Strategia nu e niciodată "gata", concluzionează Mihai Bonca după o nouă serie de workshop-uri alături de Hoochland pentru brandul Almette. Cu care lucrează din 2017. Din procesul de lucru, Mihai ne subliniază câteva învățăminte:
1. Strategia de marketing pleaca din poziționare
- Ce înseamnă poziționarea? arhitectura de brand; clientul ideal; cum îi aduci împreună? (poziționarea per se). E tehnică, dar e logica și la final, nu e complicată. Ideal, ai research la baza, dar e necesar să "uiți" de el, și să ajungi să ai un punct de vedere asupra pieței
- Poziționarea reprezintă o intenție viitoare, în idei cheie, de obicei emoționale. E intimă, este despre client, nu despre P&L. Poziționarea rientează și dă direcție întregii organizații. Când nu ai poziționare, e ca și cum vrei să construiești o casă, dar nu ai un plan. Nu știi ce construiești, iar inițiativele și campaniile nu se vor alinia
2. Marca este expresia culturii organizaționale
- Poziționarea reprezintă cultura organizației, nu ai cum sa nu tii cont de ea. Mai departe, deciziile in organizatie se vor lua in spiritul culturii, asadar este parte din strategie si poziționarea marcii. In timp, se vor influenta una pe alta.
3. Poziționarea se construiește în workshop-uri
- Nimeni din exterior nu poate propune strategia unui brand. Poți doar să o descoperi în interior, respectând punctul 2 de mai sus
- Ar fi bine ca în workshop-uri să NU ai doar marketing-ul. În experiența mea, am avut contribuții excelente din partea oamenilor de HR, vânzări și trade. Vor contribui, vor da un “reality check”, vor duce mai departe marca din Power-Point, către organizație.
4. Ține agenția cât mai aproape
- Crează o "echipă de comunicare" cu oamenii cheie din agenție: strategul (de comunicare), account-ul și echipa de creație. În cazul de față, cei de la Leo sunt 100% parte din succesul mărcilor
- Munca împreună cu clientul va consolida echipa client - agenție și vă ajută în ințelegerea intima a mărcii. Va fi o mare diferență ulterioară în calitatea propunerilor, dacă strategia de brand este co-creată alături de cei din agenție. Mai departe brief-ul de campanii anuale ar trebui co-creat și el, din același motiv.
5. Dă-ți timp să gresești
- Nu întotdeauna iese totul din prima, da-ți șansa să pleci iar de la "square 1". Ai încredere în proces și echipă, rezultatul va veni. Pentru Almette, am lucrat de două ori strategia în 2018.
6. Strategia nu e niciodata "gata"
- Piata si clienții evolueaz, așadar e necesar să evolueze și strategia. Generațiile se schimbă, atât în interiorul organizației cât și în exterior. Nu cădea în păcatul "good old days", întrucât aceastea nu există. O marcă trebuie să fie actuală și relevantă în ecosistemul de azi
- Ai în target pe cei de 30 de ani? Peste patru-cinci ani, marca trebuie să fie relevantă pentru cei care vor avea atunci 30 de ani. Ai nevoie de rafinare și calibrare constantă.
Visa (NYSE: V) și ING Bank, în parteneriat cu Impact Hub Bucharest, lansează în România programul Visa She’s Next pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor conduse de antreprenoare. Acestea sunt invitate să aplice în cadrul programului, unde 10 finaliste vor beneficia de mentorat și coaching pe o perioadă de 6 luni. În plus, trei dintre ele vor avea ocazia să câștige unul dintre cele trei granturi în valoare de 10.000 EUR fiecare.
Cererile de înscriere în program pot fi depuse în perioada 16 aprilie - 25 mai aici. Singurele condiții pentru antreprenoarele care doresc să se înscrie în programul desfășurat la nivel național sunt să aibă un business deja înființat și să dețină o pondere de cel puțin 51% în structura acționariatului.
Un studiu recent, realizat de Visa Consulting & Analytics și ING Bank România, în colaborare cu Ipsos, arată că independența profesională și dorința de a fi propriul șef sunt factori importanți care determină începerea unei afaceri pentru mai mult de o treime dintre femeile antreprenor din România. Potrivit acestora, cele mai mari bariere pe care le-au întâlnit la început au fost birocrația (proceduri administrative complicate) (51%) și problema surselor de finanțare (48%)[3]. Pe de altă parte, majoritatea antreprenoarelor din România chestionate (73%) spun că nu s-au confruntat cu prejudecăți sau dezavantaje în timpul dezvoltării afacerilor.
Bazându-se pe experiența de succes a programului de granturi și mentorat Visa She’s Next desfășurat în alte țări, ING Bank România și Visa sprijină nevoile antreprenoarelor printr-o serie de sesiuni de mentorat personalizate care le oferă acces la informații practice din partea unor alte femei lider, precum și la resurse educaționale valoroase pentru a-și duce afacerea la nivelul următor. Ioana Hasan (cofondator SmartBill), Alina Donici (cofondator Artesana) și Oana Craioveanu (cofondator Impact Hub Bucharest) se numără printre mentorii care vor ghida participantele în această călătorie de dezvoltare profesională. Totodată, acestea vor beneficia de accesul la o comunitate de femei antreprenor, cu obiective, interese și provocări comune.
„Femeile sunt tot mai implicate în mediul antreprenorial din România, însă potențialul de creștere este încă foarte mare. În portofoliul Business Banking - divizia ING dedicată antreprenorilor, firmele care au femei în structura de acționariat au o pondere de 40% din totalul clienților noștri.
Din studiul pe care l-am realizat anul trecut împreună cu Impact Hub Bucharest și Bravva Angels, a reieșit că femeile sunt acționare în 47% dintre companiile active cu cifra de afaceri de peste 10,000 lei, iar 1 din 4 companii este deținută 100% de către femei. Datele au mai relevat că firmele cu acționariat 100% feminin generează, în medie, profit mai mare, însă au o cifră de afaceri semnificativ mai mică decât cele cu acționariat exclusiv masculin. Aceste concluzii ne-au motivat să lansăm un program special dedicat femeilor antreprenor. Știm că au obiective ambițioase și o viziune pe termen lung, că sunt perfecționiste și, poate, uneori, prea precaute. Suntem aici să le ghidăm să treacă peste obstacolele întâlnite și să valorifice viitoarele oportunități de afaceri cu încredere, alături de partenerii noștri Visa și Impact Hub Bucharest.”, a spus Luana Sorescu, Head of Clients în cadrul diviziei Business Banking, ING Bank România.
„Întreprinderile mici și mijlocii aduc avantaje economice pentru sute de milioane de oameni din Europa și sunt esențiale în conturarea unui viitor în care să ne regăsim cu toții. De aceea, Visa pune la dispoziția micilor antreprenori resursele, soluțiile și accesul la rețele și servicii financiare care să ajute la finanțarea, conducerea și creșterea afacerilor lor. Sprijinirea afacerilor deținute și conduse de femei este cu atât mai importantă cu cât ponderea acestora în România (36,5%) rămâne sub cea a afacerilor conduse de bărbați. Mă bucur să avem un partener implicat precum ING Bank cu care să desfășurăm programul She’s Next în România și sper ca această inițiativă să ajute femeile antreprenor în atingerea obiectivelor lor ambițioase de business, contribuind totodată la creșterea economiei locale și globale.”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.
Află cum poți aplica
Programul Visa She’s Next, implementat de Impact Hub Bucharest, se adresează afacerilor în care capitalul social este deținut majoritar de femei sau a căror activitate este condusă de femei antreprenor, în cazul întreprinderilor individuale. Pentru înscrierea în program și în concursul de granturi, femeile antreprenor trebuie să trimită povestea businessului lor, să spună ce le-a inspirat să înceapă o afacere, precum și să evidențieze provocările cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi. În plus, în ultima etapă a programului, semifinalistele vor putea să prezinte o idee de utilizare a grantului pentru dezvoltarea afacerii lor.
Un juriu dedicat va selecta 10 finaliste care vor beneficia de sesiuni de mentorat și coaching pe parcursul unei perioade de șase luni, care să le ajute în dezvoltarea afacerii, iar trei dintre acestea vor avea șansa de a câștiga unul dintre cele trei granturi în valoare de 10.000 de euro fiecare. Formularele de înscriere pot fi trimise până la data de 25 mai, iar câștigătoarele vor fi alese în urma unui pitch organizat în luna noiembrie a acestui an.
„Impact Hub Bucharest este un catalizator pentru inovație prin antreprenoriat, astfel că parteneriatul cu ING Bank România și Visa în implementarea programului She’s Next vine ca o dovadă a implicării noastre active în dezvoltarea companiilor românești. Continuăm astfel tradiția de a lucra cu femei antreprenor și de a sprijini dezvoltarea spiritului antreprenorial, indiferent de gen.”, a declarat Vlad Craioveanu, CEO Impact Hub Bucharest.
Date despre antreprenoriatul feminin, potrivit studiului Visa Consulting & Analytics și ING Bank România:
Un studiu realizat de ING Bank România anul trecut care a analizat firme cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, a arătat că majoritatea afacerilor deținute de femei fac performanță la nivel înalt în domeniile de producție și manufactură, imobiliare și servicii profesionale. Totodată, industriile creative, educația și tehnologia reprezintă zone de interes pentru antreprenoarele din România.
Oportunități de dezvoltare
În 2019, Visa a lansat programul global She’s Next pentru a susține femeile în eforturile lor de a-și finanța, conduce și dezvolta micile afaceri. Până în prezent, Visa a investit peste 3,93 milioane de euro în peste 380 de granturi și sesiuni de coaching dedicate femeilor antreprenor în cadrul programului Visa She’s Next la nivel global, inclusiv în Polonia, Ungaria, Slovacia, Irlanda, țările baltice și țările nordice. În România, programul She’s Next este desfășurat și co-finanțat împreună cu ING Bank România.
Visa și ING Bank oferă întreprinderilor mici posibilitatea de a beneficia de tehnologia și inovația de care dispun, astfel încât acestea să poată ține pasul cu nevoile consumatorilor și să creeze o experiență de cumpărături și de plată simplă și eficientă. Micii antreprenori pot accesa resurse educaționale și inițiative care să le vină în ajutor pe plan local și prin platforma Marile Afaceri Mici, lansată de Visa în urmă cu doi ani.
Confident Agency (www.confident.agency), agenție specializată în comunicare de marketing, a obținut premiul pentru categoria Comunicarea Inovației în cadrul celei de a 8-a ediții a prestigioasei Gale Smart City Industry Awards (SCIA 8), organizată de Asociația Română pentru Smart City (ARSC).
ARSC a premiat cele mai revoluționare inițiative din domeniul dezvoltării urbane, sustenabilității și transformării digitale. În cadrul SCIA 8 au fost acordate 39 de premii pentru 8 categorii, pe sectoare variate de activitate, de la mobilitate, transport urban, dezvoltare și infrastructură, inclusiv securitatea datelor și confidențialitate.
În total, 60 de proiecte au fost înscrise în competiție, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând 1% din PIB-ul României, un record pentru Smart City Industry Awards.
“Acest premiu ne onorează și reconfirmă coerența strategică a Confident în a construi în cadrul agenției o expertiză consistentă în înțelegerea și comunicarea companiilor de tehnologie și a inovației. Confident Agency are deja un portofoliu complex în poziționarea unor branduri relevante de tehnologie din domeniul consumer electronics, soluții pentru ecommerce & retail, agritech, cyber security, fintech, soluții enterprise sau de infrastructură. ARSC este cel mai influent reprezentant al sinergiilor public-private pentru crearea și implementarea de proiecte care transformă România în smart nation, iar acest parteneriat ne ambiționează să îi susținem cu toate resursele în obiectivul pe care și l-au propus” , declară Mara Gojgar, fondator Confident Agency.
“Confident Agency este un partener de comunicare dinamic și cu o înțelegere profundă a domeniului complex pe care îl descriu proiectele de smart village, smart city, și în final smart nation. Evenimentul SCIA cu numărul 8 a prezentat un număr impresionant de categorii, fiecare dintre acestea evidențiind soluțiile inovatoare care contribuie la progresul mediului urban. De la mobilitate și transport urban la sustenabilitate și transformare digitală, premiile demonstrează dorința de a crea e orașe mai eficiente, mai incluzive și mai durabile. Însă în România se fac mult mai multe la acest capitol”, a declarat Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC.
Juriul premiilor Smart City Industry Awards 2024 (SCIA 8) a fost format din personalități notabile din diverse sectoare, fiecare dintre acestea aducând o expertiză și o viziune extinsă în procesul de evaluare. Condus de primarul Ciprian Ciucu, președintele juriului, juriul a inclus personalități distinse precum Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României; Traian Urban, director al Innovation Hub East la EIT Urban Mobility; Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM); prof. Guido Perboli de la Universitatea Politehnică din Torino; Liviu Băileșteanu, Director de Politici și Strategii în cadrul MDLPA, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Cătălin Frangulea, Director General al Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov; Nicoleta Cîrjan, Șef Birou Relații Externe, Turism și Evenimente din cadrul Primăriei Brașov; și Chris Cooke, Fondator și CEO al SmartCitiesWorld.
Lista completă a câștigătorilor:
1. Mobilitate și transport urban – Transport Public București Ilfov (TPBI), În pas cu tehnologia, mai aproape de călători!
2. Inovare și sustenabilitate în administrație – Adrian Țuțuianu, Secretar General al Guvernului
3. Digitalizarea și transformarea digitală (Digitalizarea serviciilor publice) – Primăria Municipiului Călărași, Fundamentarea deciziilor, planificare strategică și măsuri simplificate pentru cetățeni la nivelul administrației publice a Municipiului Călărași
4. Tehnologie și inovare – ICI București, proiect de integrare a tehnologiei NFT în serviciile publice, ICI Decentralized Services.
5. Sustenabilitate și mediu – Glovo & eMobility Rentals, proiect pilot de livrări eco-friendly în București
6. Sustenabilitate și mediu – BMF România, Premiul pentru “Excelență în Sustenabilitate și Mediu”
7. Incluziune socială și accesibilitate – Primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone – pentru proiectul Locuințe nZeb pentru tineri în Sectorul 5 al municipiului București
8. Educație și cultură în orașele inteligente – Echipa Națională de Robotică Autovortex România
9. Inovare civică și transformare digitală – Phoenix Media
10. Mobilitate și transport urban – Urban Scope & Primăria Constanța, Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bulevardul Mamaia
11. Parteneriatul anului – Ministerul Transporturilor & Autoritatea pentru Reformă Feroviară
12. Sustenabilitate și mediu – Primăria Tecuci, Revitalizarea și regenerarea zonei urbane a parcului Carol I, municipiul Tecuci
13. Mobilitate și transport urban – Primăria Galați & Swarco România, Transport modern în municipiul Galați
14. Digitalizare și transformare digitală – Software Imagination & Vision (SIMAVI) pentru proiectele Funcționarul electronic ANTONIA și IMM Mentor
15. Tehnologie și inovare – Primăria Buzău – Sistem inteligent de management al traficului și transportului public
16. Tehnologie și Inovare – PAID pentru integrarea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale pe ghiseul.ro
17. Implicare și inovare pentru tineret – Prefectul Capitalei, Rareș Hopinca pentru proiectul de prevenire și combatere a consumului de droguri în rândul tinerilor
18. Cel mai bun proiect Smart City – Primăria Sectorului 6, primarul Ciprian Ciucu
19.Primarul Anului în 2024 – Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu. Ciprian Ciucu, câștigătorul acestui premiu în 2023, a predat președinția juriului pentru ediția SCIA 2025 lui Astrid Fodor, iar la categoria Dezvoltare și Infrastructură Urbană Inovatoare cu proiectul Amenajarea malurilor râului Cibin cu piste pentru biciclete și spații pentru relaxare.
20. Cea mai bună companie pentru un oraș inteligent – Mira Technology
21. CEO-ul anului – Florin Pisică, CEO Top Metrology
22. Mobilitate și transport urban – SMS Ticketing, proiectul Micro plăți prin SMS
23. Inovație în domeniul eficienței energetice și al sustenabilității – ELCEN
24. Mobilitate și transport urban – Anadolu Automobil Rom, proiectul Înnoirea transportului public în Oraşul Chitila prin achiziționarea a 23 de autobuze electrice şi stațiilor de încărcare aferente
25. Premiul special ARSC – Metrorex, proiect Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă. Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni
26. Tehnologie și inovare – Vantage Towers, Customer Portal
27. Mobilitate și transport urban – Primăria Municipiului Iași, Transport public verde și inteligent – Modernizare Depou Dacia
28. Dezvoltare urbană și infrastructură inovatoare – Aeroportul Internațional Craiova, Extinderea și Modernizarea Aeroportului Internațional Craiova
29. Digitalizare și transformare digitală – Fast Park & Orange România pentru Romexpo Parking & Ticketing
30. Tehnologie și inovație – Regista pentru Soluția Regista
31. Mobilitate și transport urban – Primăria Municipiului Focșani & TeleLink, Managementul Transportului Public
32. Mobilitate și transport urban – Primăria Municipiului Alba Iulia, Sistem integrat de mobilitate
33. Digitalizare și transformare digitală – Primăria Suceava, Centrul de Inovare și Imaginație Civică
34. Sustenabilitate și mediu – Primăria Municipiului Piatra Neamț, Proiect regenerare urbana – Zoo
35. Comunicarea inovației – Confident. Agency
36. Mobilitate și transport urban – Primăria Drobeta Turnu Severin & Scope Systems, Stații inteligente de autobuz
37. Educație și cultură în orașele inteligente – Primăria Botoșani – Proiectul “Eminescu, o cultură, o rădăcină”
38. Educație și cultură în orașe inteligente – Primăria Bistrița- Proiect Orașele economice prin eficiență energetică și comunități low-tech
39. Dezvoltare urbană și infrastructură inovativă – Primăria Câmpina, Extinderea, modernizarea și dotarea spațiului pietonal din zona centrală a municipiului Câmpina
Gala Smart City Industry Awards, ediția 8 a fost organizată Sub Patronajul Ministerului Energiei și în parteneriat cu EIT Urban Mobility un organism al Uniunii Europene.
Partener Principal: Urban Scope
Parteneri Platinum: Magus by Mira Technologies, Glovo, eMobility Rentals
Eveniment susținut de: BAT România, Network One Distribution, Bosch, Swarco, Telelink, Scope Systems, Nexpansion, Anadolu Automobil Rom, Vantage Towers, SMS Ticketing, Scala Assistance, Top Metrology, Bitcom IoT, Parko Mobility, Elbi Energy Projects, SIMAVI, Sysnet, Asse by Asseco, Omega Star Sistems, Integrisoft, Dewatering Silent & Piling, Vodafone Business, Self Pay
Parteneri Instituționali: ICI București, Elcen, Poșta Română, RoGBC, Graphtec Design
Parteneri Media: Phoenix Media, Profit News, Bursa.ro, Agerpres, Radio România Actualități, Aleph News, IQAds, Nine O'Clock, Oameni și Companii, Matek, Ghidul Primăriilor, CaleaEuropeana.ro
Ambasadori ai Experienței: La Fântâna, Kafune
Confident Agency (www.confident.agency), an agency specialized in marketing communication, won the award for the Communication of Innovation category at the 8th edition of the prestigious Smart City Industry Awards (SCIA 8), organized by the Romanian Smart City Association (ARSC).
ARSC awarded the most revolutionary initiatives in urban development, sustainability, and digital transformation. SCIA 8 awarded 39 prizes in 8 categories across various sectors, from mobility and urban transport to development and infrastructure, including data security and privacy.
In total, 60 projects entered the competition, with a total value of around €2 billion, representing 1% of Romania's GDP, a record for the Smart City Industry Awards.
"This award honours us and reconfirms Confident's strategic consistency in building consistent expertise of understanding and communicating for technology companies and. Confident Agency already has a complex portfolio of positioning relevant technology brands in consumer electronics, ecommerce & retail solutions, agritech, cyber security, fintech, enterprise or infrastructure solutions. ARSC is the most influential representative of public-private synergies for the creation and implementation of projects that transform Romania into a smart nation, and this partnership makes us ambitious to support them with all our resources in their goal", says Mara Gojgar, founder of Confident Agency.
"Confident Agency is a dynamic communications partner with a deep understanding of the complex field that smart village, smart city, and ultimately smart nation projects describe. The SCIA 8 event featured an impressive number of categories, each highlighting innovative solutions that contribute to the progress of the urban environment. From mobility and urban transport to sustainability and digital transformation, the awards demonstrate the desire to create more efficient, inclusive and sustainable cities. But much more is being done in Romania," said Eduard Dumitrașcu, President of ARSC.
The jury for the Smart City Industry Awards 2024 (SCIA 8) comprised notable figures from various sectors, each bringing extensive expertise and insight to the evaluation process. Led by Mayor Ciprian Ciucu, President of the Jury, the panel included distinguished individuals such as Dragoș-Cristian Vlad, President of the Authority for the Digitalization of Romania; Traian Urban, Director of Innovation Hub East at EIT Urban Mobility; Valeriu Zgonea, President of the National Authority for Administration and Regulation in Communications (ANCOM); Prof. Guido Perboli from the Polytechnic University of Turin; Liviu Băileșteanu, Director of Policies and Strategies at MDLPA, Ministry of Development, Public Works, and Administration; Cătălin Frangulea, Director General of the Metropolitan Association for Sustainable Development of Public Transport Brasov; Nicoleta Cîrjan, Head of Foreign Relations, Tourism, and Events Office at Brașov City Hall; and Chris Cooke, Founder and CEO of SmartCitiesWorld.
The full list of winners:
1. Mobility and urban transport - Transport Public Bucuresti Ilfov (TPBI), Up to date with technology, closer to travelers!
2. Innovation and sustainability in administration - Adrian Tutuianu, Secretary General of the Government
3. Digitization and digital transformation (Digitization of Public Services) - Calarasi City Hall, Decisions making, strategic planning and simplified measures for citizens at the public administration level of the Municipality of Calarasi
4. Technology and innovation - ICI Bucharest, project for the integration of NFT technology in public services, ICI Decentralised Services.
5. Sustainability and environment - Glovo & eMobility Rentals, Pilot project for eco-friendly deliveries in Bucharest
6. Sustainability and environment - BMF Romania, Award for "Excellence in Sustainability and Environment"
7. Social inclusion and accessibility – The Mayor of Sector 5 Cristian Popescu Piedone – for the nZEB housing project for young people in Sector 5 of Bucharest
8. Education and culture in smart cities - National Robotics Team Autovortex Romania
9. Civic innovation and digital transformation - Phoenix Media
10. Mobility and Urban Transport - UrbanScope & Constanta City Hall, Improving mobility in Constanța, in Mamaia Boulevard area
11. Partnership of the Year - Ministry of Transport & Railway Reform Authority
12. Sustainability and Environment - Tecuci Town Hall, Revitalization and regeneration of the urban area of the Carol I park, Tecuci municipality
13. Mobility and Urban Transport - Galati City Hall & Zvarco Romania, Modern transport in the city of Galati
14. Digitization and Digital Transformation - Software Imagination & Vision (SIMAVI), for the electronic public employee ANTONIA and IMM Mentor projects
15. Technology and Innovation - Buzau City Hall - Intelligent traffic and public transport management system
16. Technology and Innovation - PAID for the integration of compulsory insurance against natural disasters on ghiseul.ro
17. Involvement and innovation for youth - Prefect of the Capital, Rares Hopinca for the project to prevent and combat drug use by young people
18. Best Smart City Project - Sector 6 City Hall, Mayor Ciprian Ciucu
19. Mayor of the Year in 2024 - Astrid Fodor, Mayor of Sibiu. Ciprian Ciucu, the winner of this award in 2023 handed over the presidency of the jury for the SCIA 2025 edition to Astrid Fodor, and in the Innovative Urban Development and Infrastructure category with the project Designing the banks of the Cibin river for bicycle track and spaces for relaxation.
20. Best Smart City Company - Mira Technology
21. CEO of the Year - Florin Pisica, CEO Top Metrology
22. Mobility and Urban Transport - micro payments via SMS project
23. Innovation in energy efficiency and sustainability - ELCEN
24. Mobility and Urban Transport - Anadolu Automobil Rom, project Renewal of public transport in the City of Chitila through the purchase of 23 electric buses and related charging stations
25. ARSC Special Award - Metrorex, project Connecting the metro network to Henri Coandă International Airport. Highway 6. 1 Mai – Otopeni
26. Technology and Innovation - Vantage Towers
27. Mobility and urban transport - Iasi City Hall, Green and smart public transport - Dacia Depot Modernization
28. Innovative urban development and infrastructure - Craiova International Airport
29. Digitization and digital transformation - Fast Park & Orange Romania for Romexpo Parking & Ticketing
30. Technology and innovation - Regista for the Regista Solution
31. Mobility and urban transport - Focsani City Hall & TeleLink
32. Mobility and urban transport - Alba Iulia City Hall, Integrated mobility system
33. Digitization and Digital Transformation - Suceava City Hall, Center for Innovation and Civic Imagination
34. Sustainability and environment - Piatra Neamt City Hall, Urban regeneration project - Zoo
35. Communication of Innovation - Confident Agency
36. Mobility and urban transport - Drobeta Turnu Severin City Hall & Scope Systems, Smart bus stops
37. Education and culture in smart cities - Botosani City Hall - Project "Eminescu, one culture, one root"
38. Education and culture in smart cities - Bistrita City Hall- ProjectsFrugal cities through energy efficiency and low-tech communities
39. Innovative urban development and infrastructure - Campina City Hall, The expansion, modernization and endowment of the pedestrian space in the central area of Câmpina municipality
The Smart City Industry Awards Gala, the 8th edition was organised under the Patronage of the Ministry of Energy and in partnership with EIT Urban Mobility, a body of the European Union
Main Partner: Urban Scope
Platinum partners: Magus by Mira Technologies, Glovo, eMobility Rentals
Event supported by: BAT Romania, Network One Distribution, Bosch, Swarco, Telelink, Scope Systems, Neexpansion, Anadolu Automobil Rom, Vantage Towers, SMS Ticketing, Scala Assistance, Top Metrology, Bitcom IoT, Parko Mobility, Elbi Energy Projects, SIMAVI, Sysnet, Asse by Asseco, Omega Star Sistems, Integrisoft, Dewatering Silent & Piling, Vodafone Business, Self Pay
Institutional Partners: ICI Bucharest, Elcen, Romanian Post, RoGBC, Graphtec Design
Media Partners: Phoenix Media, Profit News, Bursa.ro, Business Review, Agerpres, Radio Romania Current Affairs, Aleph News, IQAds, Nine O'Clock, People and Companies, Matek, Ghidul Primăriilor, CaleaEuropeana.ro
Ambassadors of the Experience: La Fântâna, Kafune
For the first time ever, a Romanian brand (supported by the Romanian Marketing Institute) features in a marketing textbook in the latest edition of the best-seller "Marketing Communications - integrating online and offline, customer engagement and digital technologies" written by PR Smith and Zee Zook.
The Romanian natural water brand AQUA Carpatica is included is included in the 8th edition because of its strategic vision and creative execution of its integrated marketing communications plan. In particular, its impressive results – breaking into new markets attracted the authors interest in the brand. The successful launch of this customer-centric Romanian brand in the UK market highlighted the added value this brand brings to consumers' lives. The latest edition of this popular textbook is released by British publisher Kogan Page and includes visual interesting case studies from many corners of the world, from FIFA to KFC, from Guinness to Google, from Airbnb to Amazon, from artists like Ed Sheeran to Ariana Grande, covering B2C and B2B topics. The new application of AI (Artificial Intelligence) features in both part 1 (models and plans) and part 2 (the ten communications tools).
"For seven years now, at every visit of a colleague from Great Britain, I tell the story of the creation of the AQUA Carpatica and Dorna brands, of the value that quality Romanian products can bring when behind them are people who have the knowledge and ambition to put them into new markets. I am glad that I and we, as a team, at the Marketing Institute, are able to contribute to this international recognition of world-class marketing by Romanian professionals who know how to promote Romanian products within the hypercompetitive field of the international retail. Behind this success are not only the founders, but whole teams, together with their collaborators from the agencies whose collaboration is now even more valued. Above all, what’s even more inspiring, in the case of AQUA Carpatica is the ambition and generosity to promote not just one product, but an entire water category, and our national brand as a country " says Oana Sav, founder of the Romanian Marketing Institute and Center Manager of the Oxford College of Marketing in Romania.
Irish co-author, and renowned marketing practitioner, international speaker, writer and consultant and author of the famous SOSTAC® marketing planning methodology, PR Smith, says "Oana Sav insisted that I take a look at the AQUA Carpatica brand and their innovative marketing including expanding into new foreign markets, and I decided to take a closer look at who they are and what they do". PR Smith,
The AQUA Carpatica case study highlights 11 examples of good practices: market research (especially investing in a deep understanding of the Romanian communities and broader markets, their needs, values and beliefs); the compelling brand story that resonated with the values and aspirations of the Romanian community and the communication in an integrated social media campaign; nurturing a cultural connection by communicating the Romanian origins and heritage of the brand, positioning it as a source of pride and connection of the Romanian community with its roots; marketing through well-targeted content - a campaign based on content related to the interests and needs of the Romanian community in Great Britain, Romanian tradition and culture and supporting Romanian events, celebrations and traditions; development of educational resources (distribution of educational materials and curation of specialized content); shared resources in the community - online accessible information, engaging users in relevant conversations and discussions; leveraging influencers and networks of the Romanian community - choosing representative brand ambassadors and building a relationship with the public; participation in Romanian cultural meetings, events and festivals; special experiences that also took into account how to build the experience with the brand, to create memories and special moments, not just a product presentation; user-generated content that helped create a sense of community; credibility, through reviews and testimonials collected from members of the Romanian community in Great Britain.
The campaign carried out over the course of a year included promotion in social media, optimization on search engines and banners (with geographical criteria related to the areas where Romanian communities are concentrated), put together official and governmental data and studies, data, and own market research, especially related to consumer preferences and behavior. For example, the audience data was built on geographic data related to the Romanian community, areas, regions, and postal codes, intersected with Tesco distribution points, ages relevant to the purchase decision and language spoken.
Alina Balațchi-Lupașcu, PR & Trade Comms Director – AQUA Carpatica UK & Ireland, talks about the data required for launching on an external market, the clarity of the strategy, brand decisions in a context of growth, the pillars of a healthy communication strategy, in the podcast Marketing Talks, produced by the Marketing Institute. Alina, has just enrolled the leadership program, the most advanced course certified by the Chartered Institute of Marketing (CIM).
"At that time, AQUA Carpatica was an absolutely unique product on the UK market, with a unique selling point related to nitrates, almost non-existent and very important and relevant for the UK market, an extremely low sodium content, which we, as you will see in the textbook, translated, including on the packaging, which was made specifically for the UK market. So, we responded to a consumption occasion, we made a complete or almost complete package, because everything is perfectible." – explains Alina Balațchi-Lupașcu.
The new 8th edition of the "Marketing Communications - integrating online and offline, customer engagement and digital technologies" textbook, recommended by the Chartered Institute of Marketing for integrated communication and campaign planning courses, as well as digital marketing courses, offers readers (students and practitioners alike), countless useful tips and examples, covering all aspects of marketing communication. The volume also includes solutions to objectives related to consumer behavior, advertising campaigns, PR, virtual reality, big data, marketing automation and the use of AI.
Ted Talker, PR Smith, the author of the SOSTAC® marketing model - voted in the top of the best performing business models by the Chartered Institute of Marketing (CIM) - has written numerous books on strategic planning, communication, and digital marketing. Specializing in digital marketing strategy, digital planning, change management, marketing automation and creativity in business and marketing, PR Smith has delivered a series of strategic planning courses through the Marketing Institute.
The new intensive course "Strategy & Tactics in a Digital World - with AI Influence", delivered by PR Smith in Romania for the Marketing Institute, will take place online, in the form of four online interactive sessions (3-hour webinar) on the days of 22-23 and 28-29 May 2024, from 9:00 a.m. This interactive digital marketing course supports organizations to stay competitive and develop optimal strategies. More details here: https://institutuldemarketing.ro/calendar/sostac-marketing-strategy-tactics-in-a-digital-world-with-ai-influence3/
Cum ajunge un brand românesc să fie lecție, inspirație, studiu de caz în manualele de comunicare britanice? În această lună, în cea mai nouă ediție a cărții “Integrated Marketing Communications” al lui PR Smith și Zee Zook editată de Kogan Page, apare pentru prima dată un brand românesc într-un reputat manual de comunicare englezesc. Este vorba de AQUA Carpatica. Cum și de ce? Cât de mult contează claritatea strategiei, dar și perfecțiunea detaliilor și, nu în ultimul rând, oamenii?
Aflați mai multe, în premieră, într-un interviu marca “Marketing Talks” cu Alina Balațchi Lupașcu, PR & Trade Comms Director - AQUA Carpatica UK & Ireland. Alina s-a înscris la Institutul de Marketing la programul de leadership, cel mai avansat curs certificat Chartered Institute of Marketing (CIM).
Cum ai ajuns să lucrezi la AQUA Carpatica?
În mod absolut ironic, am aflat despre AQUA Carpatica, nu de la români, nu din România, ci de la medicul meu de familie din Marea Britanie. Mă aflam într-un moment în care nu aveam imunitate și dumnealui mi-a sugerat un produs absolut senzațional care mă putea ajuta în acea perioadă a vieții mele și a scos această sticlă. Mi s-a părut absolut mirobolant când am întors eticheta să văd că este produsă și îmbuteliată în județul în care eram născută eu. Astfel am ajuns să colaborez inițial, iar apoi să lucrez part-time pentru un brand care acum spune cu mândrie povestea României și a produselor excelente și a izvoarelor ei în lume.
Deci, vorbim despre cum crește un brand românesc pe piețe internaționale, despre cum ajunge un brand românesc să fie lecție, inspirație, studiu de caz în manuale britanice de comunicare. Și vorbim cu Alina Balațchi-Lupașcu, care a ajuns să lucreze la AQUA Carpatica printr-o întâmplare. A aflat de această apă românească din regiunea în care s-a născut de la un medic britanic și cu intervenția fondatorului și făuritorului acestui brand, Jean Valvis, pe care l-am mai avut invitat în organizația noastră. Se descrie ca un făuritor de brand-uri și noi îl dăm adesea în cursurile noastre exemplu în tot ce înseamnă strategie. De multe ori strategia vine de la lider. Și, probabil, că ați ajuns brand de manual și pentru limpezimea acestei strategii care a venit din două lucruri: odată o viziune, care a fost a domnului Valvis, să facă din AQUA Carpatica Rolls-Royce-ul apelor minerale din România și o misiune, de promovare a tuturor apelor minerale din România. Și voi ați investit într-o campanie în care ați promovat toate apele minerale din țară. Cum ne amintește PR Smith, mentorul nostru, viziunea este egoistă, iar misiunea este generoasă. Și contează nu doar brandul, categoria. Fac o digresiune ca să rămânem cumva la lider. Pentru că tu ai perseverența, curiozitatea, dorința de a crește profeisonal și te-ai înscris la unul dintre cursurile noastre cele mai avansate și provocatoare “Managing Business Growth”. În acest demers în care se lucrează cu proces, cu metodă, primul pas este auditul, diagnoza, răspunsul la întrebarea “Unde suntem?”. Aici, între multiplele instrumente de audit este și acel “Șapte S” de la marea firmă de consultanță McKinsey. De obicei, liderul are un stil, primul S, în funcție de asta își alege niște oameni în funcție de shared values, al dolea S, valori comune și se pare că aveți acolo niște valori comune, cu anumite skills-uri, cum s-a întâmplat în cazu vostru. Doar după aceste S-uri mai soft, dar care creează cumva cultura organizației, se aliniază strategia, structura, sistemele.
Cum crește un brand pe piețe internaționale?
În primul rând mă bucur că ai menționat nu numai viziunea strategică, mai corect spus, a brand-ului, cât și strategia în sine. Viziunea pe care dl. Valvis o are creează acest “spill on efect” la echipă. Are o capacitate extraordinară de a vedea foarte departe, de a se face înțeles, de a ne insufla și de a ne inspira în viața de zi cu zi această relevanță a viziunii sale și consistența cu care ne-o comunică nu numai mie, echipei, ci și întregii Românii, până la urmă, pentru că dumnealui este foarte generos. Sunt toate demersurile pe care le face, încearcă să angreneze societatea, să facă o schimbare. Această generozitate cu care o face și acest “spill on efect” ne face și pe noi să fim inspirați și să avem o claritate în ceea ce facem, relevanță, consistență și ne-a adus la ora actuală pe poziția pe care suntem pe piața din România. Un brand care ajunge în această poziție se gândește cum să facă o expansiune globală. Cum ai spus, am descoperit acest brand, în mod ironic, cu câteva luni înainte de a face cunoștință cu brandul în sine și cu echipa lui de la un medic de familie din Marea Britanie, care era cucerit de acest nou produs care apăruse pe piață.
În acel moment, AQUA Carpatica a fost un produs absolut unic pe piața din Marea Britanie, printr-un unique selling point legat de nitrați, aproape inexistenți și foarte important și relevant pentru piața din Marea Britanie, un conținut extrem de scăzut în sodiu, lucru pe care noi, așa cum veți vedea în manualul PR, l-am tradus, inclusiv pe packaging-ul, care a fost făcut special pentru piața din Marea Britanie. Deci am răspuns unei ocazii de consum, am făcut un pachet complet sau aproape complet, pentru că totul este perfectibil.
Mă bucur că l-ai menționat pe PR Smith pentru că el a a remarcat de curând că, din foarte multe expansiuni de brand lipsește elementul de strategie. Există o viziune, sunt tactici, se sare imediat în execuție. Această viziune, strategie pe termen lung, acea coerență a demersului pe care eu am întâlnit-o în echipa AQUA Carpatica - pentru că eu sunt doar un membru din această echipă plină de suflet, inimoasă, așa cum ai spus, ne vine de la lider- de la dl. Valvis.
Strategia o poate face liderul, dar poate să aibă succes doar cu oameni. Voi sunteți mai mulți. Am avut-o invitată și pe Valentina Vesler și o să ne mai vedem cu voi, pentru că vrem să continuăm această serie cu exemple clare, concrete, pe probleme și pe soluții care pot să îi inspire și pe ceilalți. Claritatea aceasta nu o are toată lumea. Dl. Valvisa a dat direcția, dar voi echipa și știu foarte bine, ați muncit pe fiecare dintre piețe. Strategia îți de claritatea cu care tu abordezi piețele. Ești Rolls Royce, te duci unde există bani, probabil te uiți la profitabilitate, te uiți la felul în care ai acces la piețe, cum ați gândit voi această strategie de extindere pe piețe internaționale odată și cum v-ați uitat la piață, la date și cum ați intrat în Marea Britanie?
Evident, fiecare brand are o modalitate diferită pentru a alege piețele. Și în mod clar datele contează în primă instanță și mă refer la parteneri mari de date: Global Data, Mintel, Kantar, surse pe care și noi, ca și multe alte branduri, le consultăm în mod concret. În mod clar, te duci să rezolvi o nevoie sau te duci pe o piață unde produsul tău este relevant. Mie îmi place foarte mult să vorbesc despre două lucruri când vine vorba de a alege oportunități. Ai vorbit de “McKinsey Seven S”. Pentru mine personal, “Porter 5 Forces” sunt mai relevante în contextul meu și iubesc foarte mult tot ceea ce face Porter. Iar cum ar spune alt mentor, Joe Shami care ne menționa recent la ultimul curs “Revenue is vanity, cash flow is sanity. Cash is king” din punct de vedere economic trebuie să fie sustenabilă propunerea cu care te duci pe piață și trebuie să fie parte dintr-un plan integrat. În afară de “Porter 5 Forces”, PESTEL, și nu mai vorbim de modalitatea de a vedea o piață macro, ceea ce este foarte important, si cum spune colega mea Valentina Vesler, de fiecare dată insight de produs, insight, de brand. Aveam o echitate a brand-ului foarte sănătoasă, un ADN, o propoziție cu care puteam merge mai departe ca și brand, dar mai departe de toate, aveam un avantaj competitiv sustenabil pe piețele pe care am ales să ne extindem sau pe care alegem să le studiem în continuare, pentru că brand-ul este abia la început de drum, este un brand tânăr să nu uităm acest lucru.
Barierele de intrare în termenii lui Porter erau foarte mari, adică piața în care operăm noi este extrem de competitivă. Iar în ceea ce privește Marea Britanie, pentru că eu doar despre Marea Britanie pot vorbi acum, este o piață oligopolică, în care jucători majori își împart majoritatea pieței. Prin urmare, un brand care vine, haideți să îi spunem pe nume din estul Europei, și a fost foarte multă presă în Marea Britanie de genul “Romanians are coming” în contextul Brexit-ului “Buy British”, acest bias național de a cumpăra branduri produse local sau care nu au amprentă de carbon elevată, în contextul în care brand-urile mari aruncă crazy money, stupid money, cum spun unii, a fost o misiune cu adevărat de strategie și tactică, dar care pe noi ne-a încântat. Eu văd în adversitate oportunitate. Mereu și mereu caut să găsesc acea ușiță deschisă, pentru că vin și eu de unde vine apa.
Sunt și eu o bucovineancă pe care dacă o dai afară pe ușă, va căuta geamul deschis, să-ți mai spună două vorbe. Și într-adevăr, așa am pornit. E clar, studii de piață, cum face toată lumea. Nu am inventat noi roata. Poate ce-aș mai vrea să menționez aici, că mă gândeam pe drum încoace, cred că ce diferențiază AQUA Carpatica în general este faptul că noi nu suntem un brand customer focused, noi suntem customer centric, noi nu am încercat niciodată să căutăm în buzunarul și portofelul omului. Noi am încercat să explicăm valoarea adăugată pe care o aducem în viața lui atunci când el alege o apă de calitate, o apă care vine să-I ajute, nu numai la un stil de viață relaxat sau să iasă în evidență, pentru că are și acest “wow” factor produsul nostru, o calitate care a fost extrem de premiată.
Avem și această valoare pe care o aducem prin produsul în sine, prin ceea ce este în sticlă, prin ajutorul pe care îl aduce, mai ales în contextul post-pandemic, unui stil de viață sănătos care te ajută să fii mai bun, mai bine și, în general, îți aduce plus-valoare în viață. Eu mi-am construit pilonii de comunicare în Marea Britanie, foarte mult pe această valoare adăugată pe care o aducem consumatorului.
Mă întorc la studii pentru că voi v-ați uitat foarte atentă la nevoi și la lucrurile funcționale, ce tipuri de beneficii și apă existau, ce caută oamenii, dar și la toate aceste informații care sunt în multiple surse de stil de viață, de valori și mă interesează cum le-ați distilat. Valentina, pe care o menționai tu mai devreme, spunea într-o discuție și mi-a plăcut foarte mult, așa cum se uita ea, ca și mentaliștii care se uită la istoria civilizațiilor pe durată lungă, zice uite, te uiți la o piață pe 30 de ani, nu te uiți doar pe doi-trei ani cum o să crească, cum o să evolueze și așa vezi lucruri la care nu te gândeai și poți să dezvolți extensii de brand, așa cum ați făcut voi cu campania “Etichetări greșite”, unde știu că ați lucrat vreo cinci ani de zile ca să dezvoltați acest produs. Tu ești tot tot timpul cu ochii pe trenduri și pe date. Ai avut un interviu recent în “The Grocer” și vedeai oportunitatea unde alții vedeau obstacol în recesiune. Spune-ne mai multe.
Pe primul plan în ceea ce face AQUA Carpatica nu este profitul.
Din nou, nu suntem customer focused, suntem customer centric. Pe primul plan în ceea ce face AQUA Carpatica nu este profitul. Acesta vine ca un “build up”. Noi venim cu un produs care aduce valoare, cu un produs unic într-o împachetare unică care aduce un mesaj unic și toate aceste lucruri per se creează valoare, care la rândul ei creează profit. Acum, evident că există un value chain și există un raționament în spatele fiecărui lucru pe care îl facem și fiecare ecuație și tactică și campania este profund argumentată și studiată. În această echipă, pe lângă un lider vizionar, am parte de colegi care împărtășesc această curiozitate și dorință de a lucra justificat, integrat, dar și cu ethos, dar și cu pathos, cu pasiune nu pentru produs, ci pentru valoarea pe care o aducem în viețile oamenilor.
Trecând mai departe de datele concrete, cantitative, ne ducem spre aspectul calitativ. Una nu o exclude pe alta. Și discutam recent cu un furnizor de date, care încerca să îmi justifice foarte mult partea cantitativă. Pentru mine, cantitativ fără calitativ nu funcționează. Adică ok, vedem problema, dar hai să vedem contextul și direcțiile pe care le poate lua această problemă sau evoluția situației. Și atunci, în ceea ce privește calitative, iarăși nu inventăm roata, studiile de caz, dar ce am învățat eu foarte important de la dl. Valvis este întotdeauna când faci un claim să fie justificat, dar nu doar dintr-un articol, dintr-un studiu de caz. Noi mergem până la nivelul de “peer review”, studii academice, medicinale, studii care arată importanța hidratării, importanța mineralelor pe care tu le iei din hidratare, cum asimilezi mineralele. Deci, ne-am dus la un nivel de granularitate al beneficiilor produsului, pe care apoi le-am cuplat cu studiile calitative, cu studiile de piață și am încercat să creăm acele contexte.
Predictibilitatea adresabilității s-a schimbat foarte mult în ultimii ani și știm cu toții, adică noi, cel puțin la AQUA Carpatica, am învățat să fim foarte atenți să fim “think globally, act locally” și să mergem cât mai granular în această rădăcină a problemelor. Deci studiile sociale chiar și pe mine, în Marea Britanie, m-au ajutat extrem de mult la începutul brand-ului, pentru că despre asta vorbește PR Smith în cartea lui și cu acest exemplu de bune practici am intrat acolo, demografia comunității, mai precis a comunității românești. Acum, evident, lărgim lupa, pentru că produsul este bazat pe date Nielsen. În 2022 am fost cel mai rapid crescător brand din categorie, în top 20 în categoria de ape, care eu cred că este o validare concretă a brandului și a unui produs venit din România.
Aș vrea doar să îmi rezumi logica intrării voastre în UK și pe urmă să ne ducem și la exemplul care v-a făcut brand de manual. Adică cum v-ați uitat voi la piață pentru că ați avut studii care vă arătau și problemele din piața de ape și din Marea Britanie, multe zone contaminate. Deci odată beneficiile legate de sănătate, dar v-ați ales cu grijă și segmentele.
O să-ți citez niste date pe care eu le-am tot utilizat atunci și care au ieșit din cercetarea mea de piață. Haideți să aducem lupa înăuntru. Ne-am uitat la topul primelor cinci națiuni din Europa ca și consum de apă îmbuteliată procapita: Marea Britanie. Nu mai vorbim la ora aceea când s-a decis expansiunea ca și GDP și putere de cumpărare și frecvență de cumpărare, average seling price, produse ce se aflau în coș în acel moment, brand-urile care erau existente acolo și echitatea lor și cât de mult investeau în acea piață, precum și varietatea portofoliului cu care se regăseau în piață.
Marea Britanie este o națiune care este o insulă în primul rând, care are peste 60% din teritoriu teren pe care se făcea agricultură în mod intensiv. O agricultură puternic incentivată de guvernul britanic. Foarte mult îngrășământ artificial, care unde avea să iasă decât înapoi în pânza freatică. În egală măsură, foarte mulți suferinzi diagnosticați cu diabet, boli cardiovasculare. Deci, o dietă care cere un consum de lichide sărac în sodiu sau impune acest lucru în egală măsură, dar și obezitate în rândul copiilor. Am observat de asemeni că peste 62% din rezervoarele de apă erau contaminate din punct de vedere al nitraților. Ca și urmare, nivelul de nitrați tolerat de lege era mult peste. Deci, produsul nostru nu numai corespundea unor nevoi, dar avea și acest avantaj competitiv sustenabil pe care dacă îl traduci corect în campanie face diferența. La ora aceea în Marea Britanie erau declarați 400.000 de români ca și comunitate, însă mie îmi place să dau foarte mult înapoi acestei lumi în care mă aflu și cred în slujirea aproapelui, prin urmare, prin munca de calitate în folosul comunității românești, știam că era cel puțin dublu numărul românilor, mergând un pas mai departe în această direcție.
Piramida pe vârste și sexe a populației românești care a ales ca rezidență Marea Britanie era preponderent 25-40 de ani, adică persoane care cunosc brandul de acasă, persoane care sunt dispuse să asculte de ce trebuie să fie sănătoși pe termen lung, persoane care trebuiau să fie sănătoase, să muncească, persoane care alegeau să facă o familie. Toate aceste lucruri le-am cusut într-un frumos goblen, care acum este această poveste din poveste.
Acest studiu de caz se regăsește în manualul lui PR Smith - și recomandăm tuturor ultima ediție a cărții de comunicare integrată, care aduce acum și noutatea tuturor tehnologiilor care ne pot ajuta să vedem lucrurile mai integrat. Aș vrea să ne spui mai mult despre pilonii de comunicare și logica din spatele lor. Toată comunicarea voastră are o logică strategică. Orice faceți are o componentă absolut clar justificată, se vede asta din exterior. Fiecare instrument din mixul ăsta de comunicare pare bine ales. De exemplu, de ce sunt eu acolo în social media? Care este logica fiecărui canal de comunicare. Din păcate, chiar în industria FMCG, un manager își întreba brand managerul câte kilograme din produsul x a vândut dacă au investit suma X în Facebook, fară să ai o logica dacă un canal cum este Facebook poate să fie pur și simplu un canal de engagement, în care nu vinzi.
A vedea return on investment este un lucru foarte sănătos de privit în management-ul unui business dar trebuie să fim atenți pentru că nu totul se transformă instant în profit.