Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Miercuri, 25 August 2021

Adriana Handaric a urmat modulul Marketing and Digital Strategy. Desi este un antreprenor ocupat, îşi găseşte timp pentru perfecţionare şi pregătire continuă. La ultimul curs de Product Marketing la care a participat, s-a numărat printre cei mai activi cursanţi, cu multe exemple din experienţa sa şi organizaţiile cu care lucrează. "Even the wisest mind has something yet to learn" - este unul dintre citatele preferate ale Adrianei.

Know how-ul de marketing al Adrianei serveşte şi cauzelor bune, nonprofit. Este manager de comunitate şi membru în Board-ul Asociatiei Happy Moms, o comunitate online care sprijină antreprenoarele și le facilitează accesul la educație, suport și networking.

Ce ai aplicat şi implementat concret ca urmare a parcurgerii modulului de strategie digitală?

Aveam mare nevoie de structură în cadrul ambelor activități și de informații actuale ceea ce am și obținut.

Deși am urmat o facultate economică cu specializare în marketing, iar în anii care s-au scurs de la terminarea facultății, cunoștințele mele s-au completat cu diverse cursuri din sfera educației formale și informale și am acumulat o experiență valoroasă în domenii variate, experiența aceasta a fost ca o gură de aer proaspăt.

Activitatea mea profesională pendulează între o afacere de familie, în domeniul IT și o ramură dedicată sferei marketingului, mai precis ajut antreprenorii care aleg să vină către mine să găsească și să implementeze strategia potrivită pentru dezvoltarea afacerii lor.

Aveam mare nevoie de structură în cadrul ambelor activități și de informații actuale ceea ce am și obținut.

Procesul de creare și implementare a unei strategii digitale a devenit mult mai clar și facil, am reușit astfel să creionez strategii de marketing atât pentru afacerea mea, cât și pentru alte afaceri, cu rezultate foarte bune și obiective îndeplinite.

Care a fost cea mai utilă sau mai valoroasă zonă de know-how la care ai avut acces în programul de certificare CIM alături de noi.

Accesul la un sistem de educație cu vechime, dar totuși ancorat în realitatea zilelor noastre mi se pare fantastic. Am apreciat structura, varietatea informațiilor transmise și forma în care ne-au fost puse la dispoziție.

Nu aș putea să aleg doar un aspect valoros pentru că au fost foarte multe, pornind de la platforma online prin intermediul căreia s-a realizat transferul de cunoștințe, webinarele, biblioteca virtuală cu sute de materiale și cărți accesibile, disponibilitatea profesorilor pentru a clarifica nelămuriri, dar și pentru a face recomandări pe marginea lucrării.

Mi s-au părut foarte utile modelele de marketing pe care le-am studiat și oportunitatea de a vedea cum funcționează ele prin intermediul studiilor de caz, dar și al lucrării elaborate. M-au inspirat apoi să le utilizez în situații inedite, căci marketingul pe lângă modele și cifre, presupune creativitate și inovație.

Ce înseamnă product management în compania voastră?

Cred că product management înseamnă, în primul rând, gestionarea unui produs sau a unui serviciu care vine în întâmpinarea unei nevoi sau care poate creează o nevoie, însă, în al doilea caz, poate dura până când reușești să aduci conștientizare în rândul publicului țintă.

Noi pornim de la nevoile clienților, adunăm informații și concepem vestitul MVP (minimal viable product), dar am învățat că dacă am ajuns la MVP, e necesar să-i dăm drumul în piață și să ajustăm pe parcurs. Altfel riscăm să pierdem momentul și e valabil atât în IT, cât și în marketing și în multe alte domenii de activitate.

Mi se pare esential ca ceea ce concepi să se bazeze pe o minimă cercetare și testare, astfel încât să crești șansele de reușită.

Apoi suntem atenți la toate semnalele care vin de la clienți și din piață, aducem îmbunătățiri, însă nu toate sunt aliniate și cu partea de business. Am avut situații în care am ales să nu dezvoltăm produsul pentru că raportul beneficii costuri nu ne era favorabil.

Platforma noastră, Undeumblă, se află în continua modificare și ajustare, tocmai pentru a veni în sprijinul clienților.

Două companii din România pe care le admiri pentru strategie de marketing digital şi de ce?

Ce întrebare frumoasă și provocatoare în același timp, pentru că mă bucur să văd în peisajul online românesc creativitate și dorință de apropiere de public, hai să-i spunem chiar umanizare a brandului.

Alegerile mele pentru azi sunt ING și Smartbill. Șunt clientul acestor companii și beneficiez de serviciile lor de ceva timp deja, așa că le și urmăresc în online. Apreciez abordarea prietenoasă, atât în tonul folosit, cât și în grafică, orientarea către digital și simplificarea proceselor și a task-urilor zilnice pe care le întâlnim în activitatea companiilor.

ING a venit anul acesta cu o inițiativă foarte faină, “Cât ai spune Leu”, care-l are în centru pe Laurențiu Mihai, brașovean de-al meu, implicat în mai multe proiecte antreprenoriale, printre care și un blog foarte popular în care împărtășește din experiența lui ca investitor. Scopul platformei este să ofere soluții și inspirație pentru diversele provocări pe care le întâlnim în sfera gestionării finanțelor.

Materialele se regăsesc în mai multe formate, astfel încât să acopere preferințe variate în materie de consum al conținutului cum ar fi articole, materiale scrise, podcast-uri sau video-uri și o soluție ingenioasă prin care au integrat serviciile de consultanță financiară pe care le oferă, sub denumirea “Banometru”.

Am apreciat asocierea cu o persoană cunoscută în mediul online, relevantă pentru domeniu, conceperea și distribuirea de conținut valoros și scopul în sine al platformei care este contribuția la educația financiară a românilor.

Și să nu uităm de platforma Startarium, un alt proiect dezvoltat de ING, în colaborare cu Impact Hub, prin care oferă antreprenorilor acces la tot ce au nevoie ca să dezvolte o afacere.

Și Smartbill a mizat pe generarea de conținut și pe educarea antreprenorilor, fie că sunt sau nu clienții lor, prin blogul pe care publică, constant, articole sub diverse categorii.

Deși a fost un subiect delicat, am apreciat și petiția pe care au ințiat-o împreună cu Valentina Saygo, prin care au propus un set de măsuri necesare sprijinirii mediului de afaceri de către Guvernul și Parlamentul României, după ce s-a instalat pandemia și restricțiile care au afectat o mare parte dintre companiile românești.

Prevederile GDPR, măsurile implementate de companiile producătoare de dispozitive mobile prin care utilizatorii pot restricționa accesul la datele lor și astfel pot influența succesul campaniilor plătite în mediul online, precum și reticența tot mai mare a consumatorilor față de reclame, sunt semnale că ar trebui să ne îndreptăm cu o parte consistentă a resurselor de care dispunem, către marketingul prin conținut.

O astfel de abordare precum au cele două companii amintite mai sus, poate aduce rezultate frumoase.

Cum foloseşti profilele de clienţi în activitatea ta şi cum le populezi cu date relevante?

Ca om de marketing am învățaț că profilul clientului este unul dintre primele elemente la care mă uit, fie că vorbim despre activitatea uneia dintre companiile în care activez, fie că e pentru unul dintre clienții mei. Datele nu sunt atât de ușor de obținut azi, cu atât mai mult dacă faci parte sau lucrezi cu o companie de dimensiuni mai mici. Așa că e nevoie să apelezi la creativitate. Sigur că pentru a defini un segment vizat sunt utile datele statistice disponibile în online, dar experiența mi-a demonstrat că e nevoie să vorbești pe “limba clientului” ca să înțeleagă ce ai tu de oferit. Și atunci am nevoie de mai multe informații pe care le obțin în mai multe forme: prin intermediul chestionarelor prin care colectez diverse date care sunt de interes, distribuite clienților existenți sau potențiali și interviuri 1 la 1.

O altă variantă este cercetarea profilelor celor care sunt fani în mediul online, care arată interes pentru activitatea desfășurată pe rețelele sociale, căci e un semnal foarte bun că ei fac parte din publicul țintă.

Concep chiar o poveste a unui reprezentant al publicului țină, care mă ajută, de exemplu, să concept apoi tematica pentru calendarul de conținut și nu numai. Cu cât știm mai multe despre clientul ideal, inclusiv elemente care țin de sfera emoțională, cu atât mai bine putem să comunicăm cu el și să ajungem la el.

Cum te ajută know-how-ul de marketing în activitatea de la asociaţia “Happy Moms”?

M-am alăturat Asociației Happy Moms, de 5 ani și jumătate deja, iar din 2019 am acceptat să fac parte din board-ul de conducere al acesteia. Am construit alături de colegele mele, Dana Lupșa și Alexandra Ciucanu, o comunitate online care sprijină antreprenoarele și le facilitează accesul la educație, suport și networking.

A fost nevoie să aduc în această activitate un cumul de experiență dobândit ca specialist în marketing, antreprenor, manager cu vechime în corporație și femeie, care înțelege cât e de provocator să gestionezi o multitudine de roluri, atât pe plan personal, cât și profesional, atunci când vrei să demarezi sau să dezvolți o afacere.

Ne-am dorit să ajungem la cât mai multe femei și să le sprijinim și zic eu că am reușit. Cum? Prin intermediul comunităților online pe care le-am format, al unui program de şapte săptămâni, conceput și implementat anul trecut, în plină pandemie, de dezvoltare și susținere a afacerilor și networking, derulat online și offline, atunci când a fost permis.

Discutăm de un ONG care are nevoie de finanțare pentru derularea tuturor proiectelor și e nevoie de strategie pentru promovare, vizibilitate și atragerea finanțării. Așadar know-how-ul de marketing este mai mult decât binevenit.

Un secret de productivitate de marketing şi de business? Cum reuşeşti să ţii în echilibru atât de multe arii din viaţa ta? Profesia şi copiii, business-ul de familie şi celelate afaceri pe care le sprijini ca şi consultant, proiectele plătite cu cele non-profit?

E nevoie de echilibru în toate ariile în care activăm.

Aș zice că secretul e planificarea, dar e doar o parte. Realitatea e că e nevoie de echilibru în toate ariile în care activăm.

Undeumblă este o afacere cu vechime deja, care nu mai necesită implicare non-stop. Am pus în mișcare procese și proceduri care mă ajută mult și îmi oferă și spațiu să dezvolt un brand personal ca profesionist în marketing, care îmi poartă numele, Adriana Handaric – Adressed Marketing.

Dacă vorbim de activitatea din cadrul asociației, acolo echipa a crescut foarte mult în ultima perioadă și implicit și activitatea, însă faptul că suntem trei membre ale board-ului de conducere ne permite să repartizăm echitabil sarcinile.

Una dintre valorile mele este educația și nevoia de contribuție și de a schimba ceva, așa că activitatea ca voluntar vine natural, asemenea celei de marketing care face parte din ceea ce sunt, nu doar ca profesionist, căci toți facem marketing și la nivel personal, dar aici e o altă poveste pentru o dată viitoare.

Antreprenoriatul îmi permite să-mi organizez timpul și în funcție de nevoile familiei, iar familia este și ea una dintre valorile mele, așa că reușesc să găsesc întotdeauna timp pentru ea.

Atât timp cât activitățile pe care le avem, sunt în concordanță cu valorile noastre, lucrurile se așază natural, așa cum avem nevoie.

Cred că atât timp cât activitățile pe care le avem, sunt în concordanță cu valorile noastre, lucrurile se așază natural, așa cum avem nevoie. Sigur că dublate și de planificare, al cărui fan declarat sunt de ceva vreme.

Nu ratati ultimele înscrieri la modulul de marketing şi strategie digitală. Programul impune îndeplinirea unor criterii de admitere şi se adresează doar celor cu un anumit nivel de experienţă şi care vorbesc fluent limba engleză. *.

 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.