Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

„Cel mai important lucru pentru noi este ideea de comunitate de cititori” - Radu Nicolau, AudioTribe

06 Iul 2023
Radu Nicolau, AudioTribe Radu Nicolau, AudioTribe

Un brand creat într-o piață nouă, care încurajează lectura în toate formele ei, și-a propus să creeze în jurul său un „trib” alături de care să crească. Aflăm mai multe despre cum a evoluat prima platformă din România care oferă acces la mii de audiobooks premium în română și engleză realizate în studiouri profesioniste, către ce se îndreaptă interesul publicului, care sunt provocările în domeniul digitalizării pieței de carte și importanța rolului dual al marketingului, de la Radu Nicolau, co-fondator și director general al AudioTribe.

Vă invităm să ne povestiți, pentru început, care a fost traseul AudioTribe de la idee până la implementare. Cum a evoluat povestea brandului AudioTribe, ce s-a modificat în funcție de interacțiunea utilizatorilor? În ce teritorii e disponibil acum și care este principalul diferențiator față de alte servicii similare de pe piața est-europeană?

Ideea unei aplicații pentru cărți audio în limba română ne-a venit prima oară la începutul anului 2020. De la idee la realitate au fost multe probe „de foc” prin care a trebuit să trecem. De la asigurarea unei capacități consistente de producție (studiouri proprii și studiouri partenere, pentru un nou tip de produs pe piața românească – audiobooks de calitate), discuții cu editurile din România pentru a lua parte la proiect până la asigurarea tehnologiilor necesare pentru aplicație și website. Dar, mai ales, crearea unui brand atractiv pentru piața de carte. O piață complet nouă, ce trebuia construită de la 0. A fost un proiect îndrăzneț și ne mândrim că am fost primii care am lansat pe piață un serviciu de cărți audio în limba română.

De-a lungul timpului, AudioTribe a evoluat semnificativ, atât ca bază de utilizatori, cât și ca produse digitale oferite. Am încheiat parteneriate cu din ce în ce mai multe edituri de renume (atât din Romania, cât și din afară), iar în jurul nostru am construit o comunitate impresionantă de cititori-ascultători.

Una dintre cele mai mari schimbări a fost introducerea pe platformă a eBook-urilor. Deși ne doream să încurajăm lectura în toate formele ei, am fost reticenți la început că utilizatorii ar citi direct de pe smartphones. Însă feedback-ul lor, împreună cu funcționalitățile din aplicație care oferă foarte mult confort în timpul lecturii ne-au făcut să ne schimbăm perspectiva, văzând rezultate foarte bune din acest segment.

Ce ne diferențiază? Strategia noastră ghidată de relevanță – ne concentrăm să le aducem ascultătorilor din România cât mai multe dintre titlurile relevante în plan internațional – bestsellere, cărți de referință, cărți de specialitate din diverse topuri. Firesc, mai departe ne interesează calitatea înregistrărilor și căutăm în mod deosebit să aducem pe platformă acele titluri în lecturi excepționale – Marcel Iureș, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Andrei Huțuleac, Florin Piersic Jr. Însă, cel mai important lucru pentru noi este ideea de comunitate de cititori. Suntem foarte apropiați de ascultătorii noștri, cu care discutăm în fiecare zi, cerem feedback (și-l prioritizăm), avem deja prieteni printre ascultători. Când am ales numele AudioTribe, ne-am gândit exact la asta, că dorim să construim un „trib” de oameni pasionați și să fim aproape de ei, să le ascultam ideile și să creștem împreună.

AudioTribe poate fi accesat în momentul de față în aproape toată Europa, însă, în scurt timp vom face aplicația disponibilă în toată lumea, sperăm să anunțăm oficial această veste cât de curând!


Deschiderea către cărțile în format audio e mult mai vizibilă în România față de acum cinci ani, vânzările de carte digitală fiind de aproape 5% din totalul pieței de carte. Dar ce reprezintă asta în cifre, pentru voi, între investiție și profit, și cum vedeți evoluția pieței de carte digitală în România și de ce factori depinde?

Digitalizarea pieței de carte este un demers normal și necesar. Dacă până acum doi ani aveai la dispoziție doar eBooks ca produs digital, acum, odată cu apariția platformelor de cărți audio în limba română, a crescut exponențial portofoliul de carte digitală și accesul la acesta. Cu siguranță asta contribuie la creșterea numărului de cititori și de cărți citite în România, deoarece cartea audio se pliază foarte bine pe nevoile celor în criză de timp, care găsesc cu greu un răgaz în care să țină o carte fizică în mână. Așadar, fie că sunt în trafic, fac treburi casnice sau sport, de exemplu, pot asculta cărți audio doar cu ajutorul telefonului și cu o pereche de căști.

Pentru evoluția acestei piețe este nevoie de un efort colectiv – pe de-o parte noi, în calitate de distribuitor, să ne asumăm rolul de a educa și a crește piața, pe de altă parte, partenerii noștri, editurile, să investească în acest format digital și să îl promoveze la rândul lor mai departe. În rest, ține de fiecare om să aibă deschidere către acest produs nou, să experimenteze cu diferite tipuri de cărți și naratori, reușind astfel să creștem piața de carte, per total, în România.

La nivel de investiție vs profit, este încă devreme să dăm un verdict. De-a lungul celor aproape doi ani de la lansare, a fost nevoie de runde multiple de investiții pentru a susține dezvoltări tehnologice, de portofoliu sau de marketing, necesare pentru a ne atinge obiectivele. Piața este la început, atât în segmentul B2C, cât și în B2B, iar despre profit si rentabilitate cred că vom putea discuta în momentul în care vom ajunge la un consideration rate mai bun și ne vom apropia de maturitate. În acest moment, semnele sunt bune – 72% dintre români consideră că formatul audio este unul atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments anul acesta pe populația urbană digitalizată, 18–55 de ani, din România.

Care sunt cele mai accesate categorii din cele 14 afișate și în ce măsură se încadrează într-un specific al pieței din România? Dar titlurile din în topul cărților descărcate din AudioTribe? În ce măsură există diferențe tematice, din punctul de vedere al interesului public, între titlurile print și cele digitale și ce face un tilu digital să devină mai atractiv pentru public?

Cel mai mare interes este în zona audiobook-urilor și eBook-urilor de dezvoltare personală, acolo unde și avem cel mai puternic portofoliu de pe piață. Experiența cu astfel de cărți se aseamănă cu ascultarea unui podcast și de obicei sunt entry points pentru cei care nu au mai încercat cărți audio anterior – pare ceva mai familiară. Cele mai ascultate cărți sunt Când corpul spune nu, Atomic Habits, Tu ești muntele, Tată bogat, tată sărac. Gânduri către sine însuși este și el bestseller și ne încântă cu lectura excepțională a lui Marcel Iureș. După ce testează terenul cu audiobooks de non-ficțiune și văd cât de ușor se ascultă, de cele mai multe ori utilizatorii trec apoi și către literatură. Aici, alegerea este puternic influențată de narator, fiindcă timbrul său trebuie să se potrivească cu stilul cărții și deseori chiar cu particularitățile personajelor din carte. Aici topul este variat – de la bestsellere internaționale moderne (Acolo unde cântă racii, Lecții de chimie, Vânătorii de zmeie) la SF-uri sau serii fantasy celebre. Dune, de exemplu, are mii de ascultări și sute de comentarii laudative la adresa lui Andi Vasluianu, care interpretează câteva zeci de personaje în audiobook. Mai avem câteva fan cluburi – pentru lectura lui Ionuț Grama (seria Witcher), a lui Mihai Baranga (Urzeala tronurilor) și a lui Ștefan Forir (multe dintre romanele lui Stephen King). Cu puține excepții (pe care am început, odată cu experiența, să le putem intui), titlurile care merg foarte bine în print funcționează bine și în audio.

Cu câți naratori colaborați? Cum arată acum portofoliul vostru și care este ponderea titlurilor românești în oferta voastră? Dar ponderea abonamentelor lunare vs anuale?

Avem un portofoliu de voci substanțial din care alegem naratorii potriviți în funcție de specificul fiecărei cărți. Ne mândrim să găzduim la AudioTribe cărți narate de mari personalități ale scenei culturale precum Oana Pellea, Marcel Iureș, Marius Manole, dar și naratori extraordinari care, cu timpul, s-au specializat în înregistrarea cărților audio – actori precum Alexandru Unguru sau Ana-Maria Oglindă. Calitatea producției este un aspect pe care ne concentrăm cu mare atenție. Știm și noi în echipă, din postura de ascultători, că este extrem de important să asculți un audiobook înregistrat cât mai aproape de perfecțiune.

Portofoliul nostru de cărți în limba română depășește acum 2000 de cărți (atât audio, cât și ebooks), din oferta totală de aproximativ 20.000. De obicei, adăugăm săptămânal până la 10 cărți în limba română și cam tot atâtea în limba engleză. Portofoliul în limba română reflectă perfect strategia noastră în ceea ce privește relevanța – este cel mai accesat și are un număr sănătos de vâfuri de lance pentru fiecare categorie de cărți.

La nivel de abonamente, cele anuale sunt mai avantajoase pentru utilizator și dețin cea mai mare pondere în valoare. În volum, abonamentele lunare sunt cele mai numeroase.  

Ce rol are marketingul în general în cadrul companiei? Dar canalele digitale? Cum arată formula voastră de promovare și care sunt cele mai mari provocări din acest punct de vedere? Care au fost cele mai populare campanii/ teme/ oferte practicate?

Viața unui om de comunicare este foarte interesantă la AudioTribe, fiindcă rolul marketingului este dual. Pe de-o parte, strategia noastră de comunicare are o componentă de educare în această etapă de viață a pieței. Scopul nostru este să familiarizăm publicul cu ideea de „abonament sau serviciu care oferă cărți digitale” – mai e mult până să ajungem la rata de adopție a serviciilor de streaming pentru filme și seriale, de exemplu. Însă, ușor-ușor, creștem numărul ascultătorilor (și, deci, piața totală), încurajând cât mai mulți oameni să treacă peste bariere de tipul „nu m-aș putea concentra să ascult un audiobook” sau „eu pot citi doar dacă țin cartea în mână” și să încerce experiența. Pe de altă parte, acest lucru este dificil în lipsa unor hook-uri care sunt deja de interes – așa că, de multe ori, jucăm și un rol de editură: promovăm autori și titluri individuale, organizăm evenimente literare în jurul titlurilor noi, organizăm lansări de carte sau oferim recomandări personalizate.

Cea mai mare provocare rămâne acel mic imbold final care să facă un cititor să zică „hai să încerc o carte audio”. E o linie fină de decizie și sunt mulți factori care o influențează – de la comunicare, la UX & UI.

Legat de campaniile de marketing, știm cu toții că piața de carte este foarte elastică la preț, însă, cel mai mult ne bucură campaniile tematice – de exemplu, de Dragobete am selectat câteva cărți, le-am ascuns informațiile și le-am transformat descrierile în profile de dating. Cititorii curajoși puteau alege, dacă voiau, un blind date cu orice carte din campanie.

Cum a evoluat colaborarea cu companiile private care pot/ ar putea să ofere acest serviciu parte dintr-un pachet pentru angajații lor? 

Aceasta este aria principală de dezvoltare în strategia noastră. Companiile arată un interes crescut, fiind atrase de combinația între cultură, tehnologie și noutate. Este o piață nouă, însă oferim multă flexibilitate și sprijin în implementare companiilor care aleg să lucreze cu noi. În general, partenerii noștri sunt companii care caută să sprijine procesul de învățare continuă a angajaților în momentele în care acest lucru chiar este dezirabil și nu contravine cu ideea de work-life balance – în timpii morți petrecuți în trafic, de exemplu. Totodată, avem parteneri care oferă abonamente drept premii în activări culturale, ori abonamente drept cadouri corporate. Avem colaborări long-term și proiecte punctuale alături de companii din multe industrii – tech, retail, marketing.

Ce lansări pregătiți pentru acest an și ce vă propuneți pe mai departe în strategia de dezvoltare?

Anul 2023 este poate cel mai important pentru evoluția AudioTribe. Suntem foarte aproape să modificăm „din temelii” modul în care funcționăm și să accesibilizăm și mai mult lectura digitală. Din luna iulie, utilizatorii noștri vor putea asculta și citi nelimitat cărți dintr-un portofoliu bogat doar pe baza abonamentului. Mai mult decât atât, AudioTribe va permite și deblocarea și păstrarea unor cărți în biblioteca proprie, fiind în continuare singura platformă românească care oferă acest beneficiu pentru iubitorii de carte.

În plus, vom îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site, ne pregătim de lansarea internațională a platformei și urmează cele mai faine campanii de marketing odată cu lansarea filmelor Dune II și Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare, serii care pot fi găsite în format audio doar la AudioTribe. Se anunță lucruri cât se poate de interesante pentru noi. 

***

AudioTribe.ro banner

Prin AudioTribe, poți asculta o carte oricând și poți citi orice eBook, direct din telefon.
Primele 30 de zile sunt gratuite după crearea contului pe site. Cărțile pot fi citite sau ascultate apoi în aplicația disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery, care oferă acces la mii de bestsellere în română și engleză.

 

Anca Macoviciuc

Anca Macoviciuc este PR & Communications manager freelancer, în industria de film și evenimente culturale. 
În peste 15 ani de experiență în comunicare, marketing digital, project & content management, a lansat și promovat numeroase proiecte online și offline.
A fost una din vocile Tananana și Radio 21, unde a activat și ca producător de matinal.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.