Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Luni, 03 August 2020

In criza generata de pandemie, editurile romanesti au fost nevoite sa se adapteze rapid, infruntand o scadere de piata semnificativa. Masurile de siguranta, apetenta publicului, sprijinul autoritatilor, bugetele, campaniile, schimbarea obiceiurilor de consum si alte provocari sunt o parte din elementele de luat in calcul cand vine vorba de strategiile de redresare. Am stat de vorba cu Miruna Meirosu, director de marketing si comunicare la Curtea Veche Publishing, despre activitatea editurii in aceasta perioada, importanta cartilor in societate, adaptare si solutii.

Piata de carte din Romania in coronacriza

Toata industria de carte din Romania a fost lovita puternic in perioada starii de urgenta, de la edituri la librarii, tipografii, autori, traducatori, ilustratori… Scaderea pietei a fost brutala, de pana la 75%, si toate planurile de revenire depind de o tinta care e in continua miscare. Desi s-a inregistrat o crestere a comertului online, ea nu a putut compensa nici pe departe oprirea vanzarilor din librariile fizice, inchise pe perioada starii de urgenta – pentru a va face o idee, vanzarile offline pe piata de carte erau inainte undeva la 70% din piata.
Fireste ca am fost afectati. Am fost nevoiti sa inghetam imediat in mare parte publicarea de carti noi, sa schimbam modul de lucru, sa analizam continuu evolutia obiceiurilor de consum, sa ne adaptam strategia de marketing. Ne bucuram ca, spre deosebire de alte edituri, am reusit pana in acest moment sa pastram echipa intacta, desi am trecut si noi printr-o perioada de somaj tehnic. Suntem constienti de faptul ca obiectivele de vanzari pana la finalul anului nu sunt deloc optimiste, asteptarile noastre s-au redus undeva la jumatate din ceea ce ar fi fost normal pentru industrie. Revenirea va fi de durata, analistii prevad in acest moment un orizont de la 5 la 10 ani pentru o revenire a pietei de carte in punctul de unde a cazut.

Initiative

Ce ne-am dorit imediat a fost ca angajatii si clientii editurii sa fie in siguranta, asa ca prima masura a fost mutarea companiei aproape integral la lucrul online, de acasa, cu renuntarea la orice tip de eveniment offline, totul dublat de masuri de protectie pentru colegii nostri nevoiti sa ramana pe baricade in continuare. In mod firesc, orice criza aduce schimbari si, asa cum si cartile pe care le publicam spun, e bine sa ne adaptam in permanenta. Dupa cum era de asteptat, ne-am dezvoltat si mai mult zona de marketing si comunicare online.
Am incurajat comportamentul responsabil si am transformat campania noastra #timpulsacitim in #timpulsacitim #acasa, dubland indemnul la lectura prin reduceri de pret considerabile.
Am continuat sa crestem platforma noastra de dezvoltare personala carticheie.ro si am avut pe perioada starii de urgenta #carticheieLIVE, o serie de dialoguri cu psihologi pe baza cartilor de profil. Multe proiecte editoriale am fost nevoiti sa le lasam in stand-by pe o perioada nedeterminata si aici am beneficiat de toata intelegerea autorilor, care sunt constienti de context si de dificultatile prin care trece industria.

Cele mai populare carti Curtea Veche Publiching in pandemie
Pe site-ul propriu, in perioada pandemiei am vandut cel mai mult noua carte a Laurei Cosoi, „Papa tot! Retete pentru o copilarie fireasca”, de altfel una dintre putinele noutati editoriale; carti despre relatii de cuplu (seria Radu F .Constantinescu, cartile lui Esther Perel), carti pentru copii (din seria Povestile Cristinei), carti de cooking („Maramures in bucate” de Nicolai Tand, cartea Elenei Butuc, lalena.ro – „Top 50 de retete pas cu pas”, cartile Jamilei), cartile de educatie financiara ale lui Robert T. Kiyosaki. Offline e dificil de facut un top relevant in acest moment, de vreme ce librariile au fost inchise o mare parte din acest timp si raportarile din piata de dupa redeschiderea lor inca nu sunt disponibile.

Marile provocari
Cea mai mare provocare este clar supravietuirea. Avem un intreg lant care se intrerupe: angajatii editurilor (editori, redactori, corectori, tehnoredactori, graficieni, personal de productie, experti in vanzari si distributie, marketing, comunicare etc), colaboratorii, traducatorii, ilustratorii, agentii literari, librarii. Vorbim de un lant de oameni care contribuie la bugetul de stat.
Cei care pun cultura si educatia pe ultimul loc intr-o criza cu siguranta ignora legatura dintre primul loc in Europa la numarul de cazuri de COVID-19, ultimul loc la consumul de carte si primul la analfabetism functional. Faptul ca suntem vulnerabili la mesaje false si nu putem citi printre randuri ne face extrem de usor manipulabili, prada conspiratiilor si fake news-urilor, si aici se vede lipsa de preocupare din ultimii zeci de ani. Cultura trebuie sa invete sa strige mai tare si pe intelesul unui public larg. Nu putem defini aceasta perioada altfel decat ca pe o criza profunda, care arata deja mult mai rau ca cea din 2008-2010.
Editurile au sub o forma sau alta parte de o astfel de criza cam o data la 10 ani. Urmatorul an va fi unul de adaptare continua, cu multe necunoscute si probabil cu multe pierderi, implicatiile pandemiei vor fi la toate nivelurile, de la cel economic la cel psihologic. Cu siguranta vor supravietui jucatorii care vor sti sa isi adapteze serviciile si produsele la noua realitate si vor intelege noile nevoi ale publicului. Provocarile vor fi pentru piata de carte multe, de la trecerea accelerata spre online cu o reasezare a raporturilor de business dintre furnizori si distribuitori, pana la presiunea alegerii titlului si tirajului corect, la adaptarea promovarii sau la provocarile intampinate intern - pastrarea echipelor, pastrarea unor raporturi sanatoase in randul resurselor umane in contextul lucrului de acasa, al presiunii psihologice a pandemiei, al rezistentei in fata unor proceduri care acum se desfasoara exclusiv online. Daca pana acum panica generalizata este cea care a inghetat consumul de carte, odata cu adancirea unei crize economice motivele scaderii consumului vor fi unele de ordin financiar.
Cu toate acestea, sunt increzatoare ca in timp lucrurile se vor aseza, oamenii au nevoie de carti. Ce trebuie sa intelegem cu totii este ca singura modalitate prin care intreaga industrie poate supravietui e continuarea publicarii de carti de catre edituri.

Bune practici si actiuni apreciate
Pandemia si statul in casa ne-au fortat pe toti sa fim mai umani si mai creativi. Mi-a placut foarte mult comunicarea celor de la Penguin UK, care au conceput propuneri saptamanale de carti foarte bine adaptate contextului. M-am bucurat ca am reusit sa ii vad online in live-uri sau sa ii ascult in podcasturi pe marii autori, la care nu am fi avut acces decat foarte greu. La nivel national, mi-a placut ca in lipsa intalnirilor offline specifice industriei de carte au existat initiative din partea partenerilor nostri de a ne intalni online si de a inlocui macar formal marile targuri de carte. Targul de carte organizat de elefant.ro, de exemplu, a fost conceput astfel incat a replicat fidel ideea unui targ – fiecare editura a avut un stand propriu la care a venit cu reduceri semnificative, a existat o scena virtuala unde, dupa un program, au fost transmise live lansari de carte – Curtea Veche a fost prezenta chiar si cu autori straini.

Lantul de librarii Carturesti a avut o campanie frumoasa prin care i-a conectat pe cititori cu autorii romani si a incurajat salvarea librariilor prin achizitia de carte.

Campania initiata de AER, #citesteromaneste, este la fel o incercare de a aduce laolalta editurile, autorii, cititorii pentru a face publicul sa constientizeze ca industria nu poate continua fara sprijinul lui. Desigur, putem imprumuta din orice industrie.

Am remarcat initiativele independente ale actorilor care au adus teatrul si filmul pe YouTube si pe Facebook, am admirat cum Festivalul Enescu a trecut imediat in online si a oferit acces gratuit la spectacolele din anii 2018 si 2019, mi-a placut sa particip online la spectacole de teatru, am vizitat muzee virtuale (in Romania fotograful Florin Ghioca a realizat o astfel de expozitie virtuala cu fotografii din teatru).

Am urmarit jurnalul de pandemie de la DOR, concertul drive-in al celor de la Global Records, live-urile si conferintele online pe zona de educatie financiara – toate arata ca lucrurile se pot face si altfel, cu succes.

Brandurile care au oferit sprijin culturii in aceasta perioada sunt de laudat. De exemplu, platforma celor de la Vodafone, Impreuna Mai Puternici, a oferit un sprijin insemnat industriilor culturale in aceasta perioada.

Solutii pentru iesirea din criza
Cu siguranta trebuie sa fim mai uniti. Suntem o industrie fragmentata, care nu trebuie reprezentata doar de editori, ci poate si de librarii, agenti literari, care impreuna sa reclame mult mai eficient nevoia unor masuri. Sustinerea statului este esentiala, la fel si a publicului, care trebuie sa constientiezeze ca in momentul in care isi face cosul de cumparaturi poate decide care dintre editurile, autorii, librariile preferate vor supravietui. E o perioada buna pentru scris, iar editurile trebuie sa aiba mare grija la alegerea titlurilor pe care le publica. Un portofoliu puternic si relevant va conta mult pentru trecerea prin aceasta perioada.

Masurile de redresare ale pietei de carte
Curtea Veche Publishing face parte din AER, asa ca in mod firesc am sustinut propunerile transmise, vitale pentru noi. Piata de carte a fost mereu lasata la coada, aveam cel mai mic consum de carte din Europa si inainte de pandemie, insa, acest moment este unul crucial, pentru ca industria noastra nu poate supravietui fara masuri fiscale concrete din partea guvernantilor. In mijlocul tuturor acestor transformari extreme, daca lasam deoparte cultura, educatia, cartea, pierderile vor fi irecuperabile. Este nevoie de un plan de sustinere pentru antreprenorii culturali. Din pacate, in lipsa lor vom vedea din ce in ce mai multe edituri si librarii fortate sa renunte la angajati sau chiar sa inchida portile.

 

Publicul si cartile
Criza sanitara si emotiile generate de ea au schimbat in mod firesc nevoile si interesele publicului. Societatea in sine a trecut in aceasta perioada de la o stare de panica si inghet la o acceptare dublata de un interes pentru gestionarea situatiei lucrului de acasa si petrecerii timpului in familie, si apoi la nevoi reale de dezvoltare personala si mai ales financiara. Cartile noastre de business, de gestionare a anxietatii, de inteligenta emotionala, de cooking, de activitati pentru copii, toate au venit sa acopere aceste nevoi punctuale. Incertitudinea din mediul economic se reflecta si in felul in care publicul isi alcatuieste cosul de cumparaturi. In mod clar el este mult mai precaut acum, in mod clar se duce foarte usor in mediul online acolo unde gaseste pretul mai mic, insa la nivel de brand am simtit in continuare aproape comunitatea noastra de cititori, care in social media raspunde initiativelor noastre de a ne muta gandul in cel mai frumos refugiu, si anume cartile.

Customer Experience in marketingul de carte
Experienta pe care o oferim cititorilor nostri se consuma in interactiunile directe si indirecte pe care le avem, fie prin canalele noastre proprii, fie prin distribuitori. De la felul in care arata cartile noastre si portofoliul pe care il avem, pana la modul general de comunicare, interactiunile specifice achizitiei de carte, ambalajul, suportul pe care il oferim in mod constant. In momentul in care regulile jocului se schimba, gradul de retentie depinde si mai mult de experienta de cumparare. Cand trecem mai mult in online, partea de interactiune la raft cu produsul inainte de achizitie, foarte placuta in ritualul de cumparare de carte, trebuie inlocuita cu un mod de prezentare a produsului pe site care sa compenseze, cu o ghidare mult mai atenta si mai clara.

Recomandare de lectura
Una dintre putinele carti publicate in aceasta perioada este o carte despre pandemie, am considerat ca este un demers necesar, „Lumea in pericol. Ce urmeaza dupa pandemie?”, un proiect realizat impreuna cu New Strategy Center in care 43 de experti nationali si internationali analizeaza la cald din punct de vedere gepolitic, strategic, economic perioada prin care trecem.

3 lucruri importante pentru editori, autori, comunicatori, marketeri, autoritati și public
In primul rand, avem nevoie de cultura si educatie, cartea trebuie sustinuta si nu bagata in carantina, chiar daca pe piata de carte avem clar o stare de urgenta. Trebuie sa intelegem cu totii ca miza este mult mai mare si tine de identitatea noastra ca natie, de dezvoltarea noastra economica, de sanatatea noastra psihologica, de rezistenta in fata unor atacuri de fake news. Omul potrivit ajuns la locul potrivit poate schimba un sistem degradat, poate contribui la salvarea dintr-o criza, insa el nu va exista niciodata fara carte.
Trecand in lucruri mai concrete - preturile cartilor trebuie mentinute la un nivel sustenabil chiar si pe timp de criza. O carte de 50-60 lei este considerata scumpa in Romania, insa, nimeni nu vede costurile din spatele unei carti. Cartea este cel mai ieftin mod de a transmite informatie de buna calitate, utila, cuantificabila. Sa o reducem la pretul de productie si sa fie pasata drept cadou sau bonus ori sa fie mereu discountata, inseamna sa nu ii vedem niciodata adevarata valoare si sa ingropam, de fapt, pe toti cei care lucreaza la ea. Apoi, va indemn pe toti sa cititi si sa vorbiti despre cartile pe care le cititi, sa cumparati carti si sa oferiti carti.
Cartea ramane cel mai simplu mod de a pastra o igiena mentala, de a potoli anxietatea in vremuri de incertitudine, de a te reinventa si a veni cu idei salvatoare.

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.