Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Marți, 22 Februarie 2022

  • În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, există o majoritate indecisă – 81% din populația nevaccinată – aflată în expectativa unor informații concrete și coerente cu care să poată lua o decizie.
  • Protejarea familiei este cel mai important considerent pro-vaccinare pentru nevaccinații indeciși (37%), urmat de dorința de a reveni la normalitate (27%) și, abia apoi, de temerile legate de propria sănătate (26%).
  • Loteria vaccinării sau ziua liberă la serviciu sunt cele mai puțin convingătoare motivații pro-vaccinare în rândul nevaccinaților indeciși (3%).

În discuțiile din mediul online despre vaccinarea împotriva Covid-19 nu există opinii moderate – în luna octombrie, dintre cele 15.000 de comentarii și postări pe forumuri, 59% sunt din sfera teoriilor conspiraționiste și anti-vaccin (sursa: Zelist). Pe stradă, în autobuz, la TV, România pare a fi împărțită în pro și contra vaccin. Dar este aceasta oglinda societății românești?

Agenția Leo Burnett, membră a Publicis Groupe România, a derulat un studiu pentru a vedea în ce măsură cele două atitudini diametral opuse sunt reprezentative pentru societatea românească.

Irina Savu, Data Intelligence Director, Leo Burnett: „În realitate, lucrurile stau foarte diferit față de ceea ce vedem în mass-media și pe internet. Faptul că cei anti-vaccin sunt foarte vocali – aproape 60% din comentariile online – nu înseamnă că sunt și mulți. Studiul arată că mai puțin de 20% dintre persoanele nevaccinate sunt anti-vaccin. Imensa majoritate a populației nevaccinate este dezorientată – nu respinge ideea vaccinării, însă se confruntă cu foarte multe temeri și neclarități pentru care nu și-a găsit răspuns în comunicarea de până acum”.

Cercetarea, realizată la începutul lunii noiembrie, a identificat patru tipologii în rândul nevaccinaților indeciși, fiecare caracterizată de propriile bariere în calea vaccinării, dar si de o serie de motivații personale puternice, care ar putea să îi conducă spre o decizie.

Temători cu privire la efectele vaccinului – 36% dintre nevaccinații indeciși

Noutatea vaccinului împotriva Covid-19 este o barieră care îi neliniștește în special pe cei cu vârsta peste 35 de ani, din mediul urban, cu educație medie și superioară. Teama pentru efectele pe termen lung este observată în special în rândul femeilor și persoanelor cu copii.

Tinerii de 18-24 de ani și persoanele de peste 55 de ani sunt cei mai îngrijorați de efectele secundare pe termen scurt ale vaccinului. De asemenea, tinerii și persoanele din mediul rural sunt cei care au ca barieră importantă frica de ace în general.

Sceptici despre utilitatea vaccinului – 24% dintre nevaccinații indeciși

Îndoielile despre utilitatea vaccinării provin din faptul că vaccinul nu oferă protecție 100% împotriva noului coronavirus; acesta îi determină să considere că nu au nevoie de vaccin în special pe tinerii cu vârste până în 35 de ani. Informația că există multe cazuri grave de COVID-19 și în rândul persoanelor vaccinate îi neliniștește în special pe bărbați, pe persoanele de peste 55 de ani și pe cei cu educație primară. Convingerea că e mai natural să treacă prin boală este cea mai puternică în rândul bărbaților din mediul urban.

Dezorientați de lipsa de informații – 23% dintre nevaccinații indeciși

Neclaritatea cu privire la efectele adverse este o barieră împotriva vaccinării în special pentru bărbați, persoane cu copii și persoane din mediul rural.

Tinerii și persoanele cu studii superioare se simt blocate de multitudinea de informații contradictorii care circulă în mass media. Zvonuri nefondate sau informații eronate dpdv științific, precum faptul că se injectează cu un virus, îi oprește în special pe bărbați, tineri și persoane din mediul rural.

 Opozanții obligativității vaccinului – 17% dintre nevaccinații indeciși

Pentru o parte dintre ezitanți, obligativitatea vaccinării constituie în sine o barieră majoră, crescând îngrijorarea în privința vaccinul împotriva Covid-19. În această categorie se încadrează în special persoanele peste 55 de ani, tinerii de până în 24 de ani, precum și femeile.

 Motivații pro-vaccinare

Protejarea familiei reprezintă cea mai puternică motivație care i-ar putea determina pe vaccinații indeciși să aleagă vaccinul (37%). Urmează dorința de a reveni la o viață normală (27%) și abia apoi grija pentru propria sănătate (26%). În rândul tinerilor se remarcă și posibilitatea de a călători, care reprezintă o motivație chiar mai importantă decat protejarea familiei (39%).

Loteria vaccinării sau alte beneficii, precum ziua liberă la serviciu, sunt cele mai puțin convingătoare motivații pro-vaccinare, pentru nevaccinații indeciși (3%).

Surse de informare

Sursele de informare în care au încredere cei care sunt în expectativa unei decizii sunt: doctori și epidemiologi (35%), prieteni și rude vaccinate (26%) sau experți din țări în care pandemia este ținută sub control (21%). În cazul tinerilor se remarcă și rudele plecate în străinătate, ca o sursă de informații de încredere (22%). Cele mai neconvingătoare surse de informații – în ordine: celebrități, preoți, persoane publice sau politicieni.

 

Studiu: Leo Burnett

 

Published in Comunicate
Marți, 22 Februarie 2022 14:18

Cum va arăta managementul categoriei in 2022?

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor în mediul online. Schimbările dramatice ale activității consumatorilor au dus la creșterea vertiginoasă a unor categorii. Constrângerile economice au limitat cheltuielile anumitor segmente de consumatori, în timp ce altele au fost de neatins, iar creșterile au avut loc pe fondul unor provocări mari legate de stocuri și aprovizionare. Comportamente de consum care păreau doar trenduri emergente, au devenit obișnuințe.

Într-un mediu atât de agitat, accesul la insight-uri actuale, acționabile și relevante devine de neprețuit. Cu toate acestea, rămâne o provocare pentru managementul categoriei produscătorilor de CPG (Consumer Packaged Goods), cât și pentru cei din e-commerce.

Obținerea de informații despre schimbările, barierele, trigger-ele comportamentului consumatorilor și performanța actuală a produsului este esențială pentru stabilirea prețurilor și promovare, cele două pârghii de acțiune, se afla sub controlul managerilor de categorie. Sunt, de asemenea, două dintre cele mai dificile lucruri de planificat pe termen lung.

O altă provocare pentru managerii de categorie este crearea de relații mai puternice, oneste și transparente între producători și retaileri.

Conform Nielsen IQ, prioritățile strategice ale managerilor de categorie în 2022 sunt: 

1. Să-și înțeleagă mai bine clienții și să construiască strategii centrate pe cumpărători. O platformă comună pentru datele din retail poate sprijini planificarea integrată  și poate ajuta atât managerii din categoriile CPG, cât și pe cei din e-commerce să lucreze pentru atingerea obiectivelor comune, care au în centru consumatorul. 

2. Să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a optimiza strategiile de preț și merchendising37% dintre retailerii de produse alimentare și de medicamente raportează că sunt „pe deplin pregătiți” să automatizeze gestionarea prețurilor și merchandising-ul vizual în perioada care urmează.

3. Să-și concentreze planificarea promoțiilor pentru a maximiza veniturile. Managerii de categorii vor să știe ce contează pentru consumatori și să dezvolte insight-uri strategice bazate pe surse de încredere. Își doresc să își adapteze eficient tacticile în conturile lor de retail și să execute promoții care funcționează atât pentru brandurile lor, cât și pentru partenerii din retail.  

Provocările anului 2022 în noul mediu de retail sunt mult mai mari, dar și instrumentele și resursele pentru a le răspunde sunt mult mai numeroase. 

Pentru metodologie, structură, insight-uri și know-how din perisajul de retail românesc, nu rataţi cursul de Category Management din 3,4,5 și 6 mai cu Cristina Toma. 

Sursă: Nielsen Iq.

 

Published in Noutati

Piața digitală din segmentul Home & Deco din Europa nu dă semne că încetinește motoarele, dimpotrivă acest sector estimează că va crește cu peste 200% în 2022. Anul 2021 nu a stat mai prejos pentru jucătorii din România. Pentru Mezoni.ro, magazin online cu mobilier şi decoraţiuni, a însemnat o creștere a cifrei de afaceri cu 33%, plus realizarea a numeroase proiecte ambiţioase precum intrarea pe piața din Ungaria.

Universul Mezoni include o mare diversitate de produse pentru casă, precum piese de mobilier  și obiecte decorative de la firme apreciate precum Bedora și Green Future, precum și produse dedicate copiilor de la brandul BebeLuca.

Spre deosebire de anii anteriori, în 2021 au fost adăugate mai multe produse din categoria de mobilier și accesorii pentru dormitor. Și este firesc deoarece este o consecinţă a timpului mare petrecut acasă. Pe viitor, Mezoni.ro dorește să meargă în aceeași direcție, deoarece cumpărătorii de articole home & deco fie că lucrează de acasă, fie că se bucură de refugiul personal după o zi grea, vor să-și facă casele mai atractive. Dorința lor de-a avea un spațiu care să îi reprezinte, personalizat, se va observa în achizițiile lor de piese de mobilier sau accesorii decorative.

”Principala categorie de focus o reprezintă articolele destinate dormitorului, în special somnului, cât și a celor de birou. Vom investi mai mult în dezvoltarea brandului propriu, prezent în categorii precum: scaune de birou, covoare și canapele.” a declarat Raluca Szanto – Chief Comercial Officer Mezoni.

În industria mobilei, numărul românilor care aleg să-şi cumpere mobilier online creşte constant, chiar dacă mulți încă preferă să vadă acele piese dominante pentru casă şi în showroom-uri. Interesul românilor pentru amenajarea locuinţei s-a reflectat în căutările pe Google, iar prioritățile lor în materie de amenajare s-au schimbat comparativ cu anii precedenţi. Pentru că au fost nevoiți să petreacă mai mult în interiorul casei, aceştia au fost preocupaţi să-şi amenajeze un spaţiu de lucru funcţional, dar și o oază de relaxare și odihnă.

”Contextul pandemic a fost favorabil pentru noi, magazinul online Mezoni.ro având o creștere de 40% la nivel de business. De aceea, în continuare ne vom concentra pe dezvoltarea strategiei de brand awareness, dar și pentru consolidarea poziției în piață.” a mai spus Raluca Szanto – Chief Comercial Officer Mezoni.

Piața de home & deco, pe un trend ascendent

Printre cele mai râvnite produse din gama home & deco din portofoliul Mezoni.ro se numără canapelele, scaunele de birou, covoarele, dar și obiectele de decor, ustensilele de bucătărie și masă și alte articole de lifestyle.

”Sectorul de e-commerce homedeco din România a cunoscut o creștere accelerată în 2021, cu foarte mulți jucători în piață, însă avem certitudinea că ocupăm un segment relevant al acesteia.

Pentru că Mezoni este în continuă creștere și expansiune, din vara 2021 suntem prezenți și pe piața din Ungaria. De asemenea, am explorat mai multe canale de vânzare, în această perioadă

compania înregistrând o creștere de 30% din veniturile generate de vânzările B2B și marketplace. Ne așteptăm în continuare la o creștere susținută în acest segment de piață, de aceea vom fi acolo unde business-ul nostru are cele mai mari șanse de evoluție.” a concluzionat Raluca Szanto – Chief Comercial Officer Mezoni.

 

Published in Comunicate

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.