Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Septembrie 2020

Care sunt componentele unei strategii de marketing care aduce profit și cum faci management de produs eficient? Cum susține permanent marketingul obiectivele de business si creștere a profitabilității, rămânând în același timp vocea clientului în companie?

Despre strategii, management de resurse si echipe, productivitate si leadership de marketing cu Teodora Juravle, un profesionist care gaseste timp sa se perfectioneaze permanent prin training, prin lectura, prin contributii active in breasla oamenilor de comunicare si marketing.  Cu peste opt ani de experiență în publicitate și branduri precum Nescafe, Nestle Infant, Maggi, Nestle Cereals, L’Oreal, Maybelline, Wella, Whirlpool sau LG și peste șapte de marketing în retail și FMCG, Teodora Juravle este de un an de zile Marketing Manager la Electrolux

Ai lucrat permanent cu multe produse și multe decizii de management de produs: lansări de produse noi, management de produse mature sau de portofolii bogate. Care au fost provocările și cum le-ați făcut față în companii, alături de parteneri și furnizori?

As incepe cu provocarile la nivel strategic, unde a fost foarte important sa existe viziunea de ansamblu despre unde vrem sa ajungem, cum vrei sa fim perceputi, care sunt terenurile de “lupta”. In acest sens, a fost esentiala implicarea top managementului pentru ca sa se creeze o aliniere la nivelul intregii companii. Avand perspectiva pe termen lung, am putut lua apoi decizii, inclusiv de management de produs,  care sa sustina si sa dezvolte gandirea strategica. De exemplu, daca un obiectiv general al companiei a fost cresterea profitabilitatii, acesta s-a aplicat si la nivelul portofoliului de produse – printr-un proces de optimizare, eliminand produsele neprofitabile, lucrand la cele mai putin profitabile spre a le aduce la nivelul dorit si promovand produsele profitabile. In alte situatii, cand obiectivul companiei a fost de crestere agresiva a cotei de piata, am mers pe strategia de diversificare a portofoliului cu produse alternativa la cele competitoare si am facut extinderi de gama pentru a adresa segmente noi de consumatori.

In aceste demersuri a fost de folos implicarea echipelor mixte; pe langa echipa proprie de marketing, au fost alaturi colegii de la vanzari, customer service, logistica etc. pentru a lua in calcul toate aspectele implicate.

O alta provocare a tinut de echipa proprie, cu care am derulat toate activitatile. Cand ai de gestionat un portfoliu complex de produse, e nevoie de planificare, prioritizare, coerenta in luarea deciziilor, rapiditate in implementare. Perspectiva mea, pe care am incercat sa o aplic in toate companiile in care am lucrat, este ca o echipa buna e cea in care rolurile sunt bine definite, in care toti membrii cunosc obiectivele si planurile (in paranteza fie spus, este in principal datoria managerului sa impartaseasca aceste aspecte) si in care exista un climat de incredere ca fiecare isi va face bine treaba. De multe ori, planificarea activitatilor si urmarirea atenta in implementare au fost factori de succes mai importanti decat anumite idei creative punctuale.

Si doza de intuitie are rolul ei.

Referitor la partenerii si furnizorii in aceste proiecte de management de produs, am avut consultanti in zona strategica (in cazul lansarilor de produse noi sau a optimizarii portofoliilor existente), in zona de brand si identitate vizuala (cand am dezvoltat produse noi), agentii de research (cand am testat piata si consumatorii vis-à-vis de intentiile de lansare) si bineinteles parteneri in partea de creatie (in cazul extinderilor de gama, lansarilor de produse noi etc.) In toate situatiile, cred ca a fost foarte important limbajul comun, sa poti sa-ti exprimi deschis nevoile reale, sa-ti fie intelese de catre parteneri, pentru a fi apoi livrate propuneri adecvate. Si doza de intuitie are rolul ei ? Nu in ultimul rand, ca in orice relatie, e esentiala increderea pe care o construiesti in timp cu partenerii de lucru.

Care sunt primele trei companii din România pe care le admiri pentru strategia lor de marketing, excluzând cele în care ai lucrat și de ce?

Evaluez o strategie buna de marketing prin cateva criterii: coerenta cu brandul pe care il reprezinta (de ex. daca sunt un brand de retail pozitionat in zona de preturi mici, aceasta se va reflecta in modul in care arata magazinele, in mesajele pe care le comunica, in gamele de produse pe care le promoveaza etc), consistenta pe care o manifesta (imaginea, ideile, mesajele pe care le transmite consumatorilor trebuie sa aiba o perspectiva temporala) si relevanta fata de consumatori (modul in care utilizeaza tool-urile, mediile de comunicare, executiile astfel incat sa mentina sau sa creasca atasamentul emotional al consumatorilor fata de brand).

Judecand dupa aceste criterii, admir ING Romania pentru pozitionarea pe care a construit-o cu curaj si perseverenta de-a lungul vremii si cum isi mentine in continuare promisiunea de valoare relevanta pentru consumatori. Apreciez Samsung Romania pentru consistenta si coerenta cu care genereaza proiecte locale inovative, care implica publicul tinta, cresc gradul de loializare si de atasament emotional, cladind un brand puternic. De asemenea, Lidl Romania este un alt exemplu de companie care investeste mult in marketing si comunicare, facand eforturi sustinute de a dezvolta continut local relevant pentru consumatori, povesti, storytelling, reusind sa creeze un teritoriu cultural viu pentru brand.

Este vital sa iti poti dezvolta, antrena si pastra aceasta abilitate de concentrare, intr-un mediu atat de aglomerat, bombardat zilnic de mii de stimuli.

Instrumente, ponturi, recomandări de productivitate? Cum reușești să le faci pe toate?

Referitor la productivitate, m-a marcat o carte scrisa de Daniel numita “Focus”, in care subliniaza importanta majora pe care o are capacitatea de concentrare, atentia in tot ceea ce facem in mod regulat. Cred ca este vital sa iti poti dezvolta, antrena si pastra aceasta abilitate de concentrare, intr-un mediu atat de aglomerat, bombardat zilnic de mii de stimuli. Iar cresterea accelerata a consumului digital nu ajuta deloc.

In acelasi timp, nu sunt adepta multi-tasking-ului, studiile au aratat ca creierul nostru nu are capacitatea de a face mai multe lucruri deodata, ci pur si simplu comuta de la un subiect la altul. In schimb, prioritizarea sarcinilor, planificarea lor ajuta foarte mult.

Si sa nu uitam de un stil de lucru colaborativ, intr-un mediu bazat pe incredere, in care implici echipa in a genera idei, in a dezbate, a te inspira; in acelasi timp ai confortul sa delegi. Delegarea in proportii echilibrate este o arta pe care putini o stapanesc, de obicei fie nu deleaga nimic (micro-management), fie deleaga aproape tot, uneori cu consecinte nefavorabile.

Cred ca o echipa organizata, care intelege ce obiective are, de ce si pentru ce lucreaza, care are rolurile bine definite in functie de competentele existente, va avea rezultate bune, va fi productiva. Americanii, pasionati de subiect, spun “TEAM – Together Everyone Achieves More”. Impreuna, toti realizam mai mult.

Published in Interviuri

NNC Services, agenție cu peste 14 ani de experiență în consultanță și soluții pentru marketing și comunicare B2B, anunță schimbarea statutului din Partener Gold în Partner Platinum Hubspot, furnizorul celei mai avansate platforme de marketing și vânzări din lume.

Cu mai mult de 86,000 de clienți din peste 120 de țări, Hubspot este liderul pieței de soluții software pentru automatizare de marketing și vânzări. Noul statut acordat NNC Services de către HubSpot are la bază cunoștințele și abilitățile echipei NNC Services, precum și a numeroasele certificări obținute de membrii acesteia. De asemenea, creșterea portofoliului de clienți care au implementat soluția pentru a-și îmbunătății rezultatele, joacă un rol important. 

“În cei trei ani de când integrăm HubSpot în operațiunile clienților, am ajutat 20 de companii din domenii diverse de activitate din România, Statele Unite, Polonia și Germania să-și optimizeze procesele și să descopere noi funcționalități pentru a-și îmbunătăți rezultatele. Deși HubSpot este pe lista de priorități pentru investiții a companiilor din Statele Unite și Europa de Vest de peste 10 ani, suntem încântați că tot mai multe companii din România și restul Europei de Est decid să adopte soluții de automatizare. Cu ajutorul clienților noștri, am ajuns la un înalt nivel de performanță, fapt recunoscut prin acest nou statut pe care HubSpot ni l-a acordat - Partener HubSpot Platinum. Încurajăm companiile care vor să obțină transparență și predictibilate pentru programele de marketing și vânzări să adopte Hubspot, soluție recunoscută de Gartner în 2020 ca leader pentru managementul clienților”, declară Alexandra Coțovanu, CEO, NNC Services.

Inbound marketing, conceptul în jurul căruia HubSpot și-a dezvoltat soluția software de automatizare încă din 2006, este unul dintre cele mai creditate curente de marketing  contemporan datorită potențialului său de a le oferi potențialilor clienți informații de valoare la momentul optim pentru ca aceștia să ia decizia de cumpărare. Deși România este încă într-un stadiu incipient de asimilare a acestui concept și de aplicare a acestor strategii, NNC Services și-a asumat rolul de pionier în inbound marketing încă din anul 2017. 


Companiile din România care au integrat deja platforma HubSpot și vor să se asigure că o folosesc la adevăratul ei potențial pot beneficia până la finalul anului 2020 de un audit gratuit oferit de consultanții NNC Services, înregistrându-se aici: Audit Gratuit Hubspot.

Published in Solutii de marketing
  • Peste 2600 de învățători s-au înscris în demersul Sistemului Medical MedLife de testare gratuită a anticorpilor specifici COVID-19, 1176 dintre aceștia testându-se voluntar;
  • 53 dintre învățători au avut un rezultat pozitiv la testul serologic
  • Gradul mic de imunizare a învățătorilor arată încă o dată nevoia respectării cu strictețe a măsurilor de prevenție și igienă;

În perioada 1-14 septembrie, Sistemul Medical MedLife a pus gratuit la dispoziția învățătorilor teste serologice care detectează prezența anticorpilor specifici COVID-19 în organism. Peste 2600 de învățători s-au înscris în acest demers, 1176 dintre aceștia testându-se voluntar, din peste 50 de orașe din România.

Dintre învățătorii testați la nivel național, 53 au avut un rezultat pozitiv la testul serologic, ceea ce arată, cel mai probabil, că gradul de imunizare naturală a acestora pentru COVID-19 este foarte mic, de 4,5%. Vârsta medie a învățătorilor testați pozitivi este de 43 de ani, cu preponderență feminină- 94% dintre testele pozitive au fost în rândul femeilor.

Printre orașele în care au fost detectate rezultate pozitive la testul IgG se numără Arad, Timișoara, Târgoviște, Oradea, Bacău, București, Iași, Ploiești, Târgu Jiu, Craiova. De asemenea, nu au fost identificate mai mult de 3 cadre didactice care au trecut prin boală în cadrul aceleași instituții.

Importanța respectării cu strictețe a măsurilor de prevenție și igienă

Gradul mic de imunizare al învățătorilor arată încă o dată nevoia respectării cu strictețe a măsurilor de prevenție și igienă. „Acest demers a reprezentat un prim pas, oferindu-le învățătorilor posibilitatea de a afla dacă au intrat în contact cu virusul și dacă au dobândit, pentru o anumită perioadă, imunitate naturală pentru SARS-CoV-2. Ne bucură faptul că un număr mare de învățători s-a înscris în acest demers, ceea ce arată nevoia reală a extinderii testării. Încă de la primele studii pe care MedLife le-a realizat, gradul de imunizare naturală a populației era unul foarte mic, aspect ce este demonstrat încă o dată prin gradul scăzut de imunizare naturală a învățătorilor. Acest lucru ne evidențiază că singura variantă prin care activitatea în școli se poate desfășura în siguranță este prin respectarea măsurilor de prevenție și igienă.”, a declarat Mihai Marcu, CEO MedLife.

Imunizarea populație pentru COVID-19 se poate face în două feluri, prin vaccinare, însă nu există un vaccin încă, sau prin trecerea prin infecție. „Despre imunizarea în masă s-a vorbit de când a început pandemia și sună bine în teorie- 70% sau 80%  din populație trece prin infecție și atunci se oprește practic pandemia, lucru care este imposibil de realizat într-un timp scurt. Ca să facem o comparație, când vorbeam de gripa spaniolă, imunizarea nu a depășit 30% și asta în condițiile în care am avut peste 50 de milioane de decese. Ceea ce arată că imunizarea naturală a populație reprezintă un lucru foarte greu de realizat, ceea ce înseamnă că un procent vor face forme mediii, forme severe ale bolii, vom avea un procent mare de decese. Imunizarea se poate face în două feluri, prin vaccinare, însă nu avem un vaccin încă, sau prin trecerea prin infecție. Ca să ne dăm seama că e greu să obținem această imunizare, ce s-a făcut în România la nivel de cercetare au arătat că nu depășim 4% ca imunizare în rândul populației. Mai mult de atât, chiar în țările unde au fost multe cazuri, ca de exemplu Italia, Spania sau Franța, nu s-a trecut gradul de imunizare de 8%. Deci este clar că restul populației este vulnerabilă și susceptibilă de a face infecția. Asta înseamnă că oricât ne-am dori această variantă, tot măsurile de prevenție pe care le auzim în fiecare zi sunt cele mai bune- purtatul corect al măștii, distanțare, limitarea contactului prelungit, respectarea regulilor de igienă. Nu avem nicio altă variantă până când nu vom avea un vaccin.”, ne spune Dr. Adrian Marinescu, Medic Primar Boli Infecțioase.    

Peste 90 de centre de recoltare MedLife au fost implicate în acest demers

Testele serologice pentru depistarea anticorpilor IgG au presupus recoltarea unei probe de sânge, i rezultatele au fost confidențiale, putând fi accesate într-un interval de 3 zile lucrătoare pe site-ul www.medlife.ro,  pe baza unui cod unic. La nivel național, 93 dintre cele 140 de centre de recoltare MedLife au fost implicate în acest demers.

 

Published in Noutati

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, lansează TechTalent Growth, proiect cu finanțare europeană, care propune cursuri gratuite de tehnologie, cu scopul creșterii nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini ale angajaților din companiile mici și mijlocii din domeniul IT&C.

Cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman, TechTalent Growth (POCU/464/3/12/128239) se derulează în perioada 2020-2021. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie să activeze în sectorul IT&C, în județele Argeș, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, să genereze o cifră de afaceri de sub 50 de milioane de euro pe an și să nu aibă mai mult de 250 de angajați.

„În ciuda provocărilor care ne-au schimbat modul obișnuit de desfășurare a activităților în viața de zi cu zi, educația și formarea profesională continuă și trebuie să rămână obiective pe termen lung pentru fiecare dintre noi. Programul TechTalent Growth reprezintă o modalitate de a susține acest obiectiv în cadrul companiilor mici și mijlocii din IT, facilitând angajaților posibilitatea de a se dezvolta profesional, de a dobândi noi competențe, totul fără eforturi financiare. Ne propunem ca prin acest proiect, alături de celelalte inițiative ANIS, să contribuim la formarea unei industrii românești de tehnologie cât mai puternică și mai performantă pe plan european ”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Așadar, prin intermediul acestui proiect, ANIS vine în completarea direcției de susținere a IMM-urilor din domeniul tech, respectiv creșterea competitivității și capacității de inovare pe termen lung în cadrul acestor companii. 

Companiile vor avea acces la cinci tipuri de cursuri, respectiv DevOps, Programare Java, Baze de Date, Web design, toate la nivel avansat, și un Curs de formare Data Protection Officer, toate certificate ANC, care se vor desfășura în perioada septembrie 2020 - iunie 2021. Durata fiecărui curs este de cinci zile, respectiv 40 de ore, iar dimensiunea medie a unei grupe va fi de 10 persoane. Pentru a păstra condițiile de siguranță impuse, atât derularea cursurilor, cât și examinarea finală vor fi susținute prin intermediul unei platforme de eLearning dedicate, ce permite interacțiunea dintre cursanți și formatori. Participarea la cursuri este gratuită, toate costurile implicate fiind asigurate din Programul Operațional Capital Uman.

Mai multe informații despre program și înscrieri se pot regăsi la adresa https://anis.ro/techtalentgrowth/. Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Published in Noutati

„Acasă”, cel mai premiat documentar românesc al acestui an, care spune povestea familiei ce a locuit vreme de 18 ani în mijlocul naturii din Delta Văcărești, își începe circuitul cinematografic din 18 septembrie.

Documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, realizat de-a lungul a patru ani, în care acesta a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache, de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană, va putea fi văzut în: Arad (FArad), București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român, Cinema Union, Cinema Europa), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Botoșani (Cine Globe), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Iași (Cinema Iași), Slobozia (Casa de Cultură), Timișoara (Hostel Costel).

Filmul va putea fi urmărit în avanpremieră pe 17 septembrie, la București, în Parcul Natural Văcărești, de la ora 19:45, și la Miercurea-Ciuc, în curtea Cetății Mikó, de la ora 18:00.

Vineri, 18 septembrie, „Acasă” deschide programul Cinema Elvire Popesco, cu o proiecție indoor de la ora 18:30, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.

„Acasă” va fi proiectat în deschiderea Festivalului de Film Documentar de la Arad – fARAD, joi, 24 septembrie, la Cinema Arta, de la ora 19:00, în prezența producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan. La Brașov, filmul va rula marți, 29 septembrie, la Grădina de Filme Visssual, de la ora 20:30. Pe 4 octombrie, de la ora 19:00, „Acasă” va fi proiectat în închiderea celei de-a XI-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc de la Iași (Piața Unirii).

Pentru mai multe detalii și proiecții viitoare, urmăriți pagina de Facebook a filmului.

Filmul este construit în jurul dramelor unei familii și, păstrând proporțiile, în jurul uneia dintre cele mai mari dileme ale omului modern: să revină la natură, unde viața este liberă, dar plină de lipsuri, fără beneficiile civilizației sau să fie parte dintr-o societate care le oferă oportunitatea unei vieți confortabile doar celor dispuși să îmbrățișeze presiunile și compromisurile care vin la pachet cu definiția general acceptată a civilizației.”, spune regizorul Radu Ciorniciuc.

TRAILER: aici

„Acasă” face parte din selecția oficială a Premiilor Academiei de Film Europene (EFA), în secțiunea dedicată documentarelor.
Pe parcursul acestui an a primit numeroase premii internaționale importante: Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary la Sundance Film Festival, Marele Premiu la DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition), Premiul Special al Juriului la Thessaloniki Documentary Festival, Marele Premiu (Golden Horn for the Best Director) la Festivalul Internațional de Film de la Cracovia, Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo și Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox (Macedonia).
Premiera națională a filmului a avut loc Festivalul Internațional de Film Transilvania, unde a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc în secțiunea lungmetraj (România).

Distincțiile internaționale îi asigură eligibilitatea în cursa pentru o nominalizare la Oscar, în categoria „Cel mai bun film documentar”.

„Acasă” este un film regizat de Radu Ciorniciuc, alături de scenarista Lina Vdovîi și directorul de imagine Mircea Topoleanu, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda).

Documentarul va fi disponibil online, pentru abonații HBO GO, din 15 octombrie.

Partener principal: UiPath Foundation.

Filmul „Acasă” a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (România), Beep Studio (Cehia) și este reprezentat internațional de distribuitorul Autlook Filmsales.

Radu Ciorniciuc este reporter special și regizor de film. Este unul dintre co-fondatorii Casei Jurnalistului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

Parteneri media: Radio Radio Cultural, AaRC.ro, Cărturești, Cinefilia.ro, Cinemap, COOPerativa Urbană, Cultura la dubă, Elle, Films in Frame, Gala Societății Civile, Greenpeace România, Institutul de Marketing, IQAds, Life.ro, Mindcraft Stories, Munteanu, Observatorul Cultural, Scena9, Spotmedia, The Institute, Urban, Vice, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

După 18 ani trăiți după legile naturii, o familie numeroasă înfruntă toate regulile și provocările societății urbane, cu ajutorul a zeci de voluntari implicați. Echipa filmului nu a derulat doar un proiect de documentare a subiectului, ci și un proiect social care a coalizat zeci de voluntari și organizații umanitare. Astfel, în 2017, cu ajutorul acestora, copiii din Deltă știau să scrie și să citească, locuiau într-o casă din oraș, erau înscriși la școală și la medic. Sprijinul asistenților sociali și al tutorilor care au lucrat cu familia Enache a suplinit lipsa mediatorilor din sistem și a ușurat procesul lor de adaptare.

Cu spriijinul producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan, echipa filmului a aplicat la workshopuri internaționale de dezvoltare. Un pas important a fost selecția la ESoDoc - European Social Documentary și apoi la dok.incubator, unul dintre cele mai importante workshopuri de film. 

În octombrie 2019, filmul a câștigat premiul cel mare oferit de Cinelab Romania în cadrul secțiunii Works in Progress la Les Films de Cannes à Bucarest, iar la sfârșitul anului 2019, echipa filmului primea vestea ca Acasă a fost selectat în competiția de documentar a celui mai mare festival de film din US - Sundance. 

Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary la Sundance Film Festival (SUA)
Marele Premiu al DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition DOK.international, Germania)
Premiul Juriului Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic (Thessaloniki Documentary Festival, Grecia)
Marele Premiu (Golden Horn) la Cracovia Film Festival (International Documentary Films Competition, Polonia)
Premiul Zilele Filmului Românesc în secțiunea lungmetraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania (România)
Mențiune Onorifică Jackson Wild Media Awards (USA)
Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina)
Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox (Macedonia)
Premiul Phoenix 2020 - Film Festival Cologne (Germany)
Premiul Perspektive Junges Kino 2020 -  Fünf Seen Filmfestival (Germany)
Documentar aflat în selecția oficială a Premiilor Academiei de Film Europene (EFA)

ACASA PARTENERI

Published in Noutati

Ce înseamnă customer experience şi cum îţi clădeşti o carieră în acest domeniu, cu satisfacţia că poţi îmbunătăţi interacţiunile cu clienţii, cu partenerii, cu colegii. Un domeniu nou şi încă puţin teoretizat, dar  care se perfecţionează şi în România şi, din fericire, nu doar la Bucureşti. Alina Dîmbean ne dovedește că se poate face performanță de marketing la standarde internaţionale lucrând din Târgu-Mureş, unde alături de echipa sa a obţinut nu doar recunoaştere prin certificări profesionale, cât şi premii la competiţiile internaționale de profil precum South East Europe Customer Experience Awards . Este o muncă dificilă şi spinoasă pentru că trebuie să aducă în armonie o mulţime de departamente din interiorul unei companii şi să adapteze din mers calitatea tuturor interacţiunilor cu clienţii, în toate punctele de contact  cu consumatorii săi şi unde tehnologia, deşi poate face minuni, nu le poate rezolva imediat pe toate.

Cum ai început să lucrezi în marketing? Dar în customer experience?

Am avut dintotdeauna o afinitate către acele activități care au legătură directă cu oamenii și studiul comportamentelor în relația cu mediul de business. Marketing-ul a venit ca o alegere firească și naturală. Totul a început în 2009, când a fost înființată prima echipă de dezvoltare produse în E.ON Romania, când,  alături de alți doi colegi, aveam misiunea de a transpune nevoile clienților în produse noi, inovatoare și profitabile.

Schimbarea obiceiurilor de consum și modificarea condițiilor specifice pieței de energie ne-au demonstrat că pentru a avea în continuare succes va trebui sa fim din ce în ce mai aproape de clienții noștri. Drept urmare, în 2017 am pus bazele echipei de Îmbunătățire Experiențe Clienți, formată astăzi din 10 experți care asigură sprijin întregii organizații.

Care sunt responsabilitățile tale și principalele proiecte la care lucrați acum?

Responsabilitățile mele și ale echipei mele sunt direct legate de creșterea gradului de satisfacție a clienților și transformarea lor în promotori loiali mărcii E.ON. Noi suntem practic ambasadorii vocii clientului în organizație, asigurându-ne că feedback-ul lor este ascultat și înțeles de către toate structurile companiei.

Noi suntem responsabili de a urmări și analiza cu atenție reacțiile clienților în raport cu interacțiunile pe care le au cu departamentele noastre. Alături de colegii din business, desenăm sau îmbunătățim fluxuri de lucru existente, dezvoltăm soluții de energie inovative sau pilotăm programe interne de schimbare mentalități cu scopul de a favoriza transformarea companiei într-o organizație centrată pe client.

În ultima perioadă, ne-am concentrat pe digitalizare și sustenabilitate, pentru a putea oferi clienților noștri tot sprijinul de care au nevoie, în siguranță și de la distanță. Ne-am mobilizat rapid, am reinventat procese și am reușit să transferăm cu succes activitățile critice în mediul online.

Responsabilitatea față de mediul înconjurător este acum prioritatea noastră. Prin produsele de energie verde, soluții eficiente din punct de vedere energetic sau adopția facturii electronice ne încurajăm clienții să contribuie la un viitor nelimitat de verde, direct din confortul casei lor.

Care sunt principalele provocări în managementul experienței clienților și cum le faceți față la E.ON?

În customer experience există foarte multe provocări, nu ajungi să te plafonezi niciodată deoarece schimbările rapide în comportamentele clienților, influențate de factori externi, precum digitalizarea, impun o continuă adaptare.

În E.ON experiența clienților este preocuparea pricipală a fiecărei echipe în parte, de la dezvoltare produse până la vânzări, marketing, asistență și servicii clienți, contractare, până la operațiuni. Conștientizarea importanței modului cum livrăm către clienți și traducerea ei (importanței) în munca noastră de zi cu zi, presupune să fim agili, flexibili și să ne adaptăm rapid procesele interne pentru a stimula inovația.

Ai lucrat și în proiecte de dezvoltare de produs în zona B2C? Cu ce capcane se pot confrunta marketerii în această zonă și cum pot să le evite?

Atunci când vine vorba de dezvoltare de produs, azi, pentru a avea succes, nu este suficient doar să lucrăm pentru client, ci trebuie sa lucrăm împreună cu clientul, sa co-creăm. Am realizat că doar așa vom reuși să le oferim acele produse și experiențe care corespund așteptărilor și nevoilor lor.

Ne dorim să dezvoltăm produse care să favorizeze o relație pe termen lung cu clienții, scopul final fiind de a-i transforma în promotori ai brandului. Cea mai mare capcană în business, în general, este de a dezvolta soluții care răspund obiectivelor de business, dar nu corespund întocmai nevoilor clienților tăi – dacă echipa dezvoltare produs nu acordă importanța necesară înțelegerii așteptărilor clienților săi, nu testează concepte, nu încorporează feedback-ul primit de la clienți, atunci riscul de a lansa un produs nereușit este foarte mare.

Cea mai mare capcană în business, în general, este de a dezvolta soluții care răspund obiectivelor de business, dar nu corespund întocmai nevoilor clienților tăi

Când ați implementat NPS-ul și cum vă ajută?

NPS este unul dintre cei mai importanți indicatori de performanță utilizați în E.ON. Noi l-am adoptat încă din 2012, reușind să îl scalăm la nivelul întregii organizații. Azi măsurăm atât NPS tranzacțional, cât și NPS relațional, oferind astfel clienților posibilitatea de a evalua experiențele pe care le au cu noi și percepția asupra brandului. În tot acest demers însă, crucial este modul în care încorporăm feedback-ul primit în activitatea de zi cu zi și cum îl folosim pentru a identifica zonele în care ne putem îmbunătăți calitatea serviciilor și experiența pe care o oferim.

Care sunt problemele și limitele, în companie și în industrie?

Deși la o primă vedere, industria poate părea restrictivă, fără mult spațiu de manevră și inovație, lucrurile nu stau deloc așa. Liberalizarea pieței de energie a determinat foarte multe schimbări benefice. Mentalitatea experților din industrie este diferită, fluxurile operaționale de bază devin din ce în ce mai fluide și orientate către client, iar apetitul față de serviciile sustenabile este în continuă creștere.

Acasă este zonă de confort a clienților noștri și indiferent de problemele și limitările specifice domeniului, vom continua ca și până acum să împingem lucrurile spre noi orizonturi astfel încât să putem livra experiențe memorabile și să fim un exemplu pentru toți cei din industrie.

Ai participat la multe traininguri locale sau internaționale. Cum reușești să îți faci timp pentru asta și ce au adus în plus experienței tale hands on din companie?

Atât eu cât și echipa mea încercăm să ne facem timp pentru a participa la traininguri și formări care să ne aducă un plus valoare în activitățile noastre de zi cu zi. Acesta este un aspect pe care eu, în rol de manager, l-am încurajat în mod constant, indiferent de provocări – pe timpul pandemiei spre exemplu, am profitat pe cât se poate de evenimentele online, mai puțin solicitante, dată fiind lipsa timpului alocat deplasării.

Mai mult decât atât, pentru a ne testa și a ieși din zona de confort, participăm și la competiții internaționale. Anul acesta ne mândrim cu cele trei premii la South East Europe Customer Experience Awards, două dintre poveștile noastre de succes prezentate fiind apreciate cu medalia de aur.

Cum te-a ajutat trainingul de customer experience?

Mi-a plăcut foarte mult structura și seriozitatea pe care certificarea de la Chartered Institute of Marketing o impune. Modul în care s-au desfășurat cursurile și rigurozitatea cerută pentru pregătirea lucrării de evaluare te forțează să fii mereu concentrat pe ce aduce valoare clienților, să le monitorizezi și să măsori constant experiența și să identifici acele proiecte prin care să le oferi experiențe wow, pentru ca, în cele din urmă să le câștigi loialitatea și recomandarea. Odată ce treci prin această experiență de învățare, capeți o disciplină în a face lucrurile, obicei benefic atât pentru tine personal, cât și pentru organizație și implicit pentru client. Drept urmare, pentru a aprofunda cunoștințele deja dobândite, m-am și înscris deja la modulul următor – Planificarea campaniilor (Planning campaigns).

Odată ce treci prin această experiență de învățare, capeți o disciplină în a face lucrurile, obicei benefic atât pentru tine personal, cât și pentru organizație și implicit pentru client.

Planurile de viitor, personale și în departementul pe care-l conduci?

Sunt mândră că fac parte dintr-o companie care reușește să se reinventeze permanent, care are ca misiune să îmbunătățească viața clienților și a angajaților săi. Perioada care urmează se anunță a fi una cu din ce în ce mai multe provocări. De aceea îmi propun să ducem mai departe modul în care punem clientul în centrul tuturor preocupărilor noastre și să contribui la transformarea organizației în jurul clientului și a acelor activități care îi aduc valoare. În același timp, cred că cel mai bun mod de a planifica viitorul este de a profita la maximum de prezent și a investi în dezvoltarea multilaterală a echipei mele. Astfel vom fi pregătiți să susținem întreaga organizație să livreze conform promisiunilor făcute clienților.

Published in Interviuri

Arctic este campionul celor mai puternice branduri româneşti în 2020, urmat de Gerovital și Borsec, potrivit clasamentului prezentat de Biz pe baza studiului realizat de Unlock Market Research

Clasamentul primelor 10 branduri românești include și eMag, Dacia, Aqua Carpatica, Dero, Farmec, Dorna și Napolact.

”Aflat la a 11-a ediţie, studiul denotă coerență, cu un top 10 stabil, în care românii văd în continuare mărcile românești ca fiind autentice, de calitate și pe care te poți baza. Într-un an special, așa cum este acesta, importanța unui brand puternic a făcut diferența în fața consumatorilor. Este nevoie de branduri românești de excepție, care conduc la o economie puternică și solidă.”, spune Marta Ușurelu, owner Revista Biz.

Schimbările pe care le-am trăit în acest an au afectat și raportarea la mărci, în special la cele românești. Primele semne se văd chiar la nivel de importanță a diferitelor categorii în viețile consumatorilor – produsele de igienă se plasează pe locul 1 în orice coș de cumpărături, comerțul online devine tot mai căutat, și pare că orice produs „de casă” capătă o importanță pe care nu o avea până acum.

Mai mult, de la cumpărături spontane și coșuri de cumpărături medii ca mărime, românii s-au întors la planificare, la a merge la cumpărături mai rar și a avea un coș de cumpărături mult mai responsabil.

Acest comportament de cumpărare a apărut în perioada stării de urgență, dar s-a păstrat și mai apoi – cumpărăturile și categoriile de impuls înregistrând și acum scăderi.

Dar schimbările nu sunt doar la nivel funcțional, ci și în atitudinea față de branduri – au fost foarte apreciate mărcile care s-au implicat social, care au încercat să ajute și care au luat măsuri de responsabilizare, cele care i-au făcut pe oameni să aibă încredere  în ei. Totodată, a existat o reîntoarcere către produsele locale și micii producători, în special în zona de alimentație.

Mai multe detalii despre TOP 50 cele mai puternice branduri românești și clasamentul integral găsiți aici www.revistabiz.ro/brandro-2020-top-50-cele-mai-puternice-branduri-romanesti și în ediția din septembrie a Revistei Biz.

Metodologie

Topul celor mai puternice 50 de branduri românești măsoară "puterea" mărcilor româneşti din perspectiva investiţiei de încredere şi afectivitate care le este acordată de către consumatori, fără a lua în calcul indici financiari și comerciali.

Studiul are la bază 600 de interviuri online şi este reprezentativ la nivel urban, la nivel de regiune, grad de urbanizare, împărţire pe sex şi vârstă a populaţiei între 18 şi 55 de ani.

Studiul BrandRo măsoară puterea mărcilor româneşti din perspectiva investiţiei de incredere şi afectivitate care le este acordată de către consumatori  fără a lua calcul indici financiari și comerciali.

Performanţa mărcilor româneşti este măsurată în baza a trei indicatori: importantă mărcii, gradul de utilizare și notorietatea ei. Importanţa unei mărci pentru consumator a fost măsurată cu ajutorul metodologiei MaxDiff (Maximum Differentiation Scaling) și toate analizele au fost realizate la nivel de categorie, în total având 10 categorii de produse.

Respondenţii au realizat alegeri între calupuri de mărci, respectiv au ales care este cea mai importantă și cea mai puțin importantă marca pentru ei. Aceștia au făcut alegeri multiple între combinații unice de mărci. In urmă acestor alegeri a fost calculat un indice de preferinţă pentru fiecare marca care ulterior a fost analizat împreună cu indicele de importantă al fiecărei categorii în parte, obținându-se astfel topul final.

O marcă este cu atât mai puternică din perspectiva românismului cu cât reuşeşte să-şi menţină poziţia în top, indiferent de fluctuaţiile socio-economice specifice ultimilor ani.

Published in Noutati
Vineri, 04 Septembrie 2020 11:33

Join Our Marketing Knowledge Events!

Join our knowledge journeys by sharing your experience within our events, courses and not at last, on our content portal, Marketing Focus. Our calendar is structured using one of the most popular global marketing planning tools, SOSTAC ®, developed by our partner PR Smith. Each and every process step will be approached through two events covering related relevant topics and our open courses can support exposure for your case studies. 

SITUATION, Feb 11th ’ 21 Market Sensing. Customer Insights. Audit Tools and Techniques. Marketing Research. Digital Software and Tools Providers

Customer Analysis
“Who usually gets the weakest answer”, PR Smith
Customer Analysis Techniques - what has changed? What can we do better? New Ways to Know Your Customer Market Insights Partner
Digital Marketing
Audit
Digital Marketing Audit. Validated techniques and tools for digital customers profiling. Digital Marketing Know How Partner
OBJECTIVES, April 15th ‘21 Define Vision. Align Business Goals. Set SMART objectives. Select CSFs and KPIs.  
Better defined marketing objectives Pitfalls and problems in setting marketing objectives and how to avoid them Strategy Know How Partner

The RACE approach: tools and operationalization
Marketing tools for better conversion: reach, act, convert, engage. Marketing Automation Know How Partner
STRATEGY, June 22nd ‘21 Strategic options.Digital Transformation. Digital Strategy. Customer Experience Management  
Regenerating strategy Strategic options within turbulent times. Offensive and defensive approaches
New growth directions, new sources of competitive advantage. Does your strategy fits current changes? Repositioning and targeting. 
Strategy Know How Partner
Loyalty Marketing Bets on loyalty and customer lifetime value.
Techniques for cross sell and upsell.
Marketing Automation Know How Partner
TACTICS, September 30th ‘21 Marketing Mix. Digital Marketing Mix. CX Management, Customer Journey Mapping, Service Design  
Marketing Mix How pandemic has changed the marketing mix Marketing Research/Marketing Insights Partner
Communication Mix Adapting communication mix to the new realities.
Using the digital to vary the marketing mix?
Advertising Expert Partner/Creative & Media Partner
ACTIONS, October 7th ‘21 Marketing Automation Systems. Customer Experience. Internal Marketing. Tools Account Based Marketing (B2B)  
Processes. Internal Marketing Marketing Automation. Doing more with less. Marketing Automation Know How Partner
The missing link: customer experience. Getting strategy right with the right systems and actions.
Connecting the dots: internal marketing with external impact, customer experience with employee experience.

Marketing Research Partner
Customer Experience Partner

CONTROL, December 9th ‘21 Marketing metrics, ROI, customer experience metrics, measuring digital marketing campaigns. CPA. Conversion Rate Optimization, SEO, PPC metrics. CX Metrics  
ROI generating marketing strategies How to make the shift from marketing as a cost to marketing as an investment Strategy Know Kow partner
Continuous marketing optimization Communication mix optimisation/ Attribution model Creative & Media Partner

Let’s discuss and create a partnership tailored to your needs.

Published in International

Cu peste opt ani de experiență în publicitate și branduri precum Nescafe, Nestle Infant, Maggi, Nestle Cereals, L’Oreal, Maybelline, Wella, Whirlpool sau LG și peste șapte de marketing în retail și FMCG, Teodora Juravle este de un an de zile Marketing Manager la Electrolux. Cum ajută trainingul și pregătirea continuă în dezvoltarea unei cariere solide în marketing? Care sunt motivațiile din spatele noilor campanii care se vor derula din septembrie pe piața românească pentru Electrolux, un brand cu peste 100 de ani de istorie și venituri globale de peste 12 miliarde de dolari anual. Descoperiți mai multe într-un prim interviu exclusiv cu Teodora pentru Marketing Focus.

Ești un profesionist activ, în continuă evoluție și cu toate că ai acumulat multă experiență în cele mai competitive și dinamice industrii- retail, FMCG- ți-ai găsit permanent timp pentru training și perfecționare. Cum reușești și ce te motivează?

Recunosc că mie mi-a plăcut întotdeauna să învăț. Fac parte din rândul celor cu 10 pe linie în școala generală. Mai târziu însă, când am început să lucrez, am intrat într-un mediu foarte competitiv și într-o industrie cu standarde înalte. Advertisingul, pe lângă aura “glamour” pe care o are, presupune și o rigoare deosebită și necesită eforturi permanente de perfecționare, pentru că este un business de servicii: de consultanță în comunicare, branding, chiar strategie de marketing. Așa că trebuie să fii mereu la curent cu tot ce se întâmplă și tot ce apare nou în domeniu, ca să poți da la rândul tău sfaturi valoroase.

Trebuie să fii mereu la curent cu tot ce se întâmplă.

Apoi când am trecut baricada către marketing, am conștientizat și mai mult nevoia de training și perfecționare, de educație constantă, pentru că marketingul a devenit din ce în ce mai complex și mai dinamic, mai ales de când componenta digitală a căpătat o importanță strategică, chiar vitală aș spune, pentru orice business. Iar cum în digital ritmul de apariție și de adopție de noi instrumente este foarte accelerat, ești nevoit permanent să ții pasul dacă nu vrei să rămâi în urmă.

Nu în ultimul rând, cred că am ajuns la un nivel de maturitate în care ader din ce în ce mai mult la ideea “cu cât știi mai multe, cu atât știi mai puține de fapt”. Cred că încep să urc pe scara leadership-ului despre care vorbește Jim Collins în cartea să “Good to Great”, în care arată că liderii/ managerii buni sunt cei care au o doză mare de umilință, modestie, recunoscându-și limitele și fiind orientați de-alungul întregii vieți spre auto-perfecționare.

Marketingul a devenit din ce în ce mai complex și mai dinamic. Componenta digitală a căpătat o importanță strategică.

Care sunt proiectele la care lucrați acum? Ce noutăți și campanii pregătește Electrolux pentru România?

Avem planuri mari pentru România. După o perioada îndelungată în care Electrolux nu a fost prezent la nivel de comunicare mass-market, a venit momentul să ieșim la lumină și să spunem consumatorilor care sunt valorile noastre și de ce ar trebui să ne aleagă. La nivel global, brandul Electrolux are peste 100 de ani de existență și este construit pe pilonii de inovație și sustenabilitate. Dorim că și românii să afle mai multe despre cum pot produsele Electrolux să le îmbunătățească viața și să le ofere confortul pe care și-l doresc.

Astfel că vom începe din septembrie o campanie integrată pe gama de electrocasnice de bucătărie incorporabile Intuit, cu expunere în mediile tv, online și in-store. Totodată, am dezvoltat câteva parteneriate de imagine cu influenceri locali, din zona de food, pentru a oferi conținut relevant consumatorilor români, dar și pentru a crește engagement-ul și implicarea lor în relația cu brandul Electrolux.

Nu ne vom opri aici, ci vom continua în ultimele luni din an cu alte campanii care să promoveze mesajul de sustenabilitate a produselor Electrolux, ce a fost și este o componentă centrală a filozofiei de business Electrolux. Dorim să fim alături de consumatorii români în a susține comportamentele sustenabile, în a le oferi soluții care să presupună mici schimbări în rutina zilnică, dar semnificative pentru protejarea mediului în care trăim.

Care este rolul și ponderea digitalului în comunicarea voastră și care sunt prioritățile?

Digitalul a căpătat o importanță din ce în ce mai mare în activitatea noastră de marketing, mai ales în contextul actual al pandemiei la nivel global care a influențat consumul media online. Având în vedere că în România în această perioadă toate canalele de comunicare digitală au crescut, de la social media, site-uri online, la podcast-uri și jocuri video, eforturile noastre se îndreaptă înspre a înțelege cât mai bine nevoile consumatorilor, așteptările lor de la brandurile cu care întră în contact în acest mediu și apoi înspre a livra conform dorințelor identificate.

O altă componentă importantă a activității noastre în digital este susținerea partenerilor noștri de business (a retailerilor care vând în online) cu toate instrumentele aflate la dispoziție – de la a le oferi conținut complet, relevant, atractiv, într-un mod automatizat, până la a direcționa trafic către site-urile proprii și a genera conversii.

Nu în ultimul rând, un focus special în zona de digital este încurajarea exprimării părerilor consumatorilor prin intermediul recenziilor despre produse. Considerăm că recenziile au devenit un factor important în luarea deciziei de achiziție a unui produs electrocasnic, de aceea susținem acest demers prin diverse activități cum ar fi organizarea de concursuri, colaborări cu influenceri sau activări în magazine.

Published in Interviuri

De ce nu au multe companii încă o strategie digitală deşi investesc în digital? Cum ne adaptăm strategia la schimbare? Într-o perioadă în care ne bazăm mai mult pe canalele digitale să ajungem la piaţă, să ne păstrăm clienţii actuali şi valoarea relaţiilor cu aceştia, revizuirea abordării şi strategiei digitale este mai necesară ca oricând.
Strategia digitală înseamnă decizii şi claritate legată de suţinerea business-ului prin integrarea eficientă a canalelor digitale, direcţie pe termen lung şi obiective măsurabile de achiziţie, retenţie şi conversie care să susţină obiectivele de business, înseamnă decizii asumate a opţiunilor strategice pentru atingerea acestor obiective pe bază unui avantaj competitiv unic şi a unei poziţionări diferenţiatoare în raport cu competiţia. Strategia digitală este o strategie de canal. Companiile trebuie să înţeleagă bine natura digitalului, să îşi stabilească objective clare legate de contribuţia sa la creşterea busines-ului, integrarea cu celelalte canale, inclusive reţele de parteneri. Practic, să-şi adapteze strategia de marketing si comunicare la specificul canalelor digitale.

Dezvoltarea unei strategii digitale sănănătoase înseamnă înţelegerea lumii hipercompetitive şi în schimbare de azi mai bine decât oricând cu tot ce este relevant pentru o strategie digitală viabilă: piaţa şi dinamica ei, comportamentul consumatorilor în mediul digital, competitorii, intermediarii, influenţatorii şi potenţialii parteneri. Cu mult timp înainte de explozia digitalului, Toyota a înţeles valoarea parteneriatelor şi a co-opetiţiei care înseamnă colaborarea cu competitorii pe motive de complementaritate de resurse, reduceri de costuri sau inovaţie. Toyota a colaborat cu Peugeot, cu General Motors, cu BMW şi cu Mazda. Parteneriatele recente cu Uber sau Comitetul Paralimpic sunt susţinute de istorie şi o practică permanentă a colaborărilor, distillate pe afinităţi şi valori şi care pot fi amplificate eficient şi pe canalele digitale sub ambiţia mobilităţii.

Organizaţiile care înţeleg că trăim într-o eră a ecosistemelor deschise precum Toyota îşi limpezesc sau reinventează mai uşor viitorul. Akiro Toyoda a redefinit recent viziunea şi rolul companiei în societatea actuală şi cea viitoare. Într-un ecosistem de parteneri, Toyota se transformă dintr-o companie producătoare de maşini într-un jucător global care oferă servicii de mobilitate. Parte a procesului său de reinventare, regenerare şi adaptare oferă acum la nivel global servicii de marketing digital sau ECRB (evolutionary customer relationships building), ca un serviciu de suport care să ţină dealerii mai aproape de clienţii lor.

Clarificarea strategiei digitale include în mod obligatoriu abordările strategice şi tactice pe care compania NU le va urma. Specifică resursele (money, men, minutes) necesare pentru implementare şi limpezeşte astfel mixul potrivit de tactici, în măsură să sprijine livrarea strategiei. O segmentare bine făcută ajută companile să îşi păstreze focusul strategic, să-şi distingă priorităţile şi să decidă în legătură cu cele două-trei iniţiative cheie care generează impact şi pentru care au şi resurse de implementare. Mailchimp, care rămâne încă în topul preferinţelor de soluţii de email marketing pentru companii mici şi medii riscă să-şi dilueze resursele şi direcţia prin iniţiativele prea numeroase de marketing prin conţinut Mailchimp Essentials şi Mailchimp Presents.

După deciziile de segmentare şi poziţionare, important e să avem o propunere de valoare online convingătoare, să o revizităm constant pentru a-i asigura relevanţa şi nu în ultimul rând, să ne reevaluăm strategia de brand. În România, pentru Emag, propunerea “Online va fi mereu mai simplu” era convingătoare, puternică şi adaptată misiunii sale de a oferi cea mai bună experiență de cumpărare online şi cea mai variată gamă de produse. Justificată şi trecerea la “Găseşti mai mult decât crezi”, care putea susţine mai bine strategia eficace de creştere decât tagline-ul actual “Libertate zi de zi”.

În ce priveşte strategia de brand, concentraţi pe eficienţă şi durabilitate, cei de la Toyota ignoraseră nevoia de a menţine brandul într-o zonă aspiraţională, de a infuza entuziasmul şi pasiunea în toate punctele de contact cu brandurile sale. Este însă o problemă consientizată, asumată şi aproape rezolvată prin eforturi ale întregii organizaţii: de la abordarea “Let’s Go Places” la “Start Your Impossible” până la noi politici de design, cu noile modele Toyota Supra lansate într-o secţiune numită deloc întâmplător
“Supra Passion”. Sunt schimbări care se pretează la amplificarea pe canalele digitale care cresc cu noutăţi, entuziasm şi pasiune.
În marile companii ale lumii, care integrează deja de ani buni digitalul în strategile lor de creştere şi de adaptare la schimbare procesul de regenerare strategică nu se termină niciodată. Doar aşa se pot obţine rezultate.

Credit foto: Toyota

Materialul complet in Revista Piața.

Published in Opinii

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.