Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Iunie 2022

O opinie, post jurizare de la Mihai Bonca, pentru care Effie este o oglindă bună pentru a afla ce se întâmplă în industrie.

În mica noastră comunitate de marketing si comunicare, Effie a fost cu bune si cu oportunități, cel mai important reper pentru industrie de-a lungul a 19 ani.

A luat pulsul, ne-a arătat în ce direcție merge industria.

Din 2004 am început să scriu şi eu cazuri de Effie. În 2005, am luat primul premiu, un Silver Effie. Mare bucurie, dar şi tristeţe, simţeam că eram mai buni decât cei care luasera Gold (vezi efectele negative ale premiilor).

În timp, mi-am luat revanșa. Alături de echipele în care lucram, am primit câteva Gold-uri şi două Grand Effie. Astea sunt rare. Astrele erau aliniate: brand (Timisoreana), echipă (senzatie), agentie (GMP), context (noi veneam din spate, celelalte mărci nu își găseau calea), companie (aveam libertate, resurse si aveau incredere in noi), rezultate (de la marca locala la leader de piata in 5 ani). Effie-urile au ajuns la “credentials” (efectul pozitiv al premiilor).

Un salt în timp, și, iată-ne în 2022. Din jurizare, vă pot da cateva insight-uri.

Effie este o oglindă bună pentru mărci, companii, agenții şi priceperea oamenilor.

1. Polarizare din ce în ce mai mare între lideri vs. pluton

- Din ce în ce mai mulți jucători locali curajoși, care pe lângă atitudine au câștigat knowledge. Am citit câteva cazuri care m-au făcut invidios.

- Multinaționalele merg pe proces. Eficient, solid, bine construit. Fără vârfuri de creativitate, însă până la urmă construcția mărcii este un maraton.

- Plutonul oferă multe cazuri care nu au ce căuta într-o astfel de selecție. Din 25 de cazuri pe care le-am văzut, mai mult de jumătate nu ar fi avut ce căuta.

2. Mult "short-termism". Cineva din juriu remarca că departamentul de vânzări a preluat conducerea marketingului. Campanii fragmentate, tactice, cu fracturi între strategie și execuție.

3. Putine “campanii mari”. Chiar și mărcile mari au ajuns să facă campanii mici. Lipsesc insight-urile creative, iar “Creative Big Idea” sunt foarte rare.

Investiți bani în research.

4. Puține date, cifre și insight-uri, mai puține ca niciodată. Mult “heliocentrism”, excluzând performanța competiției. View-urile de YT/ TikTok nu au ce căuta într-un festival de eficiență. Recomandare: investiți bani în research. Veți afla cum stau lucrurile de fapt cu marca și campaniile voastre.

5. Digitalul este marketing, însă digitalul uniformizează. E foarte greu să mai ai campanii fără componente importante de digital. Doar că digitalul în loc să ajute diversitatea ideilor, le duce în cel mai mic numitor comun. Ex. “rețetarul” de TikTok, trimite mărcile să facă aproximativ aceleași lucruri. Dacă strategii diferite au la final o execuție “cool” și funny cu influencerul vostru favorit, înseamnă că de fapt nu există strategie și nici creativitate.

Trăgând linie, liderii s-au distanțat de pluton. S-au distanțat atât pentru că sunt buni, cât și pentru că plutonul are probleme. Pe lângă cele câteva multinaționale-școală, apar câțiva antreprenori locali, ceea ce este minunat. Companiile de IT și platformele au început să facă campanii solide de marketing. Suspectez că de aici se vor alinia planetele. Valoarea unei industrii nu e dată de lideri, ci de media celor din pluton. Plutonul merge pe fente, lucruri simple, fără strategie sau substanță. Campaniile" funny"cu glumite de la TV din anii 2000, au fost înlocuite de campanii funny, tactice, pe TikTok.

Nu e musai să construiești mărci long-term.

Nu e musai să construiești mărci long-term. Marketing-ul poate fi făcut de departamentul de vânzări, performance-ul poate ține loc o perioada de marketing. Nu e nevoie de strategie, România poate implementa mai departe campanii făcute afară. Și adevărul este că avem o generație lipsă în marketing și comunicare și se vede.

Urmează însă o recesiune care va ajuta mărcile lider să devină mai puternice, iar celelalte vor primi un feedback interesant. La final, vom avea șansa să facem lucrurile pe curat, solid și cu mai mult cap.

Mihai Bonca are peste 15 ani de experiență în companii multinaționale, ca brand manager și director de marketing. În 2015 a fondat Brand Architects, un boutique de strategie, consultanță și training. Vine în ajutorul mărcilor și companiilor să câștige lupta competitivă prin poziționare și diferențiere. Printre cei mai importanți parteneri pentru care a livrat proiecte de training se numără Bancpost, Bitdefender, GfK, Hochland, Federația Română de Fotbal și Trend Consult. La Institutul de Marketing susţine traininguri de brand management.

 Credit foto: effie.ro

 

Published in Opinii

Ce este şi cum ne ajută automatizarea de marketing? Ce soluţii şi parteneri profesionişti avem în România? Cum ne ajută să livrapom obiective de business?Aflăm mai multe de la Adrian Alexandrescu, Managing Partner al companiei Mediapost Martech parte a grupului Mediapost Hitmail într-un interviu din seria "Marketing Talks". Adrian  este un “Data-driven marketeer” cu peste 20 de ani experienţă în CRM şi digital marketing, dar şi management de echipe, de proiecte şi de resurse-  mai mult de 100 de oameni recrutaţi personal.   Este un antreprenor care a fondat de la zero cinci companii care activează în continuare profitabil. În prezent, sprijină companiile, alături de echipele sale, să integreze şi să profite de avantajele tehnologiilor de automatizare.

Grupul Mediapost Hitmail este unul dintre pionierii și liderii pieţei de marketing direct și multichannel din România cu aproape 25 de ani de experiență şi care s-a dezvoltat şi adaptat permanent serviciile la noile tehnologii şi la nevoile clienţilor. De la marketing direct tradiţional, promoţii intergrate, serviicii de call center  sau dropmail a ajuns oferă acum nu doar servicii de lead generation, promoţii digitale , ci şi soluţii de baze de date integrate e-fullfilment şi logistică pentru ecommerce.

Mediapost Martech  este compania din grup specializată  în automatizare de marketing şi CRM digital.  Când vorbim de automatizare de marketing ne referim la ansamblul tehnicilor, metodelor si tehnologiilor utilizate cu scopul de a creste eficienţa operatiunilor de marketing prin procedee automate.  Automatizarea poate include elemente cu miză strategică ( retenţie, customer experience), dar interacțiuni, pasi sau secvenţe de comunicare  tactice care sprijină procesul de informare legată de produse şi servicii, care susțin procesul de cumpărare sau satisfacția post-achiziție.

Ce înseamnă automatizare de marketing? Când şi de ce o folosim?

Sunt 100 de definiții pompoase despre ce înseamnă automatizarea de marketing, o să încerc să explic pe românește. Automatizarea de marketing face două lucruri, primul lucru este reprezentat de ceea ce un om nu ar trebui să facă niciodată pentru că este redundant, plictisitor, mai simplu și mai curat să îl facă un sistem automatizat de marketing, iar cel de-al doilea lucru este ceea ce un om nu ar putea să facă niciodată, de exemplu, să urmărească zi de zi ce client nu a mai comandat de trei luni, a cui este ziua de naștere ca să îi spună ”La mulți ani”, a cui este ziua de sfânt, cine a împlinit un an de când e clientul nostru. Este imposibil pentru o persoană să facă asta zi de zi.

Poți să apelezi la o soluție de automatizare când un om din echipă nu poate să facă un anumit task sau atunci când sarcina este atât de repetitivă și clar definită, încât nu are sens să folosești un om pentru ea.

Mai mult decât atât, domeniul și numele companiei noastre,  „Martech” reprezintă o abreviere, care vine de la ”Marketing Technology”, dar din ce vedem în piață, și din ce se întâmplă în ultimii ani, lucrăm pentru clienți și cred că ar trebui să se numească ,,Marsellcusttech” pentru că sunt soluții nu numai de marketing, ci și pentru vânzări, customer support și business-ul nostru este mai mult de 40% în zona de sales automation..

Ce înseamnă sales automation și de ce? Care este ponderea în piață după estimările voastre a soluțiilor de automatizare de vânzări?

Ponderea este foarte mică, în zona antreprenorială, unde avem toate motivele să ne gândim la sales automation, ne lovim de opt din zece companii care sunt la un nivel foarte basic de Excel, utilizează agende, pixuri, dacă pleacă omul pleacă și know how-ul din companie, ceea ce este o problemă în general.

Automatizarea de marketing face două lucruri, primul lucru este reprezentat de ceea ce un om nu ar trebui să facă niciodată, iar cel de-al doilea lucru este ceea ce un om nu ar putea să facă niciodată

Care sunt barierele? De ce crezi că refuză atât de multe companii șansa de a economisi bani, de a crește sau de a vinde mai mult?

Nu cred că văd ca pe am o șansă de a economisi bani. Unul dintre sfaturile pe care aș putea să îl dau prima dată unui antreprenor este să nu se uite la cât costă soft-ul respectiv. O investiție într-un sistem de marketing automation vine și sub forma unei licențe pe care o plătești lunar, care este un cost, poate să nu fie chiar mic, dar dacă vezi întotdeauna doar costul soluției respective, o să pară mare, iar dacă vezi costul în raport cu beneficiile, cu ce câștigi sau cu optimizărie pe termen lung, atunci lucrurile sunt cu totul într-o altă perspectivă.

Este un exemplu pe care nu are cum să nu îl înțeleagă orice antreprenor, cel al problemei, know how-ului din companie. O companie antreprenorială, în mod explicit, este dinamică, sunt mulți oameni care controlează trei, patru, cinci lucruri simultan, nimeni nu face fix o bucățică din business. De obicei când unul din oamenii respectivi pleacă, toată bucata pe care el o gestiona, are de suferit.

Un alt beneficiu al acestor sisteme de automatizare constă și în faptul că know how-ul rămâne în companie, iar datele rămân acolo. În zona de vânzări, adesea, marile atuuri ale companiilor stăteau în telefoanele oamenilor de vânzări, care acum, cu toate aceste platforme automate și respectând toate regulile GDPR, stau în siguranță și la îndemâna celor care le pot utiliza, cu toată istoria interacțiunilor. Acest lucru ne ajută să luăm decizii deștepte de marketing.

Exact așa este. Un exemplu foarte simplu, clar, concret: în industria de pharma, problema majoră era la vizitele B2B.  În momentul în care pleca un agent de vânzări, pleca tot istoricul lui de vizite. Din clipa în care au mutat activitatea într-un sistem de sales automation, un CRM orientat către vânzări, fiecare agent notează în același loc întâlniri, contacte, notițe, follow-up-uri. Dacă agentul devine indisponibil, pleacă din companie, persoana care vine în locul respectiv, nu ia lucrurile de la 0, ia portofoliul de clienți, se uită pe istoric, înțelege ce are de făcut, știe ce s-a întâmplat și poate să intre în pâine, acest lucru este un mare avantaj.

Cine sunt clienții voștri care profită acum de automatizare? Din ce domenii sunt? Ce faceți voi pentru ei? Cum au ajuns la soluția asta, cum o folosesc și care sunt rezultatele?

Există firme din domeniul auto, software, financiar și așa mai departe. Noi am crezut, în momentul în care am început business-ul, că aceste companii o să fie 70-80% din total, însă sunt 40-50%. Avem firme din FMCG, pharma, e-commerce, retail, luxury goods, sunt din absolut toate domeniile, poate nici nu ne-am dat seama cât de mare este oportunitatea pe piață.

De exemplu, în zona de software, în aria de B2C, pentru așa numitele SAS-uri ( software as a service, n.r.), există un element critic în mixul de marketing care se numește onboarding, acesta însemnând că ai un client, a ajuns pe site, își manifestă într-un fel sau altul interesul față de produsul tău, fie că este un cont de trial sau este o abonare la newsletter, ce faci cu informația respectivă?

În mod normal trebuie să existe o secvență de mesaje care progresiv îl ghidează către o acțiune pe care se dorește să o facă, de obicei, să treacă la un cont plătit. Fără automation este o chestie îngrozitoare de făcut, pentru că fiecare client își începe ciclul de viață în zile diferite, deci la un moment dat, în timp, orice client potențial sau orice lead va fi într-un alt punct al ciclului de viață. Nu ar exista nici o metodă rezonabilă pentru un om să facă manual comunicarea către clienții aceștia și atunci marketing automation intervine și practic, odată create mesajele care ghidează clientul către acțiunea dorită, le livrează cu o cadență prestabilită, fără ca un om să fie nevoit să intervină în tot procesul acesta. Desigur, pe toată durata secvenței există tot felul de analize automate care se fac dacă se detectează un interes sau un potențial de închidere a unei vânzări, atunci este trimisă o alertă către agenții de vânzare care pășesc și preiau problema în mâinile lor.

Onboarding-ul este un termen generic, dar industria de software se aplică în foarte multe lucruri de la, onboarding-ul către cont plătit, până la tutoriale despre cum să folosești soft-ul respectiv și așa mai departe.

Pentru un alt exemplu, luăm industria auto, o industrie care nu se află în cea mai bună etapă în contextul actual, cu toate problemele cauzate de pandemie, de lipsa de materii prime, de semiconductori și așa mai departe. Cu atât mai mult în condițiile acestea nu vrei să ratezi puținele oportunități care încă există pe piață și atunci, un om care vrea să-și cumpere o mașină o să facă un research, se adresează mai multor producători, o să ceară oferte preliminare, elimină câteva din ele și rămâne la o listă scurtă. Viteza este esențială în domeniul acesta, odată ce ai cerut o ofertă către una dintre mărcile auto, dacă nu ți se răspunde repede, o să o descalifici, pentru că există și alte variante.

Deoarece forța de vânzare pentru mașini nu este nelimitată, dealerii auto au multe de făcut, cum facem să scurtăm așteptarea clientului? Clientul vine, completează o cerere, formular, mail sau orice altceva, sistemul nostru automatizat răspunde preliminar cu orice bază de informații. Mașinile au o scurtă descriere, cu opțiuni posibile, preț de pornire. Până când un om de vânzări se eliberează și ajunge să vorbească cu clientul, un sistem automat îi poate pune la dispoziție clientului într-un minut de la soluționarea cererii primul pachet de informații.

Loialitatea este un cuvânt mare în perioada asta în FMGC.

Ni se pare elementar, dar este un pas care lipsește. Ne mai poți da un exemplu?

Referitor la lucruri de bază, la care te-ai aștepta să se întâmple în mod natural, dar nu se întâmplă. În industria FMCG, este un specific diferit față de auto sau softuri, ei lucrează cu baze de date mari pentru că sunt mulți consumatori. În industria FMCG costurile de achiziție sunt mai mici în comparație cu industriile menționate anterior.

În principiu, nevoile celor din FMCG în zona de automatizare sunt puțin diferite. De exemplu, nu prea îți faci un e-commerce ca să vinzi biscuiți, nu are sens, vei face o construcție de brand și o să îi vinzi prin retail sau prin alte canale. Poți să faci dialog cu consumatorii, de asta este vorba, despre loialitate, promoții. Loialitatea este un cuvânt mare în perioada asta în FMGC.

Te-ai aștepta că există un fel de program de dialog cu consumatorul, care să fie în mod implicit, însă opt din zece brand-uri nu au așa ceva. Un program ultra basic, ceva foarte simplu, ar fi să îi spui ,,La mulți ani” clientului de ziua de naștere, de 1 martie, 8 martie (dacă sunt femei), în ziua în care se împlinește un an împreună, de cele mai multe ori, nu se întâmplă. Este un scenariu simplu, poți să faci așa ceva să funcționeze, într-o săptămână, două, este doar o să vrei să faci pasul ăsta.

Soluții există, de ce nu apelăm la ele? O dată cu nevoile, au sporit și soluțiile și furnizorii de soluții. Aveți în portofoliu mai multe servicii, care sunt acestea?

Avem două soluții mari, urmărim să o adăugăm și pe a treia în portofoliul nostru. Cele două sunt Hubspot și Salesforce. Suntem Consulting Partner pentru Salesforce și suntem parteneri Diamond pentru Hubspot. Mai există un singur partener Diamond în regiunea noastră, acesta se află în Polonia. Sunt doi parteneri de genul acesta în toată Europa Centrală și de Est. Este un lucru remarcabil pentru o companie est-europeană să ajungă partener Diamond, deoarece target-ul de vânzări este același cu al celor din US.

Cu ce competențe ați reușit să obțineți această performanță? Am observat că v-ați extins, livrați servicii și pe alte piețe, cum este acolo?

Da, este o a doua surpriză pe care am avut-o pe lângă verticalele pe care ni le propusesem inițial. Ne-am așteptat să stăm 80-90% în România, însă suntem sub 50% în România la acest moment, a crescut externul într-un ritm greu de imaginat, pur și simplu cred că peste hotare există o cultură cu doi, trei ani înaintea noastră.

Lipsa de frici, o strategie mai clară, o viteză de acțiune mai mare, cred că sunt factorii principali care ajută la luarea deciziei. De obicei, era reticența în adoptarea soluțiilor de software mai vechi, care nu erau software de service, dar această variantă, care deși ne costă lunar, înseamnă o decizie de achiziție mai ușoară. Dacă se mutau la o altă soluție, era acea teamă pe care o aveau decidenții deoarece era o investiție inițială mare? Aceste noi soluții sunt mai democratice?

Probabil că este legat de un nivel de educație, asupra a ce poate să facă o astfel de soluție, în momentul în care discutăm cu ei, conversația începe cu un pas mai avansat, față de punctul în care începe, în general, discuția în zona Balcanilor. Nu au nevoie de explicațiile de bază, sunt cu un pas mai avansați și atunci asta ajută foarte mult în viteza de luare a deciziilor.

Ceea ce dictează alegerea soluției este cazul tău.

Când folosim Salesforce și când folosim Hubspot?

Există o percepție împământenită, moștenită, să spunem așa, Salesforce pentru companii mari, baze de date mari, iar Hubspot nivel un pic mai jos. Mie mi se pare o clasificare superficială, trecând prin asta, cu zeci de clienți, este o abordare greșită a problemei, ceea ce dictează alegerea soluției este cazul tău. Ce vrei să faci? Care sunt obiectivele tale?

Există diferențe fundamentale între Hubspot și Salesforce. Este mai customizat Salesforce, mai versatil, este de zece ori mai complicat de învățat și de implementat. Hubspot se implementează foarte rapid, se învață foarte ușor, adopția de către echipele din companie este mult mai bună, în schimb, trebuie să fie potrivit pentru cazul tău.

Ca și funcționalități, care este diferența între ele? Ce face Hubspot? Are și CRM în spate?

Da, Hubspot are și CRM în spate. Sunt lucruri pe care le face consistent mai bine decât Salesforce și invers. Nu există o comparație unu la unu, nu este unul mai bun decât celălalt și este doar o problemă de buget între a alege pe cele două. Este posibil ca Salesforce în anumite cazuri să nu livreze rezultatele pe care le-ar putea livra Hubspot și invers.

Ne poți oferi un exemplu concret pentru ce este bun fiecare soft? Cum și când alegem una în detrimentul celeilalte?

Cel mai bun caz în care Salesforce strălucește, este legat de structura complexă de date, când trebuie să reprezinți, pentru o companie B2B care vrea să aibă un sistem în care să-și reprezinte atât clienții, cât și comenzile, urmărirea comenzilor, dar și facturări sau așa mai departe. Când vorbești despre CRM, marketing automation, sales automation, Hubspot este mult mai rapid, mai ușor de învățat și de aplicat.

Salesforce, în general, este un consumator mai mare, de timp, de resurse, de timp pentru a învăța să îl folosești, etc. Hubspot este de cinci-zece ori mai simplu de utilizat și de implementat.

Să nu ia în calcul cât costă, ci să se gândească la cât costă versus ce obține sau cât costă versus cât ar costa dacă nu ar lua soluția respectivă.

Ce sfat ai dat unui om de marketing care se gândește acum la o soluție de automatizare?

Să nu ia în calcul cât costă, ci să se gândească la cât costă versus ce obține sau cât costă versus cât ar costa dacă nu ar lua soluția respectivă. Dacă nu merge pe o soluție de genul ăsta și rămâne în continuare cu Excel, cărți de vizită, agende, cât îl costă plecarea unui om din companie? Cât îl costă oportunitățile pierdute de a comunica cu baza de clienți? Cât îl costă faptul că ratează să vadă în fiecare zi un raport cu clienții care nu au mai comandat de trei luni? Astea sunt costuri pe care le compari cu costul unui software ca atare.

 Urmăriţi interviul complet pe  "Marketing Talks".

Published in Tehnologie
  • Platformele de social media rămân cea mai bună modalitate de a păstra legătura cu prietenii și de a petrece timpul liber, ori pentru relaxare;
  • Imaginile și video-urile rămân tipurile preferate de conținut în social media;
  • 47% dintre utilizatorii români de internet din mediul urban au auzit de conceptul de ,,Metaverse”, iar 57% dintre aceștia s-au declarat interesați și deschiși să încerce experiențe noi în Metaverse;
  • Zoom începe să fie percepută ca o platformă promițătoare pentru live streaming;
  • Cei din Generația Z (18-24 de ani) au din ce în ce mai multă încredere în știrile difuzate pe posturile TV, în defavoarea celor din mediul online.

Conform studiului New Media Adoption, realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, membră a Publicis Groupe România, printre activitățile digitale principale ale românilor se numără plățile și cumpărăturile online, accesarea platformelor online și a rețelelor de socializare, dar și accesarea publicațiilor de știri. Comparativ cu ultimul an, însă, cu excepția jocurilor și vizitarea muzeelor sau a galeriilor de artă online, toate celelalte activități digitale au înregistrat o scădere sau au rămas în concordanță cu datele anterioare. Pe de altă parte, tot mai mulți români cunosc conceptul de ,,Metaverse”, în timp ce tinerii (Generația Z – 18-24 de ani) își îndreaptă atenția spre știrile difuzate pe posturile TV, declarând că au mai multă încredere în acestea decât în cele din mediul online. Noul studiu face parte din Focus On: New Media Usage, o serie de rapoarte care urmăresc evoluția comportamentelor de consum media, bazate pe studii cantitative.

„Trend-ul ușor descendent al activităților online conduce la concluzia că ne aflăm într-o perioadă de platou în ceea ce privește mediul digital. Se văd primele semne de „digital life fatigue” după doi ani în care conectivitatea virtuală a jucat un rol esențial în continuarea vieții profesionale și personale pentru cei mai mulți dintre noi. De altfel, singurul tip de conținut care crește în preferințe, live streaming-ul, este foarte strâns legat de „viața reală”. Fie că vorbim de petreceri, festivaluri sau călătorii, oamenii vor AZI, din nou, să experimenteze în viața reală. Pentru „MÂINE”, însă, ne așteptăm ca noutatea și inovația pe care o aduce Metaverse-ul să producă un nou salt în interesul oamenilor pentru mediul digital”, a declarat Valeriu Galani, Managing Director Spark Foundry.

„Multitudinea de informații, cu privire la evenimentele din ultima perioadă (pandemie, război, criză…), a făcut ca oamenii să își selecteze mai cu atenție sursa de unde își iau datele. Observăm, așadar, o reîntorcere către TV, o evoluție pozitivă a procentului celor care preferă să își ia informațiile mai degrabă de la TV decât să le citească online, având o mai mare încredere în conținutul de aici. Acest trend este vizibil chiar și în rândul Generației Z (18-24 ani). Mai mult de jumătate dintre ei susțin că au petrecut mai mult timp în fața televizorului în ultimul an, având mai multă încredere în știrile difuzate pe posturile TV decât în cele din mediul online”, a afirmat și Mădălina Bâdea, Head of Data Insights Spark Foundry.

Motivele pentru care românii folosesc social media

Conform noului studiu, platformele de social media rămân în continuare cea mai bună modalitate de a păstra legătura cu prietenii și de a petrece timpul liber, ori pentru relaxare.

Cu toate acestea, o scădere semnificativă față de valurile anterioare, în ceea ce privește motivele utilizării rețelelor de socializare, au avut umplerea timpului liber și relaxarea, dar și căutarea unor produse/ branduri pentru achiziționare, informarea cu privire la noi trend-uri și la activitatea brandurilor preferate, precum și urmărirea paginilor unor celebrități sau influenceri.

În ceea ce privește utilizarea platformelor de către persoane din diverse segmente de vârstă, se observă faptul că, persoanele cu vârsta peste 45 de ani folosesc social media în special pentru a păstra legătura cu prietenii, pentru căutarea unor brand-uri sau produse pe care doresc să le achiziționeze, dar și pentru diversitatea de conținut. În același timp, generațiile mai tinere dau dovadă de un comportament mai activ în social media: publică imagini sau conținut video, caută să descopere noi trend-uri, urmăresc paginile influencerilor și ale celebrităților și caută constant un conținut cât mai divers.

Platformele social media favorite

Facebook, Instagram și TikTok rămân, în continuare, platformele de social media preferate ale românilor, în timp ce Twitter a înregistrat cea mai mare creștere din ultimul an în topul preferințelor acestora, fiind folosit cu precădere de către persoane cu vârsta peste 55 de ani. De asemenea, se observă o predilecție clară a utilizatorilor față de diferite platforme în funcție de generația din care aceștia fac parte. Astfel, Facebook este utilizat în special de către un public mai matur (peste 55 de ani), în timp ce persoanele din segmentul de vârstă 18-34 preferă Instagram, TikTok și Pinterest, iar Generația Z (18-24 de ani) alege Snapchat, Reddit și, mai nou, Tinder și Clubhouse.

 Conținutul online preferat

Imaginile și video-urile rămân tipurile preferate de conținut în social media, aflându-se, totuși, într-un trend descendent față de septembrie 2021, însă peste datele înregistrate în mai 2021. Doar live streaming-ul înregistrează o evoluție pozitivă față de ambele puncte de referință.

În același timp, imaginile rămân cel mai popular tip de conținut în social media pentru toate grupele de vârstă, cu excepția Generației Z (18-24 de ani), care preferă mai ales videoclipurile, poveștile de pe Instagram, imaginile și videoclipurile 360, transmisiunile în direct și GIF-urile. Articolele și fișierele audio sunt în continuare mai apreciate de către persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, în timp ce conținutul de tip text este preferat de cei cu vârsta de peste 55 de ani.

Activitățile de pe Instagram

Instagram continuă să fie considerată de români platforma unde aceștia pot urmări postările prietenilor și ale cunoscuților.

Cu excepția unor activități precum follow & post Instagram stories și use & watch IGTV, care au avut o evoluție constantă, toate celelalte activități au înregistrat o tendință negativă față de valul anterior.

Postarea, urmărirea poveștilor, participarea la acțiuni de tip giveaway, reacția la sondaje/ întrebări și utilizarea diferitelor filtre sunt activități realizate pe Instagram în principal de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Spre deosebire de acestea, utilizatorii de peste 55 de ani au un comportament mai pasiv pe Instagram și folosesc platforma în principal pentru a urmări postările prietenilor.

TikTok și campaniile cu influenceri

Deși baza de utilizatori TikTok este puțin mai mică decât în septembrie 2021, gradul de conștientizare a campaniilor cu influenceri este ceva mai mare atât în ceea ce privește ponderea, cât și în cifre absolute. Cele mai distinctive și memorabile campanii cu influenceri au fost legate de muzică și gastronomie, în timp ce singurele cu evoluție pozitivă față de valul anterior au fost legate de parenting. De asemenea, cea mai mare scădere au înregistrat-o campaniile cu influenceri legate de dezvoltarea personală/ profesională, activitățile culturale și beauty & fashion.

Metaverse

Conform noului studiu, 47% dintre utilizatorii români de internet din mediul urban au auzit de conceptul de ,,Metaverse”, iar 57% dintre aceștia s-au declarat interesați și deschiși să încerce noi experiențe în Metaverse.

Platformele de conținut audio

Conștientizarea platformelor de social media cu conținut exclusiv audio înregistrează o scădere semnificativă în acest val, comparativ cu valul din septembrie 2021, fiind foarte aproape de rezultatele din aceeași perioadă a anului trecut (mai 2021).

Utilizatorii acestora le preferă în special pentru că pot avea intimitate, având în același timp acces la informații utile și interesante.

Evoluția platformelor și conținutului de live streaming

Cele mai utilizate platforme pentru live streaming rămân Youtube și Facebook, cu toate că poate fi observată o scădere semnificativă a numărului de utilizatori în cazul Facebook, față de septembrie 2021. În același timp, Zoom începe să fie percepută ca o platformă promițătoare pentru live streaming.

În ceea ce privește subiectele abordate, cu excepția conținutului de entertainment și a celui despre turism, toate celelalte acțiuni de live streaming au înregistrat un trend negativ, cel mai probabil din cauza încheierii perioadei de pandemie.

E-commerce prin social media

Deși se află într-o evoluție descendentă, 7 din 10 utilizatori de internet din mediul urban continuă să creadă că funcția de etichetare din social media este utilă, deoarece pot vedea direct prețul, fără a accesa magazinul online, sau îi duce direct pe pagina magazinului online.

Gaming

Jocurile descărcate pe smartphone rămân activitatea de gaming preferată a utilizatorilor de internet din mediul urban, deși a înregistrat o scădere semnificativă atât față de septembrie 2021, cât și față de mai 2021. Astfel, singura activitate cu o ușoară creștere înregistrată în ultimele luni este cumpărarea de jocuri video prin intermediul magazinelor online.

Cei din Generația Z rămân principalii utilizatori care preferă jocurile online jucate împreună cu prietenii lor. Tot ei s-au clasat pe primul loc și în ceea ce privește jocurile în rețea cu persoane pe care nu le cunosc, fiind urmați foarte îndeaproape de cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. Aceștia din urmă sunt și principalii cumpărători de jocuri video de la magazinele online, spre deosebire de utilizatorii cu vârsta peste 55 de ani care au jucat sau au descărcat jocuri video gratuite.

Când vine vorba despre factorii determinanți în alegerea jocurilor, majoritatea utilizatorilor de internet din mediul urban au deja un tip de joc pe care îl preferă și pe care îl caută, țin cont de recomandările prietenilor, colegilor și cunoscuților, se orientează mai mult către jocurile populare și iau în calcul grafica sau designul jocului. Astfel, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani sunt interesate în special de tipurile lor preferate de jocuri și continuă să caute jocuri video gratuite, cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani se ghidează după recomandările prietenilor și după povestea jocului, în timp ce utilizatorii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani caută jocurile populare, dar și jocuri în funcție de grafica și design-ul lor, iar pentru ei este important faptul că un joc poate fi personalizat și, de asemenea, este important să obțină recomandarea unui influencer din zona de gaming.

Cu toate acestea, în acest val se observă o scădere semnificativă a importanței posibilității de a personaliza jocul, a gratuității acestuia, precum și a poveștii din joc.

Comunitățile online

Utilizatorii de internet din mediul urban continuă să se alăture comunităților online pentru a se conecta și a interacționa cu persoane care au aceleași interese sau care le sunt similare în anumite privințe. Pe de altă parte, însă, observăm un trend negativ în ceea ce privește toate activitățile din interiorul comunităților online (reacții, share, interacțiuni, particirea la concursuri și evenimente, etc).

Funcția de targetare locală și evenimentele din proximitate

Cu toate că se observă o ușoară scădere a procentului de persoane care folosesc funcțiile aplicațiilor pentru a găsi evenimente desfășurate în proximitate, numărul celor care apelează la funcția de targetare locală și o consideră utilă este în creștere.

În ultimele luni, evenimentele anunțate de către branduri pe rețelele sociale au atras atenția în special persoanelor cu vârsta peste 55 de ani, în timp ce persoanele cele mai receptive la evenimentele din proximitate și, de asemenea, cele care iau în considerare participarea sunt persoanele din segmentele de vârstă 18-24 de ani și 35-44 de ani.

Consumul media alături de familie

65% dintre respondenți urmăresc programe TV împreună cu familia, iar 56% dintre aceștia consideră că acestă activitate, la fel ca și urmărirea de filme online, i-au apropiat de membrii familiei. O creștere semnificativă a fost înregistrată în acest val în cazul celor pentru care televiziunea este principala sursă de știri, deoarece este canalul media în care aceștia au cea mai mare încredere.

De asemenea, cei din Generația Z (18-24 de ani) simt că au petrecut mai mult timp în fața televizorului în ultimul an, având mai multă încredere în știrile difuzate pe posturile TV decât în cele din mediul online.

Metodologia

Studiul a fost realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, prin interviuri online, pe un eșantion de 803 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatoare de internet, din mediul urban, în perioada 13-19 mai 2022.

 

Published in Noutati
  • Social media platforms remain the best way to keep in touch with friends and spend your free time, or relax;
  • Images and videos remain the favorite types of content on social media;
  • 47% of Romanian internet users in urban areas have heard of the "Metaverse" concept, and 57% of them declared themselves interested and open to try new experiences in the Metaverse;
  • Zoom is starting to be perceived as a promising platform for live streaming;
  • Young people from Generation Z (18-24 years old) have more and more confidence in the news broadcast on TV channels, to the detriment of those online.

 According to the New Media Adoption study, conducted by the Data Intelligence team of media agency Spark Foundry, part of Publicis Groupe Romania, among the main digital activities of Romanians are online payments and shopping, accessing online platforms and social networks, and also accessing news publications. Compared to the last year, however, with the exception of online games and visiting online museums or art galleries, all the other digital activities have seen a decrease or remained consistent with previous data. On the other hand, more and more Romanians discover the concept of "Metaverse", while young people (Generation Z – 18-24 years old) turn their attention to the news broadcast on TV channels, stating that they have more confidence in this kind of news than in those online. The new study is part of Focus On: New Media Usage, a series of reports that follow the evolution of media consumption behaviors, based on quantitative studies.

„The slightly downward trend in online activities leads to the conclusion that we are in a plateau period in terms of digital. We can see the first signs of "digital life fatigue" after two years in which virtual connectivity has played a key role in continuing their professional and personal lives for most people. In fact, the only type of content that grows in preferences – live streaming – is very closely related to "real life". Whether we're talking about parties, festivals or travel, people want TODAY, again, to experience real life. For "TOMORROW", however, we expect the novelty and innovation that the Metaverse brings to produce a new leap in people's interest in the digital environment”, said Valeriu Galani, Managing Director Spark Foundry.

„The plethora of information about recent events (pandemic, war, crisis...) has made people select their sources more carefully. So we are seeing a return to TV, a positive trend in the percentage of those who prefer to get their information from TV rather than read it online, having more confidence in the content here. This trend is visible even among Generation Z (18-24 years). More than half say they have spent more time in front of the TV in the last year, trusting TV news more than online news”, explained Mădălina Bâdea, Head of Data Insights Spark Foundry.

Reasons why Romanians use social media

According to the new study, social media platforms remain the best way to keep in touch with friends and spend free time, or relax.

However, a significant decrease compared to previous waves in terms of reasons for using social media was observed for filling leisure time and relaxing, as well as searching for products/brands to purchase, finding out about new trends and the activity of favourite brands, and following celebrity or influencer pages.

Regarding the use of platforms by people of different age segments, it is observed that people over 45 use social media mainly to keep in touch with friends, to search for brands or products they want to buy, and for diversity of content. At the same time, the younger generations are showing a more active behavior in social media: they publish images or video content, they seek to discover new trends, they follow the pages of influencers and celebrities and they are constantly looking for a more diverse content.

Favorite social media platforms

Facebook, Instagram and TikTok remain the favorite social media platforms of Romanians, while Twitter has seen the biggest increase in the last year in their top preferences, being used mainly by people over the age of 55. There is also a clear preference of users for different platforms depending on their generation. Thus, Facebook is used especially by a more mature audience (over 55 years old), while people in the 18-34 age segment prefer Instagram, TikTok and Pinterest, and Generation Z (18-24 years old) choose Snapchat, Reddit and, more recently, Tinder and Clubhouse.

Favorite online content

Images and videos remain the preferred types of content on social media, being, however, in a downward trend compared to September 2021, but above the data recorded in May 2021. Only live streaming shows a positive development compared to both benchmarks.

At the same time, images remain the most popular type of content in social media for all age groups, with the exception of Generation Z (18-24 years old), who prefer videos, Instagram stories, 360 images and videos, live broadcasts and GIFs. Articles and audio files are still more appreciated by people over the age of 45, while text content is preferred by those over the age of 55.

Instagram activities

Instagram continues to be considered by Romanians as the platform where they can follow the posts of friends and acquaintances.

With the exception of some activities such as follow & post Instagram stories and use & watch IGTV, which had a constant evolution, all other activities recorded a negative trend compared to the previous wave.

Posting, following stories, participating in giveaway actions, reacting to surveys/questions, and using different filters are activities done on Instagram mainly by people between the ages of 18 and 34. Unlike them, users over 55 have a more passive behavior on Instagram and use the platform mainly to follow friends' posts.

TikTok and influencers campaigns

Although the TikTok user base is slightly smaller than in September 2021, the awareness of influencer campaigns is somewhat higher both in terms of share and absolute figures. The most distinctive and memorable influencer campaigns were related to music and gastronomy, while the only ones with positive evolution from the previous wave were related to parenting. In addition, the biggest decrease was recorded by influencer campaigns related to personal / professional development, cultural activities and beauty & fashion.

Metaverse

According to the new study, 47% of Romanian internet users in urban areas have heard of the concept of "Metaverse", and 57% of them have declared themselves interested and open to try new experiences in Metaverse.

Audio content platforms

The awareness of social media platforms with audio-only content is experiencing a significant decrease in this wave compared to the wave of September 2021, being very close to the results from the same period last year (May 2021).

Their users prefer them especially because they can have privacy, while having access to useful and interesting information.

The evolution of live streaming platforms and content

The most used platforms for live streaming remain YouTube and Facebook, although a significant decrease in the number of users can be observed for Facebook compared to September 2021. At the same time, Zoom is starting to be perceived as a promising platform for live streaming.

In terms of topics covered, with the exception of entertainment and tourism content, all other live streaming actions have registered a negative trend, most likely due to the end of the pandemic period.

E-commerce through social media

Although on a downward trend, 7 out of 10 urban internet users continue to find the social media tagging feature useful, as they can see the price directly without accessing the online store, or it takes them directly to the online store page.

Gaming

Games downloaded to smartphones remain the preferred gaming activity for urban internet users, although it has seen a significant decline since both September 2021 and May 2021. Thus, the only activity with a slight increase in recent months is the purchase of video games via online shops.

Generation Z remain the main users who prefer online games played with their friends. They also ranked first in terms of playing online games with people they don't know, closely followed by those aged 25-34. The latter are also the main purchasers of video games from online shops, unlike users over 55 who played or downloaded free video games.

When it comes to the determining factors in choosing games, most urban internet users already have a type of game they prefer and are looking for, take into account recommendations from friends, colleagues and acquaintances, are more oriented towards popular games and take into account game graphics or design. Thus, people over 55 are mainly interested in their favourite types of games and continue to look for free video games, 18-24 year olds are guided by friends' recommendations and the game's story, while 25-34 year olds look for popular games as well as games based on their graphics and design, and it is important to them that a game can be customised and also to get a recommendation from a gaming influencer

However, in this wave there is a significant decrease in the importance of customisation, free-to-play, and in-game storytelling.

Online communities

Urban internet users continue to join online communities to connect and interact with like-minded or similar people. On the other hand, however, we see a negative trend for all activities within online communities (reactions, shares, interactions, participation in competitions and events, etc).

Local targeting and proximity events

Although there is a slight decrease in the percentage of people who use the functions of the applications to find events in the proximity, the number of those who use the local targeting function and find it useful is increasing.

In recent months, events announced by brands on social media have attracted the attention of mainly people over 55, while the people most receptive to events in the vicinity and also those considering attending are people in the 18-24 and 35-44 age segments.

Media consumption together with the family

65% of respondents watch TV with their family and 56% of them feel that this activity, like watching movies online, has brought them closer to family members. There was a significant increase in this wave for those for whom TV is the main source of news, as it is the media channel they trust most.

Generation Z (18-24) also feel they have spent more time in front of the TV in the last year, trusting TV news more than online news.

Methodology

The study was conducted by the Data Intelligence team of media agency Spark Foundry, through online interviews, on a sample of 803 people, female and male, over 18 years old, internet users, from urban areas, between May 13-19, 2022.

 

Published in International

Revista Biz a lansat ediția a 14-a a clasamentului celor mai active branduri în social media din România, care aduce în prim-plan 50 de branduri care fac performanță în digital.

Top Social Brands 2022 este o analiză unică a peisajului social media din România, care scoate în evidență noile tendințe în domeniu, inovațiile realizate de brandurile cele mai active pe rețelele sociale, canalele cu cel mai mare impact și campaniile cele mai eficiente din online-ul românesc.

“De peste doi ani mare parte din viața noastră s-a mutat online, iar rețelele sociale au cunoscut o adevărată explozie. Dar cum poți să te faci remarcat într-un peisaj atât de aglomerat? Studiul Top Social Brands realizat de Biz identifică brandurile care reușesc să se impună în digital prin creativitate, inovație și strategie. Topul prezintă, ca în fiecare an, campionii social media din România”, spune Gabriel Bârligă, redactor-șef Biz.

Rețelele sociale au devenit esențiale în viața multora dintre noi și reprezintă un instrument de business extrem de valoros pentru brandurile care știu cum să folosească la maxim avantajele oferite de acestea. Iar cele mai bune 50 de branduri în social media din România fac exact acest lucru, prin creativitate, inovație, tehnologie și strategie. Ele sunt cu adevărat Top Social Brands.

Top 10 2022 TSB 2

Înregistrarea video a conferinței, alături de lansarea topului poate fi urmărită aici, pe YouTube: https://youtu.be/_LoTBl_tIps

Întregul clasament, care cuprinde 50 de branduri, este disponibil în revista numărul 364 al revistei Biz, care apare pe piață pe 18 iulie.

 

Published in Comunicate

Lorenzo Cappannari - CEO & Co-Founder at AnotheReality - who participates in Bucharest Tech Week at the Metaverse Summit, answered some of our questions:

What is Metaverse in a nutshell?

The metaverse is the experiential and transactional layer of the spatial computing revolution, grouping three technologies: social virtual worlds, AR/VR, Blockchain. Today its most developed use case is gaming/entertainment - where the technology has been incubated for about 30 years - but it will soon take over all our digital interactions, thanks to a new generation of wearable hardware that will replace our smartphones.

When will Metaverse surpass the gaming industry and be widely adopted?

Today the gaming industry, of which the metaverse is still part, is worth 180bn dollars. In 2030 projections see the overall metaverse market spiking at 800bn, and some projections skyrocket at 13 trillions. When the surpass will happen is very hard to say.

What is missing right now for Metaverse to be widely adopted?

It’s surely the hardware, that will allow to “enter” the metaverse in first person, embodying this new internet and opening to a whole new way of interacting with digital content. Internet will become a lifelike artificial experience, that we will access either in a fully virtual way or in an augmented way. A new Reality!

What technologies will appear in the near future?

We will likely see advancement in content realism and in the number of people that can simultaneously participate in a virtual environment, reduction in size of wearable devices and evolution of AR glasses (that will open up to whole new opportunities), and evolution of Blockchain protocols that are now still in their infancy (slow in processing transactions and energy consuming)

How can the Metaverse be used in Marketing?

Marketing people are looking to advertise in social virtual worlds with engaging activations, to find effective ways to speak with a target otherwise difficult to reach: gen alpha and gen Z. Last year this marketing activation was called in game advertising, now it’s in metaverse activations, but it’s really still the same thing. Some companies are focused on making money by selling “in the metaverse”: think of fashion and luxury brands launching their NFT virtual collectible items to expand their revenue streams with new product lines…. It might soon turn into a real business, yet now these are pure marketing actions. Also, AR filters are very effective activations - they are not “metaverse” in strict sense, but AR is an enabling tech of the new paradigm, so they can be seen as baby steps in that direction by companies, just like virtual tours and showrooms.

What do you know about Bucharest Tech Week and Romania?

I am sure that Romania is a beautiful country, full of wonderful people with many future opportunities in the Metaverse. I am looking forward to visiting it.

Published in International
Vineri, 10 Iunie 2022 11:46

Inovație de marketing la Synevo

Cum poți inova în customer experience cu soluții de realitate virtuală (VR)? Realitatea virtuală poate susține un plan de management al experienței clienților sau completează cu succes un mix bine gândit de marketing digital. Companiile pot folosi soluții VR pentru a crea experiențe digitale care să le înlocuiască sau să le completeze pe cele reale, sau să facă aceste experiențe mai semnficative și relevante.

Realitatea virtuală foloseste aplicații sau programe interactive care să le permită utilizatorilor să intre într-un mediu tridimensional, folosind dispositive cu lentile speciale, care simulează o experiență reală. În cazul Synevo, initiațiativa a pornit de la dorința de a face experiența copiilor la recoltare cât mai plăcută și cunoscând faptul că multor copii le este frică de injecție sau au teamă de ace.

Proiectul “Kids Virtual Reality” a fost construit pornind de la o serie de interviuri în profunzime cu părinții, copiii și asistentele medicale, desfășurate cu scopul de a înțelege experiențele, trăirile și așteptările fiecăruia în procesul de recoltare.

Scopul acestui dispozitiv este de a reduce anxietatea copiilor cu vârsta mai mică de șase ani la recoltare, prin imersia acestora într-un univers VR, în care au de îndeplinit o misiune care le va distrage atenția de la actul medical. Pacientul devine un mic explorator, transportat într-o lume virtuală, prin intermediul unui echipament special.

Întreaga animație presupune sincronizarea pașilor recoltării desfășurați de asistenta medicală cu imersiunea copilului în lumea virtuală, transformând experiența recoltării într-una pozitivă, în timpul căreia nivelul de teamă, frică și anxietate scad treptat, iar în locul lor apar curiozitatea, încântarea și bucuria. Astfel, copilul rămâne cu o amintire plăcută, oferind o premisă pozitivă pentru o viitoare recoltare.

“Recoltarea cu realitate virtuală este un proiect-pilot Synevo, care debutează în acest an în mai multe orașe, dar pe care ne dorim să îl extindem cât mai mult în rețea.”- spune Carmen Soare, Chief Marketing Officer la Synevo.

 

Published in Tehnologie

Ioana Marina ne introduce în lumea relaţionării cu clienţii B2B şi ne dovedeşte că schimbarea profesională este posibilă în orice moment, doar e nevoie să fie susţinută de deschiderea către nou şi de învăţarea continuă. Ioana este Technical Support Specialist la ADP şi absolventă a modulului Customer Experience, parte anterior componentă a Certificatului Profesional CIM (Chartered Institute of Marketing) în Marketing. Cursurile aferente modulului au fost susţinute prin intermediul Institutului de Marketing, partenerul local al Oxford College of Marketing.

În cele ce urmează, Ioana ne dezvăluie piesele de puzzle, care au ajutat-o să descifreze misterele unui domeniu relativ nou pentru ea, şi modalitatea prin care a reuşit să le conecteze cu succes.

 Cum ai făcut trecerea de la marketingul B2B pentru domeniul tehnic la oferirea de suport tehnic şi consultanţă pentru B2B?

Activitatea mea la Normandia m-a ajutat să explorez, în cadrul aceleiași companii, mai multe dintre competențele mele latente, dacă le pot numi așa. Departamentul comercial e cel în cadrul căruia am descoperit că gestionarea de situații inedite (datorate profilului tehnic al serviciilor oferite de companie, limbajului de specialitate, medierii necesare între echipele de specialiști români și partea franceză) îmi solicită cunoștințele de negociere internațională, dar și empatia, tactul, diplomația de care, consider, este nevoie în orice tip de interacțiune B2B sau B2C. Inerent, am simțit apoi nevoia, de a opera cu noțiuni cărora să le găsesc mai ușor corespondenţa într-o structură documentată și familiară mie, să învăț ceva nou și să înlesnesc accesul clientului la soluții explicate într-un limbaj simplificat pentru el și într-o manieră agreabilă. Astfel, am ajuns astăzi să înțeleg funcționarea unei soluții software de gestiune a angajaților şi să operez cu noțiuni de limbaj SQL și SAP, progresiv mai complexe. Iar toate acestea sunt realizate în folosul clienților, dar și spre satisfacția mea, de ce să nu recunosc.

Calitatea, așa cum este ea percepută de client, aveam să realizez cel mai mult în cadrul cursului de customer experience, se reflectă în modul în care compania răspunde așteptărilor dintr-o paletă de unghiuri. Pe lângă viteza de răspuns, pe care o credeam covârșitoare, este vorba despre relevanță, încredere şi accesibilitate. Faptul că mi-am putut reprezenta plastic „harta traseului urmat de client” (customer journey) m-a făcut mai conștientă de diferitele puncte de interacțiune ale noilor clienți cu compania și de importanța felului în care sunt acestea gestionate de reprezentanții companiei. Astăzi, de pildă, îmi este ușor să recunosc cei trei „stâlpi ai experienței” clientului (Soudagar et al, 2012) și să îmi dau seama că activitatea mea se plasează în zona pe care clientul o definește ca excelență a interacțiunii (pe lângă cea operațională și cea decizională). Disponibilitatea de a răspunde solicitărilor venite pe toate canalele disponibile (sistem de ticketing, chat, telefon) dă ritmul în care clientul își structurează reprezentarea unei soluții și face ca procesul să fie transparent și ușor de urmărit pentru el. Ca punct de contact al clientului cu ADP post implementare, sunt conștientă de importanța coerenței răspunsului meu și încerc să  transform comunicarea cu clientul într-un dialog eficient și plăcut.

Cum îţi organizezi ziua în ceea ce priveşte activitatea de suport tehnic oferită clienţilor?

O parte a sarcinilor mele în echipa de suport vizează verificări recurente (interfețe, procese de plată, monitorizări în vederea automatizării, etc). Procedurile pe baza cărora lucrăm sunt actualizate permanent (la îmbunătățirea lor și crearea altora noi contribui și eu, deja de ceva timp) și îmi asigură structura de care am nevoie în raport cu felul meu metodic de lucru. Provocarea principală o constituie rezolvarea de situații-tip care ajung prin tickete logate de client către noi, dar mai ales a situațiilor care, adesea, ies dintr-o anumită tipologie și presupun fie investigații suplimentare din documentația disponibilă, fie consultarea colegilor din echipele de suport de nivel 2 și 3 sau din alte echipe implicate. Varietatea problematicilor mă determină să caut în fiecare zi informații și răspunsuri și să aprofundez noțiuni de a căror complexitate poate că nu mă credeam capabilă în ziua precedentă. Mă simt, astfel, mereu motivată să cresc, ceea ce îmi aduce multe satisfacții. Aşa am şi ocazia, de care mă bucur în egală măsură, să împărtășesc din ce știu colegilor mai noi din echipă și să continui să îmi cultiv veleitățile „pedagogice” către care revin mereu cu nostalgie, prin natura formării mele, dar și a fondului meu sufletesc.

Ce instrumente te ajută în activitatea zilnică?

Îmi organizez mereu sarcinile riguros, având în vedere să-mi împart ziua între activități colaborative și individuale. De asemenea, țin o evidență strictă a resurselor de timp dedicate fiecăreia, ceea ce mă ajută, între altele, inclusiv să-mi monitorizez progresul și ariile în care simt că aș putea să îmbunătățesc lucruri. Nu mă desprind de calendar, dar și de alte tool-uri care îmi servesc la structurarea documentației - pe care o am în permanență la îndemână - de evidențele Excel pe care le țin pentru echipă sau pentru mine, de rapoartele din CRM-ul companiei și, desigur, de WebEx, care a devenit cel mai apropiat mijloc de comunicare al ultimilor ani.

Din perspectivă customer experience, am ca reper feedback-ul pe care managerul meu îl primește de la clienţi privind activitatea mea zilnică şi care se reflectă într-un Net Promoter Score (NPS). Valoarea acestuia crește constant și mă motivează să îmi îmbunătățesc abordarea. Îmi dau seama de importanța acestor chestionare de satisfacţie și înțeleg că ele contribuie la o călătorie solidă a clientului, un moment al adevărului care se reflectă în recomandarea de noi clienți. Frecvența, cu care aceștia se adaugă la portofoliului actual, îmi arată că munca mea și a echipei de suport din care fac parte este apreciată.

Care sunt sursele tale de inspiraţie zilnică?

Mă perfecționez urmând cursuri complementare activității mele (interne sau de pe platforme de training, precum Udemy) și consider că aceasta este resursa mea principală, un atu dat de deschiderea spre nou și învățare pe care l-am avut dintotdeauna, aș zice, și pe care vreau să îl valorific în continuare. Colegii mei mai tehnici din diferite echipe sunt, de asemenea, o „enciclopedie vie” pe care o accesez zilnic. În plus, consult constant Marketing Teacher, mai ales secțiunea dedicată comportamentului consumatorului.

Rămân însă legată de domeniul geopolitic și de cel al economiei internaționale și sunt în permanență conectată la ceea ce publică foștii mei colegi și profesori, citesc recurent platforma The Market for Ideas, de pildă, Romanian Journal of European Affairs și alte publicații locale sau internaționale care mă mențin conectată și informată despre lumea în care trăiesc și provocările ei.

A schimbat ceva pandemia în modul în care lucrezi sau te inspiri zilnic? Dacă da, ce anume?

O, da, cu siguranță! Am învățat să fiu mai prezentă și mai atentă, poate, la ceea ce spun ceilalți, pentru că, adesea, mesajele vocale sau cel scrise au fost singurele forme de exprimare disponibile. Lipsit de componenta nonverbală, mesajul a devenit mai greu de pătruns, dar m-a determinat să îmi „ascut” urechile și să-mi restructurez discursul deopotrivă, încercând, mereu, să rămân coerentă și ușor de înțeles, chiar și sau poate mai ales în scris. Am folosit timpul, pe care anterior îl dedicam navetei, pentru porțiuni de curs, pentru care nu aș fi găsit mereu loc într-o zi obişnuită de muncă, pentru lecturi de relaxare, uneori, dar și pentru mici momente de conectare cu fiul meu. Sunt astfel foarte recunoscătoare pentru felul în care am reușit să găsesc oportunități de conexiune și învățare într-un context altfel destul de apăsător și predispus însingurării.

Care a fost cea mai mare provocare profesională avută în ultimul an? Ce crezi că te-a ajutat să-i faci faţă?

Trecerea către zona de suport tehnic și consultanță B2B a presupus un interval inițial de aproape șase luni de acumulare masivă de cunoștințe și deprinderi. A fost vorba despre un volum mare și de un ritm alert care, într-o anumită măsură, mi-au părut pe alocuri copleșitoare. Schimbarea, așa cum mă așteptam, totuși, s-a produs apoi la fel de alert, în sensul în care tot ce acumulasem și construisem începea nu numai să se lege logic ca într-un puzzle, dar și să dea roade vizibile prin contribuția mea în echipă și prin implicarea în proiecte noi, de a căror dezvoltare și organizare sunt astăzi responsabilă. Experiența mea anterioară, în medii de lucru dinamice și destul de diferite ca structură umană și organizare, mi-a antrenat răbdarea și îngăduința, pe care cred că trebuie să le arătăm în primul rând propriei persoane. În plus, mi-am acordat încrederea necesară și cred că acest lucru a dat roade, ceea ce mă bucură nespus.

Ce cursuri ai recomanda unei persoane care îşi doreşte să aprofundeze domeniul marketingului în zona tehnică?

Studiul de caz, pe care am avut șansa să îl dezvolt prin intermediul modulului Customer Experience urmat la Institutul de Marketing mi-a adus o perspectivă complet nouă, care a poziţionat ceea ce cunoșteam deja despre gestiunea portofoliului de clienți în lumina unei strategii interne a firmei care să își difuzeze în mod coerent mesajul în exterior și să aibă în vedere experiența clientului ca reper unitar și foarte măsurabil al performanței companiei. Acest raport a fost ulterior prezentat echipei de management și folosit de aceasta în regândirea activității Departamentului Comercial în care lucram. Din workshop-ul intensiv customer experience, susţinut de către Debbie Pearson, am reținut, de pildă, că cerințele clientului sunt acoperite, în proporție de 30% prin cunoașterea contextului clientului, 40% prin înțelegerea dimensiunilor experienței clientului în companie și 30% prin măsurarea și monitorizarea acesteia. Despre piețele B2B am aflat, tot atunci, că expertiza tehnică este esențială, iar decizia de achiziție se bazează atât pe performanță, cât și pe relații interpersonale puternice și stabile. De altfel, încercând să mă situez în porțiunea de deasupra „zonei de toleranță” (determinată de diferența dintre așteptările predictive și cele dorite de client, conform Berry and Parasuraman, 1991) am reușit să întăresc satisfacția acestuia într-un mod plăcut şi surprinzător pentru el.

Acestea au fost pentru mine, fără îndoială, ocazii unice să cunosc și să interacționez cu perspective atât de diferite, atât ca specific al industriei pe care o reprezentau, cât mai ales ca for de idei și creuzet de abordări și efervescențe.

Care sunt principalele trei-cinci lucruri care crezi că te-au ajutat în acest domeniu?

Încrederea pe care mi-au conturat-o mai întâi părinții mei și respectul pentru structură și ordine, care m-au ghidat în întreaga activitate de până acum, consider că sunt de bază. Ar urma limba franceză, de care am prins drag datorită doamnei Monica Stancu, profesoară și prietenă, mentor al meu încă din liceu. Şi nu în cele din urmă, empatia și gestionarea emoțiilor despre care învăț cu și prin David, fiul meu, căruia îi sunt recunoscătoare pentru tot.

Care au fost provocările/lecţiile din care ai învăţat cel mai mult?

Schimbarea mi-a devenit atât de familiară din diferite contexte personale, încât am ajuns să o încorporez natural în viața profesională. Am devenit mai rezilientă și mult mai deschisă la nou, deși la origini eram foarte conservatoare. Cred astăzi că nicio reprofilare nu este tardivă sau imposibilă, indiferent de cât de inedită ar fi sau de vârsta la care este inițiată.

 

Published in Interviuri
Miercuri, 08 Iunie 2022 11:09

BRAT: Ziua cercetarii media

Joi, 9 iunie, de la ora 16:00, BRAT vă invită la o nouă ediție din seria Ziua Cercetării Media, cu titlul SAO 2022 - Standardul măsurării audienței OOH în România.

În cadrul evenimentului, organizat cu ocazia livrării noilor rezultate ale Studiului de Audiență OOH, SAO 2022 și lansării rezultatelor de audiență pentru formatele dinamice ale panourilor se readuce în atenția industriei de media și publicitate importanța utilizării rezultatelor de audiență în vederea eficientizării rezultatelor în publicitatea OOH.

AGENDĂ

16:00-16:30

Welcome coffee

16:30-16:40

Deschiderea conferinței:

Dragoș Stanca - Președinte BRAT

Elvira Munteanu - Director General Universal Solution și Vicepreședinte BRAT

​16:40-17:20

SAO 2022 - Standardul măsurării audienței OOH în România

Arina Ureche - Director General BRAT

Daniel Cuende - Director Cuende Infometrics

Yolanda Marugan - Project Director Cuende Infometrics

17:20-17:50

Importanta datelor in ecosistemul publicitatii OOH din Anglia.

Euan Mackay - General Manager Route Research (UK)

18:00-18:30

Panel de discuție cu tema „Evaluare, planificare, eficiență, Reach&Frequency – industria OOH a atins nivelul următor”

Participanți

Gheorghe Floricel - Head of OOH, Zenith Media

Alexandru Miu - Senior OOH Manager - Initiative Media

Roxana Fica - Director Adjunct Kepi Consult

Luiza Popa - OOH Manager, OMD Romania

Moderator:

Dragoș Stanca, Președinte BRAT

​18:30-19:00

Panel de discuție cu tema „SAO – soluția industriei OOH din România la nevoia de standardizare, transparență și profesionalizare”

Participanți

Raluca Pop - Sales & Marketing Director DEFI Romania

Liviu Voicu - Sales Director Getica OOH

Antoanela Vasilescu - Director General Way Media

Sorin Enache - Membru în Consiliul de Administrație Euromedia Group

Elvira Munteanu - Director General Universal Solution și Vicepreședinte BRAT

Moderator:

Arina Ureche, Director General BRAT

Înscrieri aici. ​

Includerea în cadrul SAO a măsurării audienței panourilor dinamice într-o manieră specifică acestora, urmărește evoluția industriei, răspunzând adecvat și complet nevoilor acesteia de profesionalizare și transparentizare. Studiul de Audienta Outdoor măsoară audiența panourilor publicitare stradale statice si digitale si profilul acestei audiente, furnizand datele necesare in planificarea media pentru panotaj.

 

Published in Noutati

Cel mai puternic proiect antreprenorial al anului, seria de conferințe Super Antreprenori, debutează săptămâna viitoare la Alba Iulia. Șase evenimente Super Antreprenori, organizate de revista Biz și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), își așteaptă participanții în acest an, în marile orașe ale tarii.

Prima conferință SUPER Antreprenori debutează miercuri, 8 iunie, de la ora 10.00, la Alba Iulia, când urcă pe scenă antreprenorii care schimbă fața businessului românesc.

Dacă te gândești să pui pe picioare o afacere sau vrei să o dezvolți pe cea actuală, revista Biz și CONAF îți dau întâlnire la evenimentul care îi reunește pe cei care schimbă lumea cu ideile lor și fac business la cel mai înalt nivel.

Scoatem la iveală realitatea economică a României, statusul afacerilor mici și mari, evidențiem cifrele care indică trendurile de business și prezentăm campionii de business din mediul antreprenorial actual.

Aducem pe scenă nume cunoscute din business care au crescut afaceri profitabile, ascultăm povești care încurajează și ne reamintesc faptul că fiecare succes poate începe cu un eșec. Temele de discuție explorează creativitatea, curajul și competitivitatea, abilitățile și resursele necesare pentru o afacere de succes, tendințele emergente care vor avea cel mai mare impact în următorii ani și work from anywhere, conceptul care a fluidizat dezvoltarea mindsetului antreprenorial.

Printre speakerii zilei se numără Cristina Bâtlan, Co-Founder Musette; Ionuț Cristian Ciubotaru, Vicepreședinte Business Development, OMV Petrom; Florin Vișoiu, Sr. Manager Direct Sales, Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone Romania; Radu Savopol, Co-Founder, 5 to go; Matei Psatta, Co-founder & Chief Marketing Officer, TPS Engage; Sebastian Dobrincu, Antreprenor & Investitor Imperiul Leilor; Nicoleta Munteanu, Vicepreședinte Asociația Națională a Antreprenorilor; Cristina Chiriac, Președinte CONAF & Founder, Flori de ie; Marta Ușurelu, Owner, Biz; Radu Hoza, General manager, SKIPTRANS; Corneliu Bodea, CEO, Adrem; Adriana Duna, Owner, De la Georgia și La Conac; Ion Dumitrel, Președinte, Consiliul Județean Alba; Cristian Covaciu, Director General SC IPEC SA; Ionuț Andrei, Fondator & CEO, v8; Ciprian Susanu, Owner & General Manager, Dare Digital sau Eli Lăslean, Fondator Casa de Moda Ellis.

Descoperă aici programul complet și SUPER Antreprenorii:
https://www.superantreprenori.ro/albaiulia/

 

Published in Comunicate
Pagina 1 din 2

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.