Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 17 Iunie 2022

  • Platformele de social media rămân cea mai bună modalitate de a păstra legătura cu prietenii și de a petrece timpul liber, ori pentru relaxare;
  • Imaginile și video-urile rămân tipurile preferate de conținut în social media;
  • 47% dintre utilizatorii români de internet din mediul urban au auzit de conceptul de ,,Metaverse”, iar 57% dintre aceștia s-au declarat interesați și deschiși să încerce experiențe noi în Metaverse;
  • Zoom începe să fie percepută ca o platformă promițătoare pentru live streaming;
  • Cei din Generația Z (18-24 de ani) au din ce în ce mai multă încredere în știrile difuzate pe posturile TV, în defavoarea celor din mediul online.

Conform studiului New Media Adoption, realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, membră a Publicis Groupe România, printre activitățile digitale principale ale românilor se numără plățile și cumpărăturile online, accesarea platformelor online și a rețelelor de socializare, dar și accesarea publicațiilor de știri. Comparativ cu ultimul an, însă, cu excepția jocurilor și vizitarea muzeelor sau a galeriilor de artă online, toate celelalte activități digitale au înregistrat o scădere sau au rămas în concordanță cu datele anterioare. Pe de altă parte, tot mai mulți români cunosc conceptul de ,,Metaverse”, în timp ce tinerii (Generația Z – 18-24 de ani) își îndreaptă atenția spre știrile difuzate pe posturile TV, declarând că au mai multă încredere în acestea decât în cele din mediul online. Noul studiu face parte din Focus On: New Media Usage, o serie de rapoarte care urmăresc evoluția comportamentelor de consum media, bazate pe studii cantitative.

„Trend-ul ușor descendent al activităților online conduce la concluzia că ne aflăm într-o perioadă de platou în ceea ce privește mediul digital. Se văd primele semne de „digital life fatigue” după doi ani în care conectivitatea virtuală a jucat un rol esențial în continuarea vieții profesionale și personale pentru cei mai mulți dintre noi. De altfel, singurul tip de conținut care crește în preferințe, live streaming-ul, este foarte strâns legat de „viața reală”. Fie că vorbim de petreceri, festivaluri sau călătorii, oamenii vor AZI, din nou, să experimenteze în viața reală. Pentru „MÂINE”, însă, ne așteptăm ca noutatea și inovația pe care o aduce Metaverse-ul să producă un nou salt în interesul oamenilor pentru mediul digital”, a declarat Valeriu Galani, Managing Director Spark Foundry.

„Multitudinea de informații, cu privire la evenimentele din ultima perioadă (pandemie, război, criză…), a făcut ca oamenii să își selecteze mai cu atenție sursa de unde își iau datele. Observăm, așadar, o reîntorcere către TV, o evoluție pozitivă a procentului celor care preferă să își ia informațiile mai degrabă de la TV decât să le citească online, având o mai mare încredere în conținutul de aici. Acest trend este vizibil chiar și în rândul Generației Z (18-24 ani). Mai mult de jumătate dintre ei susțin că au petrecut mai mult timp în fața televizorului în ultimul an, având mai multă încredere în știrile difuzate pe posturile TV decât în cele din mediul online”, a afirmat și Mădălina Bâdea, Head of Data Insights Spark Foundry.

Motivele pentru care românii folosesc social media

Conform noului studiu, platformele de social media rămân în continuare cea mai bună modalitate de a păstra legătura cu prietenii și de a petrece timpul liber, ori pentru relaxare.

Cu toate acestea, o scădere semnificativă față de valurile anterioare, în ceea ce privește motivele utilizării rețelelor de socializare, au avut umplerea timpului liber și relaxarea, dar și căutarea unor produse/ branduri pentru achiziționare, informarea cu privire la noi trend-uri și la activitatea brandurilor preferate, precum și urmărirea paginilor unor celebrități sau influenceri.

În ceea ce privește utilizarea platformelor de către persoane din diverse segmente de vârstă, se observă faptul că, persoanele cu vârsta peste 45 de ani folosesc social media în special pentru a păstra legătura cu prietenii, pentru căutarea unor brand-uri sau produse pe care doresc să le achiziționeze, dar și pentru diversitatea de conținut. În același timp, generațiile mai tinere dau dovadă de un comportament mai activ în social media: publică imagini sau conținut video, caută să descopere noi trend-uri, urmăresc paginile influencerilor și ale celebrităților și caută constant un conținut cât mai divers.

Platformele social media favorite

Facebook, Instagram și TikTok rămân, în continuare, platformele de social media preferate ale românilor, în timp ce Twitter a înregistrat cea mai mare creștere din ultimul an în topul preferințelor acestora, fiind folosit cu precădere de către persoane cu vârsta peste 55 de ani. De asemenea, se observă o predilecție clară a utilizatorilor față de diferite platforme în funcție de generația din care aceștia fac parte. Astfel, Facebook este utilizat în special de către un public mai matur (peste 55 de ani), în timp ce persoanele din segmentul de vârstă 18-34 preferă Instagram, TikTok și Pinterest, iar Generația Z (18-24 de ani) alege Snapchat, Reddit și, mai nou, Tinder și Clubhouse.

 Conținutul online preferat

Imaginile și video-urile rămân tipurile preferate de conținut în social media, aflându-se, totuși, într-un trend descendent față de septembrie 2021, însă peste datele înregistrate în mai 2021. Doar live streaming-ul înregistrează o evoluție pozitivă față de ambele puncte de referință.

În același timp, imaginile rămân cel mai popular tip de conținut în social media pentru toate grupele de vârstă, cu excepția Generației Z (18-24 de ani), care preferă mai ales videoclipurile, poveștile de pe Instagram, imaginile și videoclipurile 360, transmisiunile în direct și GIF-urile. Articolele și fișierele audio sunt în continuare mai apreciate de către persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, în timp ce conținutul de tip text este preferat de cei cu vârsta de peste 55 de ani.

Activitățile de pe Instagram

Instagram continuă să fie considerată de români platforma unde aceștia pot urmări postările prietenilor și ale cunoscuților.

Cu excepția unor activități precum follow & post Instagram stories și use & watch IGTV, care au avut o evoluție constantă, toate celelalte activități au înregistrat o tendință negativă față de valul anterior.

Postarea, urmărirea poveștilor, participarea la acțiuni de tip giveaway, reacția la sondaje/ întrebări și utilizarea diferitelor filtre sunt activități realizate pe Instagram în principal de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Spre deosebire de acestea, utilizatorii de peste 55 de ani au un comportament mai pasiv pe Instagram și folosesc platforma în principal pentru a urmări postările prietenilor.

TikTok și campaniile cu influenceri

Deși baza de utilizatori TikTok este puțin mai mică decât în septembrie 2021, gradul de conștientizare a campaniilor cu influenceri este ceva mai mare atât în ceea ce privește ponderea, cât și în cifre absolute. Cele mai distinctive și memorabile campanii cu influenceri au fost legate de muzică și gastronomie, în timp ce singurele cu evoluție pozitivă față de valul anterior au fost legate de parenting. De asemenea, cea mai mare scădere au înregistrat-o campaniile cu influenceri legate de dezvoltarea personală/ profesională, activitățile culturale și beauty & fashion.

Metaverse

Conform noului studiu, 47% dintre utilizatorii români de internet din mediul urban au auzit de conceptul de ,,Metaverse”, iar 57% dintre aceștia s-au declarat interesați și deschiși să încerce noi experiențe în Metaverse.

Platformele de conținut audio

Conștientizarea platformelor de social media cu conținut exclusiv audio înregistrează o scădere semnificativă în acest val, comparativ cu valul din septembrie 2021, fiind foarte aproape de rezultatele din aceeași perioadă a anului trecut (mai 2021).

Utilizatorii acestora le preferă în special pentru că pot avea intimitate, având în același timp acces la informații utile și interesante.

Evoluția platformelor și conținutului de live streaming

Cele mai utilizate platforme pentru live streaming rămân Youtube și Facebook, cu toate că poate fi observată o scădere semnificativă a numărului de utilizatori în cazul Facebook, față de septembrie 2021. În același timp, Zoom începe să fie percepută ca o platformă promițătoare pentru live streaming.

În ceea ce privește subiectele abordate, cu excepția conținutului de entertainment și a celui despre turism, toate celelalte acțiuni de live streaming au înregistrat un trend negativ, cel mai probabil din cauza încheierii perioadei de pandemie.

E-commerce prin social media

Deși se află într-o evoluție descendentă, 7 din 10 utilizatori de internet din mediul urban continuă să creadă că funcția de etichetare din social media este utilă, deoarece pot vedea direct prețul, fără a accesa magazinul online, sau îi duce direct pe pagina magazinului online.

Gaming

Jocurile descărcate pe smartphone rămân activitatea de gaming preferată a utilizatorilor de internet din mediul urban, deși a înregistrat o scădere semnificativă atât față de septembrie 2021, cât și față de mai 2021. Astfel, singura activitate cu o ușoară creștere înregistrată în ultimele luni este cumpărarea de jocuri video prin intermediul magazinelor online.

Cei din Generația Z rămân principalii utilizatori care preferă jocurile online jucate împreună cu prietenii lor. Tot ei s-au clasat pe primul loc și în ceea ce privește jocurile în rețea cu persoane pe care nu le cunosc, fiind urmați foarte îndeaproape de cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. Aceștia din urmă sunt și principalii cumpărători de jocuri video de la magazinele online, spre deosebire de utilizatorii cu vârsta peste 55 de ani care au jucat sau au descărcat jocuri video gratuite.

Când vine vorba despre factorii determinanți în alegerea jocurilor, majoritatea utilizatorilor de internet din mediul urban au deja un tip de joc pe care îl preferă și pe care îl caută, țin cont de recomandările prietenilor, colegilor și cunoscuților, se orientează mai mult către jocurile populare și iau în calcul grafica sau designul jocului. Astfel, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani sunt interesate în special de tipurile lor preferate de jocuri și continuă să caute jocuri video gratuite, cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani se ghidează după recomandările prietenilor și după povestea jocului, în timp ce utilizatorii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani caută jocurile populare, dar și jocuri în funcție de grafica și design-ul lor, iar pentru ei este important faptul că un joc poate fi personalizat și, de asemenea, este important să obțină recomandarea unui influencer din zona de gaming.

Cu toate acestea, în acest val se observă o scădere semnificativă a importanței posibilității de a personaliza jocul, a gratuității acestuia, precum și a poveștii din joc.

Comunitățile online

Utilizatorii de internet din mediul urban continuă să se alăture comunităților online pentru a se conecta și a interacționa cu persoane care au aceleași interese sau care le sunt similare în anumite privințe. Pe de altă parte, însă, observăm un trend negativ în ceea ce privește toate activitățile din interiorul comunităților online (reacții, share, interacțiuni, particirea la concursuri și evenimente, etc).

Funcția de targetare locală și evenimentele din proximitate

Cu toate că se observă o ușoară scădere a procentului de persoane care folosesc funcțiile aplicațiilor pentru a găsi evenimente desfășurate în proximitate, numărul celor care apelează la funcția de targetare locală și o consideră utilă este în creștere.

În ultimele luni, evenimentele anunțate de către branduri pe rețelele sociale au atras atenția în special persoanelor cu vârsta peste 55 de ani, în timp ce persoanele cele mai receptive la evenimentele din proximitate și, de asemenea, cele care iau în considerare participarea sunt persoanele din segmentele de vârstă 18-24 de ani și 35-44 de ani.

Consumul media alături de familie

65% dintre respondenți urmăresc programe TV împreună cu familia, iar 56% dintre aceștia consideră că acestă activitate, la fel ca și urmărirea de filme online, i-au apropiat de membrii familiei. O creștere semnificativă a fost înregistrată în acest val în cazul celor pentru care televiziunea este principala sursă de știri, deoarece este canalul media în care aceștia au cea mai mare încredere.

De asemenea, cei din Generația Z (18-24 de ani) simt că au petrecut mai mult timp în fața televizorului în ultimul an, având mai multă încredere în știrile difuzate pe posturile TV decât în cele din mediul online.

Metodologia

Studiul a fost realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, prin interviuri online, pe un eșantion de 803 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatoare de internet, din mediul urban, în perioada 13-19 mai 2022.

 

Published in Noutati
  • Social media platforms remain the best way to keep in touch with friends and spend your free time, or relax;
  • Images and videos remain the favorite types of content on social media;
  • 47% of Romanian internet users in urban areas have heard of the "Metaverse" concept, and 57% of them declared themselves interested and open to try new experiences in the Metaverse;
  • Zoom is starting to be perceived as a promising platform for live streaming;
  • Young people from Generation Z (18-24 years old) have more and more confidence in the news broadcast on TV channels, to the detriment of those online.

 According to the New Media Adoption study, conducted by the Data Intelligence team of media agency Spark Foundry, part of Publicis Groupe Romania, among the main digital activities of Romanians are online payments and shopping, accessing online platforms and social networks, and also accessing news publications. Compared to the last year, however, with the exception of online games and visiting online museums or art galleries, all the other digital activities have seen a decrease or remained consistent with previous data. On the other hand, more and more Romanians discover the concept of "Metaverse", while young people (Generation Z – 18-24 years old) turn their attention to the news broadcast on TV channels, stating that they have more confidence in this kind of news than in those online. The new study is part of Focus On: New Media Usage, a series of reports that follow the evolution of media consumption behaviors, based on quantitative studies.

„The slightly downward trend in online activities leads to the conclusion that we are in a plateau period in terms of digital. We can see the first signs of "digital life fatigue" after two years in which virtual connectivity has played a key role in continuing their professional and personal lives for most people. In fact, the only type of content that grows in preferences – live streaming – is very closely related to "real life". Whether we're talking about parties, festivals or travel, people want TODAY, again, to experience real life. For "TOMORROW", however, we expect the novelty and innovation that the Metaverse brings to produce a new leap in people's interest in the digital environment”, said Valeriu Galani, Managing Director Spark Foundry.

„The plethora of information about recent events (pandemic, war, crisis...) has made people select their sources more carefully. So we are seeing a return to TV, a positive trend in the percentage of those who prefer to get their information from TV rather than read it online, having more confidence in the content here. This trend is visible even among Generation Z (18-24 years). More than half say they have spent more time in front of the TV in the last year, trusting TV news more than online news”, explained Mădălina Bâdea, Head of Data Insights Spark Foundry.

Reasons why Romanians use social media

According to the new study, social media platforms remain the best way to keep in touch with friends and spend free time, or relax.

However, a significant decrease compared to previous waves in terms of reasons for using social media was observed for filling leisure time and relaxing, as well as searching for products/brands to purchase, finding out about new trends and the activity of favourite brands, and following celebrity or influencer pages.

Regarding the use of platforms by people of different age segments, it is observed that people over 45 use social media mainly to keep in touch with friends, to search for brands or products they want to buy, and for diversity of content. At the same time, the younger generations are showing a more active behavior in social media: they publish images or video content, they seek to discover new trends, they follow the pages of influencers and celebrities and they are constantly looking for a more diverse content.

Favorite social media platforms

Facebook, Instagram and TikTok remain the favorite social media platforms of Romanians, while Twitter has seen the biggest increase in the last year in their top preferences, being used mainly by people over the age of 55. There is also a clear preference of users for different platforms depending on their generation. Thus, Facebook is used especially by a more mature audience (over 55 years old), while people in the 18-34 age segment prefer Instagram, TikTok and Pinterest, and Generation Z (18-24 years old) choose Snapchat, Reddit and, more recently, Tinder and Clubhouse.

Favorite online content

Images and videos remain the preferred types of content on social media, being, however, in a downward trend compared to September 2021, but above the data recorded in May 2021. Only live streaming shows a positive development compared to both benchmarks.

At the same time, images remain the most popular type of content in social media for all age groups, with the exception of Generation Z (18-24 years old), who prefer videos, Instagram stories, 360 images and videos, live broadcasts and GIFs. Articles and audio files are still more appreciated by people over the age of 45, while text content is preferred by those over the age of 55.

Instagram activities

Instagram continues to be considered by Romanians as the platform where they can follow the posts of friends and acquaintances.

With the exception of some activities such as follow & post Instagram stories and use & watch IGTV, which had a constant evolution, all other activities recorded a negative trend compared to the previous wave.

Posting, following stories, participating in giveaway actions, reacting to surveys/questions, and using different filters are activities done on Instagram mainly by people between the ages of 18 and 34. Unlike them, users over 55 have a more passive behavior on Instagram and use the platform mainly to follow friends' posts.

TikTok and influencers campaigns

Although the TikTok user base is slightly smaller than in September 2021, the awareness of influencer campaigns is somewhat higher both in terms of share and absolute figures. The most distinctive and memorable influencer campaigns were related to music and gastronomy, while the only ones with positive evolution from the previous wave were related to parenting. In addition, the biggest decrease was recorded by influencer campaigns related to personal / professional development, cultural activities and beauty & fashion.

Metaverse

According to the new study, 47% of Romanian internet users in urban areas have heard of the concept of "Metaverse", and 57% of them have declared themselves interested and open to try new experiences in Metaverse.

Audio content platforms

The awareness of social media platforms with audio-only content is experiencing a significant decrease in this wave compared to the wave of September 2021, being very close to the results from the same period last year (May 2021).

Their users prefer them especially because they can have privacy, while having access to useful and interesting information.

The evolution of live streaming platforms and content

The most used platforms for live streaming remain YouTube and Facebook, although a significant decrease in the number of users can be observed for Facebook compared to September 2021. At the same time, Zoom is starting to be perceived as a promising platform for live streaming.

In terms of topics covered, with the exception of entertainment and tourism content, all other live streaming actions have registered a negative trend, most likely due to the end of the pandemic period.

E-commerce through social media

Although on a downward trend, 7 out of 10 urban internet users continue to find the social media tagging feature useful, as they can see the price directly without accessing the online store, or it takes them directly to the online store page.

Gaming

Games downloaded to smartphones remain the preferred gaming activity for urban internet users, although it has seen a significant decline since both September 2021 and May 2021. Thus, the only activity with a slight increase in recent months is the purchase of video games via online shops.

Generation Z remain the main users who prefer online games played with their friends. They also ranked first in terms of playing online games with people they don't know, closely followed by those aged 25-34. The latter are also the main purchasers of video games from online shops, unlike users over 55 who played or downloaded free video games.

When it comes to the determining factors in choosing games, most urban internet users already have a type of game they prefer and are looking for, take into account recommendations from friends, colleagues and acquaintances, are more oriented towards popular games and take into account game graphics or design. Thus, people over 55 are mainly interested in their favourite types of games and continue to look for free video games, 18-24 year olds are guided by friends' recommendations and the game's story, while 25-34 year olds look for popular games as well as games based on their graphics and design, and it is important to them that a game can be customised and also to get a recommendation from a gaming influencer

However, in this wave there is a significant decrease in the importance of customisation, free-to-play, and in-game storytelling.

Online communities

Urban internet users continue to join online communities to connect and interact with like-minded or similar people. On the other hand, however, we see a negative trend for all activities within online communities (reactions, shares, interactions, participation in competitions and events, etc).

Local targeting and proximity events

Although there is a slight decrease in the percentage of people who use the functions of the applications to find events in the proximity, the number of those who use the local targeting function and find it useful is increasing.

In recent months, events announced by brands on social media have attracted the attention of mainly people over 55, while the people most receptive to events in the vicinity and also those considering attending are people in the 18-24 and 35-44 age segments.

Media consumption together with the family

65% of respondents watch TV with their family and 56% of them feel that this activity, like watching movies online, has brought them closer to family members. There was a significant increase in this wave for those for whom TV is the main source of news, as it is the media channel they trust most.

Generation Z (18-24) also feel they have spent more time in front of the TV in the last year, trusting TV news more than online news.

Methodology

The study was conducted by the Data Intelligence team of media agency Spark Foundry, through online interviews, on a sample of 803 people, female and male, over 18 years old, internet users, from urban areas, between May 13-19, 2022.

 

Published in International

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.