Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Joi, 03 Septembrie 2020

Cu peste opt ani de experiență în publicitate și branduri precum Nescafe, Nestle Infant, Maggi, Nestle Cereals, L’Oreal, Maybelline, Wella, Whirlpool sau LG și peste șapte de marketing în retail și FMCG, Teodora Juravle este de un an de zile Marketing Manager la Electrolux. Cum ajută trainingul și pregătirea continuă în dezvoltarea unei cariere solide în marketing? Care sunt motivațiile din spatele noilor campanii care se vor derula din septembrie pe piața românească pentru Electrolux, un brand cu peste 100 de ani de istorie și venituri globale de peste 12 miliarde de dolari anual. Descoperiți mai multe într-un prim interviu exclusiv cu Teodora pentru Marketing Focus.

Ești un profesionist activ, în continuă evoluție și cu toate că ai acumulat multă experiență în cele mai competitive și dinamice industrii- retail, FMCG- ți-ai găsit permanent timp pentru training și perfecționare. Cum reușești și ce te motivează?

Recunosc că mie mi-a plăcut întotdeauna să învăț. Fac parte din rândul celor cu 10 pe linie în școala generală. Mai târziu însă, când am început să lucrez, am intrat într-un mediu foarte competitiv și într-o industrie cu standarde înalte. Advertisingul, pe lângă aura “glamour” pe care o are, presupune și o rigoare deosebită și necesită eforturi permanente de perfecționare, pentru că este un business de servicii: de consultanță în comunicare, branding, chiar strategie de marketing. Așa că trebuie să fii mereu la curent cu tot ce se întâmplă și tot ce apare nou în domeniu, ca să poți da la rândul tău sfaturi valoroase.

Trebuie să fii mereu la curent cu tot ce se întâmplă.

Apoi când am trecut baricada către marketing, am conștientizat și mai mult nevoia de training și perfecționare, de educație constantă, pentru că marketingul a devenit din ce în ce mai complex și mai dinamic, mai ales de când componenta digitală a căpătat o importanță strategică, chiar vitală aș spune, pentru orice business. Iar cum în digital ritmul de apariție și de adopție de noi instrumente este foarte accelerat, ești nevoit permanent să ții pasul dacă nu vrei să rămâi în urmă.

Nu în ultimul rând, cred că am ajuns la un nivel de maturitate în care ader din ce în ce mai mult la ideea “cu cât știi mai multe, cu atât știi mai puține de fapt”. Cred că încep să urc pe scara leadership-ului despre care vorbește Jim Collins în cartea să “Good to Great”, în care arată că liderii/ managerii buni sunt cei care au o doză mare de umilință, modestie, recunoscându-și limitele și fiind orientați de-alungul întregii vieți spre auto-perfecționare.

Marketingul a devenit din ce în ce mai complex și mai dinamic. Componenta digitală a căpătat o importanță strategică.

Care sunt proiectele la care lucrați acum? Ce noutăți și campanii pregătește Electrolux pentru România?

Avem planuri mari pentru România. După o perioada îndelungată în care Electrolux nu a fost prezent la nivel de comunicare mass-market, a venit momentul să ieșim la lumină și să spunem consumatorilor care sunt valorile noastre și de ce ar trebui să ne aleagă. La nivel global, brandul Electrolux are peste 100 de ani de existență și este construit pe pilonii de inovație și sustenabilitate. Dorim că și românii să afle mai multe despre cum pot produsele Electrolux să le îmbunătățească viața și să le ofere confortul pe care și-l doresc.

Astfel că vom începe din septembrie o campanie integrată pe gama de electrocasnice de bucătărie incorporabile Intuit, cu expunere în mediile tv, online și in-store. Totodată, am dezvoltat câteva parteneriate de imagine cu influenceri locali, din zona de food, pentru a oferi conținut relevant consumatorilor români, dar și pentru a crește engagement-ul și implicarea lor în relația cu brandul Electrolux.

Nu ne vom opri aici, ci vom continua în ultimele luni din an cu alte campanii care să promoveze mesajul de sustenabilitate a produselor Electrolux, ce a fost și este o componentă centrală a filozofiei de business Electrolux. Dorim să fim alături de consumatorii români în a susține comportamentele sustenabile, în a le oferi soluții care să presupună mici schimbări în rutina zilnică, dar semnificative pentru protejarea mediului în care trăim.

Care este rolul și ponderea digitalului în comunicarea voastră și care sunt prioritățile?

Digitalul a căpătat o importanță din ce în ce mai mare în activitatea noastră de marketing, mai ales în contextul actual al pandemiei la nivel global care a influențat consumul media online. Având în vedere că în România în această perioadă toate canalele de comunicare digitală au crescut, de la social media, site-uri online, la podcast-uri și jocuri video, eforturile noastre se îndreaptă înspre a înțelege cât mai bine nevoile consumatorilor, așteptările lor de la brandurile cu care întră în contact în acest mediu și apoi înspre a livra conform dorințelor identificate.

O altă componentă importantă a activității noastre în digital este susținerea partenerilor noștri de business (a retailerilor care vând în online) cu toate instrumentele aflate la dispoziție – de la a le oferi conținut complet, relevant, atractiv, într-un mod automatizat, până la a direcționa trafic către site-urile proprii și a genera conversii.

Nu în ultimul rând, un focus special în zona de digital este încurajarea exprimării părerilor consumatorilor prin intermediul recenziilor despre produse. Considerăm că recenziile au devenit un factor important în luarea deciziei de achiziție a unui produs electrocasnic, de aceea susținem acest demers prin diverse activități cum ar fi organizarea de concursuri, colaborări cu influenceri sau activări în magazine.

Published in Interviuri

De ce nu au multe companii încă o strategie digitală deşi investesc în digital? Cum ne adaptăm strategia la schimbare? Într-o perioadă în care ne bazăm mai mult pe canalele digitale să ajungem la piaţă, să ne păstrăm clienţii actuali şi valoarea relaţiilor cu aceştia, revizuirea abordării şi strategiei digitale este mai necesară ca oricând.
Strategia digitală înseamnă decizii şi claritate legată de suţinerea business-ului prin integrarea eficientă a canalelor digitale, direcţie pe termen lung şi obiective măsurabile de achiziţie, retenţie şi conversie care să susţină obiectivele de business, înseamnă decizii asumate a opţiunilor strategice pentru atingerea acestor obiective pe bază unui avantaj competitiv unic şi a unei poziţionări diferenţiatoare în raport cu competiţia. Strategia digitală este o strategie de canal. Companiile trebuie să înţeleagă bine natura digitalului, să îşi stabilească objective clare legate de contribuţia sa la creşterea busines-ului, integrarea cu celelalte canale, inclusive reţele de parteneri. Practic, să-şi adapteze strategia de marketing si comunicare la specificul canalelor digitale.

Dezvoltarea unei strategii digitale sănănătoase înseamnă înţelegerea lumii hipercompetitive şi în schimbare de azi mai bine decât oricând cu tot ce este relevant pentru o strategie digitală viabilă: piaţa şi dinamica ei, comportamentul consumatorilor în mediul digital, competitorii, intermediarii, influenţatorii şi potenţialii parteneri. Cu mult timp înainte de explozia digitalului, Toyota a înţeles valoarea parteneriatelor şi a co-opetiţiei care înseamnă colaborarea cu competitorii pe motive de complementaritate de resurse, reduceri de costuri sau inovaţie. Toyota a colaborat cu Peugeot, cu General Motors, cu BMW şi cu Mazda. Parteneriatele recente cu Uber sau Comitetul Paralimpic sunt susţinute de istorie şi o practică permanentă a colaborărilor, distillate pe afinităţi şi valori şi care pot fi amplificate eficient şi pe canalele digitale sub ambiţia mobilităţii.

Organizaţiile care înţeleg că trăim într-o eră a ecosistemelor deschise precum Toyota îşi limpezesc sau reinventează mai uşor viitorul. Akiro Toyoda a redefinit recent viziunea şi rolul companiei în societatea actuală şi cea viitoare. Într-un ecosistem de parteneri, Toyota se transformă dintr-o companie producătoare de maşini într-un jucător global care oferă servicii de mobilitate. Parte a procesului său de reinventare, regenerare şi adaptare oferă acum la nivel global servicii de marketing digital sau ECRB (evolutionary customer relationships building), ca un serviciu de suport care să ţină dealerii mai aproape de clienţii lor.

Clarificarea strategiei digitale include în mod obligatoriu abordările strategice şi tactice pe care compania NU le va urma. Specifică resursele (money, men, minutes) necesare pentru implementare şi limpezeşte astfel mixul potrivit de tactici, în măsură să sprijine livrarea strategiei. O segmentare bine făcută ajută companile să îşi păstreze focusul strategic, să-şi distingă priorităţile şi să decidă în legătură cu cele două-trei iniţiative cheie care generează impact şi pentru care au şi resurse de implementare. Mailchimp, care rămâne încă în topul preferinţelor de soluţii de email marketing pentru companii mici şi medii riscă să-şi dilueze resursele şi direcţia prin iniţiativele prea numeroase de marketing prin conţinut Mailchimp Essentials şi Mailchimp Presents.

După deciziile de segmentare şi poziţionare, important e să avem o propunere de valoare online convingătoare, să o revizităm constant pentru a-i asigura relevanţa şi nu în ultimul rând, să ne reevaluăm strategia de brand. În România, pentru Emag, propunerea “Online va fi mereu mai simplu” era convingătoare, puternică şi adaptată misiunii sale de a oferi cea mai bună experiență de cumpărare online şi cea mai variată gamă de produse. Justificată şi trecerea la “Găseşti mai mult decât crezi”, care putea susţine mai bine strategia eficace de creştere decât tagline-ul actual “Libertate zi de zi”.

În ce priveşte strategia de brand, concentraţi pe eficienţă şi durabilitate, cei de la Toyota ignoraseră nevoia de a menţine brandul într-o zonă aspiraţională, de a infuza entuziasmul şi pasiunea în toate punctele de contact cu brandurile sale. Este însă o problemă consientizată, asumată şi aproape rezolvată prin eforturi ale întregii organizaţii: de la abordarea “Let’s Go Places” la “Start Your Impossible” până la noi politici de design, cu noile modele Toyota Supra lansate într-o secţiune numită deloc întâmplător
“Supra Passion”. Sunt schimbări care se pretează la amplificarea pe canalele digitale care cresc cu noutăţi, entuziasm şi pasiune.
În marile companii ale lumii, care integrează deja de ani buni digitalul în strategile lor de creştere şi de adaptare la schimbare procesul de regenerare strategică nu se termină niciodată. Doar aşa se pot obţine rezultate.

Credit foto: Toyota

Materialul complet in Revista Piața.

Published in Opinii

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.