Cel mai recent studiu Exact Business Solutions, realizat în martie 2021*, dezvăluie o serie de informații interesante care răspund la câteva dintre aceste întrebări, pentru a veni în sprijinul brandurilor care vor sa își înțeleagă mai bine targetul:
Decizia de cumpărare
În primul rând, este deja știut faptul că mamele cheltuiesc des și mult când vine vorba de copii. În cadrul gospodăriei, pentru aproape 60% dintre mamele intervievate, responsabilitatea cu privire la cumpărăturile pentru copii le revine exclusiv lor, în timp ce aproape 40% beneficiază de ajutorul unei alte persoane.
Aspecte importante ale unui brand sau produs pentru copii
Calitatea reprezintă principalul aspect căutat de mămici la un brand pentru copii, însă este de asemenea important ca raportul calitate-preƫ să fie unul bun. În acelasi timp, respectivul brand trebuie să inspire încredere.
De asemenea, pentru aproape jumătate dintre mamele intervievate, contează recenziile bune ale produselor pe care le au în vedere a le cumpăra.
Sursele de informare
Este important de luat în calcul pentru brandurile care produc articole destinate copiilor că, în egală măsură (30%), mămicile consultă atât cărți de specialitate, cât și bloguri, respectiv comunități online, însă majoritatea (77%) cer părerea medicului pediatru atunci când doresc să cumpere produse pentru copii.
O altă sursă importantă de informare este internetul: peste 60% dintre mame caută pe internet informații relevante cu privire la produsele destinate copiilor.
Tipare de cumpărare
Aproape 60% dintre mamele participante la studiu aleg cu atenƫie produsul pe care îl cumpără, 38% apreciază mersul la cumpărături si tot atâtea cumpără doar produse de calitate. Loialitatea faƫă de brandurile destinate copiilor este remarcabilă: doar 22% încearcă branduri și produse noi tot timpul.
Ambasadori de brand
Deși atunci când sunt multumite de un brand, doar 30% dintre mame postează un review pozitiv, cu toate acestea peste 90% dintre ele îl recomandă prietenilor și rudelor.
În concluzie, mamele reprezintă un target foarte complex, prin urmare sunt încă multe de cercetat și aflat despre el, mai ales când vine vorba de strategia de marketing a companiilor. Pentru informații mai aprofundate, însă, studiile trebuie personalizate, în concordanță cu specificitățile fiecărui brand în parte.
_________________________________________________________________
*Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 175 femei din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18-65 ani, mame a cel puțin un copil și utilizatoare de internet
Digital Health Index / Indicele de Sănătate Digitală, un instrument propriu de măsurare a sănătății brandurilor în digita a fost creat special pentru a pune la dispoziția clienților, în timp real, informații relevante despre starea brandurile acestora - de la radiografierea brandurilor și a concurenței până la diverse predicții în scopul luării celor mai bune decizii de business.
Pe baza DHI sunt generate clasamente lunare dedicate mai multor industrii-cheie, plecând de la punctajul rezultat. În această primă etapă, s-a luat în calcul Q1 2021 în comparație cu Q4 2020, cu scopul de a surprinde cât mai clar evoluția industriilor pe baza deciziilor lor digitale.
Primele categorii analizate sunt Auto, Banking, Retail, Telecom și se găsesc pe www.digitalhealthindex.ro. Următoarele categorii vor fi expuse pe site până la finalul acestei luni, iar analiza acestora se va regăsi și în infografice.
După un 2020 care le-a afectat radical modul de viață, românii se simt izolați și, mai mult decât oricând, declară că nu se mai simt ei înșiși. 83% spun că nu mai simt că au o conexiune cu brandurile (surse: GWI 2020 si SNA Focus). Trecerea inevitabilă la online: cursuri online, cumpărături online, mese online de familie, nu a făcut decât să contureze necesitatea unui nou tip de măsurare care să evalueze în mod clar, la zi, prezența digitală a unui brand.
Bazat pe multiple surse de date, DHI este un instrument modern, complex, de radiografiere și măsurare calitativă și cantitativă a tuturor indicatorilor de brand, de poziționare a brandurilor și a concurenței acestora, pentru a ajuta la restabilirea conexiunii dintre consumatori și branduri.
“Dacă, atunci când iei decizii, nu știi ce se întâmplă cu brandul tău și te bazezi doar pe modele de marketing de acum 2-3 ani, n-ai făcut absolut nimic. Brandurile au nevoie de date proaspete, actuale, care să reflecte ceea ce se întâmplă astăzi sau cel puțin în săptămâna curentă. Altfel, Always-On Marketing devine Always-Late Marketing.
Digital Health Index vine odată cu noua epocă a măsurării, integrând milioane de date în timp real, cu mare potențial în viitoarele decizii de business ale clienților noștri: de la prioritizarea canalelor media, obținerea unui content mai bun, până la strategii de comunicare mai eficiente”.
Teddy Dumitrescu,
CEO, Publicis Groupe România
Digital Health Index / Indicele de sănătate digitală este alcătuit din trei scoruri principale, fiecare reprezentând 1/3 din DHI.
1. Digital Power Score / Scorul de Putere Digitală măsoară cât de interesant este brandul respectiv pentru consumatori așa cum se manifesta online
2. Content Power Score / Scorul de Putere a Conținutului măsoară prezența on-line a unui brand, pornind de la sursele mențiunilor din spațiul digital.ro și face o pondere cu impactul pe care îl au aceste mențiuni (viewership). Cu alte cuvinte, nu este suficient să ai apariții în online, ele trebuie sa fie și puternice pentru a obține un scor mai mare.
3. Conviviality Score / Scorul de Convivialitate măsoară nivelul de empatie a unui brand dat de câte interacțiuni pozitive are acel brand în Social Media.
“Digital Health Index este un indicator ce măsoară cantitativ și calitativ sănătatea unui brand în digital. Odată cu crearea lui, am reușit să identificăm acele surse de date care raportează concomitent aceiași indicatori atât pentru brandul ales, cât și pentru competitori, cu scopul de a ghida clienții către o comunicare relevantă pentru un public în perpetuă schimbare. Faptul că ne uităm la engagement-urile din social media agregate pe mai multe branduri și în timp real este un diferențiator considerabil pe piața din România”.
Alexandra Caciur,
Head of Data & Business Intelligence, Digitas România
Indicele de Sănătate Digitală este unul dintre rezultatele procesului transformării digitale a Grupului Publicis, în scopul optimizării la maximum a investițiilor clienților în comunicare. Soluțiile Grupului sunt bazate pe econometrie, Data tools, identificarea ROI-ului investiției de comunicare în generarea de vânzări sau impactul în indicatorii de brand.