Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Joi, 15 Octombrie 2020

Inovația de marketing nu este deloc un concept nou, dar rămâne în mare parte nelămurit. Înseamnă lucruri diferite în companii diferite, evoluează, se intersectează mult cu alte arii: new product development, agile marketing, change management. Pentru a face lumină, ne uităm la tot ce-i nou ca practică în domeniu, referințe academice și cărți dedicate, dar ne întoarcem și la clasici. În acest caz, resursele, autorii și articolele must read marca Harvard Business Review. De la Clayton Christensen la Rita Mc Grath sau Rosabeth Moss Kanter, fiecare aduce claritate, structură, concepte. Și întotdeauna argumentează cu date și exemple.  

Pe baza unui studiu realizat la nivel global, compania Arthur D. Little  a identificat cinci concepte distincte, dar puternic legate între ele ca fiind vitale în a sprijini performanța de business în anii care urmează: inovația bazată pe client, inovația proactivă de model de business, inovația frugală, inovația rapidă cu risc minim și inovația integrată, iar pentru fiecare dintre ele, o serie de trenduri care deja fac diferența între cine câștigă și cine pierde clienți în lumea competitivă de azi.

Dincolo de  trendurile prezentului și viitorului, managementul inovației  este deja un concept bine asezat în teoria și practica de business de Gary Hamel. Recomandăm  întoarcerea la „clasici” cu articolul lui Gary Hamel The Why, What, and How of Management Innovation, apărut în ediția din 2006 a Harvard Business Review. 

Inovația în principiile și procesele de management poate crea avantaj competitiv durabil pe termen lung și poate produce schimbări dramatice în poziția competitivă. Managementul inovației, mai mult ca orice alt tip de inovație, a permis depășirea unor noi praguri de competitivitate. Cu toate acestea, puține companii beneficiază de procese bine puse la punct de management al inovației. Multe afaceri au o metodologie formală de inovație de produs și multe au divizii R&D care explorează la granițele științei. Dacă aproape fiecare organizație a muncit sistematic în ultimii ani pentru a -și reinventa procesele de business de dragul vitezei și al eficienței, în mod paradoxal, foarte puține se concentrează pe ceea ce poate face cu adevărat diferența: managementul inovației.

O inovație de management poate livra un avantaj puternic unei companii inovative ca să producă o schimbare seismică în leadership-ul industriei. Tehnologia și inovația de produs, prin comparație, tind să producă avantaje de calibru mai redus, argumentează cu exemple Gary Hamel. Companii precum General Electric, DuPont, Procter & Gamble, Visa, Linux se diferențiază nu numai prin faptul că au produse performante, cei mai buni oameni, cele mai cunoscute branduri. Sursa comună și mai puțin vizibilă a succesului lor este managementul inovației.

DuPont a jucat un rol de pionier în dezvoltarea tehnicilor de bugetare a capitalului și a primelor metode de calcul al ROI (return on investment) în 1903 a căror utilizare a inițiat-o. Câțiva ani mai târziu, compania a dezvoltat de asemenea o modalitate standardizată de a compara performanța numeroaselor sale departamente de produs.  Aceste inovații, printre altele, au ajutat DuPont să devină unul dintre giganții industriali ai Americii.

Predominanța produselor Procter & Gamble în industria produselor de larg consum își are rădăcinile la începutul anilor 1930, când compania a început să își formalizeze abordarea de brand management.  În decadele care au urmat, P&G a construit serios pe acest succes timpuriu, creând valoare din activele sale intangible, explică Gary Hamel.

Visa, prima companie globală aproape „virtuală” , își datorează succesul inovației organizaționale. Când băncile fondatoare Visa au format un consorțiu în Statele Unite la începutul anilor 70, au pus bazele creării unuia dintre brandurile omniprezente peste tot în lume. Inovația a permis Visa să devină rețea financiară globală care conectează mai mult de 21 000 de instituții financiare și mai mult de 1.3 miliarde de deținători de carduri.

Linux, sistemul de operare este cel mai cunoscut exemplu recent de management al inovației: dezoltarea de tip open source.

Managementul inovației creează avantaj competitiv pe termen lung când întâlnește una sau mai multe din trei condiții: inovația este bazată pe un nou principiu sau sfidează ortodoxia managementului; este sistemică, adică înglobează o serie de procese și metode; este parte dintr-un program continuu de inovare în care progresul se acumulează în timp.

Într-atât de mare este puterea ordodoxiei și a lucrurilor încetățenite la nivel de management încât doar după ce producătorii americani au epuizat orice altă explicație pentru succesul Toyota- o forță de muncă docilă, subevaluată, cultura japoneză, automatizarea superioară -au fost în stare să admită că avantajul real al companiei japoneze constă în capacitatea de a exploata capitalul intelectual uman al muncitorilor obișnuiți. Așa cum ilustrează acest exemplu, abordările tradiționale de management sunt adesea atât de adânc înrădăcinate în gândirea executivilor încât sunt aproape invizibile și sunt menținute cu atât de mult devotament încât devin practic inatacabile. Cu cât mai puțin convențional este principiul de management al inovației din spate, cu atât mai mult timp le va lua competitorilor să răspundă. În unele cazuri, procesul și bătaia de cap pot continua zeci de ani.

Gary Hamel este unul dintre cei mai influenți gânditori de business ai lumii, autor, profesor și consultant. A fost vreme de peste 30 de ani decan la London Business School și este în prezent director of the Management Lab. Este „părintele” unor concepte cheie de strategie de business care au schimbat radical limbajul și practicile de management în organizații în întreaga lume,  cum ar fi:  “core competence” “industry revolution” sau “management innovation”.

În România, a fost tradusă în 2008 cartea sa, “Competiția pentru viitor”, scrisă în colaborare cu C.K. Prahalad la editura Meteor Press.

 

Published in Trenduri

Inovația devine disciplină obligatorie pentru profesioniștii de marketing care vor să obțină o certificare recunoscută internațional. Pe 7 noiembrie debutează primul și singurul curs intensiv de inovație desfășurat interactiv, online, dedicat exclusiv specialiștilor din România, organizat de Institutul de Marketing și accesibil unui număr limitat de 15 de participanți.

Cursul este parte dintr-un programul certificat avansat care include module de marketing, strategie și experiență digitală, management de brand și resurse și continuă cu o serie de cursuri intensive și webinare de-a lungul a opt săptămâni. Se aprofundează noțiuni și instrumente teoretice, urmate de realizarea unui plan concret de management al inovației pe care cursanții îl realizează cu sprijinul unor de tutori din Marea Britanie. În funcție de calitatea acestui proiect, evaluată la standarde internaționale, absolvenții pot obține sau nu o certificare internațională.

Pentru a fi acceptați în acest program, cursanții trebuie să îndeplinească criterii precise de admitere care includ experiență profesională, academică și un nivel avansat de limba engleză. Anual, doar 100 de profesioniști sunt admiși în programe de certificare internațională de marketing în România și doar o parte dintre aceștia obțin și recunoaștere internațională.

Inovația este pe agenda companiilor mari sau mici din România de mulți ani, iar progresele, inițiativele și saltul în know-how sunt mari. În egală măsură există și potențial neexploatat, capcane de evitat și oportunități de dezvoltare, în special în această perioadă în care existența multor firme depinde de competențele și experiența în managementul inovației. Companiile riscă fie să inoveze prea puțin și să nu mai fie relevante, fie să inoveze prea mult și să nu poată converti aceste eforturi în profituri pe termen lung.

Recunosc că m-a surprins inițial decizia Chartered Institute of Marketing (CIM) de a transforma cursul de inovație în modul obligatoriu - explică Oana Sav, Center Manager Oxford College of Marketing și trainer la Institutul de Marketing, însă în aceste vremuri pandemice o înțeleg și mai bine. Inovația nu mai e tichie de mărgăritar, ci instrument de supraviețuire, chiar dacă adesea este vorba de inovații mai mici și mai puțin spectaculoase, de proces, de produs, de inovație incrementală și nu neapărat radicală. Și mă bucur să văd că antreprenori curajoși au pariat și pe aceasta, ca strategie de redresare în acest an.

Cursul sprijină participanții să includă inovația în toate funcțiile și procesele de marketing, să identifice oportunitățile de a genera profit și să creeze un plan robust de management al proiectelor de inovație în companii. Urmând cursul de inovație în marketing, participanții pot aprofunda metode și instrumente cu ajutorul cărora să poată capitaliza oportunități generatoare de valoare adăugată pentru companie și acționari în actualul mediu în care competiția acționează disruptiv.

Institutul de Marketing a construit, în cei aproape zece ani de existență, o comunitate de peste 8.000 de membri și fani, cu peste 2.000 de absolvenți, dintre care mai mult de 500 alumni ai programelor de certificare internațională CIM.

Institutul a fost creat în parteneriat cu Oxford College of Marketing și More Marketing Solutions, pentru a oferi sprijin local în România, tuturor oamenilor de marketing interesați de performanță profesională la standarde internaționale prin certificări CIM (Chartered Institute of Marketing). Periodic, Institutul oferă acces la resurse de marketing, dar și webinare pe teme de interes din domeniu. Cei interesați pot găsi mai multe informații pe site-ul dedicat, www.institutuldemarketing.ro, dar și pe portalul de resurse Marketing Focus, www.marketingfocus.ro.

Chartered Institute of Marketing (CIM) este cea mai mare organizaţie profesională în domeniu, cu peste o sută de ani de existență, care trasează standardele profesionale de marketing şi dezvoltă permanent programele de studiu în funcție de dinamica pieței muncii și de cerințele venite din partea angajatorilor. 

 

Published in Noutati

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.