Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Anișoara Munteanu-Bîsceanu, VTEX: Investim în educarea pieței, dar și în formarea viitorilor specialiști în e-commerce, pentru a rămâne lideri în regiune

29 Iun 2023

Piața locală de e-commerce, cea mai importantă din Europa de Sud-Est, a avut creșteri de două cifre în ultimii ani, iar concurența a devenit tot mai acerbă, astfel că strategiile de marketing folosite de magazinele online au un rol esențial. Anișoara Munteanu-Bîsceanu, Growth Marketing & Events EMEA VTEX, ne vorbește despre nevoia educare a pieței, dar și despre dezvoltarea spectaculoasă pe care a avut-o în regiune VTEX, platforma enterprise de comerț digital cu ajutorul căreia brandurile și retailerii își gestionează operațiunile de comerț la nivel global.

VTEX este o companie din Brazilia, care s-a dezvoltat spectaculos pe o piață și într-o cultură cel mai probabil total diferită cum este cea din România. Ce strategii de marketing au funcționat pentru dezvoltarea vizibilității brandului VTEX la nivel local?

VTEX are o poveste de succes de mai bine de 20 de ani, timp în care s-a dezvoltat și a crescut treptat în diferite țări ale lumii. Acest lucru a reprezentat un avantaj foarte mare pentru echipa din România, pentru că am avut posibilitatea să ne inspirăm din munca realizată de colegii din alte țări și să adaptăm la început strategiile lor la piața noastră locală. Până la urmă, toți clienții noștri, de oriunde ar fi, își doresc soluții de e-commerce performante, care să le satisfacă nevoile actuale și care să anticipeze viitoare tendințe în materie de tehnologie. Bineînțeles, am gândit și dezvoltat strategii noi pentru piața din România, cum ar fi podcastul “Complex Made Simple”, care explică termeni din e-commerce și prezintă poveștile de succes ale unora dintre cele mai cunoscute branduri locale. Un alt exemplu este evenimentul European Digital Commerce, care, de la prima ediție în 2019, a ajuns să aibă anul acesta peste 600 de specialiști în e-commerce în audiență.

Care sunt principalele diferențe sesizate privind promovarea unui furnizor de soluții de e-commerce ca VTEX între România și Brazilia, în ceea ce privește piața, consumatorii?

Cea mai mare diferență pe care o sesizăm între România și Brazilia este nivelul de educație în ceea ce privește piața de comerț digital. Când am început să promovăm produsele și serviciile VTEX, ne-am dat seama că piața nu înțelege încă ce oferă un furnizor de soluții de e-commerce de nivel enterprise și ce mai exact presupun aceste soluții. De aceea ne-am concentrat mai mult pe educare în primă etapă pentru a face o schimbare și pentru a încuraja alte companii din e-commerce să urmeze acest trend.

Pentru că nevoia de digitalizare a comerțului a crescut mult mai repede decât numărul de specialiști pregătiți, am lansat anul trecut un curs de e-commerce la Universitatea Politehnica, prin care să încurajăm studenții să aleagă acest domeniu și să fie pregătiți pentru industrie.

O altă inițiativă pe care am realizat-o după ce am analizat piața a fost să facem o solicitare anul trecut la Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru a include ocupația de “Manager Comerț Electronic“ în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Practic, acum, specialiștii în e-commerce pot fi încadrați și recunoscuți profesional ca atare.

VTEX este o companie care se adresează brandurilor și retailerilor enterprise. Cum ai descrie publicul țintă și relația cu clienții și ce abordări de promovare sunt cele mai eficiente în acest segment?

Soluțiile VTEX se adresează tuturor brandurilor și retailerilor de tip enterprise, adică acelor companii care ajung la maturitate și își doresc scalare, expansiune și eficientizare. Cele mai eficiente strategii de promovare sunt cele care au ca subiect o poveste de succes a unui client existent, din România sau din altă țară. 

Ce planuri de promovare a brandului VTEX sunt pe listă pentru anul acesta?

Anul acesta am avut cea mai de succes ediție a evenimentului European Digital Commerce Summit, iar acum continuăm să lucrăm pentru următoarea ediție, care plănuim să crească și mai mult. De asemenea, sperăm ca prin proiectele VTEX să creștem interesul noilor generații pentru o carieră în e-commerce, de aceea continuăm și anul acesta cursul dezvoltat împreună cu Universitatea Politehnica, care se încheie în luna iunie.

Alte activități țin de promovarea noilor produse ale VTEX și a poveștilor de succes ale clienților noștri.

De curând ai fost promovată în rolul de Marketing, PR & Events Manager pentru regiunea EMEA în cadrul VTEX. Ce presupune acest rol? Ce responsabilități ai și cum contribui practic la dezvoltarea brandului?

Din noul rol ajut managerii de marketing locali din regiune să creeze și să organizeze evenimente, să-și amplifice strategiile de PR și să crească vizbilitatea brandului. Împreună împărtășim best practices, dar și acțiunile care nu merg, așa încât să fim cât mai eficienți. 

Ce skill-uri ar trebui să aibă un specialist în marketing care dorește să lucreze în e-commerce?

Pe lângă abilitățile și cunoștințele de bază din marketing, un specialist ar trebui să cunoască foarte bine comerțul digital, să înțeleagă produsele pe care le promovează și să-și dorească mereu să învețe lucruri noi. În VTEX, toți, indiferent de poziție, trebuie să cunoaștem bazele comerțului digital și suntem încurajați să învățăm pentru certificarea CMX, un examen de comerț al EICOM Institute, din UK. Eu am învățat pentru certificările de Level 1 și Level 2, care m-au ajutat mult nu doar să-mi șlefuiesc redactarea textelor și să includ mai multe informații utile în acestea, dar și să găsesc mai multe unghiuri de abordare pentru promovarea unei anumite soluții.

Cu ce provocări și cu ce satisfacții vine cariera în marketing pentru tine?

Cea mai mare satisfacție o am atunci când mă întâlnesc cu oameni din diferite domenii, oameni pe care îi cunosc pentru prima dată și îmi spun că au auzit de VTEX, că le-a plăcut proiectul X sau Y, și unii chiar direct interesați de produsele noastre. Practic, acesta este rezultatul pe care ni-l doream de la început și mă bucur că am avut șansa de a contribui la creșterea acestui brand în România.

Pe o piață locală cu un potențial major, în care mai puțin de jumătate din persoanele cu acces la internet fac achiziții online, VTEX are în plan dezvoltarea portofoliului de clienți enterprise, noi inovații ale serviciilor sale și continuarea investițiilor în zona de educare. Potrivit specialiștilor, ceea ce va caracteriza în continuare piața din România este dezvoltarea marketplace-urilor, abordarea omnichannel, dar și extinderea peste granițe.

Magazinele online care folosesc marketplace-ul VTEX, unul dintre principalele servicii ale companiei, au avantajul de a intra în contact cu peste 3.200 de comercianți din peste 38 de țări, ceea ce le permite extinderea pe alte piețe.

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.