Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 09 Septembrie 2022

Cum creezi valoare în industria frumuseții? Care este specificul comunicării de marketing într-un business de cosmetice profesionale? Cum aduce valoare un program de certificare în marketing digital? Aflaţi mai multe de la Cristina Ricu, Marketing & Education Manager Orbico Salon Professional parte a Interbrands Orbico Group. Anterior Cristina a fost Marketing Manager pentru brandul „Wella”. De asemenea este certificată de Chartered Institute of Marketing (CIM) unde a absolvit Diploma Profesională în Marketing Digital.

Ce înseamnă să fii Marketing & Education Manager? Cum arată o zi din viața ta profesională?

Lucrez într-o echipă foarte dragă, colaborez de foarte mulți ani cu acești oameni. În cadrul departamentului de marketing, această specializare de educare este foarte importantă, mai ales, în industria noastră business to business, pentru că felul în care promovăm produsele către piața saloanelor de coafură, se realizează direct în contact cu stiliștii. De aici vine și această specializare a marketingului în direcția educației. Sunt produse tehnice care presupun o anumită complexitate în aplicarea lor în salon şi de aceea este foarte important să învățăm specialiștii cum să le aplice utilizănd cele mai avansate tehnici, pentru a avea rezultate foarte bune și clienți fericiți. Este un tandem între produs și stilist.

Cum vi s-au schimbat prioritățile în ultimii doi ani? Ce impact au avut aceste schimbări asupra strategiei de comunicare și de marketing?

A fost o schimbare mare pe care am trăit-o cu toții, însă cea mai importantă lecție pe care am învățat-o a fost faptul că ne-am readaptat rapid. Facem parte din comunitatea hairstylist-ilor din România, avem un parteneriat de lungă durată, iar împreună am reușit să ne repoziționăm, să le fim alături atât lor, cât și clienților. A fost o perioadă foarte dificilă în lockdown, când saloanele s-au închis de pe o zi pe alta. Noi spunem că a fost o perioadă fericită pentru piața românească, pentru că aici doar două luni au fost închise saloanele, spre deosebire de alte țări din lume unde aceste intervale de lockdown s-au repetat în cei doi ani.

Neavând un plan pentru un astfel de scenariu am început să vorbim între noi, să ne întâlnim la evenimente live, stiliștii au fost alături de echipele Wella, Londa, au participat activ, și au împărtășit experiențe. De asemenea, s-au găsit soluții în ceea ce privește ajutorul în continuarea activităților de înfrumusețare ale clientelor saloanelor, stiliștii fiind foarte creativi, au oferit sfaturi despre cum să ne îngrijim părul acasă, despre cum să aplicăm produsele în mod corect. Am venit în sprijinul lor și am facilitat comercializarea produselor pentru a fi utilizate acasă, de către cliente.

A fost o perioadă scurtă cu multe transformări, acest lucru a provocat industria și pe fiecare dintre noi să fim mai inovatori.

Comunicarea digitală și crearea de conținut sunt elementele care au modelat și vor modela viitorul din industria de înfrumusețare.

Stiliștii au înțeles nevoia celor de acasă de a continua să folosească produse de înfrumusețare și au venit în sprijinul acelei nevoi, educându-i. O parte din piață s-a dus în direcția aceasta, ce parte a ieșit la suprafață?

A fost un moment de transformare care ne-a dus într-o direcție de unde nu ne-am mai putut întoarce. Felul în care se face acest business, atât de către saloane, cât și  de noi, s-a schimbat în mod fundamental. Clientele sunt mult mai bine informate, această revoluție a social media, a comunicării, a creatorilor de conținut, a creat foarte multă presiune, dar și mult loc de creativitate și inițiativă în rândul micilor întreprinzători, care sunt hairstiliștii. Aceștia comunică cu clientele lor și în formatul digital, nu doar față în față, așa cum se întâmpla până în momentul respectiv. Lucrurile s-au construit în această direcție și nu mai există un mod de comunicare exclusiv față în față, ci comunicarea digitală și crearea de conținut sunt elementele care au modelat și vor modela viitorul din această industrie.

Vorbim despre o digitalizare care ne este necesară și o mutare a efortului spre zona digitală. Care sunt pilonii în digital în acest moment? Ce anume comunicați? Ce mesaje se duc în digital?

Rolul nostru pe piața românească este acela de a crea vizibilitate profesioniștilor, deoarece ei sunt cei care folosesc produsele cosmetice Wella Professionals.

Urmărim patru piloni foarte importanți:

  1. Oferim inspirație, vindem produse de beauty și servicii de înfrumusețare care trebuie să inspire, deci avem foarte mult conținut creativ realizat de clienții noștii, hair stiliști;
  2. Punem accentul pe comunitate, pe crearea vizibilității asupra comunității saloanelor din România și a creativității pe care o pot genera. Competiția în acest domeniu este ceva foarte frumos, este generatoare de creativitate, ceea ce ajută la oferirea serviciilor de calitate către clienții finali. Oferim atenție mare dezvoltării acestei comunități.
  3. Prezentarea produselor și a beneficiilor acestora. Descrierea lor este importantă, atât pentru a fi înțeleasă de profesioniști, dar și de clienții finali, care doresc să știe beneficiile acestora, dar și să cum să le folosească.
  4. Entertainment în social media. Ne adresăm unei generații care consumă un astfel de conținut, de aceea acest pilon este în dezvoltare și în atenția noastră în planurile viitoare.

Comunitatea noastră este îndreptată în direcția creativității și îndrăznelii, acest lucru este o provocare permanentă. Clienții sunt în contact cu noile trenduri, iar dacă își doresc ceva deosebit merg în salon, unde au nevoie de produse pe care se pot baza, pentru a putea fi folosite de hair stylist.

Dintre canalele de comunicare digitală, care ar fi preponderent în focusul vostru?

Prioritar este canalul Instagram, acesta a crescut mult și impactul asupra industriei noastre este foarte mare. Adoptarea comunicării în Instagram nu este ceva atât de facil pentru hair stiliști, însă rolul nostru este să îi ajutăm prin workshop-uri, programe prin care să înțeleagă utilitatea platformei, să învețe cum să creeze un conținut care aduce valoare și generează creșterea business-ului lor.

Un al doilea mediu îl reprezintă influencerii, unde adoptăm o strategie clar definită. Avem o segmentare a acestor influenceri, lucrăm cu diverse categorii, însă specificul business-ului pe care îl facem, presupune dezvoltarea rolului de influenceri a profesioniștilor cu care lucrăm și toate programele au la bază colaborări între profesionistul influencer și influencerul lifestyle, care poate fi micro sau nano. La anumite campanii folosim și macro influenceri, pentru că avem produse profesionale, servicii profesionale de îngrijire, iar rolul specialistului este definitoriu. Lucrăm la dezvoltarea capabilităților de a crea un conținut de valoare, care să poată fi preluat în canalul Instagram și nu numai.

Un alt canal de comunicare pe care îl folosim este Facebook, în special comunitățile de acolo, grupurile din Facebook. De asemenea, explorăm pentru noile generații comunicarea în Tiktok, însă acolo mai avem de lucrat.

Vorbim despre o integrare, stilistul nu mai este doar stylist, este nevoie să construiască în jurul lui abilități care să îl facă influencer. Trebuie să aibă competențe în zona de stil de viață, fotografie, precum și în diverse zone adiacente, astfel încât conținutul cu care vine el să se integreze într-un mod firesc în stilul de viață al clientului. Ne adaptăm treptat, sunt deja hair stiliști români care fac treaba bine, au înțeles această tendință. Este o schimbare mare față de felul în care lucrau și comunicau până acum, lucrurile devin complexe. Activitatea a devinit complicată pentru ei, dar fac foarte bine ceea ce fac.

Cum a fost să treceți la e-commerce?

Strategia omnichannel este una pe care o adoptă și business-ul nostru. Vânzarea în e-commerce a presupus o adaptare a felului în care făceam noi operațiunile, multă învățarea, a trebuit să vedem cum punem produsul în e-commerce, să ne specializăm, să definim seturi noi de KPI-s (n.r. key performance indicators). Felul în care comunicăm produsele, cum creăm conținutul, este un proces de educare intern și extern. Această provocare a ajutat la căpătarea de abilități noi în departamentul de marketing, modificarea structurii echipelor, a apărut un departament nou, de digital, care ne ajută, atât în comunicarea pentru social media, cât și pentru comunicarea în e-commerce, cu scopul de a fi eficienți și pentru a face lucrurile cum trebuie.

Dacă tot vorbim de educare, cuvântul nostru de bază, ești certificată a modulului digital, cum a fost pentru tine această experiență?

Am descoperit Institutul de Marketing întâmplător, aveam nevoie în cadrul departamentului să învățăm digital, am participat la un curs scurt și am descoperit faptul că aici se organizează multe programe de certificare internațională și faptul că există o astfel de diplomă în digital mi s-a părut foarte interesat. Am făcut această diplomă în doi ani.  A fost un efort mare, aproape în fiecare weekend am citit și am participat, din când în când, la programele de instruire oferite în România.

Cea mai importantă ,,achiziție,, pe care am făcut-o, a fost gândirea strategică și cât de important este să ai o strategie în digital. Definirea acestei strategii poate avea beneficii mari în business. De asemenea, acumularea de informații și noțiuni noi, atât de necesare pentru a îmbrățișa schimbarea despre care am vorbit mai devreme. După parcurgerea programului, am avut mai multă siguranță în alegerea anumitor strategii. Pe parcursul perioadei în care am studiat, am descoperit o comunitate de profesioniști, de foarte mare valoare. Din punctul meu de vedere toate acele întâlniri prin care am avut ocazia să aflăm experiențe din alte business-uri, să vedem dacă suntem în direcția bună, au ajutat mult la fixarea informațiilor dobândite.

 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.