Romania, timp de aproximativ 2 ani, fara prea mult succes. Am fost invitata la cateva interviuri, insa problema principala era ca nu eram contactata pentru interviuri. Apoi, in septembrie 2013, m-am mutat in UK, in West Midlands, deci nu in zona cu cele mai multe oportunitati de job (Londra). A durat 3 saptamani sa imi gasesc un job. In acest context, mi s-a parut foarte usor sa-mi gasesc de lucru odata ce m-am mutat aici. 

Poti sa ne vorbesti mai mult despre cel mai recent proces de rebranding pe care l-ai coordonat ca Marketing Manager in UK? 

Cel mai recent proces este cel in care sunt implicata chiar acum. Lucrez pentru o companie de training si datorita extinderii portofoliului de produse din ultima vreme, a fost nevoie si de rebranding. Eu am preluat procesul deja inceput de la predecesoarea mea - s-a lucrat cu o agentie de marketing pentru asta, atat pentru identitatea vizuala, cat si pentru un nou website. Cred ca acesta a fost principalul aspect diferit de experienta mea din Romania - eu eram obisnuita sa se faca totul in-house, eventual executia elementelor de identitate sa fie facuta in colaborare cu o agentie, insa nu si strategia de brand. In afara de aceasta diferenta, procesul a fost foarte similar cu ce stiam deja din Romania. 

Ce resurse ai la dispozitie si ce suport (oameni/ echipa/ colegi din departamente conexe, agentii, buget corespunzator)? 

In compania in care lucrez, eu sunt singura persoana dedicata pe marketing full-time. Colaborez indeaproape cu echipa de vanzari si cu cei doi directori ai companiei, iar momentan exploram posibilitatea unui program de internship pentru marketing. De asemenea, colaborez cu agentia de marketing care ne dezvolta noul website, respectiv agentia care ne poate ajuta pe partea de design pentru brosuri, flyere si alte materiale (desi pana acum, toate aceste materiale au fost dezvoltate in-house, de catre mine). Lucrand pentru o companie relativ mica (suntem 25 de oameni), bugetul de marketing nu este unul fix, ci, mai degraba, in functie de necesitati si oportunitati. In momentul de fata, lucrez la un plan de marketing pentru 2015, astfel incat sa pot aloca un buget fix pentru activitatea de marketing, insa, pana acum, s-a lucrat diferit.

Pe ce componente ale mixului de promovare te concentrezi? Ai redefinit mixul sau ai "mostenit" formula verificata si agreata de management sau preferata in industrie?

Momentan, in mixul de marketing pe care il coordonez, ma concentrez pe marketing automation si email marketing, social media (Twitter si LinkedIn, fiind vorba de o companie B2B), SEO si PPC (AdWords si LinkedIn Ads), content marketing (white papers, infographics, case studies etc). De asemenea, datorita procesului de rebranding, petrec destul de mult timp dezvoltand noi materiale de promovare - flyere, brosuri, etc Mai am in plan cat de curand sa dezvolt cateva video-uri si animatii corporate. De asemenea, am in vedere si cateva tactici traditionale de marketing - advertising in reviste specializate in diverse industrii, dar acestea vor fi integrate in mixul de marketing dupa ce se va lansa noul brand. Prin natura momentului in care se afla compania, in momentul de fata ma concentrez foarte mult pe building awareness si repozitionarea companiei pe piata. Acest mix exista si inainte ca eu sa ma alatur companiei, insa eu am schimbat centrul de greutate - spre exemplu, inainte sa ma alatur eu companiei, aceasta participa si la conferinte si targuri, dar pentru anul acesta si anul viitor, am hotarat ca aceasta nu este cea mai buna investitie si am avea un ROI mai mare daca ne-am concentra predominant pe digital marketing.

A fost greu sa introduci modificari de substanta in modul de lucru traditional al companiilor pentru care ai lucrat?

In general, modificarile pe care am dorit sa le introduc au constat in schimbarea proceselor de lucru si a uneltelor utilizate (spre exemplu, CRM-ul folosit). Fiind o persoana foarte rationala si structurata, modul in care propun schimbari este printr-un business case foarte bine fundamentat, astfel ca propunerile mele sunt, de obicei, acceptate destul de usor. Poate singura schimbare putin mai greu de implementat a fost modul de colaborare dintre marketing si vanzari si alinierea obiectivelor celor doua functii - probabil din cauza faptului ca unii oameni, cu experienta foarte mare in companie, sunt obisnuiti sa lucreze intr-un anumit fel, iar o schimbare consecventa necesita mai mult timp, pentru modificarea obiceiurilor vechi. Insa, per total, ideile mele au fost intampinate pozitiv. 

Care sunt zonele pe care le externalizezi? 

Momentan, dezvoltarea website-ului. Probabil in viitor vom incepe sa externalizam si o parte din designul grafic. 

Ce instrumente folosesti pentru monitorizarea si evaluarea campaniilor digitale?

Google analytics pentru website, klout pentru monitorizarea social media engagement (insa si statisticile individuale din fiecare canal de social media). Pentru campaniile de email, tocmai am inceput sa folosim Act-On, una dintre cele mai populare platforme de marketing automation pentru SMEs - aceasta are un panou de control foarte util pentru monitorizarea si evaluarea campaniilor de email. Desigur, pentru PPC folosesc panoul din AdWords, respectiv din LinkedIn. Excel-ul ramane in continuare un instrument foarte util de agregare al rezultatelor :)

Este limba sau cultura o bariera in aceasta profesie?

Cred ca, de cand m-am mutat in UK si pana acum, a existat o singura instanta in care limba a fost un impediment pentru mine. Am dezvoltat o campanie pentru Twitter in jurului Cupei Mondiale si am folosit o exprimare care, am aflat ulterior, avea o conotatie negativa in argoul de aici. Din fericire, am descoperit asta inainte de a lansa campania si am rectificat situatia. Cu toate acestea, o singura instanta in mai bine de un an este, cred eu, neglijabila, deci raspunsul meu la prima intrebare ar fi "nu". Diferentele culturale sunt putin mai problematice - in general, romanii sunt mult mai directi decat britanicii, astfel ca pot fi perceputi ca fiind agresivi uneori. Din fericire pentru mine, eu aveam experienta colaborarii cu britanici din Romania, astfel ca eram constienta de aceste diferente. Trebuie, insa, si acum sa fac un efort constient de a ma adapta la stilul de comunicare de aici, pentru a nu fi inteleasa gresit.  

Cum te-a ajutat certificarea de la CIM si ce ai invatat pe parcursul programului?

Din experienta mea, aici digital marketing a ajuns sa insemne 95% din ceea ce face un om de marketing. Astfel, Diploma in Digital Marketing mi-a folosit foarte mult pentru a ma putea pozitiona ca un specialist in digital marketing. In plus, Chartered Institute of Marketing este cunoscut si foarte bine privit in UK - majoritatea anunturilor de recrutare mentioneaza drept cerinta (fie esentiala, fie dezirabila) o diploma CIM

In materie de lucruri invatate pe parcursul diplomei, cred ca cel mai important aspect a fost cel al fundamentului teoretic pe care l-am adaugat cunostintelor acumulate "on the job". Acestea m-au ajutat sa inteleg mai bine de ce anumite strategii si tactici au succes si, deci, sa pot replica succesul indiferent de moment, companie sau industrie.

Care sunt diferentele fata de practicile de marketing din Romania? Ce-ti place si ce nu? 

In primul rand, in UK se pune mult mai mult accent pe email marketing si marketing automation. In Romania anului 2013 (punctul meu de referinta de dinainte sa ma mut in UK), te puteai astepta la newsletters, dar nu la mai mult.

O alta diferenta, de data aceasta in favoarea Romaniei, o constituie website-urile. Aici standardele de dezvoltare ale unui website sunt mai joase, iar asta se datoreaza, cred eu, nivelului net superior de pregatire al romanilor in IT. 

De asemenea, am descoperit ca aici se pune mai putin accent pe strategie si mai mult pe tactici. S-ar putea ca asta sa fie doar experienta mea, pentru ca am lucrat pentru companii mai mici, insa am descoperit ca strategia este considerata aproape un obstacol in calea a ceea ce este vazut ca "qucik wins". Pe deoparte, asta ofera unei companii o flexibilitate si o putere de reactie la conditiile pietei mult mai sporite, determinand un marketing mult mai dinamic decat in Romania. Pe de alta parte, lipsa accentului pe strategie poate oferi instabilitate si nestatornicie companiei. Bineinteles, ideal este sa se ajunga la un echilibru, pentru a avea "the best of both worlds".

 

Un material realizat în exclusivitate pentru eJobs de Institutul de Marketing.

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.